Slovenija

VIDEO: Dve leti po žledu je opustošenje v gozdovih še strašnejše

Ljubljana, 05. 03. 2016 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred žledom je bil gozd bogat, polovico je bilo iglavcev. Zdaj vlada opustošenje. Če je bilo prej podnevi temno, je zdaj ponoči svetlo. Razlogi so trije: žled, mila zima in predvsem lubadar.

Gozd v okolici Ljubljane.
Gozd v okolici Ljubljane. FOTO: Damjan Žibert

"Prizori v žledu prizadetega gozda so me spominjali na slike opustošenja po eksploziji atomske bombe na Hirošimi," nam je podobe, ki jih je doživel v prvih dneh februarja 2014, slikovito opisoval Janez Marinčič, predsednik združenja slovenskih žagarjev. A dve leti zatem je opustošenje še strašnejše. Če je žled ponekod zdesetkal gozd za tretjino lesne mase, bo zdaj  treba v nižinah posekati še vso smreko. "V dveh letih tu smreke ne bo več," napoveduje Jože Žvab, predstavnik koncesionarja Gozd Ljubljana, ko opazujemo državne gozdove na Ravniku nad Logatcem. "Pred žledom je bil gozd bogat, polovico je bilo iglavcev," pripoveduje. "Če je bilo prej podnevi temno, je zdaj ponoči svetlo."  Razlogi so trije: žled, mila zima in predvsem lubadar. Ta požira smreke in se širi hitreje kot kadarkoli v zadnjih stotih letih. Pred 10 leti, ko ga je bilo največ doslej, je bilo uničenje trikrat manjše kot danes. 

Posledice pa niso le gospodarske – poškodovan les je vreden več kot polovico manj – so tudi ekološke. Zaradi spremenjene sestave gozda se bo spremenila klima. Temperature v gozdu bodo višje. Bolj vetrovno bo. 

In kdo je kriv za novo opustošenje slovenskih gozdov? Kdo ni pravočasno ukrepal?  Odgovori v rubriki 24UR INŠPEKTOR. Na naš račun so se denimo najbolj okoristili Avstrijci. Na železniški postaji Prestranek že dve leti vsak dan na vlake tovorijo slovensko hlodovino. "Sto kubikov lesa, torej vsaki štirje tovornjaki, ki gredo v Avstrijo, odpeljejo tudi eno delovno mesto," razlaga Marinčič, žagar že 50 let. Naša lesno-predelovalna industrija, z izjemo dveh večjih podjetji, to sta Količevo Karton in Lesonit, ni izkoristila obilice poceni lesa.

"Krivo je 25 let zaviranja in neupoštevanja lesne industrije," je kritičen profesor  dr. Franc Pohleven iz oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete. "Država namreč sitmulira le nakup peči in kurjenje." Dodano vrednost slovenskega lesa pa v žep pospravijo Avstrijci. Še Absurd pa je, da obdelan slovenski les nato iz Avstrije, uvažamo nazaj. "Kar je neumnost brez primere," je oster Pohleven. 

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mafija leva drogeraška
07. 03. 2016 12.05
+3
jasno, da je opustošenje, če pa je židan glavni
sinhron
07. 03. 2016 13.36
+0
sinhron
07. 03. 2016 09.20
+3
Kdo je zamočil ? Lastniki gozdov ! Pojdite po gozdovih pa boste videli od kod lubadar , po tleh leži in trohni veliko hlodov pripravljenih za prodajo ( pa se čaka morda na boljšo ceno !? ) v zalubju pa raj za lubadarje , po tleh ležijo veje , ki bi jih lahko uporabili za sekance za biomaso , pa ležijo in so gojišča lubadarja , veliko je še stoječih dreves z lubadarji , kijim že odpada lubje , vendar tega lastniki ne porežejo , ker je manjvreden les , s tem se širi lubadar ! tu je samo nekaj primerov in odgovorov !
rde?kar
07. 03. 2016 13.55
+0
Jast sem delal od Iga pa do Ivančne Gorice pred 10 leti in tam je bilo lubadarja in se ni nobeden sikiral . Cela Suha Krajna in proti nam se je selil lubadar in ni bilo nobenega žleda . In bi rad vedel koliko smrek se še da dobiti ,da niso suhe . Verjetno nobene. in tako bo tudi pri nas na Notranjskem.Dokler nebo vse suho se lubadar nebo ustavil. . Tudi s poskusom vabe za lovljenje lubadarja sem probal in verjemite mi ,da jih nisem v te pasti ujel niti sto rajši grdo na zdrave frišne jelke.
brezveze13
07. 03. 2016 18.55
sinhron ti hodiš samo na sprehode po gozdu. pred desetimi leti sem se dogovoril z območno gozdno upravo in sem za nekaj tolarjev kupnine lahko šel v gozd seveda državni lahko pa tudi zasebni če si se dogovoril z lastnikom in si tako pospravil za njimi gozd po njihovi sečnji in si priskrbel drva za zimo Po današnji zakonodaji je to onemogočeno celo lastnikom gozda da bi se individualec oskrbel z gorivom za ogrevanje čez zimo ni osnovnih pogojev,prav tako smo vsled zakonodaje naenkrat ratali vsi tepci in nesposobni za upravljanje z orodjiki jih rabiš v gozdu če ravno so nekateri takšna orodja uporabljali prej kot so se ti zakonopisci sploh rodili..Ljudje se še vedno dostikrat poškodujejo pri gozdarskem opravilu ampak takšne ne bo rešila nobena tako imenovana zaščita ki jo razni proizvajalci nudijo ali pa neki tečaj o uporabi motor.žage in pd.(te tečaje so tudi organizirali in na njih predavali ljudje poznam primer ki je bil predavatelj keramičar je pač poučeval na eni strokovni šoli svojo stroko in je tako kao profesor izkoristil tudi to možnost.Če bi ne bilo takšne nesmiselne zakonodaje bi bil to čisto naravni vir vzdrževanja gozda.Še ni tako dolgo nazaj ko so kmetje tudi grabili steljo v gozdu in takrat ni bilo bojazni za te zajedalce danes pa delamo škodo (seveda po zakonodaji) če gremo v gozd in najdemo kakšnega jurčka preveč.Pravzaprav vsaka dejavnost oz opravilo od katere ni državi pritekel neki priliv kapitala je sporen,Čim pa država dobi kakšen cent je pa takoj vse legalno
Jožajoža
06. 03. 2016 19.14
+7
sedaj vemo, da smo se leta 91 narobe odločili. pa ljudje, mi smo že to vse imeli, nismo pa imeli barab na oblasti, kot jih imamo danes, ki iz slovenije vsak dan ukradejo kakšno milijardo davkoplačevalskega denarja.
jg57
06. 03. 2016 21.20
+0
Ti si očitno eden tistih, ki mislijo, da moramo vedno nekomu biti hlapci.! Že Cankar je rekel "za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni". Jaz pa vem, da smo se l.91 odločili prav. Ampak večino časa vse od takrat nam vladajo natanko tisti, ki so po duši hlapci in jih za narod ne briga, Tovarne so spravili v stečaj, banke so izpraznili. In ko so volitve in gredo volit hlapci izvolijo hlapce in krog je sklenjen. Slovenija pa tone proti 9. krogu.
Apostol1
07. 03. 2016 08.20
+2
Odločili smo se prav leta 91, samo pričakovali smo da bomo lepše živeli , sedaj je pa dovolj če pogledaš v zgodovino .25 let Slovenija žal nazaduje tako v samo oskrbi kot politično ,ker demokracija je pravi teren za prevarantske politike ,ki vodijo za nos ljudi in v 25 leti po drugi svetovni vojni je pa bivša Jugoslavija imela iz ruševin veličasten napredek , gradile so se tovarne ,ljudje so zidali in imeli so službe , samozadostnost je pa bila v primerjavi s sedanjo Slovenijo vsaj 200% večja. Poglej dejstva in pusti pri miru politiko ,pa boš prišel do sklepa da to drži
Biofanatik
07. 03. 2016 08.32
+2
91 so kradljivci samo čakal da se osamosvojimo pol so pa usekal iz useh orožij, od spremembe ustave in zakonodaje do prevzema oblasti pa so avtohtone sloovce popušile na cel front, tudi ponovna osamosvojitev nas več ne reš, edino padevc meteorita, prežviš OK drugače pa by by.
brezveze13
07. 03. 2016 19.18
res nam je šlo predobro žal nekateri so videli vse samo v nekem tv svetu in niso skontali ozirom ločili kaj pomeni socializem in kaj demokracija katera je bila v zahodnem sistemutisti ki so hodili v Avstrijo in Italijo malo po nakupih so si tam samo malo napasli oči z malo bolj ohranjenimi in lepimi avtomobili so mislili da je to demokracija ali podalšana roka socializma,ni jim bilo niti na kraj pameti da je to dejansko podaljšana roka kapilalizma ali kot mu danes pravimo moderno suženjstvo. Izžemi zemljana do nule da ti bo prisiljen jesti iz roke navadi ga na konzerve in tabletke in na vse mogoče multimedijske priprave vgradi mu čip da ga boš lahko imel pod totalnim nadzorom. Na opazovanju in raziskovanju človekovih navad že danes sledijo kriminalcem brez kakšnih posebnih sledilnih naprav. mogoče še kateremu komentatorju tudi ni jasno da je vsak komentar na tem portalu točno lociran kje je njiva zeljnika kjer je komentar zrasel
B?AN
06. 03. 2016 16.20
+2
Se čaka na Židanov zavod ?
korintos23
06. 03. 2016 19.32
-1
Kdo čaka, RKC, a niso dovolj nazaj dobili?
artus
06. 03. 2016 14.31
+7
Slovenska lesna industrija nekoč: Alples Železniki, Zlit Tržič, Jelovica Škofja Loka, Stol Kamnik, Lipa Ajdovščina, Meblo Nova Gorica, Iztok Miren, Tovarna pohištva Brežice, Novoles Novo Mesto, Bor Laško, Savinja Celje, Garant Polzela, Glin Nazarje, Smreka Gornji Grad, Murales Murska Sobota, Tovarna pohištva Ljutomer, Marles Maribor, Lip Slovenske Konjice, Lesna Slovenj Gradec....... Kdo od teh še živi?
artus
06. 03. 2016 14.32
+9
RdecaZvezda
06. 03. 2016 14.48
+4
ROMELS
07. 03. 2016 08.36
+2
rde?kar
06. 03. 2016 13.53
+6
Včeraj sem napisal dva komentarja in levim ni všeč so oba zbrisali. Samo omenim Kaj ni govoril Židan kaj bodo ves les odkupili in ga predelali . No ga je že lubadar in trhlenad.
ONniON
06. 03. 2016 13.51
+6
kaj ste naredili z mojo slovenijo lepo
TakeItEasy
06. 03. 2016 12.13
+4
Joj, kako dramatično ste naredili prispevek :) gledalec dobi občutek, da gleda video o Auschwitzu...Res ni potrebe tako pretiravati z dramo
korintos23
06. 03. 2016 12.17
+1
Žled in lubadar je 100% učinek tudi v Auschwitzu je bil!
Jocipros
06. 03. 2016 10.03
+11
Pa se še spomnim, kako so po žledu takoj govorili, kako morajo lastniki vse takoj očistiti, sicer bodo KAZNOVANI. Pa sem se smejal takšnemu vodstvu in državi, ki s kaznijo kaj dela. Zato pa imamo tako stanje v državi, ker jo vodijo z grožnjami in grozo. Če bi človeštvo tako od nekaj delalo kot naši "oblastniki", bi še sedaj živeli v jamah. Groza in stres!
korintos23
06. 03. 2016 12.06
-1
Pojdi malo v tujino, če ne skrbiš za gozd kot je treba ti ga lahko država odvzame!
brezveze13
07. 03. 2016 19.25
nimam nič proti vendar bi moralo biti obratno ker ravno država je tista ki ne skrbi za gozd razen na papirju.kar dober procent gozdov je cerkvenih,veste kaj mi je far rekel Naj po mulcu pošljem nekaj denarja ali pa pripeljem kakšen meter drv da bodo imeli za ogrevanje veroučne sobe. fara ima nekaj 10 ha gozdov
kritika1
06. 03. 2016 10.00
-2
Nehajte z lubadarjem, kriv je človek s svojim nespametnim ravnanjem. Kdo uničuje podnebje? Kdo ne čisti gozdov, kdo je gozdove razdrobil na drobtinice, kdo sprejema zakonodajo in kdo skrbi za njeno izvajanje? Lubadar, vreme? Človek. To na kar smo bili lahko ponosni - poraščenost z gozdovi .. vse to bo počasi preteklost. Sedaj bomo rekorderji po poraščenosti travnikov z grmovjem, uničenih gozdovih .. Sam dnevno opazujem okolje, travnike, ki propadajo, ker lastnik ne skrbi za čiščenje, tam kjer so bile njive je sedaj poraščeno in grmičevje že prevzema prostor. Čez nekaj let bo nekdo spet pisal, kako se nam je to lahko zgodilo. Je vlada sposobna dopolniti zakon o gozdovih z določbo, da kdor v določenem obdobju ne pospravi gozda se mu ga preprosto vzame in da tistemu, ki je to pripravljen storiti. Davek bi moral biti spisan tako, da bi "majhne posestnike kmetijskih zemljišč, ki jih ne obdelujejo" fino udaril po žepu. Če lastnik kmetijskega zemljišča ne prijavi dohodka iz dejavnosti, potem naj se mu odmeri velik davek kajti več kot očitno je, da z zemljo ne gospodari, da je zapuščena, neobdelana! Lastnina je in mora biti tudi dolžnost da zanjo skrbimo sploh kmetijska zemljišča in gozdovi. To smo dolžni.
trdovrat
06. 03. 2016 10.33
+8
Seveda je kriv človek. Delu se jemlje vso veljavo, nabijajo se davki in kazni, (kar zagovarjaš), medsosedska pomoč je sankcionirana, Če želiš nekomu pomagati boš kaznovan. Po drugi strani, bi pa želeli kg mesa za 2,22 EUR, kmet naj ga pa subvencionira! Pametnjakoviči, dajte vzemite v najem (najemnina je samo plačilo dajatev) od tistih "ki ne prijavijo dohodka", obdelajte in prodajajte pridelke po "ekonomskih" cenah! Rad bi vas videl! Primerjate pa našega hribovskega kmeta, ki ga samo še vcepljena ljubezen do zemlje drži na teh bregovih, z madžarskim veleposestnikom. Sploh pa mladi, visokoizobraženi, to vam bo veliko veselje. Zemlja bo obdelana, slovenski delavec bo pa kupoval vaše poceni pridelke! "nema odmora dok traje obnova". Na juriš!!!
blsvohgenij
06. 03. 2016 11.20
+2
kdor v določenem obdobju ne pospravi gozda se mu ga preprosto vzame in da tistemu, ki je to pripravljen storiti. Tej stvari bom tako pokomentiral. Problem je da je mnogo lastnikov neveščih z motorno žago, mnogo jih je po blokih
trdovrat
06. 03. 2016 11.30
+3
Ja res je. Največ nepospravljenega je v državnih, to se pravi so lastniki blokarji. Kar korajžno! Vsak da cca 2000 EUR za osnovno opremo, nato pa samo s pesmijo na ustih!
korintos23
06. 03. 2016 12.09
+4
trdovrat, državni uradniki imajo svoje hiše in vile, blokarji so tisti kateri so odšli iz kmetij in sedaj so podedovali 10-20 ha gozda, toti so najhujši!
deloro
06. 03. 2016 09.38
+5
Zakaj ljudje še komentirate saj ne moreš nič objaviti če govoeiš proti pilitiki ali sami državi . Če ba jih hvališ takrat pa vse najlepše . Še mediji ščitijo to nesnago.
pheonix1
06. 03. 2016 10.27
+4
mediji poročajo tako kot jim politiki in bankirji rečejo
evasle
06. 03. 2016 09.06
+9
Zakaj je bil avstrijski minister za kmetijstvo in gozdarstvo v Sloveniji na ogledu škode po žledu?? Da s skupnimi močmi izvažajo les čez severno mejo.
laycan
06. 03. 2016 08.58
+10
raje pustijo da vse strohni,kot da bi nekomu pustili da si počisti gozdove za manjšo ceno.
sinhron
06. 03. 2016 09.15
+2
Banion
06. 03. 2016 08.42
+16
Gozd ni upostošil samo žled temveč tudi nekateri novodobni neodgovorni lastniki. Jokati da gre les čez mejo v Avstrijo je nesmiselno, saj kmetu je vseeno kdo je kupec važno je da mu les pošteno in takoj plača. Kaj počno nekaterinaši oskupovalci, že pri prevzemu slabo klasirajo ali merijo potem jih moraš pa nekaj mesecev prosjačiti za denar. Saj so tudi med Slovenci poštenjaki a jih je malo. Kmet gre v goz sekat ko rabi denar in za to proda najboljšemu ponudniku s takojšnim plačilom. Novo gozdno državno gozdno podjetje po zamisli politike bo uspelo le če bodo pošteno in pravočasno plačevali a ko ne bodo mogli prodati v Sloveniji ga bodo ravno tako prodali Avstrijcem le da se bo temu reklo izvoz
piko112
06. 03. 2016 10.06
+5
ter Avstrijci bodo temu podjetju plačali, medtem ko bodo plačila do kmetov zamujala.
Morana7
06. 03. 2016 21.58
Vmes pa bo neznano kam izginilo xy število tovornjakov polnih hlodovine....
Netajkun
06. 03. 2016 08.35
+3
V nekaj nižinsklih ( 600 do 900 m.n.v ) smrekovih gozdičkih so moje najbolj " gobonosne " jesenske lokacije . Upam , da se ohranijo .
devote
05. 03. 2016 23.50
+13
Samo melji, melji in še enkrat melji v pelete, sekance , drva... karkoli, samo da se lahko skladišči. Ker se zelo mudi...sicer bo itak vse zgnilo... Kajti za temi časi prihaja čas suhih krav... gozd, kakršen je bil, se ne bo obnovil vsaj 30-50 let.
devote
06. 03. 2016 00.01
+13
Pa še nekaj: mogoče bi bilo treba razmisliti o kemičnem zatiranju lubadarja...stroka je že o tem v preteklosti večkrat razmišljala, pa je bil obseg škode neprimerljivo manjši. pač izredne razmere terjajo izredne ukrepe. tudi v drugih državah se poslužujejo tovrstnega ukrepa. sicer bomo ob ves gozd, škoda meji že na nacionalno katastrofo...
razerznak
05. 03. 2016 23.32
-8
vse to je bios za 2-3 leta tega lesa nebo več kaj delate tako dramo z tega?
mokocoko
05. 03. 2016 23.26
+0
StašaLoko
05. 03. 2016 23.17
+11
A ni Židan govoru o nekem podjetju za les. Kje je zdaj to. Uprašte ga kako skrbi za lesno verigo ??
luciluk
06. 03. 2016 08.42
+5
ko bo podjetje zalaufalo ne bo več smreke!!! Bukve palahko prodajate v Romunijo
številka89432
05. 03. 2016 23.06
+24
me pa res zanima , kdo več škode naredi. ali slo. politik ali lubadar?
hotchilipoper
06. 03. 2016 09.02
+4
sinhron
06. 03. 2016 09.13
-3