Slovenija

Veterinarska uprava zavrača očitke

Ljubljana, 27. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so veterinarji prejšnji teden iz nelegalnega zavetišča Milene Močivnik odpeljali približno 250 psov, zagovorniki Močivnikove trdijo, da se na posnetkih, ki so jih naredili med odvažanjem psov, jasno vidi, da so živali mučili, nekatere pse pa celo pobili. Te trditve so na veterinarski upravi zanikali.

Direktor VURS Zoran Kovač
Direktor VURS Zoran Kovač FOTO: POP TV

Na veterinarski upravi poudarjajo, da pri odvzemu psi niso bili poškodovani, da so veterinarji ravnali profesionalno in strokovno ter da je bilo za živali ustrezno poskrbljeno. "Živali potrebujejo novega lastnika in ne napadov, zato prosimo vse državljane, da se ne ozirajo na neosnovane obtožbe in laži, pač pa, da si vzamejo nekaj ur časa in obiščejo živali in morda kakšno tudi posvojijo," je v izjavi za javnost zapisal direktor VURS Zoran Kovač. Psička, ki naj bi jo na posnetku veterinar z zanko ubil, je živa, njena fotografija pa na spletni strani VURS-a. Psičko naj bi resnično omamili, vendar le zato, ker je bila prestrašena in ni bila vajena ovratnice, zdaj pa na Lahovem povsem zdrava čaka na nove lastnike, so povedli na VURS.

Zagovorniki Milene Močivnik trdijo, da so veterinarji psičko na posnetku zaradi pregrobega ravnanja ubili
Zagovorniki Milene Močivnik trdijo, da so veterinarji psičko na posnetku zaradi pregrobega ravnanja ubili FOTO: POP TV

V Društvu za zaščito živali Ljubljana pa so zelo zadovoljni s potekom posvojitev psov, ki so jih v varstvo prevzeli po tem, ko so jih odvzeli Mileni Močivnik in se nahajajo v začasnem zavetišču v Lahovem pri Cerknici. Kot je povedala Polona Samec Korljan iz omenjenega društva, so do danes oddali že 82 psov, okoli dvesto pa jih še zmeraj čaka na novega lastnika. Tisti, ki želijo posvojiti pse, morajo s seboj imeti osebno izkaznico, za posvojitev pa z društvom sklenejo posebno pogodbo, s čimer izkažejo svoj resni namen.

Na VURS trdijo, da je psička iz spornega posnetka živa in zdrava
Na VURS trdijo, da je psička iz spornega posnetka živa in zdrava FOTO: POP TV

Od okoli 330 psov, kolikor jih je bilo odvzetih, so jih 40 nemudoma odpeljali na veterinarske klinike, kjer so jim nudili nujno veterinarsko pomoč, dva pa so morali uspavati, saj sta že bila v agoniji. Za vse ostale bolne pse so danes uspeli zagotoviti triažo, kjer so označili zdrave pse, ki lahko zapustijo začasno zatočišče. Poškodovane ali bolne pa bodo zadržali, dokler se njihovo stanje ne izboljša. Sicer pa pse ves čas opazujejo in beležijo njihovo stanje, tako da se v primeru posebnosti posvetujejo z veterinarji. Kot je še dejala Samec Korljanova, so se razmere v začasnem zavetišču v Lahovem pri Cerknici že uredile, tako kletke vsakodnevno očistijo, pse pa za ta čas tudi izpustijo.

Spor med zagovorniki Milene Močivnik in veterinarji pa se bo očitno razpletla na sodišču. Veterinarska uprava je namreč napovedala, da bo zoper Močivnikovo vložila kazensko ovadbo zaradi mučenja živali. Iz istega razloga pa je zveza društev proti mučenju živali že vložila ovadbo zoper vodstvo veterinarske uprave.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1