Slovenija

Je bulmastife zlorabilo več ljudi?

Ljubljana, 15. 02. 2010 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./J.B./STA
Komentarji
600

Te možnosti prva dama Vursa ne izključuje, bo pa treba počakati na poročilo veterinarskega inštituta. Če se bo izkazalo, da je sum zlorabe upravičen, bo podana kazenska ovadba. A v primeru Baričevič se odpira vse več vprašanj.

Vida Čadonič Špelič zagotavlja, da na Vursu ničesar ne želijo prikriti. Pravi, da je njihov uradni veterinar že tisti večer, ko se je tragedija zgodila, poklical patologa in mu povedal, da naj bo pozoren tudi na možnost, da so bili psi zlorabljeni.

Kdo je pritiskal na Vurs? Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič pravi, da s kmetijskega ministrstva na upravo v primeru Baričevičevih psov niso nikoli pritiskali. So pa bili v preteklosti pritiski s strani Baričeviča in njegovega pravnega zastopnika Mira Senice. Omenjeni odvetnik je namreč na sodnih obravnavah, ko se je odločalo o psih, ki so leta 2006 napadli in poškodovali mimoidočega pešca Stanislava Megliča, zahteval izločitev Čadonič Špeličeve in inšpektorja na primeru Uroša Andrenška.

Senica je slednjega tudi ovadil zaradi zlorabe položaja, ko je delal na tem primeru, ta postopek pa se je vlekel nekaj mesecev. Sodnica je Andrenška oprostila, ker se je izkazalo, da ni zlorabil položaja, je dejala Čadonič Špeličeva.

Senica pa je povedal, da se tega primera ne spomni, niti to, da bi vložil ovadbo zoper Andrenška. "V odvetniški pisarni Senica delamo na več tisoč primerih, zato se vseh ne spomnim," je dejal Senica.

Bulmastif
Bulmastif FOTO:

V primeru Baričevič je sicer v zadnjih dneh postalo najpomembnejše vprašanje, ali so bili psi spolno zlorabljeni ali ne. Čadonič Špeličeva sicer ne izključuje možnosti, da je bulmastife zlorabilo več oseb, šlo pa naj bi za možnost različnih vrst spolne zlorabe, je dejala. Vendar pa bo treba počakati na poročilo Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki ga je Vurs prosil za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi treh bulmastifov. Danes popoldne so na Vursu sicer prejeli pisno obvestilo omenjenega inštituta, da za pripravo strokovnega mnenja potrebujejo še policijski zapisnik o dejstvih, ugotovljenih na kraju dogodka. Na Vursu pravijo, da so za zapisnik že zaprosili ljubljanski sektor kriminalistične policije.

Opraviti in analizirati morajo še dodatne histološke preiskave, ki so po navedbah Vursa že v teku. Ko bo inštitut dobil vse ustrezne informacije, bo pripravil mnenje ter ga poslal Vursu in kriminalistom. Na Vursu obljubljajo, da bodo takrat o tem obvestili tudi javnost.

Čadonič Špeličeva pa je za dejala, da bodo v primeru, da bo inštitut zlorabo potrdil, na Vursu po službeni dolžnosti podali kazensko ovadbo na tožilstvo.

Zakaj je poročilo sploh potrebno?

Čadonič Špeličeva je za Svet razložila, da imajo na Vursu zgolj analize, nimajo pa poročila. "Te analize so zelo natančne. Vsi dokazi so zavarovani. Koščki notranjih organov so spravljeni. Dani so na toksikološke preiskave," je dejala. 

Vida Čadonič Špelič pravi, da je potrebno počakati na poročilo inštituta.
Vida Čadonič Špelič pravi, da je potrebno počakati na poročilo inštituta. FOTO: POP TV

Vurs seveda ne more preiskovati okoliščin smrti človeka, zato veterinarski inštitut potrebuje še zapisnik kriminalistične policije o ugotovljenih dejstvih na kraju dogodka. "Ko bodo patologi primerjali še ta dejstva, bodo lahko z veliko večjo verjetnostjo ta sum potrdili ali ovrgli," je dodala.

Baričevičevi psi niso bili v registru nevarnih psov

Na veterinarski upravi od marca 2007 vodijo register nevarnih psov, a Baričevičevih psov v njem ni bilo. Čadonič Špelič je dejala, da pse v register vpisujejo šele, ko odločbe postanejo pravnomočne in v primeru Baričevičevih psov se to ni zgodilo. "Ta odločba, ne ena, tri odločbe veterinarske uprave niso nikoli postale pravnomočne. Zaradi tega niso bili zapisani," je dejala direktorica Vursa.

Tožilka obveščena šele po šestih urah

V primeru Baričevič očitno ostaja odprtih kar nekaj vprašanj, med njimi tudi to, kaj se je dogajalo z obveščanjem. Kar šest ur je namreč minilo, da je bila o smrti na Oražnovi obveščena tožilka, čeprav je bil po besedah direktorja uprave kriminalistične policije Aleksandra Jevška inšpektor takoj opozorjen na sledove na psih, ki so kazali na sum, da bi bili psi lahko zlorabljeni.

Policisti so klic na pomoč prejeli ob pol petih, preiskovalni sodnik pa je šele nekaj ur pozneje to sporočil dežurni tožilki, uradno pa je bila obveščena šele ob pol enajsti uri. Na policiji še ugotavljajo, zakaj se je to zgodilo.

Napad bulmastifov 2010
Napad bulmastifov 2010 FOTO: I.A.

Za ovadbo zaradi mučenja živali pa se je odločilo tudi ljubljansko Društvo za zaščito živali. Uradno poročilo po končani obdukciji so pričakovali v četrtek in bali so se, da bodo po objavi poročila trupla psov sežgali.

S tem bi izginili dokazi in tudi sledovi telesnih tekočin ljudi v psih, o katerih se vse glasneje špekulira. Tudi zaradi možnosti tretje vpletene osebe, a se te možnosti policija vsaj prvotno ni lotila. Posnetke bližnjega križišča, s pomočjo katerih bi izsledili morebitno tretjo osebo, so pred dnevi izbrisali – tudi zato, ker zanje policija ni zaprosila.

Dodatno je dogodek obremenjen s tem, da viri blizu policije opozarjajo, da to, da je policija za policijski trak, torej na varovano območje, spustila državno sekretarko Sonjo Bukovec, lahko pomeni, da bi tudi ona ali kdo drug na kraju namenoma ali nenamenoma poškodoval ali uničil dokaze.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (600)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakac8
23. 02. 2010 02.26
hovdec16.02.2010, 08:48 31 POP TV - administrator preberite USTAVA RS 39. člen (svoboda izražanja) Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon. Če mislite drugače, potem pod svojimi članki ukinite komentarje.! --------------- In men je banda poptevejevska zbrisala komentarje, ki sploh niso bili žaljivi in lažnivi... Če ne bom jaz enkrat tožbo vložil proti temu mediju, pol jo ne bo nobeden...Ker to je pa že krepko kršenje svobode govora...Mislim, da kadar bomo šli pred parlament moramo it še pred poptv s kakimi klopoci najmanj...
Danijel_5
17. 02. 2010 14.19
Sekta. Očitno bogatuni ne vedo, kaj bi počeli od preveč denarja in prevelikega dolgočasja. Satan je zavladal na Zemlji, nič dobrega se nam ne piše v prihodnosti.
Atlas1
17. 02. 2010 14.11
Vse se VRAČA vse se PLAČA, dragi moji!
fafajonka
17. 02. 2010 11.30
Tofa in Zrneca za premierja! Zakaj pa dva? Zato ker je to dežela brezmejnih možnih norosti!
tinkamalinka
17. 02. 2010 10.03
kar se pri nas dogaja je samo še svinjarija...a je še kej normalnega...pa smo se zgražal na jerry springer show..evo kok smo šele mi slovenci etični in moralni...
polikarbonatka
17. 02. 2010 06.21
Ne pozabit da so Baričeviči psi napadli ko je bila na oblasti prejšnja vlada,Barsos je tudi obstajal že v prejšnji vladi,ne si zatiskat oči v vsesplošni gonji proti levici.Kaj mislite da se prej nečednosti niso dogajale,da je bilo vse idealno?Ne,samo se je vse dobro skrivalo,sedaj se vse zve.Če desnica,zahvaljujoč tej umazani aferi,spet pride na oblast,je to največja svinjarija ki se lahko zgodi Sloveniji.
tinkamalinka
16. 02. 2010 23.43
@lager zato k je zetor hudičev odvetnik!!!
Lager
16. 02. 2010 23.40
MORDA KDO VE, ZAKAJ JE VSE TIHO O AFERI GOSPE FRIDERIKE KRESAL, PREDSEDNICE FIZIOTERAPEVTSKE ZBORNICE SLOVENIJE?
tinkamalinka
16. 02. 2010 23.37
odštevam ure ko bo slovenka leta spelala!!!!!!!
bron
16. 02. 2010 21.37
V TAKI DRŽAVI SPLOH NEMOREŠ ŽIVETI
123abc
16. 02. 2010 20.03
da bomo NORMALNO živeli,kar ni nemogoče........
hren2
16. 02. 2010 19.51
Uboge živali, ki so zaupale gospodarju, ko pa zaradi bolečin niso mogle prenašati tega trpinčenja so se pač postavile po robu. Mnogo prej bi morale narediti red. Vsaj te živali so ga na nek način naredile, ker ga politični ni zmožen. Tako nizko kot je trenutno naša država kar se tiče morale še nismo bili.
123abc
16. 02. 2010 19.51
zamenjat oblast.za predsednika BUČARJA ,ali MENCINGERJA......enga normalnega človeka........ NORMALNEGA človeka..............
tovornakar
16. 02. 2010 18.47
Gospa Špelič prosim,potrudite se in raziščite vse.Zaupam Vam osebno in pravim,da smo slovenci vredni tega,da zvemo kdo zganja packarije in nasilje v naši deželi.Le tako mu lahko postavimo meje in sodno odvzamemo premoženje,ki bo šlo v pomoč trpinčenim-še sodišča bo potrebno prevetriti. Pogumno naprej,prava oseba ste za prave stvari.V mislih sem z vami in vas podpiram.
rozi49
16. 02. 2010 17.29
Koga bodo kazensko ovadili? Glavni krivec je mrtev. Takrat,ko je bil še živ, bi morali posredovati. Zdaj se izgovarjajo en na druzga. VSI SO KRIVI
rasorblade
16. 02. 2010 16.26
Saj je jutri pepelnica, pepela za posipanje bo dovolj za vse... Kazensko ovadbo.. proti KOMU???
mamica55***
16. 02. 2010 13.30
admin, glej da boš do cajta porbrisu ! je, so dokazi !
mamica55***
16. 02. 2010 13.16
ampak admin, da 25 minut ni blo nobenega komentarja pa ne verjamem
copata-pahor
16. 02. 2010 13.16
zelo čudna nagnjenja in slovenska "elita" pa se vsi delajo tako nedolžne.
la-cucaracha
16. 02. 2010 12.50
nina.nina 16.02.2010, 12:13 0 ljudje smo gnusna bitja... =/ Se strinjam ampak samo nekateri