Slovenija

VIDEO in FOTO: Se še spomnite rise Zooje? Po enem letu od pobega smo obiskali živalski vrt. Preživeli ris bo dobil družbo!

Ljubljana, 03. 02. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
52

Pred natanko enim letom se je pričela nočna mora sodelavcev ljubljanskega živalskega vrta. Žled je podrl drevesa, ta pa so podrla ograde, v katerih so bili med drugim tudi volkovi in risi. Po letu dni smo preverili, kako poteka sanacija najbolj opustošenega dela, kaj bo novega in kako kaže osamljenemu risu Rožniku.

Več videovsebin
  • Leto dni po uničujočem žledolomu sanacija še v teku, ris pa dobi družbo
    03:19
    Leto dni po uničujočem žledolomu sanacija še v teku, ris pa dobi družbo
  • Iz SVETA: Živalski vrt leto dni po žledu z več novostmi
    02:11
    Iz SVETA: Živalski vrt leto dni po žledu z več novostmi
  • Iz 24UR: Ris Rožnik bo dobil družbo
    01:57
    Iz 24UR: Ris Rožnik bo dobil družbo

Prizori, ki so jim bili pred natanko letom dni priča oskrbniki živali v ljubljanskem živalskem vrtu, so bili grozljivi. Zaradi podrtih dreves se niso mogli prebiti do živali, številne so ušle, med njimi tudi dva risa. Samca so 6. februarja ujeli v živolovko, medtem ko je samica kar 33 dni tavala po Rožniku, lovila ptice in strašila sprehajalce psov. Naposled so jo vendarle ujeli, a so imeli pri tem veliko smolo. Konica uspavalnega naboja jo je zadela v stegnenico in jo zlomila. Risa je po zapleteni operaciji poginila. “Za riso Zoojo smo v ZOO Ljubljana skrbeli 4 leta. Zelo hudo nam je bilo, ko nas je zapustila,” so tedaj dejali predstavniki živalskega vrta, samec pa je ostal brez družbe. Živalski vrt je bil zaradi posledic žledoloma zaprt, stekla je obsežna sanacija. Ob prvi obletnici ujme smo preverili, kakšno je stanje, hkrati pa so nam izdali tudi nekatere novosti, ki jim bodo obiskovalci priča že kmalu.

ZOO Ljubljana leto dni po žledolomu

Volkovi spet na varnem, prav tako obiskovalci

V družbi biologinje Irene Furlan smo se podali naokrog. Padlo drevje in polomljene veje dreves v spodnjem in srednjem delu živalskega vrta so počistili že lansko pomlad, precej drugače pa je bilo z zgornjim delom. Ta je za javnost še vedno zaprt. A ne bo več dolgo, pojasnjuje Furlanova. Kot smo poročali, so morali zaradi podrte ograje takoj po ujmi premestiti volkove. “Zunanja ograja volkov je bila na večih mestih podrta, tako da je grozila nevarnost, da pobegnejo, zato smo jih uspavali in preselili,” je pojasnila. Zdaj je njihova ograda popravljena, dva radovedneža, ki sta tam že nameščena, pa sta ob našem obisku veselo stopicala po globokem snegu. Dodali so še tri nove brloge in lesene podeste.

Pred ogrado z volkovi
Pred ogrado z volkovi FOTO:

ZOO obdan z novo močno zunanjo ograjo

Ob tem nam je Furlanova pojasnila, da so živalski vrt v zgornjem delu obdali še z zunanjo zaščitno ograjo v dolžini okoli 1000 metrov. Visoka je 2,5 metra, 60 centimetrov pa je vkopana v zemljo. Ob taki zaščiti verjamejo, da se pobeg živali na Rožnik ne bo ponovil.

Naš obisk se je nadeljeval pri ogradi za rise. “Ob žledolomu je bila več kot polovica te ograde polomljena, prav tako je padlo več kot polovica dreves,” pojasnjuje naša sogovornica. Ogrado so obnovili, na dve močni drevesi risom nastavili lesene balkončke za počitek, na novo postavili podest za obiskovalce, pod njim pa povsem na novo zgradili tako imenovane servisne prostore, kamor bodo lahko v primeru podobno slabega vremena in neviht rise skrili na varno.

V sredo prihajata v Ljubljano dva nova risa

Ris Rožnik ne bo več osamljen. Furlanova nam je namreč ob našem obisku razkrila, da v sredo v ZOO Ljubljana prihajata dva nova risa. Oba sta samca, pripeljali pa ju bodo iz Nemčije. En mesec bosta skupaj z Rožnikom bivala v teh novih notranjih prostorih, da se navadita na novo okolje in oskrbnike. V tem času ju bodo trenirali, da bosta v notranje prostore prišla, ko bo potrebno.

Gradijo veliko letalnico za jastrebe, v katero boste lahko vstopili tudi sami

Na lokaciji, kjer so prej bivali kozorogi, so v ujmi padla praktično vsa drevesa. Zdaj bo tam stala nova letalnica za ujede.
Na lokaciji, kjer so prej bivali kozorogi, so v ujmi padla praktično vsa drevesa. Zdaj bo tam stala nova letalnica za ujede. FOTO:

Ogled smo nadaljevali pri nekdanji ogradi, v kateri so bivali kozorogi. Tam so padla praktično vsa drevesa. Po odstranitvi so se zaradi hude erozije odločili, da sem ne namestijo več kozorogov. Prišli so na novo idejo, in sicer da na tem delu postavijo veliko letalnico za ptice ujede. Jastrebi bodo lahko tam letali iz brega na breg. Sredi letalnice bo prostor za krmišče, vstop pa bo omogočen tudi obiskovalcem. Da bi si lažje predstavljali, kako bo stvar, ki je že v izgradnji, izgledala, so nam priskrbeli skice, ki jih vidite spodaj.

Kdaj bo letalnica dokončana je težko reči, saj bodo dela mogoča le ob ugodnem vremenu, a vodstvo ZOO Ljubljana računa, da bi jo za obiskovalce odprli do letošnjega poletja.

Po novi obhodni poti do losov in severnih jelenov

Poleg tega so tudi že prenovili celotno zgornjo obhodno pot, da bo bolj primerna in lažje dostopna tudi za starejše in invalide. V najvišjem delu bo na voljo ploščad, s katere se bo obiskovalcem ponujal čudovit razgled na nove ograde. Furlanova nam je ob tem postregla še z enim presenečenjem, in sicer, da nameravajo v prihodnosti tam namestiti lose in severne jelene.

V ZOO kar na sankah!

Prenovljena podoba živalskega vrta bo največ ljubiteljev živali gotovo privabila, ko bo nastopila pomlad, a nepozabno doživetje je obiskovalcem zagarantirano tudi v zimskem času, še pravi naša sogovornica. Zdaj, ko so poti zasnežene, je namreč otrokom dovoljen obisk s sanmi, v notranjih prostorih pa si je mogoče ogledati tudi tiste živali, ki se izmikajo mrazu. Tudi pozimi so aktualne predstave morskih levov, slonica Ganga se rada poigra v snegu, zunaj se rade zadržujejo celo zebre, precej zaljubljeno pa se obnašata mačji pandi. Kot smo opazili sami, so z zimo skregane le navihane surikate, katerim so morali zaradi toplo zakuriti.

Za sanacijska dela so sicer lani v ZOO Ljubljana namenili okoli 250.000 evrov, približno enako vsoto pa bodo predvidoma potrebovali tudi letos.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hugh_Mungus
03. 02. 2015 17.17
+8
Ja super! Živalski zapor Ljubljana bo dobil kup novih ujetnikov brez zločina, da si bodo lahko "ljubitelji živali" ogledali njihova telesa... -.- No, potem pa se vrnimo še 100 let nazaj v takratni Pariz in dodajmo "Negro Village" kot so ga leta 1931 imenovali. (WIKI: human zoo) Zasužnjevanje živali je sramota za človeštvo!
HarleyQuinn
03. 02. 2015 12.50
+5
Slovenija je na dnu kar se tiče skrbi za živali... vse ima prednost pred njimi...zato pa kar po vrsti vse izumirajo... pa saj ni to edino kar država ne jemlje resno...vse kar bi moralo biti prioriteta v tej državi je v pi******
wild.spirit
03. 02. 2015 12.01
+8
Eeeeeh spet samo pljuvate. Drugega očitno sploh ne znate. Meni je naš ZOO čedalje lepši, za živali lepo skrbijo, se trudijo z inovacijami in čedalje večjimi ogradami...ampak nekateri bi živali najraje spustili na prostost, medtem ko se sploh ne zavedate, da nimajo osnovnih pogojev za preživetje v divjini, ker so že od rojstva v zoojih in nimajo pojma kako se znajti v naravi. Samo eni ljudje itak vidite samo eno stran zgodbe...
luckyss..
03. 02. 2015 13.39
+13
ZOO je zapor za živali....Če je tako lepo tam, zakaj vsi "zbolijo", ko je treba v "človeški zoo" ?! :))
FIGEC
03. 02. 2015 15.23
+10
To si zelo posrečeno primerjavo dal, he, he, he... +++
Hugh_Mungus
03. 02. 2015 17.18
+2
wild.spirit še tebe naj not zaprejo. Verjamem da kljub računalniku in kakemu fitnesu ne bi bil zadovoljen z dosmrtno ječo.
flojdi
03. 02. 2015 20.06
+0
. wild, imaš izbiro.preživi celo svoje življenje npr v kopalnici
kalakala28
04. 02. 2015 16.38
po moje ima wild prav. ZOO je žal v dosti primerih EDINI način, da živalska vrsta preživi, preden jo pojejo npr. Kitajci!
FIGEC
03. 02. 2015 11.01
+0
Zooje??? Kak se je te ne bom spomnil? Pa to je ena od najlepših živali. Upam, da je kompetentni s kakimi turbopametnimi ukrepi ne bodo ugonobili...
devote
03. 02. 2015 10.10
+21
ja, zelo dobro se jo spomnimo in nikoli ne bomo pozabili dogodkov iz tistih dni... hvala za ta članek za osvežitev spomina na morilski pohod nanjo.
soniksk
03. 02. 2015 09.36
+4
Škoda da se ne da takšne živali udomačit. Bi jo kar imel tako so lepi ali pa kakšno pumo.
FIGEC
03. 02. 2015 11.07
+13
Po moje je udomačitev možna, ampak od čisto malega (ko kako lovsko tele ustreli mamo) in daleč vstran od mesta. Kakšen odročen hribovski kraj bi bil kar primeren, denimo kakšen takšen, kjer bi lahko še dandanes srečno živel tisti osiroteli medvedek, a se je pojavil uradnik z napadom inteligence in jih po kepi dobil mnogo premalo. Za končni rezultat pa vemo vsi: medek deportiran in danes mrtev, reševalec kaznovan, uradnik odlikovan. Bravo bedaki uradniški...
Anatina
03. 02. 2015 13.57
+4
Udomacitev ni mozna. Doma smo imeli divjega mucka, od prvega dne njenovega zivljenja, vzgajala ga je nasa domaca macka poleg ostalih svojih muckov. Vsi so bili crkljivi, divji mucek pa je samo pihal in bil pri dveh mesecih ze vecji kot nasa macka. Postal je nevaren otrokom, zato so ga starsi oddali lovcem. Kaj so z njim storili, nimam pojma.
FIGEC
03. 02. 2015 15.21
+4
Za lovce se vselej da slutiti, kako rešijo problem. Kaj pa, če je mali divji muc bil kak mešanec z risom...?
Rde?aAnarhistka
03. 02. 2015 09.25
-21
brez pomena zapravljen davkoplačevalski denar.
schrodingerScat
03. 02. 2015 09.43
-1
res, mar bi par nemških ovčarjev nabavili
1xy
03. 02. 2015 09.24
+5
največji absurd je, da se ZOO hvalijo z dobro oskrbo živali, zaščitniki živali pa jim pritrjujejo........TO JE MUČENJE, ne glede na oskrbo.......zapret vse ZOO, ker to ni druga kot izživljanje nad naravo, živim bitjem........tudi nas imajo v kletkah, okovih vsakdanjega življenja, pa imamo v glavah kako svobodni smo........sama represija na vsakem koraku.......kam to vodi???......tako za naravo, živali kot majhnega človeka........
schrodingerScat
03. 02. 2015 09.44
+5
well, če želiš obdržat še kaj več kot komarje, uši in ljudi na planetu, se boš moral sprijaznit z žiuvalskimi vrtovi. Drugje smo se tolk razmnožili, da smo uspeli vse pojest, z oceani vred,
FIGEC
03. 02. 2015 11.09
+4
Smo, na žalost, in red je, da svoj škodljivi vpliv na planet priznamo!
Hugh_Mungus
03. 02. 2015 17.19
+0
schrodingerScat aha zato pa lovci še naprej pridno pobijajo živali po gozdovih? ZOO ni nikakršna ustanova za ohranjanje živalskih vrst, tu je v igri goli profit.
mafija leva drogeraška
03. 02. 2015 09.16
+9
jaz se bolj spomnim nestrokovnosti uslužbencev za katero ni odgovarjal popolnoma nihče in na zanemarjanje divje živali v ujetništvu, in to z mojim davkoplačevalskim denarjem. to mam jaz bolj v spominu. sicer pa itak dovolj žalostno oz slovensko, da rabijo celih 12 mesecev, da pripeljejo eno risinjo, kot da jih je 10 na svetu. za kozlat skratka.
BobbyP
03. 02. 2015 09.16
-3
Vse kaže, da v naši Sloveniji vse štima in vse laufa kot namazano, če se na 24ur ukvarjate s takimi "jajci".
valjhunsinkajtimara
03. 02. 2015 09.00
+4
žvadi so za u blok in nikamor drugam, da jih lahko nato nesrečne ženske in razne smrkle enkrat na dan nejevoljno sprehajajo za ene pet minut (da so šle na ta sprehod, so se pa prej še pol ure ličile)
FIGEC
03. 02. 2015 11.13
+3
alko82
03. 02. 2015 08.56
-13
Nevem v čem je fora da je Ljubljanski ZOO postavljen v gozdu in obdan z gozdom. Sem bil že v marsikaterem ZOO-ju po Evropi, pa čist nikjer ni tolk gozda. Poleg tega je marsikje v zimskem času živalski vrt zaprt, vsaj tam kjer dajo kaj na razmere. Vglavnem jaz hodim v Zoo Lignano, takoj za Slovensko mejo, bral pa sem tudi da ga primorci redno obiskujejo.
schrodingerScat
03. 02. 2015 09.45
+2
prestavit v fužine, tam se bo lepše vklopil v okolico
Hugh_Mungus
03. 02. 2015 17.20
+2
Hmm kam pa bi bilo bolje uvrstit zapor za živali? Zraven tistega za ljudi?
anabojc
03. 02. 2015 08.46
-6
Zooja kot se spomnem, ni preveč pogledovala za tem risom, bo imel sedaj kaj več sreče?
telstar
03. 02. 2015 08.50
+0
anabojc
04. 02. 2015 17.39
+0
Ups, šele sedaj zvedela, da gre za "fanta". Površno branje. No, pa naj bodo dobri prijatelji.
Verbena
03. 02. 2015 08.46
+29
Živali po živalskih vrtovih so samo senca svojih sorodnikov, ki živijo v naravnem okolju...njihov instinkt po iskanju hrane, vode, branjenju teritorija, iskanju partnerja za razmnoževanje...je zatrt !!...zaprte živali ne kažejo svojega naravnega vedenja...postopajo v kletkah, ograjajah z znaki duševnih bolezni!!!...pravijo, da so živalski vrtovi neke izobraževalne ustanove, da tam lohk ljudje spoznajo živali, ki jih ne morejo v naravnem okolju!!..jaz pravim..zadosti je dokumentarnih posnetkov iz naravnega okolja živali, kjer jih preko kamere tudi spoznamo !!....v glavnem nisem za živalske vrtove....samo za ustanove, kjer bi pomagali ranjenim živalim in jih po ozdravljenju vrnili v naravno okolje !!!!
luckyss..
03. 02. 2015 08.47
+10
schrodingerScat
03. 02. 2015 09.46
-4
tigri se ne strinjajo s tabo. ostalo jih je le še par, pa še tiste bo vladimir v roku leta dveh pospravil
kalakala28
04. 02. 2015 16.57
Če nam je všeč ali ne, ima po moje schrodingerScat prav. Preljubi Vladimir, ki edini kao kljubuje imperialcem, je tigre prepustil kre**nom (kot je tudi sam, saj je tudi lovec) na milost in nemilost. Kdor tega ne verjame, naj vpraša, zakaj je ljubljanska tigrica tako prijazna. Se pa strinjam, da je dejstvo, da je "zapor" dostikrat bolj varen od "naravnega" okolja, grozljivo.
SeVednoSemDevica
03. 02. 2015 08.36
+19
Živali so edina bitja ki niso pokvarjena
valjhunsinkajtimara
03. 02. 2015 08.37
-2
kdo so pa ostala bitja? ta, ki pa so pokvarjena in, po tvoji sugestiji, v večini?
luckyss..
03. 02. 2015 08.45
+12
Verjetno je mislila na politike, tajkune ter njihove podvrste, ki se zaredijo v pokvarjenih državah in podobnih "biotopih" ;)
schrodingerScat
03. 02. 2015 09.46
+2
potem je poved napačno formulirana, ti so živali.
flojdi
03. 02. 2015 19.59
+1
luckyss..
03. 02. 2015 08.31
+30
Spet prirejanje resnice. Zoojo so zaradi nestrokovnosti ubili. Njihove navedbe za smrt pa so bile milo rečeno smešne. Sicer pa je zadrževanje živali v živalskih vrtovih neetičen egoizem. Živali sodijo v naravo, ogrožene vrste pa v rezervate..
valjhunsinkajtimara
03. 02. 2015 08.33
-2
v naravo ali stanovanja ljudi v blokih, ker si hočejo enkrat na dan vzet čas, da za 5 minut okoli po soseski nejevlkno vlečejo še kako bolj nejevoljno žival.
si.
03. 02. 2015 08.47
+9
dajno
03. 02. 2015 08.25
+23
Pustili bi risinjo, da bi odšla v naravo kamor sodi.
valjhunsinkajtimara
03. 02. 2015 08.27
+10
ni šans; bi pobijala mačke lokalnih ljudi, ki so si tiste hiše tam priborili z delom v farmacevtski industriiji in javni upravi.-
valjhunsinkajtimara
03. 02. 2015 07.59
+18
se tudi spoMite da je umrla, ker so jo ustreili izjemno spodobni in strani davkoplačevalcev plačani uslužbenci istega tega živalskega vrta? ......
grumf
03. 02. 2015 08.31
+6
mislim, da niso blili uslužbenci ZOOja. So pa naredili vrsto "strokovnih" napak, kar je bilo jasno še popolnemu laiku - npr. poškodovano zobovje itd.. Se je pa lepo vse pometlo pod preprogo, nihče ni odgovarjal.
valjhunsinkajtimara
03. 02. 2015 08.35
+5
kdo pa jo je ustrelil? lokalni sterlski klub ?
grumf
03. 02. 2015 10.29
+10
sem preveril, veterinarska služba ZOOja je bila: "Včeraj je risinjo na Rožniku iskala ekipa s tremi strelci. Do mraka je nihče ni opazil, okoli 19. ure pa se je pojavila na travniku Drenovega vrha, prišla je ovohavat psičko vodje veterinarske službe Pavla Kvapilja, ki je risinjo tudi zadel z uspavalom. Po strelu je stekla v smer proti Mostecu, počakali so deset minut, da je ne bi vznemirjali. Našli so jo na drevesu tik ob travniku, kjer je obmirovala, ni pa tudi zaspala, zato so ji dali še eno dozo pomirjevala. Zavili so jo v odejo in jo prepeljali v veterinarsko ambulanto živalskega vrta, kjer so jo oskrbeli." Samo, kolikor je meni znano so jo sestrelili z drevesa, polimili zobe, stegnenico in preveč zadrogirali. Veterinarji.