Slovenija

VIDEO: 'Obljubili ste zamrznitev podpisa ... zdaj vas opazujemo in čakamo'

Ljubljana, 22. 02. 2012 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./V.L./STA
Komentarji
256

Evropska komisija bo Sodišče EU prosila, naj presodi glede Acte, kljub temu da je prepričana, da evropskim državljanom ničesar ne jemlje. Anonymous poziva k novim protestom, hkrati pa opozarja slovensko cerkev.

Mednarodna hekerska skupina Anonymous je na spletu objavila novo sporočilo vladi, hkrati pa opozarja tudi rimskokatoliško cerkev. Pohvalila je zamrznitev ratifikacije mednarodne pogodbe Acta, hkrati pa je povabila ljudi na nov protest, ki je napovedan že za to soboto. Na protestu bodo po besedah Anonymousa od Evropske komisije zahtevali umik podpisa pogodbe. "Da, obljubili ste zamrznitev podpisa pogodbe, zdaj vas opazujemo in čakamo, da se to zgodi. Ne vzemite si preveč časa," je v posnetku, ki je objavljen na spletnem portalu YouTube, povedal Anonymous.

Eksplicitno je nagovoril tudi slovensko katoliško cerkev, za katero je dejal, da je sramotna. "Vaše vmešavanje v državo in politiko ni sprejemljivo. Vaša pedofilija je nagnusna. Zdaj nas lahko pričakujete," pove glas na posnetku, ki doda, da je Anonymous legija, ki ne pozablja in ne odpušča.

V tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference so pojasnili, da njihovi upravljalci posebnih napadov na strežnike niso zaznali, morebitne ukrepe pa bodo sprejeli glede na konkretne potrebe. Dodajajo, da nobene od njihovih služb še nihče od Anonimnih ni kontaktiral, prav tako še nihče ni izrazil kakršnih koli zahtev.

Spodaj poglejte sporočilo Anonymousa na spletu (v angleškem jeziku)

V Ljubljani bo v soboto nov protest

V soboto naj bi tako spet na Kongresnem trgu potekal protest proti Acti, ki bo del globalne akcije z naslovom Ubranimo svobodo interneta. V pozivu k novemu protestu, ki ga je na spletnem družbenem omrežju Facebook objavil pobudnik Grega Plemenko, piše, da se je z dosedanjimi protesti dosegel prvi cilj, torej da je vlada obljubila zamrznitev procesa ratifikacije spornega sporazuma. To je v petek na javni razpravi o Acti v DZ sporočil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav.

Vendar pobudniki opozarjajo, da obljuba še ne pomeni ničesar, saj ne zagotavlja, da bo dosežen glavni cilj nasprotnikov Acte, to je umik sporazuma na lokalni in globalni ravni. "Če bo zadeva sprejeta v EU, potem jo bomo, verjemite, sprejeli tudi mi," so zapisali in dodali, da se to ne sme zgoditi. V Ljubljani naj bi se protest začel ob 12. uri na Kongresnem trgu, od tam naj bi se nato odpravili pred prostore predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Na Facebooku je udeležbo do zdaj potrdilo okrog 100 oseb.

Sobotni protest v Ljubljani
Sobotni protest v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

Na resornem ministrstvu so v torek pojasnili le to, da je minister Žerjav konec prejšnjega tedna napovedal, da predloga za ratifikacijo ne bo vložil in da so vsi nadaljnji postopki v zvezi z ratifikacijo "zamrznjeni". "To torej pomeni, da trenutno ne teče več nikakršna aktivnost v zvezi z ratifikacijo omenjenega dokumenta oziroma so te v celoti ustavljene," so razložili.

Sporazum Acta so 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 članic Unije, med njimi tudi Slovenija, po podpisu pa ga morajo potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic. Pri oblikovanju Acte so sicer sodelovali tudi Avstralija, Kanada, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur, Švica in ZDA.

V evropskih državah je pristop k sporazumu sprožil val kritik in protestov civilne družbe, tudi v Sloveniji. Očitajo mu netransparentno sprejemanje, nesprejemljive posege v svobodo interneta ter zasebnost državljanov in dajanje prevelike moči imetnikom pravic intelektualne lastnine.

V Sloveniji je prvi protest potekal 4. februarja v Ljubljani in Mariboru, na njem se je zbralo okrog 3000 ljudi. Drugi protest se je odvil 17. januarja, ko je bilo udeležencev le okrog 200. Na isti dan je potekala tudi javna razprava v DZ, v kateri so tako rekoč vsi z izjemo predstavnika Evropske komisije kritizirali vsebino in način sprejemanja Acte.

Več držav se je v zadnjih tednih odločilo za zamrznitev procesa ratifikacije sporazuma, dokler o njem ne bo jasnega enotnega stališča na ravni EU. Zamrznitev procesa ratifikacije so po podpisu napovedale Poljska, Češka, Latvija in zdaj še Bolgarija ter Litva, pet držav pa sporazuma ni niti podpisalo – to so Nemčija, Nizozemska, Estonija, Slovaška in Ciper.

Komisija je za presojo o Acti prosila Sodišče EU

Evropska komisija bo Sodišče EU pozvala, naj presodi, ali je zadnji osnutek besedila spornega mednarodnega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta) popolnoma v skladu s temeljnimi pravicami in svoboščinami EU, kot so svoboda izražanja in obveščanja, varstvo podatkov ter lastninska pravica v primeru intelektualne lastnine, je v Bruslju povedal komisar za trgovino Karel De Gucht.

Komisar je sicer ponovno poudaril, kar je Komisija zatrdila že večkrat, da Acta v Evropi ne spreminja ničesar in Evropejcem ne prinaša nobenih novih pravil in kazni za uporabo interneta, temveč le krepi uveljavljanje veljavnih pravil v tretjih državah. Intelektualna lastnina je ena glavnih "surovin" Evrope, EU pa sedaj bije boj za njeno zaščito tudi zunaj EU.

Ponovno je opozoril, da Acta ne bo v ničemer spremenila načina uporabe interneta in socialnih omrežij, saj ne uvaja nobenih novih pravil, temveč le krepi izvajanje obstoječe zakonodaje.

V Evropskem parlamentu so odločitev komisije pozdravili. Poročevalec za Acto David Martin je ob tem izpostavil, da je De Gucht s to potezo priznal, da je še vedno veliko vprašajev glede tega, kaj bi izvajanje tega sporazuma pomenilo za državljane in svobodo interneta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brane Luka
23. 02. 2012 18.28
+4
se vidimo spet v soboto !!!
nikhrast
23. 02. 2012 06.41
-9
Anonymous so navadni hackerji, najboljše je da jih polovijo kot kakšne pedofile, napadajo brez vsakega razloga. To so "rebels without a cause"; če bodo pa napadali religije, potem bodo pa res izgubili vso kredibilnost. Si sploh predstavljate da bi se hackerji sparavili na kakšne verske skupnosti v Severni Ameriki?
Brane Luka
23. 02. 2012 18.24
+4
haha ti si pa navden model , religia je z pedofilijo in vsemi najbolj obsojanja nizkotnimi zadevami že zdavnaj izgubila kredibilnost , ovčke pobožne !!takšnih ko si ti ovčka
RDJr
24. 02. 2012 10.08
"rebels without a cause"? Verjamem, da si vsak film, glasbo in knjige, programsko opremo in ostalo kupil in kot zgleda, si še eden ki nasprotuje kakšni enotnosti proti vladi/nadvladi/aristokraciji/avtokraciji... Ali pa si izjemno konzervativen in vsak dan v cerkvi. Da ne bo pomote, nimam nič proti veri, religiji.., ampak če si vsak dan v cerkvi ne pomeni da si vzoren katolik, prav tako kot če cel dan stojiš v garaži ne postaneš avto.... Anonymous "odobravam" zaradi enotnosti, ki obstaja v tem gibanju, in da še pudarim, tudi anarhija ni sprejemljiva, kot nekateri mislite da bi jo Anonymous lahko prinesel. LP
povrsniste24kur
23. 02. 2012 02.25
+0
pazite se evropske komisije
tomi.passion@gmail.com
22. 02. 2012 20.42
-4
ŠE ENKRAT! TO KAR OBJAVLJAJO NAŠI, NIMA NOBENE VEZE Z ANONYMOUSOM. UREDNIŠTVU 24 UR PREDLAGAM, DA NAJ SE NAJPREJ PRIDOBIJO PODATKE IN NATO OBJAVLJAJO STVARI. ANONYMOUS SO ŽE VEČKRAT JASNO POVEDALI, DA SE NE DOTIKAJO VERE, VERNIKOV, CERKVE ITD. V NAŠEM PRIMERU GRE ZA KOMUNISTIČNO MLADINO, KI IMA MALO PREVEČ ČASA IN SE TAKO LAHKO UKVARJA Z DDOS NAPADI NA STREŽNIKE.
DarthRevan
22. 02. 2012 20.48
+13
In prav je tako. Skrajni čas da se cerkev odstrani iz delovanja države in državnih ustanov, skladno s 7. členom ustave.
tomi.passion@gmail.com
22. 02. 2012 20.50
-4
In Anonymous nima nič s tem in nikoli ne bo imel. In ne živimo več v časih, ko se je preganjalo vernike in cerkev. Nekateri ste res tako zadaj in tako nazadnjaški.
DarthRevan
22. 02. 2012 21.07
+3
Saj res, zdaj je moderno preganjat "levakarje" kolikor vem. Ne ti meni o nazadnjaštvu.
acimam50
23. 02. 2012 10.13
+6
Tomi, nihče ne napada vere in vernikov...Vsak človek ima pravico verovati, kako in v kaj, je njegova osebna odločitev... Zahteva se pa ločitev Cerkve od države !!!!
RDJr
24. 02. 2012 10.11
+1
Nekateri ne ločujejo med vero in Cerkvijo. Cerkev je USTANOVA in ne VERA in bi bilo prav da se ne vključuje v politiko, v pridobitne dejavnosti (ki so za njih izguba), v nepremičinske posle in terjanje nepreminin od države itd itd...
Teve33
22. 02. 2012 20.35
-5
kaka je pa zdaj to osnovnošolska angleščina????
upornik22
22. 02. 2012 20.11
+18
ljubim vas anonymous
korintos1
22. 02. 2012 20.29
+0
RDJr
24. 02. 2012 10.12
+2
Družinski zakonik uvaja veliko novosti, veliko DOBRIH novosti in veliko DOBRIH izbolšanja starih stvari. Ampak to ni tema tukkaj, tak da...
Frishn Uporabnik
22. 02. 2012 18.16
+8
Obljuba in začasna zamrznitev ni dovolj. Evropska komisija zavaja in ščiti interese korporacij. Evropske komisije se ne da voliti na volitvah in je nedotakljiva in postavljena s strani elit. Diši po lepo prikriti diktaturi in iluziji demokracije.
nikhrast
23. 02. 2012 06.28
+2
prašek
22. 02. 2012 16.29
+2
kompman 22.02.2012 15:54:45 Si že kdaj slišal za rek ; "eppur si muove " , slovensko : in vendar se vrti ?????
prašek
22. 02. 2012 16.17
+7
Pa naj še povem kaj je Tito delal : Združil je nezdružljive balkanske narode , da so živeli v skupni državi, katero so zgradili z svojimi rokami . Imeli smo urejeno zdravstvo , šolstvo, zaposlitve , .............. Deratizacija je bila pa nujno zlo !!!!
RDJr
24. 02. 2012 10.14
Vse lepo in prav, kar si napisal. Ampak v "Titovi" Jugoslaviji je veljalo, da ne more bit slabo. Najemali so toliko kreditov, da še jih bodo najini vnuki odplačevali....
prašek
22. 02. 2012 16.14
+10
kompman 22.02.2012 15:54:45 cerkev ni sprejela njegove teze , ampak je morala popustiti pred pritiskom naroda , ki ne živi več v srednjem veku !!!! Povrhu pa , jaz sem dokončal srednjo šolo in sem se vpisal v srednjo pa še kaj več , zdaj mi pa ti razloži , kaj je cerkev naredila dobrega za slovenski narod ???????????? Mar to , da je kurila čarovnice ??????? Mar to , da je pobrala slovenske gozdove ?????? Da ne naštevam dalje , ker me lahko zanese v grde besede !!!! kaj je dobrega naredila cerkev ????? Samo na to vprašanje mi odgovori !!!!!!!
rolica
22. 02. 2012 16.34
+6
malo ironično....slabo je že to da zvonovi tinkljajo vsak dan
prašek
22. 02. 2012 16.41
+6
rolica V bistvu to niti ni ironija. Ne vem , zakaj moramo vsi poslušati to trkljanje !!!
rolica
22. 02. 2012 16.46
+2
donski
22. 02. 2012 20.26
nikhrast
23. 02. 2012 06.31
-2
Če ne bilo RKC, ne bi jedel potice dvakrat na leto, pa krofe in pancakes ta teden.
flamengo
22. 02. 2012 15.23
-1
Ubogi reveži!!!
kompman
22. 02. 2012 14.48
-19
Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj moral komentirati kakršno koli vsebino na 24ur.com, pa ne zaradi slabih novic ampak zaradi komentarjev, ki so poden od podna!!! Večina vas govori čez cerkev, slovenijo, Janeza Janšo in ostale stvari, so kakorkoli tičejo slovenije, pa sami Ne veste ničesar o tem kar govorite oz. govorite samo o tem kar vam posredujejo mediji!! @0601 - Najprej se bi rad zahvalil tebi, ker kar se da objektivno komentiraš! @titovka , pišeš da spoštuješ Tita? Imaš pravico ga spoštovati, imaš pravico si lepo o njemu misliti! Vendar, pa sploh veš koga ti tako spoštuješ? Veš kaj je Tito delal? Veš v imenu ČESA je Tito delal kar je delal? Noben komunist, kar je on bil, ni še nikoli delal za dobro ljudi, ker če bi delal, za dobro ljudi nebi uveljavil totalitarno oblast in nebi toliko tisoč oz. celo 10 tisoč ljudi dal pobiti, zapreti mučiti itd. zgolj zato, ker so mu predstavljali grožnjo na oblasti oz. se niso strinjali z njegovim obnašanjem. Živim na območju, ki je močno zaznamovan iz strani komunistične partije in vidim na lastne oči kaj je njegov način vladanja naredil ljudem (oče toži sina, sin grozi očetu itd. (primeri niso osamljeni))! Tako, da prosim premisli, za tvoje dobro, koga si postavljaš za vzor! @antireligija26 - Če nebi bilo RKC, bi ti še vedno bral v nemščino in latinščino! RKC je tista ki je omogočila, po reformaciji seveda, prepisovanje in prevajanje knjig v slovenščino in so s tem širili slovenski jezik!Ko pravite da duhovniki ne delajo, nihče pa tudi ne pogleda misijonarje ki svoje življenje posvetijo ljudem v afriki aziji avstraliji itd. zato da lahko oni živijo! Takih, kot sta vidva je tukaj ogromno... predem pišete malo razmislite o tem kar boste napisali! Zgleda da je stopnja vaše izobražbe I. (nedokončana osnovna šola), ker če jo bi dokončali in se vpislai v srednjo šolo ter dejansko poslušali pri zgodovini, bi vedli kaj je cerkev naredila dobrega in slabega za slovenski narod. In verjemi je več dobrega!
acimam50
22. 02. 2012 14.56
+17
..vsi enaki - vsi drugačni... Imam pa osebno jaz in vsi moji bližnji, izredno negativne izkušnje pri stikih in sodelovanju s predstavniki Cerkve...
Morana7
22. 02. 2012 15.34
+14
0601 ----) 1-a nagrada za naivnost kompman ----) takoj za njim Napredek RKC dragec je prinesela reformacija od zunaj ne pa, da bi se vodilni v tistem času odločili za izboljšave.
Morana7
22. 02. 2012 15.37
+11
Luther je bil za svoje teze izobčen iz cerkve zato od zunaj..sicer pa bi ti ki toliko bereš to lahko vedel tudi, če bi te ob 3 zjutraj kdo vprašal kajne?
kompman
22. 02. 2012 15.54
-10
Cerkev je,kasneje, priznala napako in sprejela njegove teze, se za to opravičila in sedaj sprejema in podpera vse njegove cilje! kar pe nebi rekel za nekatere tukaj!
donski
22. 02. 2012 20.39
+3
daj umiri se s to cerkvijo..kaj sprejema?...velike količine našega denarja in oddaja vsake toliko kakšen škandal..
Smallville2012
22. 02. 2012 14.24
+8
Power of Anonymous.I like it.
titovka
22. 02. 2012 14.10
+15
evropska komisija naj pošlje na evropsko sodišče našega primca, ljudmilo, ustavno sodišče in rkc, ki delajo proti človekovim pravicam!
porka.malorka
22. 02. 2012 14.20
-13
Tipično komunajzersko obsodit drugače misleče.
GTR
22. 02. 2012 14.25
+18
sori ampak ljudmila, primc in rkc ne morjo bit drugače misleči, ker mislit niti ne znajo.
tomii83
22. 02. 2012 20.08
-1
nikhrast
23. 02. 2012 06.33
-1
Kaj bi rada, "bod tih da te ne zaprejo", kot pod Titom.
GTR
22. 02. 2012 14.03
+12
Cerkve bi mogle goret, vsak dan ena alpa 2.
picojedec
22. 02. 2012 17.38
-3
se čist strinjam s stabo, sam, če boš ti skupaj s titovko pa saintjozefom gor na turnu!
JezekTekaTeka26
22. 02. 2012 13.45
-21
Ma dej to so eni pocarji komunajzerski iz SLovenije ki sploh ne zastopajo anonymousa ... ... nimajo jajc in se vtikajo v politiko z masko na glavi ...
vsesmozagonili
22. 02. 2012 13.44
+7
ta evropska PROSTOZIDARSKA komisija! hoče dobiti žegen od sodnije!
User416781
22. 02. 2012 13.35
-12
Zdaj mi pa gre ta anonimus že na jetra...pa ne zaradi cerkve, nisem veren. Kolikor so mi njihova zavezmanja na začetku bila všeč, se je v praksi spet pokazalo, da če misli nekdo da ima neko moč, misli, da si lahko privošči vse - primer je bil banalen napad na spletno stran ZPS, ki so v bistvu njihovi zavezniki. Sicer pa slovenski del ANON - čisti amaterji... Mislim, da bi tudi njim treba malo stopit na prste, saj zdaj svarijo že vse po vrsti...neumnost - a si predstavljajo, da bodo oni zavladali svetu al kaj...?!
Frishn Uporabnik
22. 02. 2012 15.19
+4
Ne bodo zavladali svetu ampak posameznik oziroma navadni ljudje tudi ne pustimo da nam vlada elita in da mu jemlje pravico za pravico.
donski
22. 02. 2012 20.42
+1
grgl vsaj, da se nekaj poskuša dogajat..da vsaj poskuša biti sprememba al si zadovoljen, če pogledaš okrog sebe, kak si situacijo brez sprememb predstavljaš za 30 let...si jo??
mmaarrkkoo
22. 02. 2012 13.30
+25
to se mi zdi povsem prav saj katoliška cerkev v Sloveniji kaže preveliko moč kar je značilno za srednji vek, ne pa za 21. stoletje
picojedec
22. 02. 2012 17.43
-10
k0kI
22. 02. 2012 13.23
-1
prosac ... kje se ti skrivas lisica ? :P