Slovenija

VIDEO: Test na prehodu za pešce: Več kot polovica voznikov ne ustavi. Kakšne so vaše izkušnje?

Ljubljana, 12. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
519

Vozniška kultura. O njej ima vsak od nas veliko povedati, a le redko se postavimo pred ogledalo. Ali upoštevate sistem zadrge? Ali spuščate druge voznike v kolono? Se zahvalite, ko vam nekdo ponudi prednost? Opravili smo hiter test na enem od prehodov za pešce. Rezultati so sramotni.

Prehod za pešce
Prehod za pešce FOTO: Blaž Garbajs

Sredi tedna se je mlada Norvežanka zahvaljevala priči, ki je potem, ko jo je na prehodu za pešce na Linhartovi cesti v Ljubljani zbil voznik terenskega vozila in zbežal, poklicala pomoč in ji pomagala. Pravi, da jo je najverjetneje voznik spregledal. "Ne tekstaj, ko voziš," je v svojem sporočilu ponovila besede iz slogana aktualne akcije za večjo varnost.

Jezen voznik
Jezen voznik FOTO: Thinkstock

Drži, da v prometu nikoli nismo dovolj previdni in dovolj pozorni, a razloge je treba iskati tudi drugje. Strokovnjaki tako opozarjajo na objestnost, ki se vse bolj zažira v glave udeležencev v prometu.

Dejstvo je, da v času, ko so pod vprašajem človeške vrednote, kot sta strpnost in tolerantnost, očitno slabi tudi naša prometna kultura. Vozniki v svojih glavah postajamo prvaki na cesti, "grebatorji", vsi želimo biti prvi na cilju, pa tudi če na silo in s kršenjem predpisov. Strokovnjaki menijo, da se najbolj očitno to odraža prav na prehodih za pešce. 

Opravili smo test, rezultat je bil porazen

Preden vam postrežemo z mnenjem strokovnjaka za prometno kulturo Andreja Brgleza, naj vam torej v dokaz slabega stanja naše prometne kulture predstavimo rezultate našega testa. Ne le vozniška kultura, pač pa tudi raven empatije naj bi se po Brglezovih besedah najbolj odražala na prehodih za pešce, zato smo se odpravili na enega od ljubljanskih prehodov.

 

Dogajanje smo dopoldne tistega dne spremljali dobro uro. V tem času je prehod za pešce prečkalo več kot 50 pešcev, našteli pa smo točno 44 situacij, ko sta se na prehodu soočila pešec in voznik. Le v 18 primerih so vozniki ravnali skladno z zakonom, hkrati pa upoštevali željo pešca po varnem prehodu ceste in dejansko ustavili, ne da bi jih pešec v to prisilil s "samomorilskim" vkorakom na cestišče. V vseh ostalih primerih so vožnjo nadaljevali, kljub temu, da so pešci jasno nakazovali, da bi radi prečkali cesto. Nekateri vozniki se niso ustavili niti, ko je pešec s pločnika že stopil na prehod.

Čemu torej pri nas v praksi še vedno velja, da se mora pešec na prehodu za pešce, četudi že stoji na njem, prekleto dobro prepričati, če mu bo voznik približajočega vozila resnično ustavil? Vozniki resnično verjamejo, da je le njihova dobra volja botruje k temu, da pešcu ustavijo? Od kod ta miselnost, izsiljevanje na cesti?

Zdi se, da je tudi v prometu prevladalo prepričanje, da pogumni in drzni zmorejo in dobijo več, in da se gre lahko pri tem tudi korak čez dovoljene meje, saj zakon in roka pravica pogosto mahata zgolj v prazno. Strokovnjak za prometno kulturo Andrej Brglez

"Ne, ne bom ustavil. Skoči pod gume, če upaš!"

V iskanju vzrokov za stanje v prometu smo se obrnili na prometnega strokovnjaka Brgleza. Ta pravi, da so prometna kultura, vzgoja, tradicionalni vzorci družbenega vedenja v prometu, kakovost voznega parka, varnostna kakovost cest in nekateri drugi dejavniki za prometno varnost ključni elementi, ki pa se med državami zelo razlikujejo.

Konfliktnih situacij, v katerih je na preizkusu naša strpnost, toleranca in kultura je z izjemno povečanim številom vozil in z vedno več prevoženimi kilometri na leto seveda tudi vedno več. "Že to je samo po sebi dovolj, da se vsak dan na svojih poteh uspemo zaplesti v konflikte in pogosto tudi nasilne prometne situacije," pravi Brglez, a dodaja, da k še slabšemu stanju veliko prispeva tudi to, da živimo v času, ki na splošno ni naklonjen strpnosti in tolerantnosti. Slednje se dovolj nazorno manifestira tudi v prometu, pravi.

Voznika
Voznika FOTO: Thinkstock

Egoizem povozil tovarištvo: komunikacija se uravnoteži na tem, kdo je močnejši, bolj aroganten

Poudarja, da iz cest v zadnjih letih pospešeno izginja prej sicer zelo zanesljivo in cenjeno avtomobilistično tovarištvo. "Kaj tovarištvo, že višja raven empatije je nekaj, kar moramo dvigniti. Lep primer je prečkanje ceste. Komunikacija pešec in voznik se v praksi uravnoteži na tem, kdo je močnejši, bolj drzen, aroganten," pravi Brglez. Po podobnem principu poteka tudi komunikacija med vozniki.

"Pred leti smo opravili mini anketo med vozniki, ki se niso ustavili pred prehodom za pešce, čeprav je bilo jasno, da bi cesto rada prečkala ženska z otroškim vozičkom in polnimi vrečkami. Eden od pogostejših odgovorov je bil, da se jim je mudilo. A mnogo bolj nas je presenetil odgovor tistih, ki so povedali, da so šli tako hitro, da bi z zaustavljanjem po nepotrebnem uničevali zavore in porabili več goriva. Narobe svet," je problematiko še bolj nazorno predstavil Brglez.

Kaj lahko torej storimo?

Brglez pravila pušča ob strani, saj da že majhni otroci vedo, da se nanje ne gre zanesti, ker jih kršijo vsi po vrsti. Sam bi raje stavil na večjo obzirnost do drugih. "Rad bi se zanesel na ljudi, da bodo pogledali okoli sebe in ne mislili le nase. Ko bo tako, bo kultura takoj boljša, zakoni pa bodo še vedno taki kot so danes," pravi. A pot do tega je dolga, začeti pa mora vsak pri sebi.

Semafor
Semafor FOTO: Thinkstock

Zimski meseci so najbolj nevarni

Rezultat našega testa nekako sovpada z žalostno statistiko poškodovanih in mrtvih pešcev. V letu 2014 smo našteli 14 mrtvih pešcev, kar je sicer najmanj doslej, lani pa se je število spet povzpelo, in sicer na 16.

Pešci so ranljivejša skupina udeležencev v cestnem prometu. Med ogrožene udeležence spadajo predvsem otroci, mladoletniki in starejši. Predvsem v jesenskih in zimskih mesecih se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev, saj so temnejši deli dneva daljši in je vidnost pešcev v cestnem prometu slabša. Zato znova opozarjamo, tako pešce kot voznike, naj bodo v prometu vselej previdni.

Pešci!

- poskrbite, da boste v prometu vidni

- nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke)

- upoštevajte prometne predpise

- prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce,
hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje

- poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu

Vozniki!

- upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost

- hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve

- na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih)

- izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (519)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dado4008
13. 02. 2016 14.00
Zanimivo,opažajo slabšanje kulture,vozniško tovarištvo kot pravijo izginja,a ko so pred leti vsako nesrečo zlorabljali za to da so v nebo zdigovali kazni,so pa tako naduto in oholo govorili da bo samo večja represija pomagala in izboljšala stanje.Oni žlender pa je celo javno dejal,da slovenci nismo kulturni,zato moramo plačevati najvišje kazni....no,kje so zdaj rezultati,stanje bi ja moralo biti bolj,tako so obljubljali.Niti toliko niso,da bi policiste pošteno plačali,če se že trudijo da dneve in noči kasirajo za njih in celo tvegajo življenja zaradi blaznih zakonov. Vendar pa mislim da gos.Brglez tudi pravilno ugotavlja,in pohvalno da končno negdo razmišlja v to smer,da čas v katerem živimo ni naklonjen strpnosti in toleranci.zato so pa krivi predvsem politiki in sistem,ki nas stalno bolj duši in ropa,se norčuje iz nas,nam jemlje dostojanstvo,svobodo.....posledično pa ljudje svojo nemoč in jezo kažejo tudi v prometu.In če k temu dodamo še zanič ceste.pa smo tam kjer smo,tak da dokler se ne bodo zgodile korenite kadrovske zamenjave teh kvazi strokovnjakov(mogoče bi brgleza izvzel is tega),Dokler ne bo država dokazala da se ji gre res za varnost in ne za denar(kar pa je misija nemogoče),ne pričakujte zboljšanje kulture in s tem varnosti.Žal,tako je,pa če to eni priznali ali ne
nobody21
13. 02. 2016 12.19
-2
Se strinjam da je treba ustaviti, ampak mislim da bi blo bolje ce bi se zakon nastavil tako da ce se ti edini peljes po cesti, ni za tabo, niti se ti ne pripelje kdo nasproti, da v takih primerih vozniki nebi rabli ustavljat, oz. da mora pesec pocakati da se ta edini avto odpelje mimo. Ko pa je na cesti vec vozil pa je treba obvezno ustavit.
mafija leva drogeraška
13. 02. 2016 12.05
+1
čudno, da v sloveniji nimamo več ljudi z doktorati glede na to, kak ste eni tukaj pametni.
Priap
13. 02. 2016 10.21
+1
Naredite semaforje, podhode, nadhode itd. pa bo mir...to je vsa znanost.
flojdi
13. 02. 2016 13.47
Miha1001
13. 02. 2016 10.18
+0
Se zavedam na kakšnem nivoju je ta kultura zato ustavljanju na prehodu za pešce posvečam še dodatno pozornost... Pešci so pa večinoma tako presenečeni, ko jim ustaviš, še posebej starejši ljudje, da se celo zahvaljujejo. Se pa velikokrat zgodi, da vozniki. ki prihajajo z nasprotne strani sploh ne zaznajo, da sem ustavil in, da pešec že prečka cestišče...
moj i
13. 02. 2016 09.15
+0
nivo kulture je na minimumu - velja tako za voznike kot za pešce
Soulless
12. 02. 2016 21.53
-5
Takemu, ki pelje normalno naprej, ko je pešec že skoraj na polovici prehoda, bi takoj odvzel vozniško dovoljenje!
Soulless
12. 02. 2016 21.49
+0
Jaz vedno ustavim vsakemu pešcu. Danes sem ustavil v Ljubljani enemu pešcu in v avtu za mano je ena ženska živčno trobila kaj se zaustavljam. Če pa v domačem mestu čakam s kolesom, da prečkam prehod, pa naštejem tudi 15 avtomobilov, ki mi ne ustavijo. Najbrž sorodne duše tiste živčne ženske iz LJ... So pa izjeme, ki takoj ustavijo.
pakkno159
12. 02. 2016 21.35
+7
vozim malo, pešoz na kolesu sem pa dosti, ampak vedno pazim ko grem čez cesto, in zaradi sebe, in zaradi tega, ker res ne privoščim nekomu da me ima na vesti...se pa zagotovo najdejo tepci, ki jim niti na kraj pameti ne pride, da bi upočasnili ko iz glavne brez smerokaza zavijejo na stransko ravno ko si skor sredi prehoda
FesterAdams
12. 02. 2016 21.07
+10
Bolj pametno je, če pešec ustavi avtomobilistu, še posebej, če ta vozi kakih 30 ali 40 ton težak tovornjak. Manj energije gre v nič, ali strogo fizikalno gledano, v nepovratno toploto v zavorah.
eFranjo
13. 02. 2016 08.44
-7
veliko prej bo ustavil kamionar kot pa nekdo v os automobilu, ne mešaj jabolka in hruške
periot22
12. 02. 2016 20.24
+16
Napišite raje kako so predrzni pešci,ne pogledajo ne levo ne desno,veliko se jih ukvarja s telefoni in sploh ne vedo kje so,skačejo čez cesto kot kure,vozniki pa moramo vse to prenašat in potem smo krivi vse mi,pa veliko jih hodi čez rdečo luč!!!!!!!!!!!
gongash
12. 02. 2016 20.59
+2
ja jojoj kako si drznejo čakati na prehodu za pešce ojoj, saj se vidi na zgornjem posnetku, pa so vozniki tam še dokaj normalni, niti eden ne bulji v mobitel. ja sej prehod za pešce je itak tko mal za okras če ni semafor pol ni treba ustavljat.
gozdar1
12. 02. 2016 21.05
+5
Ja sevede, kot povsod na cesti manjka kulture in ustavljanje (oz. vsaj zmanjševanje hitrosti) pred prehodom je prej izjema kot pravilo. Pešci so večini voznikov nebodigatreba zato se jih bodisi ignorira oz. celo skuša obvozit ko so že na prehodu.
felix59 drugič
12. 02. 2016 20.05
+6
Kot prvo in predvsem se je treba najprej vprašati, kdo se lažje ustavi avto ali pešec ??
daf3
12. 02. 2016 20.10
-7
če vprašaš pešca ti bo rekel da avto ker v avtu itak moraš vse predvideti in slišati in videti pa še zaščiten si pred nasiljem pešca
gozdar1
12. 02. 2016 21.53
+3
potem tudi tovornjaku ni potrebno ustavit pred križiščem, bodo tisti v osebnih avtomobilih že počakali.
pingvinislo5
12. 02. 2016 20.04
+2
smo pač balkan in to treba pokazat na vsakem koraku. pa da ne bo nesporazuma - vsi smo balkanci, vozniki, motoristi, kolesarji, pešci....
XenoSlo
12. 02. 2016 19.54
+6
Ali pešci vejo kaj je njihova dolžnost, ko gredo čez prehod? Isto vprašanje za kolesarje.
FesterAdams
12. 02. 2016 21.09
+0
Gunnar
12. 02. 2016 21.13
+4
zrcalno vprašanje, a vozniki veste kakšne so vaše dolžnosti? to pomen da je tud vam treba pogledat levo, desno pa bit pozoren na promet, ne sam gasa in sledi cesti.
daf3
12. 02. 2016 19.38
+11
dokler ne bodo pešci enako odgovorni kot vozniki ne bo nič bolje in to zato ker vsak misli da je vitez na cesti ali pa ob njej
daf3
12. 02. 2016 19.40
+12
hje pa še to ogromno ljudi ima sedaj slušalke v ušesih in telefon v roki in tavajo po pločnikih kot zombiji ter ne gledajo ne levo in ne desno vedo samo pravice katere si jemljejo za samo umevne odgovornost je pa mah saj veste
periot22
12. 02. 2016 20.18
+0
FesterAdams
12. 02. 2016 21.11
+0
To velja za šolarje, dijake in študente, ki so tako polni sami sebe, da jim bedastoča kar iz vuh vun leze.
Gunnar
12. 02. 2016 21.14
-1
a šoferđije k med vožnjo twittate, postate fb poste, pa tak ste pa svetniki? pa z musko tolk na glas, da vam šipe ven pomeče?
DržavniSekretar
12. 02. 2016 19.37
-3
J.J. osamosvojil si nas že, zdaj nas še osvobodi !
srebrnibreg
12. 02. 2016 19.43
+1
Trotl v kleteh je on koga osvobodil ja. Brez Kučana in Drnovška bi še danes bil v kleti skrit.
srebrnibreg
12. 02. 2016 19.43
+1
In kaj ima navaden koruptivni pralec denarja s tem testom?
srebrnibreg
12. 02. 2016 19.07
+13
Pravila tudi pravijo, da pešec ne sme kar stopiti na cesto, če voznik več ne more varno ustaviti. Eni pa gredo z pločnika na cesto kot, da so edini na svetu.
gongash
12. 02. 2016 19.20
+2
včeraj je en psihopat zbil znanca pa je bil na prehodu in normalno pogledal, danes zjutraj spet grem v trgovino in faking medkrajevni avtobus halo avtobus pelje čez rdečo. to ni normalno.
srebrnibreg
12. 02. 2016 19.34
-1
gong- tudi to je res. Težko je govoriti na mobilca ali iskati muziko po radiu in gledati cesto. Pri avtobusih je pa malo bolj zapleteno saj je težko videti mrtvi kot ali iznenada z potniki zavret. na silo.
gongash
12. 02. 2016 19.06
+1
enake, vsaj polvica voznikov si ne zasluži imeti vozniški izpit
OneManBand.
12. 02. 2016 18.46
+0
Pa tudi veliko pešcev ni pogledalo levo in desno pa zopet levo ko so stopili na cestišče, na prehod za pešce.
Hajni
12. 02. 2016 19.15
-5
Pešec misli da je car in ker voznik na prehodu mora ustaviti, potem lahko gre pač vedno čez. Mora in bo sta pa dva popolnoma različna pojma.
W.W.3.
12. 02. 2016 18.39
-3
Sam tak za info, že prvi primer mi resničen. Če pešec ni na prehodu za pešce ampak še na pločniku, vozniku iz nasprotne smeri ni potrebno ustaviti, ustavi takrat ko je na prehodu za pešce. Prvo poglejte kaka so pravila, pol pa naredite kak test.