Slovenija

FOTO in VIDEO: Ko zataji tehnika, je čas za improvizacijo

Nova Gorica, 07. 03. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković/Blaž Garbajs
Komentarji
54

36-letni Magajne, sicer član posadke Coste Allegre, se je vrnil v domovino. Za 24ur.com je razložil, kako so se pripravili na morebiten napad piratov in kako so sestavili improvizirano stranišče. Kaj pa je povedal o kapitanu, "strahopetcu" Schettinu? Več v videu!

36-letni Igor Magajne, član posadke potniške ladje Coste Allegre, na kateri je 27. februarja izbruhnil požar, se je v ponedeljek zvečer vrnil v domovino. Obiskali smo ga v Novi Gorici, kjer nam je zaupal svojo izkušnjo. Magajne se nam je oglasil že s Sejšelov, tokrat pa je bolj podrobno spregovoril o zadnjih dogodkih.

Že na začetku pogovora je 36-letnik poudaril, da je zgodba nesrečne Coste Concordie popolnoma različna od njihove na Costi Allegri. Vsi člani posadke morajo, preden gredo na ladjo, prestati usposabljanje, pravi. V kriznih razmerah torej vedo, kako morajo postopati. Opozarja pa, da brez glave oziroma kapitana in njegovih oficirjev zadeve ne delujejo.

Igor Magajne
Igor Magajne FOTO: Blaž Garbajs

Ko je izvedel, da se je Costa Concordia potopila, ni mogel verjeti, da se je to res zgodilo. A ko je slišal, kdo je bil kapitan, so mu dogodki, o katerih je bral v medijih, postali bolj jasni. Kapitan Coste Concordie je bil Francesco Schettino, Magajne pa je v preteklosti že plul pod njegovim poveljstvom. Kako bi torej opisal "strahopetnega kapitana", kot so ga poimenovali svetovni mediji? "Gre za osebo, ki je polna sebe, je aroganten,“ je dejal za 24ur.com in razložil, da je na Costi Concordii očitno odpovedalo poveljevanje.

Ko smo ga povprašali, ali je kdaj na ladji opazil kakšne težave z drogami, nam je odgovoril, da ne ve, kaj so počeli vodilni, a da je delodajalec glede teh stvari izredno strog in dosleden. Če koga zalotijo s prepovedanimi substancami, ga nemudoma odpustijo in ga nikoli več ne zaposlijo. Tudi alkohol je dovoljen le v manjših količinah.

Preberite tudi: Preiskovalci so na vzorcu las kapitana Schettina našli sledi kokaina.

Če ni glave, tudi udi ne delujejo

Kako pa je bilo na Costi Allegri, ko je izbruhnil požar? Posadka je vedela, kaj mora storiti, je Magajne odgovoril brez odlašanja. "Vsi smo pripravljeni storiti vse, a le, če nam vodilni povedo, za kaj se gre,“ je opozoril in dejal, da med potniki ni bilo panike, le prvi dan so morali miriti starejšo gospo. Prav napadi panike in histerije pri posameznikih znajo vnesti nemir med vse potnike, zato je pomembno, da se posadka na takšne dogodke nemudoma in primerno odzove. Znova je opozoril, da so bili potniki mirni, saj so bili mirni tudi zaposleni. Vse je bilo pripravljeno za morebitno evakuacijo, tudi reševalni čolni. Vsakemu potniku so priskrbeli reševalni jopič, razložili so jim, kaj se dogaja. "A dokler je ladja plovna, ni razlogov za skrb,“ je dejal Magajne.

Sledila je organizacija vsakdanjega življenja. Pri tem so bili uspešni, zataknilo pa se je pri straniščih. Potniki so namreč opravljali malo in veliko potrebo v straniščne školjke, a mehanizem splahovanja ni deloval. Zaradi vročine se je začel širiti neznosen smrad. Stranišča so skušali očistiti s posebnimi črpalkami, pri tem pa so bili neuspešni. Zato so improvizirali. Tako so nastala "stranišča na štrbunk v morje“. Za silo so rešili težavo, a smrad po fekalijah je ostal.

S hrano in vodo niso imeli težav. Kruh so jim dovažali s helikopterji, tako da so lahko potnikom pripravljali sendviče. Jedli so tudi sadje, ki je bilo na krovu. Pili so ustekleničeno vodo in sokove. Magajne pravi, da so bili na krovu večinoma starejši ljudje, da pa nihče ni bil poškodovan ali bolan.

Pluli v vodah, v katerih so pirati

Posadka je bila mirna, delovali pa so uigrano.
Posadka je bila mirna, delovali pa so uigrano. FOTO: Igor Magajne
Costa Concordia se je novembra 2008 zaletela v pomol v Palermu, Costa Europa se je februarja 2010 zaletela v pomol egiptovskega letovišča Sharm el-Sheikh, Costa Classica se je oktobra 2010 v bližini kitajskega pristaniškega mesta Šanghaj zaletela v belgijsko tovorno ladjo, letošnjega januarja pa je v bližini toskanske obale nasedla ladja Costa Concordia z več kot 4000 potniki in člani posadke. V nesreči je umrlo najmanj 25 ljudi, sedem jih še vedno pogrešajo.

Skrbeli so jih pirati, saj je ladja plula v vodah, kjer so se v preteklosti že dogajali napadi. Postopek je sicer vedno takšen, da se posadki na nevarnih območjih pridružijo vojaki. V primeru piratskega napada bi uporabili vodne topove, ki so postavljeni na različnih koncih ladje. Ti delujejo s pomočjo agregatov, ki pa so bili uničeni, tako da so bili vodni topovi neuporabni. Vojaki so imeli tudi orožje, a tega niso razkazovali, saj niso želeli vznemirjati potnikov.

Na Sejšelih so jih pričakali številni reševalci in novinarji

Ko so srečno pristali na otoku Mahe na Sejšelih, jih je pričakala množica novinarjev, snemalcev, prav tako pripadnikov zdravstvenega osebja in predstavnikov Rdečega križa. Družba Costa Crociere je najprej poskrbela za potnike. Večina jih je bila zadovoljna s ponujenim opravičilom in možnostjo nadaljevanja počitnic na Sejšelih.

Družba se je opravičila tudi posadki, ob tem pa so se jim tudi zahvalili za dobro opravljeno delo. Nagradili jih bodo tudi s finančno nagrado. Naš sogovornik se že naslednji mesec odpravlja na novo ladjo, in sicer na Costo Fortuno. Tokrat upa na mirno plovbo, dodaja pa, da je bil že leta 2010 na ladji Costa Classica, ki se je v bližini kitajskega pristaniškega mesta Šanghaj zaletela v belgijsko tovorno ladjo. To se je zgodilo sredi noči, zbudil pa ga je alarm, ki ga je kar prestrašil.

Več podrobnosti v videu!

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LegendaS
07. 03. 2012 21.05
+0
STOP KONY 2012
volek
07. 03. 2012 20.13
+1
Dejte raj napisat kdaj gre Grošeljca spet na Filipine. A bo šou res Murko z njo?
Comster
07. 03. 2012 18.07
+2
Za ene WC papir, za druge flaškon vode. Me na vojsko spominja;-)
Desktop.Messiah
07. 03. 2012 16.53
+8
Vsem, ki nimajo sredstev za eksotično križarjenje najbolj brani spletni portal omogoča enkratno priložnost za vpogled v WC luksuzne križarke, ki ga sicer ne bi nikdar doživeli. Pohvale.
Tonček Balonček
07. 03. 2012 12.46
+6
A bi lahko neghali dolgočasiti s to ladjo?!
santamaura
07. 03. 2012 12.51
+45
Edino bolj dolgčas je še to kar počne Janša med seksom
tri dva 1
07. 03. 2012 13.44
+5
Men so pa vsi članki dolgočasni! Najbolj zanimiu člank v zgodovini 24 = Res je noseča!
Majda Božnar
07. 03. 2012 14.05
-4
Če že 5 let morja nisem videla, me pa take novice prav nič ne zanimajo.
zzirafa
07. 03. 2012 19.20
+5
Majda, očitno te, sicer ne bi kliknila na članek ter tratila tvojega dragocenega časa za komentiranje.
vsevidi
07. 03. 2012 12.43
-8
Ja pa kaj vas tolk mučijo Igorjeve izjave. Fant bi rad le požel 5 minut slave. Ne vem kako je na ladjah, ampak tam kjer jaz delam, se takšne izjave, dokler poteka preiskava, ne dajejo. Zaradi interesa samih preiskav. Me zanima, če lahko kdo tole posreduje njegovemu delodajalcu, me zanima, če bo naslednji mesec še na plačilni listi. Pri nas sigurno ne bi več bil. Pač neverodostojna oseba, ki kar takoj blebeta in komentira in ocenjuje vse vprek. Ampak saj če so na ladjah sami takšni zaposleni, potem pa nič čudnega če kakšen otok kdaj pa kdaj spregledajo.
Igor Mag
07. 03. 2012 14.23
+9
Slava mi je ta zadnje, kot sem omeni mi je samo do tega da resnico povem o POSADKI !!! ker se po televizijah govori in blebeta neumnosti. Poleg tega če bi se svet ne bi vrtel okoli denarja bi odvetniki delali hitreje in se preiskovanja ne bi zavlačevala v nedogled !!
vsevidi
07. 03. 2012 20.55
+0
A dej dej. Če ti ne bi bilo do slave, potem ne bi vsakemu posebej na forumu razlagal predvsem svoj (tvoj) prav. Pa očitno imaš celo "žlahto" na netu, da vsem ostalim minuse klepajo. Bomo tole poslali na Costo, pa bomo videli kakšen bo njihov komentar na vse to.
Igor Mag
08. 03. 2012 07.17
-1
no pa smo le prisli do tvojega žulja, minusi pa plusi, zaradi mene mi lahko 500- nabutas sploh me ne zanima, za mojo žlahto pa je bolj pomembno da sem živ in zdrav kot ti glupi minusi !!! Moj prav ???? jaz sem izpostavu samo dejstva ! Dejstvo je to, da smo kot posadka odgovorni za varnost gostov ! Dejstvo je to, da smo na Allegri imeli požar in ga je posadka pogasila. Dejstvo je to, da smo na Allegri v razmerah ki smo jih imeli poskušali pomagati gostom kolikor se je dalo. Dejstvo je to, da če gre za evakuacijo ladje posadka najprej na rešilne čolne pospravi goste in šele nato smo na vrsti mi. Dejstvo je to, da na Concordiji je kapitan ladjo zapustil preden so bili gosti na varnem oz po njegovi izjavi je padel na rešilni čoln,............. Kje je zdej tu moj prav ???
vsevidi
08. 03. 2012 10.49
+2
Osnova rimskega prava: dokler se ti ne dokaže krivda, si nedolžen. Velja tudi za kapitana Francija. Torej ti si bil na Alegri, nekaj tisoč km stran in si delal zaključke ravno tako kot vsi ostali (razen tistih, ki so bili na Concordiji) na osnovi podatkov, ki si jih dobil na TV-ju, netu,.., kaj se je dogajalo na Concordiji. Torej kako naj te potem folk jemlje, kot neverdostojno osebo, če pa delaš po načelu: baba rekla, baba kazala.
Igor Mag
08. 03. 2012 11.15
-2
SAM KAPITAN je izjavu da je "padel na rešilni čoln !!!" in da ga ni na ladji, da je preveč temno da bi šel nazaj,......... ma dej te lepo prosim, poleg tega sem se OSEBNO pogovarjal z mojim kolegom, ki je tam bil in mi je povedel veliko več stvari, ki pa jih nimam pravice govorit saj kot si omenil me tam ni bilo. pa naj ti še enkrat omenim POSADKA je odgovorna za VARNOST IN REŠEVANJE potnikov in smo ta zadnji, ki naj bi ladjo zapustili !!! v kolikor to naredimo prej, pač moramo za to odgovarjati, kakor mora za to sedaj odgovarjati kapitan Franci. Jaz pa lahko komot povem, da svoje naloge ni naredil, ker vem kaj bi moral v tistem primeru delat. Kako bodo odločola sodišča pa ni moja stvar. Poleg tega sem jaz le povedal dejstva in kako se je on obnašal na Atlantiki kjer sem bil osebno prisoten. Kjer je kozarce namerno na odru razbival moji kolegi so ga lepo prosili naj to ne dela saj imamo za tem nasto plesalk, katere v nekaterih točkah plešejo bose. njegov odgovor pa je bil: "jaz sem kapital ladje in lahko delam kar hočem" to delal mojim kolegom, tam sem bil prisoten in zaradi tega sem tudi izjavil da je po mojem mnenju aroganten in poln samega sebe...
Igor Mag
08. 03. 2012 12.21
-2
no sedaj se ti moram še zahvalit, dal si mi mislit in mi je sedaj pročlo na pamet, da če bi bilo vse po pravilih kapitan sploh ne bi smel biti na rešilnem ČOLNU ampak na rešilnem RAFTU skupaj s preostalo posadko... se pravi ne, da je samo "padel v čoln" kot to Franci zagovarja, odvzel je en rečilni čoln kateri naj bi bil namenjen GOSTOM !!!!!! ter posadki ki ga upravlja pa, da ne bo prišlo do pomote kapitan naj bi bil na mostu in poveljeval kateri čoln se kdaj spusti.. evo če imaš kake stike s preiskovalci jim to lahk posreduješ
santamaura
07. 03. 2012 12.32
+43
Zaradi stranišča na štrbunk so se pirati odločili, da je tveganje previsoko
stepi_me
07. 03. 2012 12.29
+4
Velik frajer :)
SNECERsnecer
07. 03. 2012 11.17
-46
Jst bi vsakega ki hodi na križarjenja oglobil z 80% davkom glede na njegovo premoženje. banda bogataška.
EnMirenc
07. 03. 2012 11.54
+37
ma glej ga nevoščljivca. križarjenja danes niso tako nedostopna kot nekoč. lahko si ga omislijo vsi, ki imajo kolikor toliko sprejemljivo plačo; in sploh niso bogataši. pa še na obroke lahko plačaš. žal pa so tudi taki, ki nimajo za preživetje. žal.
borutdem
07. 03. 2012 11.57
+16
borutdem
07. 03. 2012 12.02
+14
na križarjenju za štiri člansko družino ceneje kot en teden Turčije
McMxL
07. 03. 2012 12.16
+9
SNECERsnecer Že leta hodim na križarjenja in leta še bom.. Zaradi takih kot si ti, res ne bom nehal
Super1337
07. 03. 2012 14.57
+3
SNECERsnecer če ti nemoreš na križanjenje, potem noben nebi smel???
Mr.Somebody
07. 03. 2012 15.50
+3
tako je super1337, navsezadnje le živimo v socialistični republiki Sloveniji, kjer so vse plače iste neglede na izobrazbo in kjer je vsak, ki zasluži več kot 1500€ na mesec zasluškarski bogatun, ki bi ga bilo treba obdavčit z 90% dohodninsko stopnjo :) Aja pa še prepovedat bi mogl vsem križarjenja pa jahte!
periot22
07. 03. 2012 19.20
+2
Na obroke na križarjenje niti pod razno, na obroke jaz vzamem avto ker ga rabim križarjernje
periot22
07. 03. 2012 19.21
+1
kleopatra-1
07. 03. 2012 21.21
-1
je tudi avto na obroke luksus, imam 16 let starega, pa bo še dober. Bom 5 let šparala, pa bom potem nekaj boljšega kupila za naslednjih nekaj let. Bankam in leasingom ne dam več služiti na moj račun.
Igor Mag
07. 03. 2012 10.53
+9
@ losers hahaha no pa imamo tudi imenitnega psihologa med nami... nisem vedel da je odgovor "jaz sem kapitan ladje, ti ne bos meni govoril kaj jaz lahko delam na odru !!! " (ne na komandnem mostu) ni aroganca ampak nekaj drugega, osvetli tudi nas losers in nam razloži... pa nisem potnik in sem bil v situaciji ko smo trčili z drugo ladjo in imeli 50m luknjo na srečo takrat nad morsko gladino in sedaj na Allegri, vsekakor si ti tisti ki ni bil ne potnik, nečlan posadke in ni bil ne v eni ne v drugi situaciji, niti na ladji ne tako da rajš ti ne komentirat stvari in osebe, ki jih ne poznaš !! @ vglavo kadarkoli in kjerkoli, na delavnem mestu al pa na cesti, sem im bom izrazu moje mnenje če me kdorkoli kaj vpraša, ne vem kaj vas tolk moti resnica !! Prvi prispevek sem že oddal ko sem bil ŠE NA LADJI oz na delavnem mestu !!!
Principat
07. 03. 2012 11.16
+1
Igor , se strinjam z Vami , vendar sem napisal o čem se v takih situacijah mora voditi računa , pa vem , da Vi drugače to gledate o resnici raziskava bo zajemala konkretnost v danem trenutku in dejanska razsodnost v in o nastali situaciji / pa brez zamere in lp
Igor Mag
07. 03. 2012 11.36
+4
vsak ima svoje osebno mnenje, jaz pa želim vsaj malo razjasniti ljudem kako stvari delujejo na ladji ko pride do nesreče, saj smo kot posadka tudi sami velikokrat tarča medijev in gostov ladij, ki nas z lahkoto in nevednostjo obtožujejo stvari za katere nismo krivi, vsaj ne posredno.
yosarian
07. 03. 2012 10.52
+3
Moje mnenje je, da g. Magajne ne ve prav veliko o profesionalnem vedenju: če kot član posadke prideš v javnost, ki, razumljivo, nima blage veze o pomorstvu, in kapitana obtožiš za argoantnega (ker se je tebi tako zdelo) potem nekaj res ni v redu. Ali ne bi raje počakali preiskovalcev, da opravijo svoje delo?
Igor Mag
07. 03. 2012 10.55
+8
to je samo moje osebno mnenje (pa tudi velike večine mojih kolegov) pa tudi nic ga ne obtozujem, če me pa kdo vpraša kako je tvoje mnenje (naj si bo to novinar, prijatelj ali sodnik) je in bo to vedno moj odgovor
Principat
07. 03. 2012 11.08
+1
v velikih primerih se stvar o dogodku "deponira " in z njo se ravna kot z bombo, ker v času raziskav se tudi drobtine pobirajo ( o tej stvari bi morali biti poučeni)
Igor Mag
07. 03. 2012 11.15
+6
sigurno se o pomorstvu nisem izučil, a sem tako jaz kot vsi moji kolegi vključno s kapitanom vred izurjeni in za vse primere nesreč katere se lahko zgodijo na morju. Vsak od nas od čistilca pa do kapitana ima v primeru NESREČE svojo nalogo. Tolk da ti mal razjasnim Kapitan s svojimi kolegi na mostu zbira podatke in informacije, ki jih mi kot posadka posredujemo, in oni nam posredujejo informacije nazaj, npr ranjene osebe, izgubljeni otroci,... iz mosta so tudi zadolženi nam kot posadki dajat informacije o poteku reševanja nesreče. Na Allegri je to delovalo, na Concordiji, kot se je videlo in slišalo od posnetkov pa tega ni bilo !!!!! kaj bo sodišče odločlo in kdo bo kriv ali ne, bomo videli jaz sem samo razložil kako gredo stvari ko vse deluje.
Igor Mag
07. 03. 2012 11.24
+4
@ vglavo imaš prav določene stvari se deponira,... na žalost se pa lahko tako druge stvari oddalijo od resnice. Kot sem omenil tu zgoraj vsak od nas članov posadke ima svojo funkcijo v primeru nesreče, najpomembnejša je tista na mostu saj je vitalnega pomena, lahko se jo primerja z glavo človeškega telesa, mi kot posadka smo pa kot roke in noge. Sedaj mi pa povej kako bi lahko vse skupaj delovalo če glava "uteče" oz... po nesreči pade na rešilni čoln ... besede oz izjava kapitana
yosarian
07. 03. 2012 12.47
-1
Moje mnenje je samo, da ste vi gotovo profesionalen v svojem delu, ne zdi pa se mi taktno, da se v javnosti
Igor Mag
07. 03. 2012 14.28
+1
Kaj sedaj je že resnico govorit prepovedano ??? Ali bi zaradi tega moral v zapor ? No pa dajmo poštene v zapor in ta krive na prostost...
visoki
07. 03. 2012 10.45
+3
ob tolikih količinah viagre se nič ne čudim
Principat
07. 03. 2012 10.28
+2
------- no in vi vsi komentarji ste člani posadke , izplut si nebi upali , al pa hlače ala Pampers lahko je pricipapat in tudi Magajna je sedaj močan verjamem , če bi še danes bil na delovnem mestu tega nebi izjavil
Buco -
07. 03. 2012 10.26
-4
če pogledam tegale slovenclna, bi reku, da zan so vsi arogantni, sej se ja samga sebe boji kak pa je no? pa nej gre rajš kej druga delat, k pa komentirat ladjo pa kapitana. eno je bit v situaciji, eno pa bit potnik in dans pametvat dej dej
Carantanian
07. 03. 2012 09.55
+6
Tele Italijanske ladje majo pa skoz neke težave. Jaz bi se vprašal zakaj in kako to da družba že zdavnaj ni bankrotirala.
Milan Hišan
07. 03. 2012 09.24
+7
Katastrofa? Čemu naslov videa Trenutki katastrofe na Costi Allegra?
VOY
07. 03. 2012 07.09
+31
Tale Schettino,je pomoje na pomorski v Opatiji ...diplomiral.....pa to
vonbos
07. 03. 2012 08.06
+8
falcon12
07. 03. 2012 09.23
+3
julij13
07. 03. 2012 09.29
-1
biribiri17
07. 03. 2012 09.34
+22
Comster
07. 03. 2012 18.08
Kembl
07. 03. 2012 07.08
LynxMe
07. 03. 2012 07.06
+5
Mi lahko nekdo napiše, kje je VIDEO, kr ga jaz ne vidim.
sc11
07. 03. 2012 09.22
+0
falcon12
07. 03. 2012 09.24
+4
sc11
07. 03. 2012 11.12
-1
video je tam kjer piše video, čisto na vrhu, če nimaš novega BS.Playera ne gre