Slovenija

FOTO in VIDEO: Policisti v osmih urah obravnavali 111 prometnih nesreč

Ljubljana, 25. 03. 2013 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./U.Z./STA
Komentarji
173

Zaradi močne burje in snega na cestah so policisti v samo osmih urah obravnavali 111 prometnih nesreč. Ena se je končala s hudo telesno poškodbo, 13 z lažjo, pri drugih pa je nastala zgolj materialna škoda. Tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo, na celotnem območju Ajdovščine pa je obvezna zimska oprema.

Do sredine tedna je napovedano sneženje, na Primorskem močnejša burja in lahko tudi leden dež ali sodra, zato je na izpostavljenih odsekih cest lahko tudi poledica, opozarja prometnoinformacijski center. V takih vremenskih in voznih razmerah je znova obvezna zimska oprema, pričakovati pa je težave v prometu in zelo upočasnjen promet.

Največ težav na primorski avtocesti

Zaradi burje, ki je na ceste nosila sneg in delala zamete, je bil cel dan močno oviran promet na primorski avtocesti med Koprom in Postojno. Po podatkih Policijske uprave (PU) Koper se je na tem delu avtoceste in magistralne ceste od 6. do 15. ure zgodilo devet prometnih nesreč z materialno škodo.

Dimitrij Marušič s PU Koper je povedal, da nekateri vozniki tovornih vozil niso upoštevali prepovedi vožnje in izločanja, zato je prihajalo do zdrsov. "Tisti, ki jim ni treba nujno oditi na pot, naj ostanejo doma. Ceste med Koprom in Postojno so sicer prevozne z zimsko opremo, vendar je treba računati na krajše zastoje zaradi različnih zdrsov," je opozoril.

Jutranje razmere na primorski avtocesti
Jutranje razmere na primorski avtocesti FOTO: Promet.si

Zaradi burje so na Ajdovskem in Vipavskem poleg tovornega prepovedali tudi promet za avtobuse. Tako šolarji niso mogli domov, za prevoze so morali poskrbeti starši ali šole. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko, so nastali problem rešili, šolarji, ki se v šolo vozijo z avtobusom, pa so varno prišli domov.

Slovenski policisti so danes med 6. in 14. uro obravnavali 111 prometnih nesreč. Ena se je končala s hudo telesno poškodbo, v 13 so udeleženci utrpeli lahke telesne poškodbe, 97 nesreč pa se je končalo z materialno škodo na udeleženih vozilih in objektih.

Najmočnejši sunki burje na območju občine Vipava so dosegali tudi do 150 kilometrov na uro. Zaradi burje v Vipavski dolini velja prepoved na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo za vsa vozila s ponjavami in hladilnike, na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina pa za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse.

Sicer pa je na celotnem območju Ajdovščine obvezna zimska oprema. Na cestah Črni Vrh–Col–Ajdovščina, Col–Predmeja in Col–Podkraj so obvezne verige.

Na dolenjski avtocesti se je prevrnilo reševalno vozilo

Na dolenjski avtocesti pri izvozu Trebnje zahod se je okoli 12. ure zgodila prometna nesreča. Na policijski upravi Novo mesto so povedali, da je voznica reševalnega vozila zaradi neprilagojene hitrosti izgubila nadzor nad vozilom, to pa se je prevrnilo. Med nesrečo je bilo v njem pet ljudi, 79-letni potnik pa je bil v nesreči lažje poškodovan.

prevrnjeno reševalno vozilo
prevrnjeno reševalno vozilo FOTO: Bralec Marko

Težave tudi zaradi vozil z letnimi pnevmatikami

Težave v prometu so med drugim povzročali tudi tisti vozniki, ki so na svojih avtomobilih že zamenjali zimske pnevmatike z letnimi. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca, v zimskih razmerah pa tudi zunaj tega obdobja. 

Več težav v prometu so zaradi voznikov z letnimi pnevmatikami med drugim beležili na Celjskem in Koroškem. Vodja celjske zimske službe Jure Stermecki je dejal, naj se vozniki brez ustrezne zimske opreme ne odpravljajo na pot.
 
Stermecki je dejal, da je količina zapadlega snega na Celjskem in Koroškem nizka, saj je zapadlo le od tri do pet centimetrov snega, le na območju Lesičnega ga je zapadlo 10 centimetrov. Problem je po njegovih besedah v nizkih temperaturah, ki se gibljejo nekaj stopinj pod ničlo.

Izločanje tovornih vozil

Na območju občine Koper je močan veter z deževjem in žledom povzročil precej težav. Na ceste se je podrlo več dreves, ki so jih morali gasilci razžagati in odstraniti. Vse ceste so poledenele.

Zaradi zimskih razmer izločajo tovorna vozila, težja od 7,5 tone, na pomurski avtocesti na prehodu Pince in na hitri cesti na prehodu Dolga vas iz smeri Madžarske. Na štajerski avtocesti jih na odstavni pas izločajo med priključkom Domžale in priključkom Lukovica v smeri Ljubljane. Na primorski avtocesti jih izločajo pri Brezovici in pred cestninsko postajo Log v smeri Primorske ter na počivališčih Povir in Ravne v smeri Ljubljane. Tovorna vozila izločajo tudi na hitri cesti Razdrto–Vrtojba pred cestninsko postajo Bazara v smeri Razdrtega. Izločanje tovornih vozil poteka tudi na ljubljanski južni obvoznici v smeri Kozarij ter na počivališču Barje ter na severni obvoznici pri priključku Ljubljana sever. Tovorna vozila izločajo tudi na dolenjski avtocesti med predoroma Mali Vrh in Debeli Hrib v smeri Ljubljane.

Zaradi snega na Bazari več kot 150 tovornih vozil

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Šempeter - Vrtojba Stane Črvič je povedal, da so ob mejnem prehodu Vrtojba na Bazari pred cestninsko postajo ustavili več kot 150 tovornih vozil. Že popoldne se je zapeljal mimo in voznikom nudil informacije o tem, zakaj morajo čakati, ter delil vizitke z vsemi telefonskimi številkami za različne informacije. Do večernih ur so v občinskem štabu CZ čakali na navodila z Darsa, kako bi lahko še pomagali ustavljenim voznikom tovornih vozil. Črvič je povedal, da je za toplo pijačo in hrano prepozno, to jim bodo ponudili v torek, če promet za tovorna vozila ne bo sproščen preko noči.

Na cesti Novo mesto–Metlika velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone. Na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč velja prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone zaradi zimskih razmer na Hrvaškem. Na mejnem prehodu Središče ob Dravi pa je prepoved tovornih vozil nad 3,5 tone.

Cesta Nova Gorica–Razdrto–Postojna
Cesta Nova Gorica–Razdrto–Postojna FOTO: Bralec Damjan

Na primorski avtocesti je zastoj tovornih vozil med priključkom Sežana vzhod in prehodom Fernetiči v smeri Fernetičev zaradi prepovedi vstopa tovornih vozil v Italijo.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike zaradi snega na cestišču velja na cestah Ajdovščina–Col–Godovič, Idrija– Godovič in Podnanos–Razdrto ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Zaradi snežnih razmer sta zaprti cesti Krnica–Radovna (obvoz po lokalni cesti samo za osebna vozila) in cesta čez prelaz Vršič.

Nesreča z lažjimi poškodbami in veliko škodo

Sinoči ob 20.40 se je prometna nesreča zgodila na dolenjski avtocesti med priključkoma Trebnje zahod in Bič v smeri Ljubljane. Novomeški prometni policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 26-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom in trčil v tovorno vozilo s priklopnikom, na katerem so bili naloženi osebni avtomobili. Tovorno vozilo je po trku prebilo zaščitno ograjo, se prevrnilo in zagorelo. Požar so gasilci pogasili, nastala je velika materialna škoda. V nesreči se je lažje poškodoval voznik tovornega vozila. Avtocesta je bila zaradi odstranjevanja posledic prometne nesreče zaprta do 25. 3. do 2.15. Policisti so izdali plačilni nalog povzročitelju nesreče. Zaradi neupoštevanja odredbe o omejitvi prometa bodo ukrepali tudi zoper voznika tovornega vozila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

master69
26. 03. 2013 06.44
+2
Veliko ljudi je sedaj že tudi menjalo gume!!! Tudi to je velik problem!!
designbiro
26. 03. 2013 05.35
+3
Ko pridem s poletnih pocitnic, bom se zgleda kidal..
sancej
26. 03. 2013 04.09
+1
kaj bodo polcisti v vetru in snegu obravnavali, če oni samo sedijo v avtih in se vozijo ........ Takšne komentarje vsako dnevno slišimo in prebiramo zdaj pa nihče ne reče kakšni lenuhi so...
master69
26. 03. 2013 06.42
+1
ehehe vežda morajo priti na kraj dogodka kjer je kaj hujšega, res tak zgleda kot da nič ne delajo!! So pa zelo priviligirani policisti, tudi to je res!!
pingvinislo5
26. 03. 2013 02.09
+10
ROFL. pade 10cm snega, folk pa take zganja kot da ga je 2m! A vam ubogim revežem niso spucali ceste od domače garaže do službenih vrat?
vatikan
26. 03. 2013 01.04
-5
Katastrofa. Okrog 22h po magistralki iz Dunaja do Karlovaca - Vse rdeče, ceste nikjer videlo se ni, spodaj belo-kostni mozaik nas domobranskih prednikov kosti. In to celo pot isto. Še najbolš je bil zrihtan kočevski rog, kjer kosti pokopane so lepo in njih žalovanje poteka vsako leto.
KontraVolta
26. 03. 2013 04.21
-1
Nika Furman
26. 03. 2013 00.32
+2
Katastrofa. Okrog 18.00 po regionalni iz Ljubljane do Celja- Vse belo, ceste se nikjer ni vidlo, spodaj led. In to celo pot isto. Še najbolš je bil zrihtan krožni v Stožicah...
Konrad 001
26. 03. 2013 02.06
+2
ČE JE TO RES, TE PA POVABIM NA ENE SADNE ČEVAPE.
CiSaMi
26. 03. 2013 00.10
+2
drgač pa je bla v okolici velenja okol 1 ure huda prometna nesreča z 2 ali 3 nevem točno smrtnimi žrtvami enega so pokrili kar na kraju nesreče drugi je visel skozii okno ženska pa je bila ukleščena v avtomobilu z hudimi poškodbami glave povem kar sem videl.
RS-44
25. 03. 2013 23.54
+6
Tole danes res ni bilo za nikamor...pa ne jamram če je nekaj snega na cesti, pač razumem da ne more biti cesta ob močnejšem sneženju vseskozi splužena. Ampak da je pod snegom debela plast ledu...napoved je bila že precej časa znana in jasno je bilo da bo zmrzovalo, ampak vsaj na kamniškem ne duha ne sluha o posipanju cest. V Ljubljani precej bolje, sicer zasnežena cesta in rahlo ledena, v Kamniku pa...brez besed.
xelA
25. 03. 2013 23.36
+7
al pa eni pametnjakoviči z letnimi
signalist
25. 03. 2013 23.25
+3
8. avgust. Peljem se proti primorski. Pomikamo se 40km/h. Nisem srečal nobenega pluga. Ne vem ,kam to pelje?!:) Važno, da se jamra.
gobo
25. 03. 2013 23.03
-4
smenkov bije ura
Tajkun Pirc Musar
25. 03. 2013 23.14
+2
ex.CPL delavec
25. 03. 2013 22.47
+22
No ne se dret na cestarje pa komunalo. To so firme katerih dejavnost je plačljiva. Denarja za zimsko službo je po občinah zmanjkal že sredi februarja. Zato ceste niso plužene oz soljene ker ni bilo denarja za nakup kljub napovedim cestnih in komunalnih podjetij da se zima še ni končala. Zakaj so avtoceste vsaj malenkost soljene, zato ker so v prvi prioriteri , ker vsemogočni dars ni predvidel rezerv za posebe primere sedaj strga po skladiščih cestnih podjetij - prioritetni odvzem soli. Tako da svoj gnev stresajte na svoje župane in državo ne pa na cestarje. Vsa cestna komunalna podjetja so več ali manj v riti, daj čakajo na plačilo del še od lanskih in predlanskih zimskih služb. Cpl je šel v stečaj s 15 miljoni neplačanih koncesij ljubljane in in okoliških občin. In danes so ceste ne plužene, nesoljene, lepo bele.
ascension
25. 03. 2013 22.54
-1
Ko bi vsaj nehali plužiti, soliti predvsem pa uničevati cest z peskom.. Naj bo idila...
ex.CPL delavec
25. 03. 2013 23.00
+6
v info. od 28.03.2013 je cca 50voznikov plugov, bobcatov za pluženje pločnikov itd na zavodu.cca 20plugov pa stoju po deponijah in plužnih lokacijah cpl stečaju. 200km cest in pločnikov po ljubljani, Horjul, polhov gradec, brezovica, vrhnika, litija, turjak, ribnica, kočevje, ig..........
Mali medo
25. 03. 2013 23.03
+9
če bi rad idilo pridi v Kamnik samo s seboj prinesi dereze in cepin da boš lahko po cesti hodil komunalce pa lahko srečaš v bifeju:)
borisl1
25. 03. 2013 22.44
+24
pri nas so ceste že brez snega grozne. prispevek ob registraciji pa tak da te kap.
5nitro5
25. 03. 2013 22.30
+25
imamo 24 ur: vreme 10× na dan,..slo 1 2 3 10× na dan, planet tv,kanal a..radie center, val 202..kum, hit, radio 1...use po najmanj 10 × na dan vreme. tud ce nocis slisat , bos v enem dnevu najmanj 5 × slisu vreme..se gluhi bi ga matr...in in kaj sledi..: sneg jih je presenetil!! da vam j...m in vunjete in tablce in cestnino, komunalo...BANDA
toxicox
25. 03. 2013 22.24
+25
kaj to čarajo v avstriji je več snega in imajo spucane ceste
Mali medo
25. 03. 2013 22.27
+10
dobijo pošteno plačilo za svoje delo pa tudi vsa komunalna podjetja niso v stečaju kot pri nas
Mali medo
25. 03. 2013 22.23
+35
ne vem zakaj plačujem registracijo ,cestnino in še vinjeto banda pokvarjena
qbase.
26. 03. 2013 01.16
-2
daj ne seri... pejd v avstrijo pogledat... pod 20 centi sploh ne plužijo čez mejo sem glihkar s tm... pr nas vsake pol ure letijo s plugi... spet vsi pametnjakoviči ppnavad tisti iz fletov pa močvirniki
fila123
25. 03. 2013 22.15
+10
Kje je sedaj ta cestarska banda? Na Štajerski je ni.
infostriker
25. 03. 2013 22.07
+14
POLICIJA TEŽI Z ZIMSKO OPREMO, CESTARJI PA NE VEDO KAJ JE SOL! KATASTROFA!
Lovetake
25. 03. 2013 22.09
-8
daj ne joči,pa lopato v roke pa kidaj raje malo...
novak.novak
25. 03. 2013 22.15
+10
daj mu zgled,-vzem lopato, pa sol pa pejd na avtocesto...sramota...pa bi se primerjal z nemci pa avstrijci...
jezek007
25. 03. 2013 22.20
+5
aaaa... kaj najedate s tem primerjavam. Pejte mal po svetu, pa boste ugotovil, da tudi drugje ni perfektno... pač sneži, potrpite malo... če podnevi sneži in je še veliko prometa na cesti, kako naj bo vse sćiščeno... ne bit tako ozkogledni...
borisl1
25. 03. 2013 21.57
+13
groza na cesti... čeprav je fajn da je malo zima, je imam letos že poln k... so vrgli vsi letne gume gor(sam na srečo še ne) ker je bilo še pred par dnevi že skoraj sonce za na plažo zdaj pa v 2 dneh hujša zima kot prej v par mesecih... danes sem se vozil kako uro in nisem videl niti ene ceste splužene razen v naši vasi kjer ceste plužijo kmetje s traktorji...
5nitro5
25. 03. 2013 21.55
+19
sramota, sramota, in še enkrat sramota. zasavje: od jutra sneži, sneg se zjutraj zacne oprijemat ceste...ne duha ne sluha o zimskih sluzbah. kmalu je vse zacelo zmrzovati...zakaj: ne vem ktera pametna oseba je dala komando, da se prejsnji teden vse ceste (govorim za trbovlje) ocistijo peska in soli??? halo...5 let star otrok, 90 let stara gospa, pismen, nepismen...vsi so vedeli kasno bo vreme v ponedeljek...vsi!! a glej , oni gredo ves pesek in vse 2 dni prej ocistit, ko da bi vreme za avstralijo gledal. in kaj je bilo danes: zivi led se je naredu, ker ni bilo niti mrvice peska ponoci nasutega, da o soli ne govorim...zakaj: ker so pamtnii ceste ze ocistili in niso hotli se enkrat posipat..ker pol bi mogl sšet cistit in seveda vse placat...banda. klicem policijo in jim povem stanje,..mi arogantno odgovori: ja bomo ze obvestili cestno podjetje. v roku cca 30 min. se je na relaciji cca 500 metrov naredilo 5 manjsih prometnih nesrec, vse samo zaradi nemogocegsa (ledenega) stanja ceste. razmere smo vsi prilagodili..zimske gume in 30 na uro, pa se ni dal nc nardit, ko jih je zacel zanasat po cesti. zato naj ne farbajo, da je vse zarad nesposobnih voznikov in letnih gum...to je zarad nesposobnosti sluzbe, ki je dolzna in odgovorna opravljati svoje delo...sramota...cela drzava je nesposobna ne pa vozniki. zdaj je vecer in se vedno snezi..glavna cesta cez trbovlje...haha tud videla dans ni pluga. sramota...se zavedate, da se tkole tud kdo smrtno ponesreci