Slovenija

VIDEO: Anketa med protestniki: 'Vlada je stisnila rep med noge in šla na Ptuj'

Ljubljana, 18. 04. 2012 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
104

Udeleženci protestnega shoda pred stavbo vlade so bili dobro razpoloženi, bolj resni pa so postali, ko so spregovorili o varčevanju. Ob tem pa je eden izmed udeležencev izpostavil tudi to, da je vlada pred njimi "pobegnila" na Ptuj.

Avtomobile, ki so tudi po 11. uri ostali parkirani na Gregorčičevi ulici, so na stroške Sviza prepeljali v Tivoli.
Avtomobile, ki so tudi po 11. uri ostali parkirani na Gregorčičevi ulici, so na stroške Sviza prepeljali v Tivoli. FOTO: 24ur.com

Pred vladno stavbo na Gregorčičevi ulici v Ljubljani je bilo zjutraj vse mirno. Da se nekaj obeta, so kazale pripravljene ograje in obvestila na avtomobilih, ki so bila parkirani na omenjeni ulici. "Spoštovani stanovalci!" je pisalo na vrhu belega obvestila, ki ga je pustil Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Z njim so stanovalce opozarjali, da bo danes potekal organiziran protestni shod proti ukrepom vlade in jih prosili, da svoja vozila umaknejo. "Za morebitna parkirana vozila bomo naročili odvoz na naše stroške. Avtomobili bodo prestavljeni na parkirišče v Tivoli," je pisalo na obvestilu.

Čeprav je bil shod napovedan pet do dvanajstih, so se nekateri udeleženci začeli zbirati že okoli enajstih. Na tleh so pisali transparente in mirno čakali na začetek. Za prvi bučni prihod so poskrbeli delavci Doma starejših občanov Fužine, ki so pred vlado prišli z velikimi transparenti in piščalkami. Ker je bilo na ulici še nekaj avtomobilov, jih je pajek, kot je bilo napovedano, odstranil.

Nekaj pred dvanajsto uro so Gregorčičevo ulico preplavili ljudje različni starosti in poklicev, vsem pa je bilo skupno, da se z vladnimi ukrepi ne strinjajo. "Vemo, da smo več vredni. Jaz upam, da nas bodo slišali. Zaenkrat smo ugotovili, da otroci v vrtcu bolje poslušajo kot oni," je za 24ur.com dejal eden izmed udeležencev shoda.

Tudi danes je bilo še kako pereče vprašanje, kdo bo stavko plačal. "Nobene dileme ni. Institucije, kjer se je stavkalo, pač ne bodo dobile sredstev za en dan za plače v tem mesecu," je danes vnovič zatrdil predsednik vlade Janez Janša. Rok Cvetko, sekretar Policijskega sindikata Slovenije, pa je prepričan, da stavka nanj ne bo imela ne kratkoročnega ne dolgoročnega vpliva. "Naši stavkajoči bodo za udeležbo tukaj vsi plačani,“ je dejal. Varčevanje pa je tisto, ki ga bodo občutili. "Ukrepi, ki jih je zdaj vlada predlagala, so popolnoma nesprejemljivi za oba policijska sindikata in po našem mnenju je dialog praktično nemogoč," je dejal.

Udeleženci protestnega shoda so bili dobro razpoloženi.
Udeleženci protestnega shoda so bili dobro razpoloženi. FOTO: Miro Majcen

Udeleženci protesta so bili dobro razpoloženi, med njimi so bili precej dobre volje tudi poklicni gasilci. A ko je tema nanesla na vladne ukrepe, so postali bolj resni. Aleksander Ogrizek, predsednik sindikata poklicnih gasilcev, je dejal, da jih vlada izigrava. "Gasilci niso samo gasilci, gasilci so vozniki, potapljači, pirotehniki," je povedal. Napovedal je, da bodo vztrajali pri svojem in izpostavil, da gasilci nikoli ne zatajijo in so zmeraj pripravljeni pomagati ljudem. Na vprašanje, ali ima v svojem proračunu še kaj prostora za varčevanje, je odgovoril: "Dvomim“. Po njegovem mnenju je tudi pri njegovih sodelavcih položaj podoben. "Gasilec nima več kaj dati. Lahko da le še uniformo," je dodal.

Med bolj opaznimi protestniki so bile medicinske sestre, saj so nosile razprte modre dežnike. Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, je dejala, da so danes, ko so kolegicam in kolegom dajali navodila, posebej poudarili, da ta stavka ni uperjena zoper državljane Slovenije, ampak zoper vladne ukrepe in vlado. "Aroganca te vlade pri pogajanjih, kakršna je, nas v bistvu navaja na to, da ne bomo na cesti samo danes, ampak tudi jutri in pojutrišnjem," je dejala. Seveda v primeru, da tudi novi pogovori ne bodo obrodili sadov.

Kaj pa očitki, da delavci v javnem sektorju niso krize niso občutili v taki meri kot drugi delavci?

"To ravno ne drži," je dejal Cvetko, sekretar Policijskega sindikata Slovenije. Spomnil je, da so že v stavki leta 2010 Pahorjevi vladi dokazali, da je plača slovenskega policista od leta 1996 do leta 2010 realno padla za 67 odstotkov. Dodal je, da so se javni uslužbenci od leta 2000 naprej odrekali marsikateri pravici, ki bi jo že morali pridobiti. "In ta denar je do zdaj nanesel krepko čez milijardo v zadnjih štirih, petih letih,“ je povedal.

Vsi naši sogovorniki so bili zadovoljni z današnjo udeležbo na ljubljanskem shodu. "Izredno sem zadovoljen,“ je dejal eden izmed njih. Pri tem pa je dodal: "Vlada je stisnila rep med noge in šla na Ptuj. Kar je tipično za neoliberalizem, ki pobere denar, potem pa gre na svoje jahte ali pa na Ptuj."

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaenotnost
19. 04. 2012 10.32
+7
Da niso zbežali? Zbežali so in so reve! Pošten, pogumen človek je , ki se zna odkrito spopasti s problemi ne da beži pred njimi in potem izza vogala »laja« kot obseden, kot kak prestrašen cucek. Poglej v oči, prepričaj z dejstvi z odprtimi kartami. Takšna pogajanja so mi všeč in ne da bom imel slab občutek kako si me »nategnil« in bom moral s tem potem trpeti in živeti. Ne morem več zaupati takšnemu… Spominjam se ko je na volitvah za predsednika zmagal g.D.T. in je Janša prišel s Kitajske, ni ga bilo toliko v hlačah, da bi mu čestital. Takšne zadeve govore o karakterju človeka. Še več na vse pretege se trudi on in njegova »falanga« kako bi »umazali« vsakogar, ki ni z njimi preko medijev z očitnimi zlonamernimi lažmi. Podlosti je vrlina našega predsednika vlade. Zato ga ne maram, čeprav sem nekoč stal na Roški in mu navdušeno vzklikal , danes mu ne bi…
VolkBrenin
19. 04. 2012 14.07
+1
muhabc
19. 04. 2012 14.18
-3
Umaknili so se ne tako kot ti praviš. Pametnejšise dogovarja na pogajalskem mestu. Se ne spopada na ulici. Če v večkratnih pogajanjih s sindikalisti ni bilo . Štrukelj se moti, da bo s podporniki izsiljeval nekaj kar ni. Če je žakelj prazen z veliko lukno se tudi priviligirancem ne plačuje s krediti, ki jih bodo še naši vnuki plačevali. Protesniki se imajo za pametne pa še tega ne razumejo. Vsaka gospodinja to ve. Če denarja ni ga tudi vojska ne more vzeti. Lahko pripelje še vojsko na proteste pa naj vzamejo tisto česar ni.
jnsfsf
19. 04. 2012 10.18
+9
in to naj bi bil resen, pošten mandatar?!?!?! nekdo, ki se skrije pred mnozico stavkajočih, namesto se soočit z njimi in mnenji??? orožarski baron, ki priča o morali in ki je bil v zaporu - to imamo za mandatarja! ki ruši vse pred sabo, ki skuša uničit socialno državo ! ki se za delavce ni nikoli zavzel ki favorizira cerkev in kapitaliste ki blati vse kar ni na njegovi strani kiki je razdelil slovensko prebivalstvo po narodnosti, po veroizpovedi, po socialnem statusu, po ekonomskem statusu, delavce pa po panogah in sektorjih ki se tajkunov ni niti z besedami dotaknil ki se mu zdi pravica po stavki nekaj neracionalnega in privilegij nekaterih ki vam je s sovraštvom in predsodki zameglil um ki je v kazenskem postopku zaradi prekupčevanja orožja ki je začel jemat upokojencem, materam, šolnikom ki stremi k privatizaciji šolstva in zdravstva ki že steguje roke nad gospodarstvo s temi novelami od vceraj dajte se zamislit nad janšo in pojdite na ulice proti temu sistemu diktature !
VolkBrenin
19. 04. 2012 14.08
+4
zdrava.pamet
19. 04. 2012 09.18
-1
Hja...na Ptuju so bolj zdravi ljudje doma...kot v Ljubljani...
zigoollo
19. 04. 2012 07.04
-12
sej ne vejo zaka stavkajo ... Nimajo pojma mal mu znižaš plačo ki j že tako dobra glede na firme v gospodarstvu... Stavkajo samo tisti kateri ima vsega dovolj saj v nasprotnem primeru nas čaka dvig ddvja kar pomeni da bojo res najbol naf.... ravno najbol revni državljani ...
m0105
19. 04. 2012 10.16
+7
Ja pa za koga imaš ti delavce v javni upravi, za bogataše, ki ne delajo ničesar. Tudi mi delavci v javni upravi smo navadni ljudje, ki se moramo prav tako potruditi za svojo plačo. Ne misli da sedimo doma in za to prejemamo plačo. Res pa je da so nekatere službe na ministrstih in nekatere komisije brez potrebe in tam so plače najvišje, kar bi bilo potreno ukiniti. Poglej samo pri vladi, ki je takoj zaposlila nekaj svetovalcev, katerih plača je velika, ti pa si nastrojen proti delavcem, ki se za svoj denar prav tako trudijo. Povem ti še, da če bo vlada dosegla svoj namen, boš tudi ti naslednje leto v gospodarstvu ostal brez regresa, potnih stroškov, manjši bo prispevek za malico in nato se boš spomnil, da bi bilo dobro, če nas bi danes podpiral.
ian00
19. 04. 2012 06.51
-5
ma kaj podporniki opankoviča vsi ustajate tako zgodaj? pa kaj si mislite,da je PS čarovnik,oz.da bi s svojim denarjem financirali državo? če ni ni. to v gospodarstvu vemo,vam pa to sploh ni jasno.
flum
19. 04. 2012 06.01
+5
Ustrašli ? Kje pa. To je samo cinizem !
ian00
19. 04. 2012 06.44
+2
"To ravno ne drži," je dejal Cvetko, sekretar Policijskega sindikata Slovenije. Spomnil je, da so že v stavki leta 2010 Pahorjevi vladi dokazali, da je plača slovenskega policista od leta 1996 do leta 2010 realno padla za 67 odstotkov." res je,verjamem. vendar je padla tudi nam v gospodarstvu in kaj bomo štrajkali tudi mi?
avtar
19. 04. 2012 07.48
+2
m0105
19. 04. 2012 10.19
+5
ian00, dobro si začel razmišljati. točno tako, tudi vi bi se morali pridružiti stavki, saj imate tudi delavci v gospodarstvu veliko premajhno plačo, medtem, ko si direktorji in menedžerji, delijo vaš denar, ki ste ga zaslužili vi, saj brez delavca ne dela nobena firma in ne more imeti zaslužka.
anarhija
18. 04. 2012 23.25
+1
Ja verjetno so se vas res ustrašli ja....hahahha ne bodte smešni!!!
Buena Vita
18. 04. 2012 23.02
-8
ZAKAJ NISTE POMAGALI JANKOVIČU NA VOLITVAH IN MU DALI 50%GLASOV, TA BI VSE UNIČIL KER BI DVIGNIL DAVKE DO NEBES,POKRADU BI VSE KAR NI ZABETONIRANO
cipresa123
18. 04. 2012 22.14
+16
torej se strinjamo: marsikdo si ni zaslužil plače- naj tistim vzamejo ne pa kot buldožeri še poleg poštenim delavcem. pa ne govorim le za javno upravo...obrača se mi želodec, ko se spomnim kaj NEKATERI poslovneži počnejo s svojimi delavci, jim kratijo pravice in odrekajo poštwno plačo za pošteno delo! če vse to vemo in smo na jasnem- kdaj se bomo tem uprli???ali bomo to sprejel kot neizogibno dejstvo in čičali ter čakali, našpukali pa bomo/boste/bodo tisti, ki delajo pošteno??? vsi tisti, ki brezglavo obsojate in sodite o delu drugih, s katerimi imate opravka mogoče parkrat letno za par minut se vprašajte kakšne vrednote posredujete svojim otrokom? če si sam bil oškodovan, oškduj še drugega, da ne boš sam v dreku? treba je pomosliti, da bodo ravno te generacije skrbele za nas/vas, ko bomo ostareli- s takimi posredovanimi vrednotami se nam nič kaj dobro ne piše...in to je po mojem mnenju samo še žalostno in strahovzbujajoče. res je, pas bomo mogli zategniti vsi (in to zaradi ljudi, ki brezvestno kradejo in žanjejo delo tistih, ki so ga s krvavimi žulji zaslužili), vendar tukaj ne gre samo za plače v javnem sektorju. po mojem mnenju gre za dosti bolj globoke zadeve, ki bodo posledično vplivale na vse, zato predenj s prstom brezciljno žugate proti nekomu, za katerega predvidevate, da poznate njegovo delo- bodite previdni, kajti tudi vas bodo varčevalni ukrepi udarili, če se vam bo v najslabšem primeru zgodilo, da zgubite službo in boste prejeli nižje nadomestilo za brezposelnost,...nižjo porodniško....itd. treba se bo zazret vase in se odločit kakšno držav o si želimo za naše otroke: PRAVIČNO, DEMOKRATIČNO, PRAVNO IN PREDVSEM SOCIALNO, ali tako, ki bo raj za tajkune, brezvestneže posameznike in patološke narcise, ki si na bremenih drugih, poštenih judi nabijajo lasten ego. PREDVIDEVAM, da tisti, ki so/ste se borili za samostojno demokratično deželo se niste borili za takšno mačehovsko državo kakršna je sedaj Slovenija... preprosto sem razočarana nad mišljenjem ljudi, ki razmišljajo le v smeri kako bodo še drugega potisnili v drek, ki vidijo vedno le slabe stvari, namesto da bi se združili in skupaj zahtevali državo in življenje, ki si ju- v to sem prepričana- zaslužimo...
muhicamuca
19. 04. 2012 08.48
+4
V Sloveniji to nemogoče, da bi se ljudje združli, saj vidiš kakšne komentarje majo, pljuvajo en čez druzga pol naj bi se pa združli??????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
roaddogg
18. 04. 2012 21.27
-5
Mamo 2 možnosti.. 1. Varčevalne ukrepe na referendum... Če bodo sprejeti se jih nemudoma uvede.. če ne bodo sprejeti, se pripnite z varnostnim pasom, ker gremo v zid... 2. Štrudel naj naredi svojo stranko (predlagam DSS - Demagoška stranka Slovenije) in z njo kandidira na volitvah.. Če bo dobil mandat naj počne kar hoče sicer naj utihne že enkrat...
beri66
18. 04. 2012 21.21
+12
njihovi dedki so bežali v Argentino, ti danes na Ptuj ,a tudi tam teh domobranskih fac ne marajo preveč!
hanoveranec
18. 04. 2012 22.02
+6
Hvala Janković, ker boš revnim družinam v Ljubljani, ker ne morejo plačevati položnic, izklopil vodo? Tvoj socialni čut........
beri66
18. 04. 2012 21.18
+13
njihovi dedki so bežali v Argentino, ti danes na Ptuj ,a tudi tam teh domobranskih fac ne marajo preveč!
korintos1
18. 04. 2012 21.05
+2
važno je, da podpora vladi raste, res dobro napredujejo.
Saloreich
18. 04. 2012 21.06
-1
korintos1
18. 04. 2012 21.12
+4
imajo manjšo podporo kot jih je volilo, pa še komaj dva meseca drmajo.
Saloreich
18. 04. 2012 21.16
-7
Murgelska sredstva za manipulacijo javnega mnenja delajo!
botjabotja
18. 04. 2012 21.24
+3
korintos1
18. 04. 2012 21.47
+0
MERDE-AVE-MERDE
18. 04. 2012 20.59
+30
ZAKAJ ZAVRAČAMO VARČEVALNE UKREPE? Varčevalni ukrepi so nepravični: Z njimi bomo krizo plačali tisti, ki je nismo povzročili. So sredstvo razlaščanja revne večine in bogatenja bogate manjšine. Varčevalni ukrepi so antisocialni: So uvod v privatizacijo javnih storitev, kot so šolstvo, zdravstvo, socialna varnost. Vodijo k temu, da bodo izobrazba, zdravje in socialna varnost postale tržne storitve, katerih kvaliteta bo odvisna od materialnega položaja posameznika. Z njimi skušajo iz družbe dokončno izriniti solidarnost in konsolidirati desetletja trajajočo privatizacijo in razlastitev množic. So drastičen napad na obstoječe pravice iz dela in socialne pravice ter onemogočajo definiranje novih socialnih pravic, ki jih zahteva prekerna generacija. Razgrajujejo družbo blaginje (welfare) in generalizirajo družbo dolga (debtfare). Zadolžujemo se, da bi prišli do stanovanj, da bi lahko sploh delali, da plačujemo račune in zadovoljujemo temeljne potrebe. Uvedba varčevalnih ukrepov pomeni, da se bomo zadolževali za plačilo šolnin, zdravstvenih storitev, socialne varnosti. Varčevalni ukrepi so antidemokratični: Niso v interesu ljudi, zato jih lahko uvedejo samo s suspenzom demokracije. Vladajoči nas prepričujejo, da je varčevanje edina možnost. Ko ni izbire ni demokracije, je vladavina strahu in nevednosti.
avtar
19. 04. 2012 07.51
+2
končno en ve zakaj se pravzaprav gre!!! hvala za tole...
VolkBrenin
19. 04. 2012 14.12
tale s suzpenzom demokracije mi je všeč...sam sem mal žalosten, ker je sploh še NI bilo-demokracije mislim..hm..pol še suzpenz odpade...OK..PRAV maš...ne teh volov
Saloreich
18. 04. 2012 20.52
-11
Hahaha, rep med noge, daj nehajte no :) Je treba priznat, da je Janša kar se tiče politike pravi strateški genij! Kaj ste mislili, da bo v parlamentu čičal pa poslušal vreščanje odzunaj haha, v posmeh stavkajočim se je vlada umaknila raje na en izlet in obisk fabrke kjer so tedaj delali hahaha :D
MERDE-AVE-MERDE
18. 04. 2012 21.00
+17
korintos1
18. 04. 2012 21.01
+8
katere fabrike, Optyl v Ormožu? Ljudmilo so zavrnili in ni prišla v tovarno. Res uspeh.
beri66
18. 04. 2012 21.20
+20
tudi Ptuj se dviga proti Janši....kaj mu ostane? Ribnica? mogoče...ali Argentina.
botjabotja
18. 04. 2012 21.24
+2
korintos1
18. 04. 2012 21.48
+3
hanoveranec
18. 04. 2012 22.03
+4
Hvala Janković, ker boš revnim družinam v Ljubljani, ker ne morejo plačevati položnic, izklopil vodo? Tvoj socialni čut........
CtrlDelete
18. 04. 2012 20.51
+4
Nekoč so bežali v London!
botjabotja
18. 04. 2012 21.25
+1
SimonaHamer
18. 04. 2012 20.46
-1
O čemer se nič ne ve Luna ne vem da je svetla in mirna, in se, da je luna, sploh ne zaveda; pesek ne ve, da je pesek. Nobena stvar ne ve, da je svojstvena oblika. Figure iz slonovine so enako daljne abstraktnemu šahu, kakor je roka, ki jih premika. Človeška usoda kratke sreče in dolgotrajne rane je morda orodje Drugega. Ni nam znano; da mu rečemo Bog, nam ne pomaga. In strah in dvom sta prav tako brez haska in kržljavo rotenje, ki se mu predamo. S katerega loka je šinila puščica, ki sem jaz? V katero tarčo cilja? Jorge Luis Borges (Prevod: Aleš Berger)
Inspire
18. 04. 2012 20.30
-18
Obisk Ptuja je bil načrtovan že davno pred napovedano nepotrebno stavko Semoliča in Štruklja in "stricev iz ozadja" ! Ta vlada je delovala enako že v letih 2004-2008, ko je na terenu ugotavljala dejansko stanje gospodrastva, turizma, kar se iz pisarne ne da!
hanse
18. 04. 2012 20.36
+3
pipilongstock
18. 04. 2012 20.50
+10
vsakič ko kdo omeni "strice iz ozadja" se njegova kredibilnost zmanjša za 100%. tako tudi tvoja, dragi paranoik.
motorka57
18. 04. 2012 20.51
+0
hanoveranec
18. 04. 2012 19.59
+1
Kva a ni blo dons "štrajka, k so mel vovuzele, a so bli na "fuzbalu" u Stožcah.....aaahahahahahaha
AlMaher
18. 04. 2012 19.29
+7
Lopato in motiko v roke, in ne rabiš nič drugega kot hrane :D HAHA