Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Pametni' semaforji na Tomačevem

Ljubljana, 05. 07. 2010 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odprli so štiripasovno krožišče Tomačevo. Vozniki se morajo pred vstopom razvrstiti na ustrezen pas glede na smer vožnje, naknadno menjavanje pasov je prepovedano. Oglejte si simulacijo vožnje!

V Ljubljani so odprli krožišče Tomačevo, v katerem je bistveno spremenjen način odvijanja prometa. Na Promet.si so povedali, da posebnosti po odprtju ni bilo, promet je tekel kot običajno, tudi večja gneča ni nastajala.

Naknadno menjavanje pasov je prepovedano

Dodaten četrti krak je navezava na Športno rekreacijski center (ŠRC) Stožice ter bo v prihodnje povezoval krožni križišči Tomačevo in Žale. Zaradi štirih prometnih pasov na vseh uvozih in dela krožnega vozišča je promet urejen s semaforji. Vozniki se morajo pred vstopom v krožno križišče razvrstiti na ustrezen prometni pas glede na smer vožnje. Zaradi varnosti je naknadno menjavanje pasov prepovedano.

Semaforji se prilagajajo

Pri projektiranju Tomačevega so bile upoštevane predvsem tuje izkušnje s področja krožišč s spiralnim potekom prometa (tako imenovana turbo krožišča), ki so jih najprej začeli uporabljati na Nizozemskem. Bistvo je, da se vozniki razvrščajo glede na njihov cilj potovanja že pred krožnim križiščem, menjavanje pasov v samem križišču pa ni dovoljeno in ga preprečujejo nizki robniki. Na Darsu zagotavljajo, da se s tem bistveno povečuje prepustnost krožišč.

''Zaradi veliko prometa v krožnem križišču Tomačevo je bilo glede na simulacije prometa potrebno urediti po štiri prometne pasove na vsakem uvoznem kraku. Pri vključevanju takega števila prometnih pasov v krožno križišče pa ni mogoče zagotoviti potrebne ravni prometne varnosti. To je bil razlog za semaforizacijo krožnega križišča,'' so pojasnili. Delovanje semaforja je prilagojeno prometnim obremenitvam posameznih krakov. Promet spremlja 76 detektorskih zank, ki napravi posredujejo podatke o številu in razdaljah med vozili, pa tudi o morebitnih stoječih kolonah na izvoznih priključnih poteh, ki vodijo s tega dela severne ljubljanske obvoznice na krožno križišče Tomačevo. Dolžine posameznih zelenih faz se tako kar najbolj prilagajajo prometnim obremenitvam.

Na Darsu se zavedajo, da trenutne prometne razmere v križišču še niso realne zaradi zmanjšanja prometa v počitniškem obdobju počitnic in ker še ni odprt četrti krak križišča, ki vodi proti središču mesta in novemu Športno rekreacijskemu centru Stožice. ''Prav slednje pa povzroča občutek, da bi se v določeni smeri semaforji lahko hitreje preklapljali na zeleno. Ta krak bo predvidoma odprt proti koncu tega tedna, danes poteka tehnični pregled. To je bil razlog, da za sedanje stanje ni bil izdelan poseben sveženj programov krmiljenja semaforjev. Stroški izdelave takega svežnja namreč niso zanemarljivi.''

Odprli so prenovljeno krožišče Tomačevo.
Odprli so prenovljeno krožišče Tomačevo. FOTO: Aljoša Kravanja

Po drugi strani pa se večina semaforjev programira na podlagi simulacij prometa. Osnova za izdelavo simulacij so štetja in prognoze prometnih obremenitev, ki v določenem odstotku odstopajo od poznejšega realnega stanja. Zato se v obdobju po sprostitvi prometa opravi intenzivno spremljanje prometnega dogajanja in prilagajanje delovanja naprave, če se ugotovijo večja odstopanja od načrtovanega stanja.

''V fazi priprave projektne dokumentacije je bil izdelan tudi projekt semaforizacije. Simulacije prometa so bile izdelane za različna časovna obdobja dneva in tedna, kakor tudi za posebne dogodke. V semaforno napravo je tako vgrajenih več programov. Delno se ti med seboj izmenjujejo avtomatsko (jutranja in popoldanska prometna konica, nočni in nedeljski program), za posebne primere pa je potrebno programe aktivirati prek daljinskega krmiljenja iz Regionalnega nadzornega centra v Dragomlju. Ti programi so predvideni predvsem za športne in druge prireditve, ki bodo potekale v obeh objektih ŠRC Stožice. Njihov namen je zagotoviti čim hitrejše polnjenje in praznjenje objekta,'' so sporočili iz Darsa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kubo
23. 08. 2010 03.21
+1
ti emaforji sploh niso pametni.....ti,da rdeco,pa ce glih ni nobenega auta iz leve..kar neki
Glodalec
19. 07. 2010 10.40
sem se končno enkrat peljal v smeri ki jo sicer največ uporabljam, iz Vojkove v Trzin. Bolano bolano bolano. Dejansko je tko kot sem se bal da bo. A je to sploh kdo projektiral, al so Mujo in Co, prišli, zabil semaforje, zasfaltiral mal bolj na široko in narisal črte? V nekaj deset metrih naj bi človek zamenjal 4 prometne pasove, da se bo pravilno razvrstil pred krožiščem. Pa sej vsi vemo, da je smer iz Vojkove ena bolj prometnih. Torej projektant je predividel, da bomo vozniki zaradi njegovega umotvora spremenil svoje navade in se iz Vojkove vozili na Dunajsko, da se bomo lahko pravilno razvrstili pred krožiščem. Bolano tako projektiranje. In še avtomatika semaforjev. Glih ko sem se vključeval iz smeri Vojkove, se je prižgala zelena, dva sta bila pred semaforjem in takoj ko sta speljala se je prižgala rumena. Sem stal par sekund, v krožišču ni pripeljal nihče in se mi je prižgala zelena. Kake hude pameti jaz v tem sistemu ne vidim. Je pa verjetno nekdo pametno zaslužil.
lebdim
07. 07. 2010 12.59
res, sploh ne vem, zakaj bi bla taka panika okrog tega. pač, ljudje: upoštevajte, da se ob menjavi pasu da smernik, upoštevaj omejitve, če je 40, ne peljat 80; pa še nekaj: malo manj se pogovarjaj po telefonu.
lebdim
07. 07. 2010 12.47
meni se zdi to kar pametna odločitev tile semaforji. sploh tomačevsko krožišče spada eno izmed bolj nevarnih. ljudje, začnite malo mislit med vožnjo.
senzacionalno
06. 07. 2010 19.20
ja valda, da ni posebne gneče, če se pa folk bojii!:D
mike99
06. 07. 2010 19.02
Ja kje je pa problem, enostavno pred vhodom na krozisce poglejte table in se pravilno razvrstite, to je to. Table so pa velike in razlocne, tako da ne vem kaj panicarite. Zacnite malo mislit med voznjo in biti skoncentrirani, ne pa da sanjate za volanom. Pa srecno voznjo!
kum11
06. 07. 2010 17.13
čisto v redu je za tiste ki poznajo znake in omejitve . za tiste ki pa tega ne obvladajo pa naj ne vozijo po rondojih. tu se izkaže kultura vožnje ,
xxl.2005@gmail.com
06. 07. 2010 17.06
komaj čakam na september, ko bo gužva po dopustih. gužva bo do brnčičeve.
lejka50
06. 07. 2010 16.56
le kaj se razburjate za semafor v krožišču...tudi tujina jih ima pa vozniki nimajon problemov...dajte no saj ste vendar šoferji in morate obvladati tudi semafor v krožišču, če ne ostanite doma, boste manj problemov na cesti naredili in ne boste povzročili trka v krožišču....:-))
Ezy-G
06. 07. 2010 16.25
ma folk ne zna vozit enopasovnih krožišč, daje v krožnem žmigavec v levo pa take fore!
vinadap.
06. 07. 2010 16.16
Ne vem kateri veleumnež se je spomnil semaforjev na krožiščih! Ta si vsekakor zasluži prestižno nagrado Slovenca leta. Podobno nagrado si zasluži projektant veleumnega projekta avtocestnih priključkov v Ankaranu!
est
06. 07. 2010 15.55
Tehnična "mojstrovina":
Kurz Mahl
06. 07. 2010 15.51
Za nas, iz cvičkove dežele, kjer smo šele pred kratkim dobili semaforje in prva enostavna krožišča, bo vožnja čez tole hud podvig. Pričakujemo hudo ranjene in tudi mrtve ;)
tao3
06. 07. 2010 15.48
Tisti, ki vsaj malo pokukate kam dlje v tujino biste videli, da so v drugih državah semaforji v krožnih križiščih vsepovsod, kjer je obremenitev velika. Sploh v miljonskim mestih. Aja mi smo za eno večjo kmetijo v tujini press.
1spam 4you
06. 07. 2010 15.21
lulz only in slo da dobiš na krožnem semaforje
jenihvetes
06. 07. 2010 15.20
MI NE RABIMO PAMETNIH SEMAFORJEM, AMPAK PAMETNE VOZNIKE!!!
Glodalec
06. 07. 2010 15.18
upam da so predvidl tudi scenarije, ko se bo s temi njihovimi ultra zankami poigrala strela in bodo povsod utripale rumene lučke. Pol ljudi bo verjetno imelo ta za običajno krožno križišče, pol jih bo pa upoštevalo desno pravilo.
Aliens
06. 07. 2010 13.56
Sem se peljala skozi to veleslavno krožiče....sploh ni nobene panike, je prav simpatičen in nič zakompliciran samo table moraš gledati pa je.
The-one
06. 07. 2010 13.34
Če bi v Sloveniji ljudje znali vozit, to ne bi bilo potrebno!
kalašnik
06. 07. 2010 12.53
to bojo še zapleti...hehe