Slovenija

VIDEO: Nasin astronavt slovenskega rodu ne skriva navdušenja nad Slovenijo

Ljubljana, 24. 11. 2014 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
59

V Sloveniji se mudi ameriški astronavt slovenskih korenin Ronald Michael Šega. Ujeli smo ga sredi Ljubljane in ga povprašali o receptu za uspeh, o pomenu pristanka modula na kometu, o morebitnem razvoju vesoljskega turizma in še mnogo več.

Nasin astronavt slovenskega porekla Ronald Michael Šega na ruski vesoljskli postaji leta 1996
Nasin astronavt slovenskega porekla Ronald Michael Šega na ruski vesoljskli postaji leta 1996 FOTO: Reuters

V Sloveniji se te dni po mnogih letih znova mudi ameriški astronavt slovenskih korenin Ronald Michael Šega. Kot nam je zaupal v kratkem pogovoru, ni nikoli sanjal, da bi nekoč odletel v vesolje, bolj ga je veselila matematika in fizika. Astronavt je postal leta 1991, leta 1994 pa je prvič poletel v vesolje. Kot inženir na raketoplanu Discovery STS je kar 130-krat obkrožil Zemljo, v vesolju pa prebil 199 ur. Leta 1996 je znova poletel, tokrat kot pilot poveljnik odprave Atlantis STS-76. Šlo je za tretjo misijo, v kateri se je raketoplan priključil na rusko vesoljsko postajo Mir. Tedaj je Šega v vesolju prebil 420 ur. Danes je predstojnik za fiziko in sorodne znanosti na državni univerzi Kolorado. Predniki astronavta ameriške vesoljske agencije Nasa izhajajo iz Loškega potoka, zato vez z našo državo ni nikoli popustila, kvečjemu se je skozi bogato kariero še okrepila, pravi. Zaupal nam je, da je mogoče našo malo, a tudi prečudovito Slovenijo videti tudi iz vesolja. Sam jo je pred 20 leti celo ujel v objektiv.

Za vami je že dolga in nadvse uspešna kariera. Katero delovno mesto vam je bolj ugajalo – tisto v vesolju ali v pisarni?

No, ne preživim prav veliko časa v pisarni. V resnici sem zadovoljen z raznolikostjo mojih služb. Razlog za uspeh pa je prazaprav timsko delo, to me veseli. Pri vesoljskih podvigih na primer lahko le peščica srečnežev dejansko odpotuje v vesolje, velika večina pa pripravlja vse potrebno za uspešen polet. To me navdušuje.

Šega je skupaj v vesolju prebil približno 17 dni.
Šega je skupaj v vesolju prebil približno 17 dni. FOTO: Reuters

Od kod želja po odkrivanju vesolja?

Verjetno sem eden od redkih, ki ni o tem sanjaril že od majnih nog. Ko sem odraščal v delavskem okolišu v predmestju Clevelanda v ameriški zvezni državi Ohio, sem opazoval prve astronavte, ki so bili testni piloti, inženirji in so pogosto leteli. Jaz nisem poznal nobenega inženirja v okolišu, poleg tega pa nikoli še nisem bil na letalu, zato si nikoli nisem mislil, da bi bil lahko astronavt tudi sam. Me je pa blazno zanimala matematika, znanost in mislil sem si, da bi lahko sodeloval na nek drug način. Prvič sem tako letel šele, ko sem se vpisal na kolidž. Tam se je pričel nekakšen evolucijski proces, od študija in občasnega letenja do prijave za polet v vesolje. Na srečo so me izbrali.

Kaj menite o nedavnem pristanku modula Evropske vesoljske agencije na kometu? Je to nov mejnik?

Mislim, da so vsake takšne aktivnosti odlične in tudi zelo pomembne. Učimo se o vesolju, kar nam bo pomagalo nadaljevati z raziskovanjem vesolja, hkrati pa nam lahko ta odkritja pomagajo tudi na Zemlji. O vesolju se učimo s pomočjo teleskopov, ki so bodisi nameščeni na tleh ali v vesolju, s pomočjo satelitov in robotov. Veliko se naučimo tudi ob stiku s površjem na telesih, bodisi naj bodo to planeti, asteroidi, lune ali pa kometi. Izvemo lahko več o našem sončnem sistemu, morda o galaksijah. To je velik korak, zanimivo pa je, da ne vemo, kaj bodo nova dognanja pravzaprav prinesla, oziroma kaj bo naslednji korak. Lahko predvidevamo, kaj bomo našli tam, a lahko se zgodi, da bomo še kako presenečeni. To je najbolj zanimiv del takšnih podvigov.

Vse informacije, ki jih pridobimo, tudi tiste, ki jih na primer na Zemljo pošilja rover Curiosity, so za nas pomembne in pripomorejo pri iskanju odgovora na vprašanje, kako vse skupaj pravzaprav deluje.

Zemlja z ISS - 2
Zemlja z ISS - 2 FOTO: Twitter/Reid Wiseman/@astro_reid

Ko ste začeli pri Nasi v 90-ih letih, so se vam komercialni leti v vesolje verjetno zdeli le znanstvena fantastika? Menite, da bo tudi znanstvena fantastika, ki jo poznamo danes, enkrat postala resničnost?

Resnično ne vem, kaj bo, kar je ravno tako zelo vznemirljivo. Ko je človeštvo pričelo z letenjem in je poletelo nekaj prvih letal, se je sprožil plaz. Razvoj je šel dalje in danes so komercialni poleti v vesolje realnost. To nekateri danes že jemljejo za samoumevno. Ta proces razumevanja okolja in razvoj transporta je vodil v razvoj komerialnih aktivnosti.

Bi lahko rekli, da se ob tem razvija nekakšen vesoljski turizem?

Dejansko so bili raketoplani in nekatera ostala Nasina oprema zgrajeni ob pomoči različnih zasebnih podjetij. Nekatera so prispevala kapsule, zgradile raketoplane in tako dalje. Torej gre za sodelovanje ljudi znotraj vlade in industrije. Na komercialni ravni pa se res vse pogosteje pojavljajo težnje k razvoju cenejših prevoznih sredstev s sodobno tehnologijo, ki bodo omogočala tudi cenovno bolj ugodne polete v vesolje.

Imate slovenske korenine. Ali se kaj slovenske krvi preteka tudi po žilah vaših sinov?

Seveda, pogosto jima pripovedujem o koreninah. Veste, kaj je zanimivo? To, da obožujeta evropski nogomet, košarko in smučanje. Očitno je DNK naredil svoje, rada imata športe, ki so v Sloveniji zelo priljubljeni.

Polarni sij
Polarni sij FOTO: Modis/Terra/Nasa

Pogled na Zemljo je veličasten, pravite. Pa se iz vesolja vidi našo malo Slovenijo?

Seveda. Ob prvem poletu leta 1994 sem si zadal izziv, da naslednjič posnamem čudovito fotografijo Slovenije. Morali bi odleteti nazaj domov, a smo vrnitev zaradi slabega vremena na Floridi malce prestavili. Ko smo se naposled pripravljali na odhod domov, se je po osmih dneh goste oblačnosti Slovenija naenkrat le prikazala sredi oblakov. Naredili smo nekaj čudovitih fotografij. Upam, da jih bom ob naslednjem obisku lahko prinesel s seboj.

Imajo slovenski znanstveniki sposobnost in tudi možnost, da sodelujejo v vesoljskih agencijah?

Da, imajo. Odstotek tistih, ki dejansko sodelujejo pri aktivnostih v samem vesolju, je sicer zelo majhen, a odstotek tistih, ki na drugačen način sodelujejo v vesoljskih agencijah, narašča. Področje se širi. Strokovnost in kreativne ideje se lahko pojavijo kjerkoli. Menim, da bo sodelovanja in priložnosti za sodelovanje vedno več.

Ameriški astronavt slovenskega rodu Ronald Michael Šega
Ameriški astronavt slovenskega rodu Ronald Michael Šega FOTO: Blaž Garbajs

Tudi vi sodelujete v iniciativi Ameriške gospodarske zbornice Believe in Slovenia in ste nekakšen ambasador naše države. Zakaj verjamete vanjo? Se vam zdimo Slovenci dovolj sposoben narod?

Ves čas iščemo možnosti za sodelovanje na različnih področjih. Že leta 1994 in leta 2007 sem imel nekaj predstavitev na Inštitutu Jožef Stefan. Tudi zdaj neprestano iščemo možnosti za sodelovanje univerz, gospodarstvenikov in vlade. Menim, da jih je veliko.

Slovenija pa je čudovita država. Ima močan izobraževalni sistem, bogate kulturne in naravne vire ter pravzaprav vse sestavine, da lahko uspe in prispeva svoje. Talent in znanje, ki temelji na kreativnosti, je vedno ključ do uspeha.

Obstaja torej možnost, da Slovenci dobimo še kakšnega astronavta?

Če se mladi nad idejo, da bi šli po moji poti, navdušujejo in jih to motivira k intenzivnejšemu učenju ter jih s tem tudi vodi do boljše izobrazbe, je to pravi recept zanje. Gotovo bi bil tak študij dobra podlaga tudi za druge znanstvene poklice. Sam sicer nisem pričakoval, da mi bo navdušenje nad matematiko in fiziko odprla povsem novo pot. To se je enostavno zgodilo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Kogej
25. 11. 2014 17.16
+1
Jaz sem imel priloznost osebno se srecati z njim. Dal mi je nasitek svoje odprave. Vredu clovek!
Thruma
25. 11. 2014 09.43
+6
Če bi g. Šega živel v Slo. še z zmajem nebi letel.
vstajnik1941
25. 11. 2014 09.34
+0
Kwa zej tole novinarji navijate nekaj brez veze, ko da je polet v vesolje nekaj posebnega! A mogoče je zmanjkalo novic v stilu precednik Pahor peče piškote v otroškem vrtcu z otroki (Tja tudi spada ampak ne za vodjo ker tega ni sposoben, ker je na nivoju 4 lrtnrga cmeravega pamža)
BobbyP
25. 11. 2014 08.42
+1
Nasin astronavt slovenskega rodu ne živi v tej "navdušujoči" Sloveniji. Tanzanija je tudi lepa, če si tam kot turist, živeti tam je namreč čisto druga zgodba.
Freestyler_si
25. 11. 2014 08.17
+2
Če bi jaz prišel kot turist poln denarja v SLO, bi tudi brez dvoma užival. Živeti tukaj s Slovenskimi plačami, pod jarmom nesposobnih politikov, pa je čisto drugačna zgodbica
hotchilipoper
25. 11. 2014 07.42
+4
Jaz bi bil z njegovim dohodkom tudi navdušen.Malo mu objasnite naše realno stanje v državi ,in garantiram,da bo v pol ure spokal nazaj v ameriko
LuckyBastardo
25. 11. 2014 05.56
+4
Baje da ma tut Obama slovensko korenino, nekje 10 cm
C A R
24. 11. 2014 23.06
+7
naj povem, da korenine Ronalda Šege prihajajo iz občine Loški Potok, in sicer iz vasi Šegova vas. mislim, da njegovo zgodovino in zgodovino njegovo družine hranijo v osnovni šoli Loški Potok, vsaj učasih so jo, ko sem še jst hodil tja. samo mislim, da še sam neve, od kod je doma
DonMiltonFriedman
24. 11. 2014 22.22
+6
Čakam patetičnega socialista, da bo rekel, da bi tip moral plačati 70% dobička Sloveniji.
RustemRex
24. 11. 2014 22.11
-12
Slovenec, ki ne govori Slovensko NI SLOVENEC!!!! Tako kot Albanec, ki ne govori Slovensko pač nikakor ni Slovenec!
superfly7
24. 11. 2014 22.16
+23
Nikjer ni omenjeno da je Slovenec. Omenjajo se njegove slovenske korenine, kar pa ni nič spornega.
civitasstain@gmail.com
24. 11. 2014 22.56
+1
Vzem pravo zgodovinsko knjigo v roke, ne propagandno!
pe?navodo
24. 11. 2014 23.08
+5
Sem v petem kolenu z njim v žlahti, pravzaprav sta moj pra dedek in njegov stari oče skupaj šla iz Loškega potoka po kruh v ameriko.bila sta bratranca. Malo sem pozabil , ampak mislim da se je njegov stari oče v ZDA oženil s Slovenko. Potem pa so se pač asimilirali.
pe?navodo
24. 11. 2014 23.11
+0
RustemRex
24. 11. 2014 23.53
-2
pe?navodo
25. 11. 2014 02.06
+9
ko so šli kruh služit, ker je bla revščina v Yugi.
RožLLeban
25. 11. 2014 03.39
+2
KardinalFrancRodeVKristusu3.....pa slovensko se piše z malo ...,da ne boš preveč brihten...
RustemRex
25. 11. 2014 03.40
+0
Sem pač kristjan.... Vem samo, da se Bog piše z veliko....
RožLLeban
25. 11. 2014 03.43
+0
In zakay si mipotem zaradi tega minus prtisnu...?
LuckyBastardo
25. 11. 2014 05.54
+1
windmaster
25. 11. 2014 07.09
+0
Bolj je šolan kot vsi vi tukaj skupaj in on je nekaj dosegel v življenju, vi pa nikoli ne boste segli dlje od anonimnega žaljenja v virtualnem omrežju! Čestitke za vaš uspeh, gospod Šega!
LaFemme
24. 11. 2014 22.07
+18
Lepo, da je ponosen na svoje slovenske korenine. Če nam politiki ne bi za. srali naše države, bi bili lahko ponosni nanjo.
Sputnik
24. 11. 2014 21.52
+11
heheh unim 90im še ni kapnilo. če si slovenec in bi rad uspel - ti v sloveniji ne bo. v tujini pa dosti bolj verjetno. tale stric astronavt ne skriva navdušenja da ne živi v tej beznici. še dobro da se nas na zemljevidu komaj najde ker bi sicer bil madež toliko večji. tako mali smo pa tako so nas zaf.... če bi bili za velikost nemčije recimo... si ne predstavljam te grozote. še biblija ne opisuje takih katastrof
Porito_Bahorini
24. 11. 2014 21.56
+14
Kuga, Lakota, Vojna, Smrt, Pahor in Bratuškova...
Sputnik
24. 11. 2014 22.04
+4
med slovenijo in vojno je edina razlika ta da se pri nas ne streljamo. drugače so razmere tam tam. lačni, bolni, zdravstvo na psu, sredstev za okrevanje ni, ceste so nevarne, šole obupne, pomoči ni od nikoder, ...
Sputnik
24. 11. 2014 22.05
+0
pa verjetno je lažje preživet v vesolju kot v sloveniji kjer so glavni na nekih nam neznanih substancah ker jim mozak močno slabo dela
AceMcCloud
24. 11. 2014 21.51
+10
Mislim, da je ta človek eden redkih, ki je navdušen nad Slovenijo....
fujjjjjj
24. 11. 2014 22.10
+9
o ,precej je takih..vsi na slabi banki so navdušeni nad slovenijo.nikjer se ne da tako na lahko zaslužiti.
fujjjjjj
24. 11. 2014 21.46
+5
Gospod astronavt lepo vas prosim ,a je kakšna možnost da bi vse naše politike poslali za nekaj časa v vesolje .Saj so že vajeni ker skozi živijo v oblakih.
piu
24. 11. 2014 21.43
Joj, če bi mi imeli vesoljski program.....To bi šlo soldov....
Porito_Bahorini
24. 11. 2014 22.38
+1
johanca123
24. 11. 2014 21.31
+4
Cmerar bo zaj... državo, pri nas se pa hvalimo z dosežki ljudi, ki so šči ven iz te greznice komunizma in tranzicijskih rešiteljev
Žužica
24. 11. 2014 21.27
+2
ja,komaj čaka to slovenijo zapufano,ja...
Jager_za_vedno
24. 11. 2014 21.25
+6
Moram se oglasit. Kjer koli se pojavi neka novica, povsod je jamjranje o nizkih plačah, jamranje o majhnem premoženju, o JJ in levakih, .... LJUDJE, PA RES NE VESTE KAJ JE ŽIVLJENJE?
felix59 drugič
24. 11. 2014 23.06
-1
Življenje je že to, da ti ni potrebno vsak dan poslušati o Janši
posiljatelj
24. 11. 2014 21.20
+0
Nasin astronavt slovenskega rodu ne skriva navdušenja nad Slovenijo, ki bi po 23 letih samostojnosti bila najrevnejša avstrijska dežela, če bi se priključila Avstriji.
croc
24. 11. 2014 21.19
+6
Hvala, ena pozitivna vest. Kar tako naprej :)