Slovenija

VIDEO: Kaos v psihoterapijah

Ljubljana, 09. 04. 2015 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Sloveniji na področju psihoterapije vlada popoln kaos. S tem se namreč lahko ukvarja praktično kdorkoli, država pa dopušča, da je stanje neurejeno. Posnetki so zelo zgovorni.

Več videovsebin
  • Epilog: Kako postaneš psihoterapevt?
    14:23
    Epilog: Kako postaneš psihoterapevt?
  • Epilog: Psihoterapije so donosen posel
    10:28
    Epilog: Psihoterapije so donosen posel

Stres, izguba službe, bolezen, smrt bližnjega, ločitev ... Vsakemu od nas se lahko zgodi, da zaradi osebne stiske nekoč v življenju potrebuje psihoterapevta. A v Sloveniji na tem področju vlada popoln kaos. Država dopušča, da je stanje neurejeno in da se lahko s tem ukvarja praktično kdorkoli. V to se je prepričala tudi ekipa Epiloga z novinarko Evo Kobe na čelu. Posnetki so zelo zgovorni.

Zakaj je lahko vsak šarlatan psihoterapevt, zakaj država ne uredi področja psihoterapij in kje so rešitve so razpravljali tudi gostje v studiu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Galeb3
11. 04. 2015 20.20
preverite Drustvo Projekt Človek, katastrofa...kaj tam delajo z ljudmi!!! Financira ga pa država!
clansman
10. 04. 2015 10.33
+2
Zabloda psihiatrije in psihoterapije je, da človeka usmerja na materialno realnost, preživetje, socialno okolje in njegova PRAVILA in ga poskuša PRILAGODITI družbi, ki je v osnovi BOLANA, ne pa razvijati njegove individualnosti in potencilov. S tem intuitivna in subliminarna zaznava zakrkneta in človek se začne v glavnem opirati samo še na pet zunanjih čutov, kar ustvarja občutek, da so zunanje danosti nekaj, kar NE more spremeniti, zato se v ljudeh čedalje bolj naseljuje identiteta žrtve, ki pa jo mediji s svojim poročanjem še dodatno poglabljajo. Psihoterapija ustvari v človeku potrebo, da sebe začne vrednotiti glede na družbene NORME, ki jih začne prepoznavati koje svoje potrebe, v takšni miselnosti pa ni prostora za razvijanje individualnosti, zato psihoterapija sodeluje pri formiranju oseb, ki bodo družbi čim bolj PRILAGOJENI in s katerimi bo "čim manj problemov", to pa ustreza vladajočim elitam, ki tako lažje manipulirajo z ljudmi in bogatijo na njihov račun. Antidepresivi pa, ki jih kot rešitev notranjih stisk, ponuja uradna medicina, človeka OTOPIJO in zavrejo njegovo samoinciativnost, kreativnost in razvoj potencialov. Svetovnevlade ne marajo ljudi, ki preveč razmišljajo in se zavzemajo za spremembe... Kar pa se tiče prispevka, je ta zelo enostranski, neprofesionalen in nedodelan. Predstavljal naj bi vrh raziskovalnega novinarstva, ki ga premorejo na POP TV... Težko je rumene medije jemati resno!
SonyGirl
09. 04. 2015 23.36
+3
Ja te pa vredi.... jutr odprem biznis, uradno bom psihoterapevtka/šlogarca/hokuspokus/čiruečarule, neuradno bom pa diplomske in seminarske pisala. Vmes bom pa še celo kaj legalnega naredila, na primer vrtičkala.
clansman
10. 04. 2015 09.01
+1
Ja, ljuba duša, zakaj pa tega potem ne narediš oz. nisi že naredila? Kaj samo gobcaš tukaj gor, kar BOŠ, pa še NIČ NISI:( Odpri zadevo in ti bodo v vrsti stali pred kabinetom kot na razprodaji v Hervisu...
Joker3
09. 04. 2015 17.05
+3
S psihoterapijo se lahko ukvarjajo psihiatri, psihologi, zdravniki, pa še kdo drug in za njih bi lahko uvedli licence, ki bi bile verificirane na Ministrstvu za zdravje tako kot so strokovni izpiti za zdravnike.
Infraping
09. 04. 2015 23.31
+1
Ne sanji. Vzam xeplion, zato ko nimaš normalnega okolja, pa me vpraši, ka misliš o psihiatriji. Šarlatan pro.kleti ne.vedn
clansman
10. 04. 2015 10.50
Joker3, si morda predstavnik združenja psihoterapevtov, ki jih očitno ogrožajo "razni zdravilci", ki lahko včasih učinkoviteje pomagajo ljudem v stiski, kot pa oni z vso "strokovno" izobrazbo in supervozirstvom, ki je največkrat samo sebi namen in predstavlja hierarhijo za služenje celo na račun stanovskih kolegov? Sem govoril s kar nekaj psihoterapevti, ki so se šolali v različnih šolah in jamrali, kako jih finančno izčrpava vse skupaj. Ja, gre za čisti biznis, ki pa ga brez vesti in avtorefleksije očitajo "raznim zdravilcem", ki KAO nimajo pojma in delajo škodo ljudem... Ste zato na komercialni TV naročili prispevek, sedaj pa ste togotni, ker vas ministrstvo za zdravje ne "šmergla" pet posto, saj so spregledali vaše prave namene?
hondica
09. 04. 2015 15.47
+10
Fora je v tem, da narod bukov kot večinsko je, ne loči niti med psihiatrom in psihoterapevtom.
Ramzess
09. 04. 2015 16.01
-13
Ni bistvene razlike med psihiatrom in psihologom.
adamantin
09. 04. 2015 17.02
+15
Oh pa še kakšna razlika je... En piše zdravila drugi ne more. En je diplomiran družboslovec drug pa specializiran zdravnik po izobrazbi. En lahko postavi diagnozo drug ne more. Veliko razlik je že med kliničnim psihologom in psihologom. Kaj šele med psihologom in psihiatrom. Hudo je neznanje naroda...
Transformerji
09. 04. 2015 13.13
-2
Takole bi rekel: tisti, ki imajo denar, da se za silo preživljajo, imajo pa druge probleme - rešitev je čisto enostavna! Naučite se imeti radi v prvi vrsti samo sebe in otroke! Na druge se ne ozirajte! Tisti, ki ste brez službe, brez denarja in prihodnosti - za vas naj bo pa stol v parlamentu!
brija?
09. 04. 2015 13.12
pol bom pa še jest psihoterapevt ker bi brez težav bil saj z svojimi izkušnjami, na področju raznih odvisnosti da vam pomagam kar je meni pomagalo osvoboditi se izpod primeža drog
ni_mi_vse_eno
09. 04. 2015 12.27
+2
Ali lahko pridem k voditeljici na psihoterapijo? :)
enakostzavse
09. 04. 2015 11.49
+10
Katastrofa se dogaja na tem področju. Res. Vse več neozdravljenih se sprehaja od doba do parlamenta, pa malo v Šentilj k svoji dohtarci in njeni sestrični. Pa bratu. Za sabo pa še potegnejo une z zraslimi obrvmi, postopkovne, irhlove itd., itd. . Pa dajte že porihtat to psihiatrijo pri nas. Saj vsi trpimo zarad te manjšine !!!!!!!!!!
pravica5
09. 04. 2015 11.52
-1
enakostzavse
09. 04. 2015 13.35
+2
Zagovorniki lopova so tudi sami lopovi, a ne pravica5. Majo pa še placa kolko češ, zate, ker nevarne sebi in okolici hospitalizirajo prednostno.
FrancRodeVKristusu
09. 04. 2015 11.25
+17
Pogoj bi moral biti diploma iz psihologije! Ne pa da imamo razne zdravilce, ki se imajo za psihoterapevte... Nezaslišano!
murinar
09. 04. 2015 11.35
abigail
09. 04. 2015 13.38
+9
V isti oddaji bomo menda slišali tudi o tem, koliko je še možno verjeti ljudem z diplomami.
rew333
09. 04. 2015 14.49
+10
Resnica je, da tudi diploma še ne pomeni, da je nekdo res sposoben in sploh primeren za psihoterapevta. Na žalost se za to pot odloči zelo veliko takih, ki imajo sami osebne stiske in probleme in bi sami rabili pomoč, pa se tega ne zavedajo. Postati dober psihoterapevt pomeni (poleg izobrazbe) še ogromno dela na samemu sebi. Včasih so psihoterapevti sami morali iti skozi nekajletno lastno psihoanalizo, da so najprej dovolj spoznali samega sebe. Brez tega je tukaj tako ogromno pasti - tako za pacienta kot tudi za "terapevta", da se s tem ognjem ne bi smel nihče igrati!
clansman
10. 04. 2015 09.06
Nezaslišano je, da so ljudje čustveno nekompetentni kljub vsej razpoložljivi psihoterapevtski obravnavi, ki je na voljo preko "uradnih" kanalov. Zato je že vsak četrti Slovenec na antidepresivih... Res je to nekaj blazna psihoterapija. Ampak ljudje so ovce in se pustijo striči ter polnijo žepe interesom kapitala, ki jih zastruplja. Antidepresivi spreminjajo kemijo možganov, zato človek hodi naokoli OTOPEL, takšne identitete žrtve pa potrebujejo vladajoče elite, da lahko še bolj bogatijo na račun tistih, ki postajajo iz dneva v dan revnejši! Razni zdravilci, ki jih obravnavaš kot nezaslišane marsikomu LAHKO pomagajo rešiti njegovo stisko, zato ne meči vseh v isti koš! Precej nevednosti in pritlehnosti izražaš, kar kaže že tvoj abotni vzdevek!
Morana7
10. 04. 2015 17.43
clansman ljudje smo različni npr. če bi sama potrebovala strokoven pogovor s psihoterapvtom kajti zato gre in namesto tega dobila eno gospo z bajalico...bi bila izjemno slabe volje, kajti očitno bi se v tem primeru nekdo delal dobesedno norca iz mene. To je nedopustno se pa strinjam z raw33, da diploma tudi še ne pomeni, da pred vami sedi dejansko usposobljen terapevt, ki ve kaj dela in premore toliko empatije, da se posveča osebam v duševni stiski. To področje je res potrebno preuredit nasploh iz samega zdravstva pa odstranit zdravnike, ki jim za paciente dol maha.
pridn skos
09. 04. 2015 11.17
+23
problem je ker večina teh psihiatrov potrebuje psihiatra.
Manhattan29
09. 04. 2015 10.45
+10
Tudi o marsikaterih s kvalifikacijami bi se dalo napisati še pa še negativnega.
Sara Rebek
09. 04. 2015 10.44
+10
Za info...natečaji mola, ministrstev tema duševno zdravje (pomoč ljudem z duševnim težavam) je izrecno napisano, da psihoterapevti niso zaželeni. Naj mi nekdo razloži kako lahko socialni delavec pomaga človeku v stiski? Bodimo realni. Tej državi ni v interesu, da so ljudje zdravi ampak se gleda predvsem korist nekaterih lobijev. Zato ne nakladajte s svojimi za nič prispevki.
Sara Rebek
09. 04. 2015 10.48
+4
da ne omenjam natečaja zavoda za zdravstveno zavarovanje kje je fakin večino denarja podelil sindikalnim izbrancem (ki ga volijo) in zbornicam, kje je veliko vprašanje o učinkovitosti teh programov. Skratka, do tistih , ki nujno potrebujejo pomoč pomoč ni prišla.
Sara Rebek
09. 04. 2015 10.37
+8
Plačan članek . Bljak 24ur. Saj ste kakšen mesec nazaj blodili isto. Osebno sem bil pri strokovnjaku z diplomo pa sem ostal odprtih ust z njegovo strokovnostjo in se hitro pobral iz njegove ordinacije. Sem pa prišel pri gospe brez diplome , sicer z veliko izkušenj in je naredila čudež ampak o tem nočete spregovoriti na 24 ur. A ne da... bolje, da nas zdravniki futrajo z zdravili. Ogabni ste. Še posebej ker je število otrok , ki jemljejo antipsihotike poraslo čez vsako mejo (tudi o tem nočete objaviti nobenega prispevka). Pogooglajte how psy hiatric dru gs can kill your child ampak o tem smo tiho a ne da 24 ur?
Ramzess
09. 04. 2015 10.44
+4
Res je, število otrok raste, ... vzroki so tudi globlji zato, ... vse do kontrole človeštva, ... elita se trudi nadzorovati ti, novodobne otroke, ki so drugačni. Za globalno dogajanje v svetu, je treba videti širšo sliko.
eriner
09. 04. 2015 11.18
+5
Dobro poznam zadevo o tej temi! Iz LASTNIH izkušenj komentiram in tudi zame je psihoterapija čudež.. Tudi o tem sem bil seznanjen, da država zavira in strokovnjakom ne pusti, da bi psihoterapijo razvili tako kot je potrebno! Lep primer je Avstrija, kjer lahko PT obiskuješ celo na recept (določeno število ur) in naprimer Dunaj je lep dokaz tega, kako se tej zadevi streže!! Da je tam Univerza Sigmu
clansman
10. 04. 2015 09.11
Precej pristransko poročate o stvareh in skoraj vedno marginalizirate skupine, od katerih nimate nobene koristi. "Razni zdravilci" so spet tarča posmeha in žrtveno jagnje, kot so bili v starem Neronovem Rimu kristjani okrivljeni za veliki požar, ki pa ga niso zakrivili. Če bi psihoterapija pri nas delovala tako kot mora, bi se ljudje PROSTOVOLJNO NE obračali na "razne zdravilce", med katerimi MARSIKDO zagotovo lahko USPEŠNO pomaga ljudem iz stiske, in to brez kemije!
hotchilipoper
09. 04. 2015 10.07
+13
A je potem kaj čudnega,da je bilo lani 448 samomorov
clansman
10. 04. 2015 09.13
In to je po tvoje zaradi "raznih zdravilcev", ali kako, nikakor pa ne zaradi nesposobnosti psihoterapije in uradne medicine, da RES pomaga ljudem v stiski. Njihova pomoč je zvedena za antidepresive, ki človeka na koncu res pahnejo čez rob, saj ga popolnoma OTOPIJO...
JApajaDAja
09. 04. 2015 09.27
+6
z disleksijo se "na strokoven" način ukvarjajo gimnazijci in strojni tehniki-kje so inšpekcije?
JApajaDAja
09. 04. 2015 10.04
+1
Ramzess
09. 04. 2015 10.37
+15
Saj, znana je težava psihoterapije da proizvaja bolezni, ve se na čigav račun, ... ljudje, tudi otroci, z diagnozami in zdravili, ki jih sploh ne bi smeli imeti. Nima vsak z oznako ADHD tudi res ADHD, nima vsak z oznako Avtist tudi res avtist. Pri psihiatriji je težava, da je nasprotno težko ali nemogoče dokazat, ker ni materialnih dokazov, za diagnozo, kot pri telesni medicini, in ljudje, že otroci so ujeti v začaran krog odvisnosti, ... nenazadnje ritalin ni nič drugačen od recimo heroina ali kokaina, rezultat je enak.
Sara Rebek
09. 04. 2015 10.39
+3
JApajaDAja
09. 04. 2015 10.56
+3
včasih je za " adhd-ovce" bila terapija- v kot in dve pod rit! danes smo vsi zdravi!
adamantin
09. 04. 2015 08.59
+15
Ne samo, da lahko vsak to opravlja. Nekatere (vodeb) se v naši državi celo v parlament in javne debate vabi, da propagirajo nestrpnost do homoseksualcev in dajejo "strokovno" mnenje s področja psihologije, pa čeprav so kineziologi in sociologi. Da morajo potem vse zbornice objavljati, da so tisto laži in ne samo, da se stroka ne strinja s tem ampak stroka pravi povsem nasprotno... Veste koliko ljudi je nasedlo tem dejansko lažem...
proofreader
09. 04. 2015 08.42
+10
Veber očitno hodi k mazaču, je čisto zmešan.
VSEZNALECno1
09. 04. 2015 08.14
+40
Pa še en problem...tisti ki imajo največji problem mislijo, da nimajo problema, npr. Psihopatski politiki...in jih ni na psihoterapijo
janezpodre
09. 04. 2015 08.50
+13
Pa unih neozdravljenih pacijentov pred sodiščem je tud za dva nornhausa.
abigail
09. 04. 2015 13.15
+4