Slovenija

VIDEO: Slovenski medvedi: v vasi pride le peščica, še za te smo krivi sami

Ljubljana, 18. 12. 2012 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po slovenskih gozdovih lomasti okoli 440 kosmatincev, a le kakih 10 je takšnih, ki jih občasno prazen želodec privabi v bližino naselij, ugotavljajo na Agenciji RS za okolje. Poglejte si posnetek, ki pojasnjuje, zakaj se medvedi ne bojijo ljudi.

Predstavniki Arsa ter Biotehnične fakultete so štiri leta spremljali gibanje 33 slovenskih medvedov. Ugotovili so, da do naselij prilomasti le peščica, za to pa smo krivi sami.
Predstavniki Arsa ter Biotehnične fakultete so štiri leta spremljali gibanje 33 slovenskih medvedov. Ugotovili so, da do naselij prilomasti le peščica, za to pa smo krivi sami. FOTO: ARSO

Slovenija je znana po enem največjih odstrelov medvedov na svetu, a kljub temu še vedno prihaja do bližnjih srečanj s to živaljo. Po slovenskih gozdovih lomasti okoli 440 kosmatincev, a le kakih 10 je takšnih, ki jih občasno prazen želodec privabi v bližino naselij, ugotavljajo na Agenciji RS za okolje, na kateri so kar štiri leta s pomočjo GPS-ovratnic spremljali njihovo gibanje.

Odstrel ni rešitev, prizadevati si moramo za sobivanje, pravijo in dodajajo, da smo večinoma za njihovo približevanje ljudem krivi sami. Slednje so ponazorili z nazornimi fotografijami klavniških, kuhinjskih in drugih odpadkov. Med drugim je medvedko z mladiči v bližino naselja privabil celo mrtev konj, ki ga je nekdo odvrgel v bližnji graben.

33 kosmatincev opremili z GPS-ovratnicami

Medved
Medved FOTO: ARSO

V okviru projekta so 33 medvedov opremili z GPS-ovratnicami ter spremljali njihovo gibanje in aktivnost ter skupaj zabeležili prek 100.000 medvedjih lokacij, milijon podatkov o aktivnosti in 30.000 kilometrov medvedjih poti. Na osnovi zbranih telemetrijskih podatkov in terenskih popisov lokacij so ugotovili, da medvedi največ prepotujejo spomladi in poleti, najbolj leni pa so pozimi. V tem letnem času samice in mladiči večinoma spijo, odrasli samci pa se vmes radi malce posončijo, ugotavljajo. Ključni razlog, zaradi katerega se nekateri medvedi približujejo ljudem, je sicer hrana človeškega izvora v neposredni bližini naselij: klavniški odpadki, nezaščiteni smetnjaki, kuhinjski in drugi organski odpadki, neurejeni prostori za piknik, sadovnjaki z zrelim sadjem, komposti in podobno.

Medved
Medved FOTO: ARSO

Hranjenje mladih medvedov je nedopustno!

Velik del vseh konfliktov v Sloveniji povzroča le majhno število medvedov, ki izgubijo strah pred ljudmi. Slednje so na Arsu ponazorili s predvajanjem videoposnetka, objavljenega na YouTubu (posnetek spodaj), na katerem moški v bližini Dolenje vasi z roko hrani mladega medveda. Kot so pojasnili, se je to dogajalo leta 2010, nekaj tednov pozneje pa so morali istega medveda ustreliti, ker se je nekega jutra znašel na dvorišču stanovanjske hiše v Rakeku, kjer je brskal po kompostu.

"Kdo je kriv za njegovo smrt?'' se upravičeno sprašujejo strokovnjaki in dodajajo, da so v tujini te stvari urejene. Kot pravijo, ponekod za takšno ravnanje grozi pol leta zaporne kazni, poleg tega pa je kampanja tako močna, da se ljudje zavedajo posledic takšnih ravnanj.

Tudi mrhovišča niso učinkovita!

V nasprotju s splošnim prepričanjem mrhovišča niso bila učinkovit način za preprečevanje konfliktov z medvedi, zato porast konfliktov, ki se je zgodil v minulem desetletju, ni posledica prekinitve krmljenja z mrhovino. Tudi s krmljenjem z nemesno hrano, kot je koruza, ki je še danes v široki uporabi, ni bilo mogoče zaznati pozitivnih učinkov na zmanjšanje konfliktov, so pa krmišča povezana z nekaterimi neželenimi stranskimi učinki.

Na podlagi rezultatov raziskave so pripravili več smernic za učinkovito preprečevanje konfliktov med medvedi in ljudmi. Kot pravijo, bo treba na lokacijah, na katerih se konflikti ponavljajo, urediti zabojnike za smeti, zaščititi komposte, čebelnjake, drobnice, sadovnjake in druge vire hrane z električno ograjo. Da bi preprečili problematično nezakonito odlaganje klavskih odpadkov, bo treba malce prebuditi inšpekcijske službe, potrebna pa je tudi širša ozaveščevalna kampanja o pravilnem vedenju ljudi, pravijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anamarija77
19. 12. 2012 07.57
+4
na prvi sliki izgleda, kot bi imel metuljčka za vratom :)
jaka
19. 12. 2012 07.07
-4
To bo lepa trofeja!
Awesomedude
19. 12. 2012 00.17
+7
Upam da ko tega medveda lovci zasačijo v bližini naselja, uporabijo metek namenjen medvedu raj za kakega butca v gozdu, ker mu tam očitno ni mesto.
ansev88
18. 12. 2012 21.12
+3
Ah kje, ljudje pa res ne moremo bit nič krivi, al mi smo nadvrsta, itak, da mormo vse pobit kar nas sam mal ogroža.
periot22
18. 12. 2012 20.39
+12
Če nekateri ljudje ne bi bili fuj s svojimi odpadki tega ne bi bilo, tako jih pa dobesedno privabljajo!
pesnitev
19. 12. 2012 12.15
+2
Najbolj jih privabljajo lovci, da se potem kitijo s trofejo, medvedje truplo pa prodajo gostilnam in tako ooboji dobro zaslužijo (na račun gurmanov, ki mislijo, da so nekaj ekstra, če si naročijo medvedji zrezek) Te plašne in lepe živalice je treba bolje zaščititi!
strickorle
18. 12. 2012 20.24
-1
..bedarija,najbolje,da nas izselite in daste prednost medvedom.Seveda sedaj bomo kar posekali vse vrtove v krajih kjer je prisoten medved in se ogradili z elektriko,če pa že,naj država to financira,kakor je tudi zaščitila medveda.Osebno nimam nič proti prisotnosti medveda v moji bližini in mene ne moti,celo rad ga vidim.Nikakor pa se ne morem strinjati z pisanjem agencije RS za okolje,da smo v večji meri za prisotnost medveda krivi prebivalci naselij.V kraju kjer občasno živim,v okolici Vel.lašč lahko z zagotovostjo trdim,da je za prisotnost medveda v bližini naselij kriva lovska družinaVel.lašče,oziroma nekateri njeni člani,ki krmišča redno in obilno zalagajo z koruzo in tudi (občasno) z klavniškimi odpadki.Ta krmišča so od naselij oddaljena od 200 pa do 500 metrov med seboj pa 400 metrov.Če vemo,da sme biti krmišče za divjad katerega obiskuje tudi medved od naselja oddaljeno min.2000 m zračne linije potem vemo kdo serje sam sebi v slledo.Koruzo polagajo v odslužene bojlerje kateri so navrtani,tako,da ko ga medved vrti koruza polahko pada iz njega,rekli boste,da to delajo tudi kopitarji,jaz pa vam povem,da ta bojler zna vrteti le medved eventuelno še divji prašič,vendar teh v teh krajih ni,ali pa so zeloooo redki.Zato kar prebudite inšpekcijske službe,ki pa naj prvo uredijo kje smejo biti krmišča in da bodo le ta tudi predpisano oddaljena od naselij še posebno tista,ki jih obiskuje medved,obiskuje pa vse,zato mi ne govorite,da kruzo pokladate kopitarjem-srna jelenjad..
samburin
18. 12. 2012 21.15
+11
Lovci! Imajo svoje zakone hodijo okoli bajt večina pijanih in strašijo vse okoli sebe! Te agencije ne gre jemati resno v njej so večinoma krvi željni ljudje,ki lažejo. Vsako leto se odstreli 100 medvedov in še vedno jih je štiristo! S teboj se strinjam krmišča so preblizu naselij in to namerno,da ima ta horda razloge za svoje izživljanje!
vengus
18. 12. 2012 23.05
+3
strickorle,čeprav imam rad vse živali,mislim da si kar dobro razložil situacijo in se strinjam s tabo,butci,ki sedijo v agenciji RS za okolje pa tako ali tako nimajo pojma o živalih,njihovem vedenju in navadah.
mumblyy
18. 12. 2012 20.05
+8
V Sloveniji nihče ne ve koliko je medvedov. Strokovnjaki ocenjujejo "od oka" . Eni jih vidijo več, eni jih vidijo manj, nihče pa se ne potrudi, da bi jih pošteno preštel. Najlažje je "strokovnjačiti" in operirati s številkami, ki so jim všeč in ki jih potrebujejo. Kar pa se tiče tega, da medvedje napadajo drobnico in prihajajo v bližino ljudi, je pa res da so zato krivi sami ljudje, ki ostanke zaklanih živali zakopavajo v bližnjih gozdovih, kjer pasejo drobnico, potem se pa čudijo, če s tem privabijo medveda in jim ta pobija drobnico. Ampak še noben prizadeti rejec ni v kamero povedal kam je zakopal ostanke, temveč samo koliko mu je medved pobil živali. Ljudje pa s smetmi, v katerih je tudi hrana, ravnajo skrajno neodgovorno in jo dobesedno nastavljajo lačnim medvedom. Potem pa je medved kriv, če hlača v njihovi bližini in išče smetnjake s hrano.
periot22
18. 12. 2012 20.40
+3
Če bi jih dobro zakopavali,ampak jih ne ampak jih kar vržejo ali pustijo dobesedno na dvorišču!!!!!!!
strickorle
18. 12. 2012 20.41
-1
..poglej mumblyy,živimo v času,ko se trudimo-jo,da bi se odpadki ločevali.Apsolutno to odobravam,so nam pa komunalna podjetja in tudi stroka naložili,da biološke odpadke lahko odlagamo na kompostnike tako je vsaj pri nas na podeželju kjer je tudi velika prisotnost medveda.Da ne bom dal kompostnika ravno pod okno dnevne sobe je mislim razumljivo,čim pa ga dam melo dlje od hiše potem pa sem že v prekršku,da privabljam medveda v bližino naselij.Dajmo že enkrat rešit to zadevo in naj stroka prizna,da je tolikšna populacija medveda za tolikšno državo enostavno prevelika,če bi jih pa nekateri že tako radi imeli naj si z elektriko ogradijo vrtove not naselijo kosmatince...pa veliko užitkov v tem
ansev88
18. 12. 2012 21.15
+3
Strickorle ljudi je tudi preveč na zemlji. Maš kakšen predlog kako naj to rešimo?
mumblyy
18. 12. 2012 21.40
+4
Strickorle - nisem ravno mislil kompostnikov, ampak čreva, pa kože in tudi kosti živali, ki jih doma na črno potolčejo, potem pa to skrivajo po gozdovih in za grmičevjem, seveda na podeželju. V mesto bi to bolj težko delali.
strickorle
19. 12. 2012 07.48
-2
..ja anse88,dve opeki pa po jajcih,jaz kot lahko vidiš govorim za SLO in če si le malo na tekočem tudi veš,da nataliteta v SLO pada,zato če si še pri "močeh" kar brez skrbi na mamo..
blokbi
18. 12. 2012 19.59
+13
"krivi smo sami" TAKO JE!!! Človek ne*umen
Kirbi_Bundi
18. 12. 2012 19.32
+2
Pozivamo vse nezadovoljne uporabnike dimnikarskih storitev, da podpišejo peticijo- obrazec je objavljen v elektronski obliki na spletni strani DCI MALEČNIK
M.G.R.
18. 12. 2012 19.22
+0
Jih je 440 kaj pa ostalih 300 je pa na črno.
hansola
18. 12. 2012 19.28
+11
Ti pa si ziher lovec, napihuješ številke, da se lahko ga s kolegi lovci nasekate pa grete strelat po šumi, po možnosti še kakega kolega ustreliš, ker ste tak večinoma zavaljeni kot medvedi, vas je težko ločit ;)
M.G.R.
18. 12. 2012 21.38
+2
Ne nisem si pa ti gotovo iz mesta in si medveda videl samo v slikanici.
prognostik
19. 12. 2012 07.24
+1
Pa tudi ,če jih je 440 jih je na polovici ozemlja Slovenije ,ker na polovici Slovenije sploh ni medveda razen ,če kdaj kakšen zaluta tako kod je pred parimi leti prišel na obisk v Ljubljano in kaj je bilo pa potem se pa ve.
random..slo
18. 12. 2012 18.33
+15
Ja seveda, futrat ga je treba, ko bo pa preveč okrog ljudi, ker ga ta dva na to navajata, ga bodo pa ustrelili. Klasika pri nas. Folk, medvedi niso kot mački ali psi, tako da se s temi stvarmi ne zafrkavajte. Sicer medved ni lovec, saj v veliki meri je rastlinsko hrano in žuželke, vendar pa v šprintu doseže okrog 60 km/h, tako da nimate najmanjših možnosti, da mu uidete.
Gone4eveer
18. 12. 2012 21.20
+6
No, še dobro da vem... bo treba moped napilit, da bo šel 65 na uro. Aktivna varnost :)
Frankly
18. 12. 2012 18.14
+26
Mah, ni pol leta nazaj, ko je nekdo iz okolice Koocevja jamral, da se mora postreliti vse medvede, ker so mu, le ti, pojedli vse slive. Takrat sem prosil za naslov tega reveza, da mu prinesem dve gajbi sliv. Danes zahtevam naslov avtorjev tega videa, kajti zapecatila sta zivljenje tega medvedka! In, ne, ne bom jima prinesel sliv...
M.G.R.
18. 12. 2012 19.21
-3
medo90
18. 12. 2012 18.08
+10
medved s tega posnetka je že obsojen na metek in to po zaslugi pametnjakovičev
hansola
18. 12. 2012 19.36
+3
Ne, po zaslugi slovenskih lovskih družin, ki strelajo na vse kar se miga (tudi svoje ljudi)
samburin
18. 12. 2012 21.17
+3
Zato pa imajo po novem svetleče telovnike. Sicer pa bi se lahko zavohal saj dišijo po alkoholu!
rozlee
18. 12. 2012 17.58
+3
Prašek se je zbudu.....
HThief
18. 12. 2012 17.55
-5
zdej je pa cas, joj vi mestne srajce, ko bi vi vedeli kako je na vasi, kako smo mi bogi, ceprav mecemo drek in mrhovino okoli nasih vasi, smo SOKIRANI in pozivamo na poboj medvedov, ker jih privabi nasa malomarnost. oh mestne srajce, ne veste kako je tezko na vasi.
RED_line
18. 12. 2012 17.52
+9
če so lačni. kaj bodo naredili drugega? slon in sadež v komadu medvedi so povedali vse!
Wortex2
18. 12. 2012 17.51
+13
Problem vedno tiči v nas ljudeh in ne v divjih živaleh. Da se zadosti po bolanem človeškem egu je pa treba to pobivat. Oprostite ampak to pobivanje je zame motnja ali bolezen.
janezpodre
18. 12. 2012 17.46
+12
Na Rakeku, v novem naselju, so bili medvedi , dokler je bilo malo više odlagališče odpadkov, skoraj domače živali. Večkrat sem srečal 2oo kg mrcino, ki je bila prav prijazna. Tudi psi so se kar dobro razumeli z njo. Da so pa odstrelili mladega medveda, si pa kar mislim, kdo je hotel zaščititi uboge, smrtno ogrožene prebivalce.
hansola
18. 12. 2012 19.31
+2
Lovcem je zmanjkal divjadi za letno srečanje
MK02
18. 12. 2012 17.21
+33
Seveda smo krivi neodgovorni ljudje, na koncu je pa najlažje ustrlit medveda. Če hranite divjo žival se bo ta navadila in začela okrog ljudi hodit in iskat hrano na koncu pa dobi metek v glavo.