Slovenija

VIDEO: Na obisku pri slovenskem izumitelju

Ljubljana, 28. 12. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
22

Obiskali smo nekaj slovenskih izumiteljev, ki so nam pokazali najnovejše inovacije. Dovolili so nam tudi, da pokukamo v njihove delavnice.

Rafael Cingerle (desno)
Rafael Cingerle (desno) FOTO:

Združenje Aktivni slovenski inovatorji (ASI) šteje okoli 150 članov, ki imajo skupaj okoli 200 inovacij, pripravljenih za proizvodnjo. Kot je povedal predsednik združenja Tomaž Pevc, v Sloveniji letno svoje izume proda okoli sedem slovenskih inovatorjev, v tujini pa dva ali trije.

Janez Kukec Mezek iz Urada za intelektualno lastnino je dejal, da letno zaščitijo od 320 do 360 patentov. Od tega je okoli 60 odstotkov posameznikov, okoli 40 odstotkov patentov pa prijavijo razna podjetja. Na evropskem patentnem uradu je slika malo drugačna, saj tam inovacije zaščiti okoli 30 odstotkov posameznikov in 70 odstotkov podjetij.

Kaj klasificira izum?

Po zakonu se lahko zaščiti le tehnično rešitev, ki mora biti predstavljena tako, da jo lahko nekdo drug po tem načrtu izdela. Hkrati pa mora biti priložen tudi opis inovacije. Ideje se ne da zaščititi, imajo pa na primer v ZDA bolj ohlapna pravila, kaj je inovacija, kot v Evropi. V ZDA lahko nekdo zaščiti tudi na primer poslovni model, kar v Evropi ni mogoče. Kot je pojasnil Kukec Mezek, mora imeti inovacija, da se jo lahko zaščiti s patentom, interakcijo z realnim okoljem.

Matematik in fizik Jurij Vega
Matematik in fizik Jurij Vega FOTO:

V Sloveniji smo imeli kar nekaj inovatorjev, čeprav je prvi zaščiten patent iz leta 1992. Nekateri bolj znani Slovenski izumitelji so bili Anton Codelli, Janez Puh, Jurij Vega, Janez Puhar, Janez Vajkard Valvasor, Ivan Kramberger, Peter Florjančič, Igor Akrapovič, Valentin Zupan ...

Patentno varstvo je teritorialno omejeno

Ko izumitelj prijavi inovacijo na patentni urad, tam preverijo najprej, ali gre res za tehnično rešitev, potem ali je zadeva res nova – ali je ni že kdo prijavil kje drugje in če izpolnjuje vse te pogoje, potem podelijo patent za tisto državo, kjer želi inovator zadevo zaščititi. Inovator patent po navadi zaščiti tam, kjer ga želi prodajati. V državi, kje izum ni zaščiten, ga lahko kdor koli brez plačila izdeluje, ne more pa ga zaščititi ali prijaviti kot lasten izum. Patentno varstvo običajno traja 20 let, potem pa zapade. Izum lahko potem izdelujejo in prodajajo vsi.

Kot je pojasnil Kukec Mezek, je bil prvi patent podeljen v beneški republiki na podlagi zakona iz leta 1474 in že takrat so sprejeli tri osnovna načela patentnega varstva, ki v večji meri veljajo še danes: patent se podeli za monopol na novo tehnično rešitev, traja 20 let, monopol pa velja znotraj meja države, v kateri je bil patent podeljen.

Boris Sobočan z interaktivno igračo na celjskem sejmu
Boris Sobočan z interaktivno igračo na celjskem sejmu FOTO:

Aktivni slovenski inovatorji

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je z javnim razpisom v letošnjem letu pomagalo slovenskim inovatorjem. Na podlagi javnega razpisa so aktivni slovenski inovatorji dobili finančna sredstva, s katerimi so inovatorjem omogočili, da so obiskali mednarodne inovatorske sejme, letos pa so v okviru celjskega sejma organizirali tudi prvi slovenski inovatorski sejem. Kot je povedal predsednik združenja ASI Tomaž Pevc, je na podlagi obiskov v tujini petim inovatorjem uspelo izume prodati na tujih trgih.

Največkrat nagrajene inovacije v letošnjem letu

Rafael Cingerle iz Nove Gorice je izdelal rotacijske hidravlične klešče, ki so namenjene predvsem izgradnji kamnitih podpornih zidov in sanaciji plazov. Njihova prednost je, da se vrtijo v vse smeri neomejeno, zato ne glede na položaj bagra dosežejo različne kote in s tem olajšajo delo.

Ivan Gregorič z Vogrskega je izdelal samohodno večnamensko kosilnico s pogonom v treh hitrostih, za strmine do 40 stopinj naklona. Omogoča lahkotno in zdravju neškodljivo delo, saj ni prenašanja bremena, vibracij in podobno.

Damjan Jurjavčič na celjskem sejmu
Damjan Jurjavčič na celjskem sejmu FOTO:

Tomaž Grom z Vrhnike je izdelal nov tip bočnega stabilizatorja nagiba plovila in dvokrako gibljivo kobilico za plovila, ki izboljšata plovbo.

Janez V. Valvasor (1641–1693), ki ga poznamo kot pisca knjige Slava vojvodine Kranjske, je izumil tudi postopek za ulivanje bronastih plastik. Matematik in fizik Jurij Vega (1754–1802) je izumil kronometer (posebna natančnejša vrsta ure). Duhovnik, fotograf, slikar in pesnik Janez Puhar (1814–1864) je leta 1842 izumil postopek fotografiranja na stekleno ploščo. Anton Baron Codelli (1875–1954) in Janez Puh (1862–1914) sta znana kot pionirja avtomobilizma v Sloveniji, vendar imata tudi druge izume. Baron Codelli je na primer leta 1930 izumil prenos slike na daljavo (televizija). Puh pa je med drugim tudi lastnik več patentov za kolo.

Damjan Jurjavčič iz Idrije je sicer že pred časom izdelal krogograf – vsesmerni prikazovalnik slike, na trg pa je prišel šele pred kratkim, saj je razvoj naprave, ki ga je izvedla družba Kolektor, trajal precej časa. Naprava omogoča videnje slike iz vseh smeri okoli naprave – vsi opazovalci v istem trenutku vidijo sliko na enak način. Z vgradnjo visokoresolucijskih displejev pa bi bilo mogoče izdelati vsesmerno televizijo. Kolektor je nekaj teh naprav že prodal, stanejo pa okoli 18.000 evrov.

Gregor Pevc iz Trzina je patentiral varovalo nadzemeljskih vodov, ki električne ali telefonske vode zaščiti pred poškodbami zaradi snega. Varovalo se enostavno natakne na vodnike in jih varuje pred pretrganjem.

Alenka Rovan iz Kočevja je izumila novo obliko knjige brez vezave. Njeni listi so zlepljeni v blok in vloženi v posebno oblikovano škatlo, ki je pri sestavljanju ni treba lepiti.

Anže in Boris Sobočan iz Dobrove sta izdelala interaktivno igračo, ki deluje tako, da otrok z gibanjem oziroma z izvajanjem gibov vpliva na njeno smer, hitrost gibanja in svetlobne in zvočne odzive.

Janko Štifter iz Domžal je izumil kopalniški in kuhinjski pripomoček za iztiskanje vsebine iz tub – Tuby. S Tubyjem, ki se ga nalepi na steno ali pa namesti na tubo, iz tube lažje iztisnemo vso vsebino, od vrha proti koncu. Shranjevanje je preprosto, saj lahko pripomoček skupaj s tubo shranite tudi v hladilniku.

Alojz Tomažin iz Kopra pa je izumil posebno glavo rezila za lahke motorne kose. Nova rezila lahko v celoti nadomestijo rezilne nitke in vse vrste plastičnih nožev. Zaradi obstojnosti materiala je rezilo treba menjati manj pogosto, kar zniža materialne stroške in prihrani čas.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kernc
29. 12. 2009 08.37
+1
hud video prispevek. še malo daljši! :P
Buena Vita
28. 12. 2009 21.36
Buena Vita
28. 12. 2009 21.36
kdo je v sloveniji izumitelj pretoka laži in diskvalifikacij
stihl
28. 12. 2009 16.59
majsti ni kej svaka jim čast kr tko nprej
annihilator
28. 12. 2009 12.33
super članek!
bon_bon_cek
28. 12. 2009 12.15
Odličen članek in video, končno. V letu 2010 več takšnih člankov in video vsebin!
Karmen Sedlar
28. 12. 2009 12.04
Gospod Alojz Tomažin iz Kopra je izumil še marsikaj drugega, med drugim tudi nastavek za na birglje, ki bi invalidom zelo pomagali, saj lahko s pomočjo Tomažinovega nastavka nasloniš na stol, omaro, vrata,...! Kdor je kdaj uporabljal berglje ve, kako zoprno jih je ves čas držati, saj vedno padejo. In, če imaš težave s hrbtenico, moraš biti že zelo zverziran, da jih pobereš ali pa koga prositi za pomoč. Tudi pri tem izumu gospoda Alojza Tomažina se vidi, kako mačehovska je naša država do nas, invalidov! Ta izum se jim ne zdi dovolj pomemben, čeprav bi lahko vedeli, da berglje nosijo invalidi po vsem svetu in je torej zelo pomemben! Najbrž bi mu pri patentiranju pomagal le kdo, ki bi si lahko z njim veliko nakradel!
mrOctagon
28. 12. 2009 11.58
Končno nek poučen članek na 24ur. Več poučnih in manj rumenih, člankov seveda vam želim v naslednjem letu.
budda
28. 12. 2009 11.57
prvo morm pohvalit 24ur.com KONČNO en pametn članek. gangrena666 morm se strinjat s tabo, naresti nekaj inovativnega in kar bi bilo še poceni je pa top, vendar tukaj izumi itak nimajo nč zravn, saj v tržnem gospodarstvu trg določa ceno.
Miha7
28. 12. 2009 11.36
Hvala za predstavitev Akrapoviča:( , ki je pravi izumitelj, znan po celem svetu, skoraj na vsak motor oz. motorno vozilo lahko diboš njihov izpušni sistem.
Uroš Palhartinger
28. 12. 2009 10.25
igor.gojcic pa bo izumil FTL* pogon za vesoljske ladje... *(Faster Than Light)
Klemzy00
28. 12. 2009 10.02
Zelo poučen članek, potrebovali bi več takih, s katerih lahko kaj novega spoznamo in izvemo.
FreakZor
28. 12. 2009 09.58
končno nekaj pametnega
petramarjan
28. 12. 2009 09.47
vsaka jim čast,še več takih,super
Dark Knight
28. 12. 2009 09.46
Dark Knight
28. 12. 2009 09.46
to je clank! ne pa la toya!!
jer
28. 12. 2009 09.12
To vam je pa treba čestitati. Lepo, da ste obiskali slovenske izumitelje. Takšnih člankov naj bo še več, saj je to vrednost, ki nam vsem koristi. Še enkrat: Čestitke!
Spetsnaz
28. 12. 2009 09.11
Razlicni "izumi" se vcasih izkazejo za predrage in neprakticne, ceprav so na prvi pogled zanimivi.Taksnih izumov je poln net!
Fukofakic
28. 12. 2009 08.51
lep posnetek ! Čestitam slo. izumiteljem
sempas
28. 12. 2009 08.28
Največji izumitelj je novogoriski župan-po njihovo predsednik skupščine občine, v dveh mandatih katere so mu podelile verne ovčke je dotolkel goriško gospodarstvo v nulo- Bo dobil nagrado .