Slovenija

Vida Čadonič Špelič

Ljubljana, 04. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Veterinarska uprava je dobila novo vodstvo. Direktorski stolček je po številnih zapletih zasedla Vida Čadonič Špelič, dosedanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, pred tem pa desna roka kmetijskega ministra Buta, poslanka in direktorica urada za varstvo potrošnikov.

Vida Čadonič Špelič
Vida Čadonič Špelič FOTO: POP TV

Blatne veterinarske škornje je doktorica veterinarskih znanosti kmalu zamenjala za pisarno in leta 1991 zakorakala v politiko, ambiciozno in opazno. "Sem vzgojena v takem duhu, da sama zase pravim, da sem krščanska demokratka po duši in telesu," je že takrat poudarjala Vida Čadonič Špelič.

Javno je nastopala premišljeno in umirjeno, v poslanskih klopeh pa je veljala za nesporno miss. Kot glavna tajnica krščanskih demokratov je imela prepoznaven imidž – mini krila. "S tem ni bilo nič narobe. Taka je pač bila. Gradila je svojo identiteto, svojo podobo nekoliko drugače, ampak nihče se ni v to spotikal, če se je pa kdo malce poživil ob tem, pa mislim da tudi ni bilo nič narobe," je dejal Alojz Peterle.

Alojz Peterle
Alojz Peterle FOTO: POP TV

Vida Čadonič Špelič je v politiki doživela tudi enega izmed večjih življenjskih razočaranj. Ko je kot glavna tajnica SKD odšla na porodniško, so jo namreč leta 1996 pred predvolilno tekmo postavili na stranski tir. Zaveznik Alojz Peterle je tako postal največji nasprotnik in pogovarjala sta se samo preko sodišča. Takratne razmere je Peterle komentiral z besedami: "Ravnal sem v skladu s svojo vestjo in mislim, da bi bil deležen hujših kritik, če bi ravnal drugače."

Zdelo se je že od nekdaj, da se je bolje razumela z moškimi kot z ženskami. Hilda Tovšak, ki je v stranki prevzela njeno mesto, starih sporov ni želela pogrevati.

Breda Kutin
Breda Kutin FOTO: POP TV

Še ena ženska tekmica na njeni poti pa je bila Breda Kutin. Čadoničeva je bila direktorica urada za varstvo potrošnikov, Breda Kutin pa je vodila zvezo potrošnikov. Breda Kutin je povedala, da je Vida Čadonič Špelič, ko je to mesto zapustila, za seboj pustila pravo pogorišče. "Naredila je veliko škodo ravno zato, ker so v tisti fazi, ko je bilo potrebno vzpostavljati sodelovanje, kredibilnost in kriterije, bila v prvi vrsti izpostavljena prepir in zdrahe," se spominja Kutinova.

Še enega zaveznika pa je Vida Čadonič Špelič našla v bivšem kmetijskem ministru, ki je po mnenju nekaterih dal bistveno preveč na mnenje svoje državne sekretarke. O njej je nekdanji minister Franci But povedal: "Za mene je bila Vida tudi neke vrste kolegica, človek na katerega sem se vedno lahko zanesel. Mislim, da je lojalna, zvesta in res tudi zelo trmasta. Tisto, kar si zada, vedno izpelje."

Franci But
Franci But FOTO: POP TV

Strokovnih pomislekov, da Čadoničeva prihaja na čelo veterinarske uprave, je precej, a si večina glasnih in prestrašenih veterinarjev, ki so v času kloramfenikolove afere pisali razne anonimke, javno ne upa povedati nič. Veterinarska zbornica jo je pri kandidaturi formalno sicer podprla. "Afere na tem področju, kloramfenikol, BSE, ko nismo prišli do nobenega končnega rezultata, ko denar davkoplačevalcev ni bil povrnjen v proračun, so dodatni razlog, da nas skrbi, kako bo to, kajti Vida Čadonič Špelič je bila na kmetijskem ministrstvu zadolžena ravno za to področje," je povedala Breda Kutin.

Vida Čadonič Špelič naj bi, ko je bilo moč slišati, že dolgo diktirala politiko veterinarske uprave in Zoranu Kovaču naj bi prav ona elegantno izmaknila stol.

To trditev je sicer odločno zanikala. Prav tako je veliko vprašanje, ali res izpolnjuje vse pogoje za to mesto, kajti njena šibka točka naj bi bili tuji jeziki.

Veterinarska uprava je osrednji organ zagotavljanja varne hrane za potrošnike pri nas, zato ni zanemarljivo, kdo jo bo imel v rokah prihodnjih pet let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja