Slovenija

VIDEO: Neumnosti, ki so jih posnele nadzorne kamere

Ljubljana, 25. 09. 2012 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Blaž Garbajs
Komentarji
169

V Ljubljani je pod videonadzorom 33 prometnih križišč ter 35 podvozov, predorov in mostov. A kljub temu je še vedno veliko prekrškarjev. Samo zaradi neupoštevanja rdeče luči na semaforju je bilo v prestolnici letos že 55 prometnih nesreč.

Policija lahko zaprosi za posnetek nesreče, da z njegovo pomočjo razjasni okoliščine nesreče.
Policija lahko zaprosi za posnetek nesreče, da z njegovo pomočjo razjasni okoliščine nesreče. FOTO: Blaž Garbajs
V kratkih video posnetkih si lahko pogledate nekaj situacij neprevidnih udeležencev v prometu, ki so jih posnele nadzorne kamere na različnih lokacijah po Ljubljani.

V Centru za upravljanje, ki deluje v okviru javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, ves čas nadzirajo 216 semaforiziranih križišč, 62 semaforiziranih prehodov za pešce ter 175 videokamer za spremljanje prometa. Namen kamer ni iskanje prekrškarjev, čeprav teh žal ni malo, pač pa opazovanje prometnih tokov in nadzorovanje delovanja posameznih signalnih naprav. Kamere imajo za zdaj postavljene v 33 prometnih križiščih, na 35 podvozih, predorih in mostovih, na 42 zapornicah in potopnih stebričkih ter na 65 parkiriščih. "Kamere so izključno samo za nadzor odvijanja prometa in ne zato, da bi lahko opazovali točno določena vozila. Samo zato, da ugotavljamo, ali se promet normalno odvija, če se ne, pa poskušamo ugotoviti, zakaj se ne. Če se seveda to da ugotoviti," pojasnjuje naš sogovornik Peter Dernič, vodja službe AVP in projektive.

Rumena luč na semaforju pomeni, da je prepovedana vožnja, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja.
Rumena luč na semaforju pomeni, da je prepovedana vožnja, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja. FOTO: Blaž Garbajs

Naša prometna (ne)kultura očitno potrebuje nadzornika, saj nas ne ustavijo niti rdeče luči. V centru za upravljanje žal ugotavljajo, da voznikom prižgan rdeči signal na vhodu v predor pod gradom nič ne pomeni. Kljub opozorilu vozniki mirno zapeljejo v predor, za nameček pa center še obvestijo, da po nepotrebnem gori rdeča luč. Pred časom so v centru preizkusili še eno od možnosti urejanja prometa. Ko se je iz Gorenjske proti centru Ljubljane z vojaškim spremstvom peljala vladna delegacija, so v centru za upravljanje na delu Celovške ceste na semaforjih prižgali rdeče luči in ustavili promet. A le za nekaj minut, opozarjajo v centru, saj so vozniki kljub prižganim rdečim lučem nadaljevali vožnjo. Dogodek se je končal srečno, saj do trčenja ni prišlo.

Kamera fotografira voznike, ki spregledajo rdečo luč. Gre za testni projekt.
Kamera fotografira voznike, ki spregledajo rdečo luč. Gre za testni projekt. FOTO: Blaž Garbajs

Če ste kdaj prevozili rdečo luč in ob tem niste pomislili na morebitne posledice, ki vaše dejanje pomeni za druge udeležence v prometu, potem si zapomnite slednje: rdeča luč pomeni prepovedano vožnjo! Žal je še vedno tako, da se udeleženci v prometu tega ne zavemo. Po podatkih PU Ljubljana smo imeli v prestolnici zaradi neupoštevanja rdeče luči na semaforju letos že 55 prometnih nesreč, medtem ko se jih je v enakem obdobju lani zgodilo 53. Podobno je prekršek tudi vožnja skozi prižgano rumeno luč, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja. "Vse je odvisno od varnostne razdalje voznikov za vami," opozarja Dernič in dodaja: "Z dovoljeno hitrostjo se da vse delati, s preveliko hitrostjo je pa stvar povsem drugačna." Kaj se zgodi z znanjem, ki ga pridobimo v šoli vožnje oziroma po opravljeni izpitni vožnji? Kot da bi pozabili vsa cestnoprometna pravila.

Ste kdaj zapeljali skozi rdečo luč?
Ste kdaj zapeljali skozi rdečo luč? FOTO: Thinkstock

Krožišča postajajo vedno bolj popularna. Pravila vožnje v krožiščih so jasna, a le redko kateri voznik jih upošteva. V Ljubljani smo v zadnjem letu dobili kar nekaj novih krožnih križišč, ki imajo tako svoje prednosti in slabosti. Med prednostmi je zagotovo pretočnost in boljša prometna varnost, ki pa se žal s povečanjem števila voznih pasov v krožnem toku zmanjšuje. Dernič ugotavlja, da je semaforizacija rondoja Tomačevo prinesla pozitivne učinke. Kljub prvotnemu zgražanju, češ, kaj sploh potrebujemo semaforje v krožiščih, se je zadeva namreč obnesla. "Krožišča so zelo primerna, kjer ni veliko pešcev. Delujejo boljše od klasičnih semaforiziranih križišč, tja do 80 odstotkov stopnje zasičenosti križišč. Nad to stopnjo pa bolje delujejo semaforizirana krožišča," pojasnjuje Dernič.

Semaforizacija rondoja Tomačevo je izboljšala prometno varnost v krožišču.
Semaforizacija rondoja Tomačevo je izboljšala prometno varnost v krožišču. FOTO: Aljoša Kravanja
Da bo vožnja v krožišču res tekoča, je dobro poznati prometna pravila. Ta si lahko preberete na spletni strani policije, vsekakor pa si zapomnite naslednje pravilo: Ko zapeljete v krožišče, ki ima dva prometna vozova, se razvrstite na notranji prometni pas in tako omogočite vključitev v promet v križišču tudi voznikom na naslednjih uvozih, razen če nameravate zapustiti križišče na prvem naslednjem izvozu.

V Ljubljani zastoji ob prometnih konicah še vedno nastajajo na nekaterih tradicionalnih točkah. Gre predvsem za križišča obvozne ceste in glavne vpadnice v mesto. "Križišča, ki so v tako imenovani diamantni obliki, so izredno neprepustna. Zahtevajo veliko medfaz znotraj posameznih ciklov in uravnavanje tega je relativno neugodno," pojasnjuje Dernič in dodaja, da je tak tipični primer križišče Šmartinske ceste in obvozne ceste, kjer bi se dalo marsikaj spremeniti oziroma izboljšati. "Problem je v geometrijskih lastnostih križišč. Tu semaforizacija ne mora pomagati, pač pa so potrebni gradbeni posegi," dodaja Dernič.

Posnetek je policistom lahko v pomoč

Ljubljanski policisti se v primeru, ko je težko ugotoviti vzrok oziroma povzročitelja nesreče, obrnejo tudi na Center za upravljanje. Po uradni poti lahko policisti pridobijo posnetek nesreče, ki jim pomaga pri razjasnitvi okoliščin. To sicer ni zelo pogosto praksa, pojasnjujejo v centru, a je lahko policistom takšen posnetek tudi v veliko pomoč. Na vprašanje, ali kdaj policisti na osnovi njihovih posnetkov ugotavljajo, ali je voznik še imel možnost, da se varno ustavi pri rumeni luči, ali ne, Dernič pojasnjuje, da je vse odvisno od primera do primera. "To je stvar sodnega izvedenca pozneje na sodišču. Oni samo potrebujejo dokaze, da se je prometna nesreča zgodila v tem in tem času, kako in zakaj, pa je potem stvar sodišča oziroma nadaljnjega postopka."

Trčenje v križišču pred železniško postajo.
Trčenje v križišču pred železniško postajo. FOTO:
Voznik, ki prevozi rdečo luč, je kaznovan z globo 250 evrov ter s petimi kazenskimi točkami. Voznik, ki neupravičeno prevozi rumeno luč, pa je kaznovan z globo 160 evrov. Pešca, ki cesto prečka kljub prižgani rdeči luči, pa bo doletela globa v višini 40 evrov.

Po podatkih PU Ljubljana se je od 1. januarja do 31. avgusta letos na območju celotne ljubljanske policijske uprave zgodilo 4352 prometnih nesreč, kar je za 5 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobra novica pa je, da je za četrtino manj nesreč s smrtnim izidom ter za 9 odstotkov manj nesreč s telesnimi poškodbami. Več je nesreč z materialno škodo, in sicer za 12 odstotkov. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je še vedno premik z vozilom, sledita mu neprilagojena hitrost in neupoštevanje prednosti, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa je letos veliko več nesreč zaradi neustrezne varnostne razdalje in zaradi nepravilne strani ali smeri vožnje. Največ smrtnih žrtev (7) je med vozniki osebnih vozil, sledijo pešci in vozniki motornih koles (po 3).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rossi 46
26. 09. 2012 04.01
+1
rumena luč pomeni, ustavi, če lahko varno ustaviš. če ne moraš varno ustaviti, pelješ dalje. kdor tako ni sposoben zvoziti, potem nima kaj iskati za volanom..! Samo najboljši posnetki so o kolesarju,ki povozi pešca,Ali ni tukaj kolesar krepko prekoračil hitrost ali pa tisti s škodo,ko gre čez dvižni stebljiček,skoraj totalka,saj je razvidno da odtrga posodo za olje pod motorjem.
binglec123
26. 09. 2012 09.13
biciklist je imel nedvomno prednost, ker se je peljal naravnost- tako kot avtomobili.
Gašper Koren
26. 09. 2012 15.10
+1
Kolesar je imel prednost, ker je bil udeleženec kolesarske dirke po sloveniji in cesta je bila takrat ZAPRTA. Pešec ni imel takrat kaj iskat na progi, tako da si je sam kriv. Je pa res, da verjetno ni bilo dovolj redarjev, ki bi takrat kontrolirali še vse pešce po LJ ob progi.
jernejrave
25. 09. 2012 22.51
+3
V LJ je trenutno trend, da te vsi naplozajo, če ustaviš pri rdeči.
smajlika
25. 09. 2012 21.45
Mitja Osojnik
25. 09. 2012 20.37
+24
NE VEM ZAKAJ SO UKINILI ZELENO UTRIPAJOČO LUČ .....KOT JE BILA NEKDAJ IN KOT JO IMAJO ŠE VEDNO V AVSTRIJI ITD...
-Gannicus-
25. 09. 2012 20.44
+4
V Italiji je ni, naprimer. Je pa res, da se na drugi strani prižge zelena šele po kakih 15 sekundah. V Slo. pa se prižge po kakih treh sekundah...bolano.
Mitja Osojnik
25. 09. 2012 20.44
+7
hotchilipoper
26. 10. 2019 08.50
Zato da je večja možnost,da plačaš kazen
Audy
25. 09. 2012 20.33
+4
"Ste kdaj zapeljali skozi rdečo luč?" Na drenovem griču že kar nekajkrat.
frfl3
25. 09. 2012 20.33
-11
samo je pa kruto, da se kaznuje tiste, ki z vozilom trčijo.. kot da ni že sama nesreča dovolj, mora te še policija oklestit
stajerka30
25. 09. 2012 20.39
+12
V primeru, da voznik stori prekrsek, s tem pa povzroci nesreco, se strinjam da se taksnega voznika kaznuje.
frfl3
25. 09. 2012 21.00
-3
Ja, če namerno povzroči nesrečo, potem naj se ga kaznuje
Birtija
25. 09. 2012 23.14
verjetno je mislil če pride do nesreče na parkingu,kjer krivec kasira 3 pike in 300 evriča
Grega77
25. 09. 2012 19.47
+6
Ne vem zakaj kamere nebi smele biti kot dokaz na sodišču?Naj pač na javni drog pritrdijo opozorilo da je križišče snemano in to je to! Po mojem mnenju če ti posnetki zadostujejo za globe prometnih prekrškov bi morali biti verodostojni dokaz tudi na sodišču.
stajerka30
25. 09. 2012 20.42
+1
A misls da bi zaradi napisanega upadlo stevilo prekrskov? Nekdo ti lahko nonstop nekaj govori, se te ne prime, kazen (financna) gre pa na zalost iz zepa prekrskarja. Vsak naj se zaveda posledic svojih dejanj, le tako bo dolgorocno ucinkovalo "govorjenje".
pingvinislo5
25. 09. 2012 18.54
+14
rumena luč pomeni, ustavi, če lahko varno ustaviš. če ne moraš varno ustaviti, pelješ dalje. kdor tako ni sposoben zvoziti, potem nima kaj iskati za volanom..!
nikolesnik
25. 09. 2012 20.50
+1
če greš s primerno hitrostjo čez križišče... bi že mogel vsak varno vstaviti, če pač ni preblizu semaforja. Je bolj težava, da ko se prižge rumena folk gasa po plinu, potem pa ja... je varno vstavljanje relativno vprašanje
Roxy79
25. 09. 2012 18.37
+2
pri 5 videu bi pa vse pešče kiso bili priča prometni nesreči... in so stali kot lipovi bogovi... dal 2 leti ZAPORA zaradi "gledanja". Pa sej človek ne more verjet.... stojijo in gledajo....
498983
25. 09. 2012 20.40
+3
Bi prej rekel, da tistim dvema, ki se na kolesu ignorantsko mimo peljeta kot da sta mutava! Saj to ne moreš verjet.
Roxy79
25. 09. 2012 18.35
+6
4 video.... dobi pa nobelovo nagrado za hitrost vseh reševalnih enot. (policija, rešilc)... neverjeten hiter odzivni čas......
pingvinislo5
25. 09. 2012 18.55
+6
498983
25. 09. 2012 20.44
+2
Izredno slabo zavarovana dirka kot vidim. Odzivni čas pa super ja, samo kaj pomaga to... ko se zgodi taka nesreča, ki je ne bi smelo biti. Kriv pa je organizator.
tincika7
25. 09. 2012 18.23
+2
4 video kvaje hit prišel rešilc :D
pingvinislo5
25. 09. 2012 18.50
+3
hcaine8
25. 09. 2012 18.22
+11
Naj vrnejo utripajočo zeleno! Da so pa povsod prižgali rdeče je pa čista neumnost. To je tehnika, ki lahko zataji in če so vsi semaforji v križišču rdeči, je 95% verjetnost, da je nekaj narobe z njimi, edino logično, da se potem ljudje ravnajo po znakih nad semaforji.
daf3
25. 09. 2012 20.44
v Mariboru ti nč ne pomaga utripajoča luč ker tam semaforji delajo kokr se jim zdi
Turboslav_Pšeni?nik
25. 09. 2012 18.19
-19
Včasih je bolje uporabiti tudi malo zdrave pameti, kot pa se slepo držati pravil kot pijanec plota. Tako sam npr. kadar vozim po megli pospesim in vozim na polno, da pridem čimprej ven iz megle, kjer je bolj varno...
daf3
25. 09. 2012 20.42
+10
daf3
25. 09. 2012 16.31
+2
Pa je mogoče opozorilo kje je nadzor z kamero oz. radar NE samo položnco dobiš pa je rešeno .V Italiji in drugje po svetu je tabla radar ali pa nadzor v križišu na veliko tako da če si junak pa daj delaj neumnosti ,prinas je pa nalepka na semaforju in to čisto majhna pol se pa pejd ban..da
F_O_X
25. 09. 2012 17.02
+6
vozi po pravilih pa se ti ne bo treba ničesar bat
Explainator
25. 09. 2012 17.41
+9
ne gre za to..nima te radar kaj snemat kjerkoli kdajkoli..to s pravili nima prav nobene zveze...razn pr zahojencih, ki razdajajo svojo svobodo v zameno za navidezno varnost
lolipoly
25. 09. 2012 18.29
+2
Ce vozis pravilno, te nihce ne bo snemal, ce pa krsis predpise in hoces biti junak, si pa zasluzis kazen.
daf3
25. 09. 2012 20.41
+2
pravila naj vrže kamen tisti kateri jih ne krši in zakaj nebi bil obveščen
borisl1
25. 09. 2012 16.15
+11
kako lahko gre za testni projekt pri kameri za spregled rdeče luči, če jih bodo po celem MB nasrali?!!!
BMWmunja
25. 09. 2012 16.40
+12
Testirajo, koliko slovenski vozniški hrbti še zdržijo.
teotan
25. 09. 2012 17.32
+3
eosss.slo
25. 09. 2012 17.32
+6
tista kamera na sliki zgoraj je na Dunajski že vsaj dve leti in v tem "testnem" projektu so ugotovili, da se da fajn kasirat, zato pa zdaj to uvajajo v MB, kmalu pa še vsepovsod drugje... to, da je zadeva izjemno nezanesljiva, pa nihče ne pove...
Super1337
25. 09. 2012 17.52
+1
Nekatera križišča v MB bi res rabila neke kamere, ker ko se preklopi semafor na rdečo, še 3 avti kar skozi rdečo peljejo...
ggzz
25. 09. 2012 15.48
+23
no, še kakšno rečte, zakaj toliko ljudi vozi v rdečo, in to odkar so vrli veleumi ogruntali, da je treba ukiniti utripajočo zeleno luč?
BMWmunja
25. 09. 2012 16.39
+5
Ker s tem ogromno zaslužiš. Seveda, če te ne dobijo. Je pa tega toliko, da je nekaj groznega...
F_O_X
25. 09. 2012 17.03
-1
in v čem je profit če namest utripajoče zelene daš malo daljšo rumeno?
schoru
25. 09. 2012 18.01
+3
malo daljšo rumeno? rumena NI isto kot zelena...rdeča=stop, zelena=prosta pot, rumena=zaviraj, ker se bo prižgala rdeča....point tega, da ni več utripajočih zelenih je pa v tem, ker ko so ljudje 100m križiščem videli, da luč utripa, so pohodili gas in adijo, če se pa samo rumena prižge pa nimaš izgovora, da ne ustaviš....poleg tega pa: če se rumena prižge tako, da ne moreš ustaviti, se lahko normalno pelješ čez križišče, če pa lahko varno ustaviš pa ne, potem pa kazen...
USS_Enterprise
25. 09. 2012 15.25
+18
3. slika "Kamera fotografira voznike, ki spregledajo rdečo luč. Gre za testni projekt. " Rdečo luč voznik bolj težko spregleda, bolj verjetno jo ignorira...
pkj
25. 09. 2012 14.58
+8
krožišča kot v kopru, pa bo "skoraj" mir. zakaj "skoraj"? sedaj, ko imamo krožišča, se velika večina ljudi boji zapeljati v krog. to so predvsem starejši vozniki (kar je tudi razumljivo). ob prometnih konicah čakajo, da bo krožišče popolnoma prazno. to pa ni mogoče. je potrebno malce predrznosti. saj hitrosti v krogu niso visoke, da bi bilo resnično zelo nevarno stisnit na gas. samo kuraja narod. bolj se mi zdi problem, ker so ljudje neučakani, zmedeni. me je pred dnevi tujec izsilil, da smo na centimetre pasali mimo in kričal name, če sem normalen. HALO!!!!! še zmeraj (na žalost) ponekod velja pravilo "zakon hitrejšega".
saintjozef
25. 09. 2012 14.32
-2
Kolesar zbil neprevidnega pešca (Tivoli) --Pešec čez prehod, kolesar po levi strani ceste z vso hitrostjo????? Tole je čista "športna" manipulacija!
pingvinislo5
25. 09. 2012 14.51
+15
eosss.slo
25. 09. 2012 17.35
+4
tu se lepo vidi, da so razni "športni" dogodki bistveno premalo označeni, pa tudi lokacije niso ravno posrečeno izbrane...
pingvinislo5
25. 09. 2012 18.52
+2
kaj naj se s specjalkami vozijo čez rožnik?
toto100
25. 09. 2012 14.29
+35
Mentaliteta je vodilo voznika, način vožnje pa ogledalo voznika. Kljub divjanju in živčnosti ne pridobiš nicesar, raje se vozimo po predpisih; bomo prihranili pri živcih in denarju. Najraje imam voznike, ki se mi nalimajo na rit, me prehitijo kot da so na dirki potem pa pri drugem semaforju, z vožnjo po omejitvi, padem mimo njega. Samo zdrav razum je potreben v izogib nervoznostim na cestah, kar pa pri nas očitno ni mogoče. Lep pozdrav in srečno vsem defenzivnim voznikom, vsem ostalim pa sporočam: vidimo se pri naslednjem semaforju.