Slovenija

Strokovnjak za zastrupitve: Zaradi uporabe nedovoljenih kemikalij med ni varen

Ljubljana, 17. 12. 2015 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
222

Nekateri slovenski čebelarji so na črnem trgu kupovali pripravke za zatiranje varoj pri čebelah, čeprav so vedeli, da ti pripravki niso uradno registrirano zdravilo in da obstaja možnost, da bodo ti pripravki škodovali tako čebelam kot ljudem. Na dogajanje so se odzvali v centru za zastrupitve, kjer so dejali, da med teh čebelarjev ni varen in ga je treba izločiti iz prometa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: V tretjini medu ostanki kemikalij
    12:00
    Iz 24UR ZVEČER: V tretjini medu ostanki kemikalij
  • Iz SVETA: Kako varen je slovenski med?
    01:40
    Iz SVETA: Kako varen je slovenski med?
  • Iz SVETA: Vsaj dve tretjini slovenskega medu ni zanič
    01:59
    Iz SVETA: Vsaj dve tretjini slovenskega medu ni zanič
  • Iz 24UR: Sporni med naj se umakne s prodaje
    01:46
    Iz 24UR: Sporni med naj se umakne s prodaje
  • Iz 24UR: Kako preveriti, ali so delali po predpisih
    02:26
    Iz 24UR: Kako preveriti, ali so delali po predpisih

Uprava za varno hrano je razkrila, da je podjetnik iz Vrhnike več let čebelarjem na črno prodajal paličice za zdravljenje bolezni čebel pod pretvezo, da vsebujejo le naravne sestavine. V bistvu pa so bile v njih nevarne kemikalije. Del paličic je prodajal prek pošte, večji del pa neposredno, saj se je udeleževal tudi čebelarskih predavanj, kjer je delal reklamo za svoja 'naravna' zdravila. Zdaj so mu inšpektorji stopili na prste in ga čaka kazenska ovadba, vprašanje pa je, kaj vse to pomeni za med, ki ga uživamo in ki ga na državni ravni reklamiramo kot zelo zdravega.

Čebelarji opozarjajo, da ni prav, da se vse čebelarje meče v isti koš, zaradi česar se jim dela velika poslovna škoda.
Čebelarji opozarjajo, da ni prav, da se vse čebelarje meče v isti koš, zaradi česar se jim dela velika poslovna škoda. FOTO: Thinkstock

UKC Ljubljana: Med s temi kemikalijami ni varen

Med čebelarjev, ki so za zdravljenje varoze uporabljali insekticida amitraz in rotenon ter pesticid klorfenvinfos, ni varen in ga je treba izločiti iz prometa, je poudaril vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar. Opozoril je, da gre za strupene snovi, ki so zdravju nevarne že v majhnih količinah.

Rotenon in klorfenvinfos sta že 20 let prepovedana. Gre za strupene snovi, ki jih v hrani ne sme biti. Med čebelarjev, ki so uporabljali te kemikalije, ni varno živilo in ga je treba odstraniti s trga. Vodja Centra za zastrupitve Miran Brvar

Kot je pojasnil Brvar, je rotenon ekstrakt tropske rastline, je strupen, zavre celično dihanje in povzroči nastanek prostih kisikovih radikalov, kar kvari predvsem možganske celice, povzroči prezgodnjo demenco, okorelost in tresenje. "Gre za bolezen, ki je podobna parkinsovi bolezni. Zato je insekticid prepovedan," je dejal.

Klorfenvinfos in amitraz sta medtem najverjetneje hormonska motilca, ki že v majhnih koncentracijah motita razvoj otrok, povzročita prezgodnjo puberteto, neplodnost, feminizacijo moških in prezgodnje pojave rakov, predvsem tistih, ki so hormonsko odvisni (na primer raka dojke in prostate).

Mejne koncentracije, ki se omenjajo, so po njegovih besedah arbitrarno določene in dogovorjene med politiko, stroko in raznimi lobiji, npr. prehrambeno industrijo, je še dejal in dodal: "Tudi če je koncentracija teh kemikalij pod mejno vrednostjo, to ne pomeni, da je hrana varna. Treba je namreč upoštevati cel koktejl kemikalij, saj se učinki verjetno seštevajo."

Črni trg z nevarnimi pripravki je bil zelo razpreden

Odkritje, da so slovenski čebelarji na črnem trgu kupovali pripravke za zatiranje varoj pri čebelah, čeprav so vedeli, da ti pripravki niso uradno registrirano zdravilo in da obstaja možnost, da bodo ti pripravki škodovali tako čebelam kot ljudem, je lahko le vrh ledene gore, pa pravi predstojnik Nacionalnega veterinarskega inštituta Tadej Malovrh, saj je 20 vzorcev, kolikor so jih po odkritju, da je podjetje Apis M&D več let izdelovalo in prodajalo pripravke za zatiranje parazita pri čebelah, ki so bili polni nedovoljenih kemikalij, proti 10.000 čebelarjem v Sloveniji zelo majhen vzorec. Črni trg s t.i. Debevčevimi paličicami je bil, po besedah Malovrha, zelo razpreden.

Andreja Bizjak, Boštjan Noč in Tadej Malovrh.
Andreja Bizjak, Boštjan Noč in Tadej Malovrh. FOTO: 24UR
Čebelarska zveza Slovenije je s številnimi dopisi od leta 2002 dalje obveščala ministrstvo, naj zadevo preveri in legalizira, če so zadeve sporne, pa naj jih prepove. Mi smo želeli to problematiko urediti. Boštjan Noč – predsednik Čebelarske zveze Slovenije

Predsednik Čebelarske zveze Šlovenije (ČZS) Boštjan Noč se brani očitkov, da nikoli niso jasno opozorili čebelarjev, da naj uporabljajo IZKLJUČNO registrirana veterinarska zdravila, če že morajo uporabljati kemična sredstva za zatiranje varoj. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) namreč v poročilu ugotavlja prav to, da nikjer ni jasnega in nedvoumnega sporočila, da naj čebelarji uporabljajo pri zatiranju varoje s kemičnimi sredstvi samo registrirane pripravke na način, kot jih priporoča proizvajalec. Noč vztraja, da čebelarje ves čas opozarjajo, da so edina pravilna za uporabo legalna, registrirana sredstva. "Že leta 2002 smo opozorili na problem teh paličic, ki so bile predstavljene na čebelarskem seminarju v Celju. Pisali smo ministrstvu za kmetijstvo naj ukrepa, a do danes ni bilo nobenega ukrepa z njihove strani," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Noč. Opozarja, da ČZS ni pristojna za dajanje navodil, katera sredstva in po kakšnem postopku naj jih čebelarji uporabljajo. "ČZS skrbi za osveščanje čebelarjev o varni pridelavi čebeljih pridelkov in na vseh predavanjih je jasno in eksplicitno povedano, da je potrebno na čebelji pridelek paziti in da naj se čebelarji glede uporabe sredstev posvetujejo z ustrezno veterinarsko službo," pravi Noč in dodaja, da so bili na zvezi vedno jasni, da je za zatiranje varoj potrebno uporabljati registrirana sredstva.

A inšpektorji UVHVVR v preiskavi tega niso zaznali. Udeležili so se številnih čebelarskih predavanj, pregledali spletne strani ČZS in čebelarski časopis, pa nikjer niso zasledili jasnega navodila, da je dovoljena uporaba le registriranih veterinarskih zdravil. Morda je bil del čebelarjev res zaveden, da z nakupom t.i. Debevčevih paličic, res kupuje naravno zdravilo za zatiranje parazita, del pa je v tem najverjetneje videl priložnost za večji zaslužek.

Zasežene kemikalije, ki so jih odkrili v priročnem laboratoriju.
Zasežene kemikalije, ki so jih odkrili v priročnem laboratoriju. FOTO: 24UR

Odnos in odziv ČZS je zmotil predstojnika Nacionalnega veterinarskega inštituta. "Pričakoval bi, da bi šli z roko v roki s ČZS in skupaj spodbujali uporabo registriranih pripravkov. Ko smo ta nedovoljena sredstva zasegli na nekih avtobusih, ki so prihajali iz tujine, smo pričakovali, da bo na spletnih strani zveze ali čebelarskem časopisu napisano kaj o tem, pa je bilo napisano le, pazite se, inšpektorji so veliko bolj aktivni," je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Malovrh.

Sporen med naj bi pridelovalo več kot 2000 čebelarjev, oporečna pa naj bi bila kar tretjina medu

Rezultati preiskave in posledično analiz medu in satja pri 20 čebelarjih, ki so več let zapored kupovali te škodljive in nedovoljene pripravke v obliki kartonskih paličic od lastnika podjetja Apis M&D, so pokazali, da lahko pribljižno tretjina medu vsebuje ostanke teh kemikalij, a v takšni meri, da se še vedno ocenjuje kot varen, pravi Andreja Bizjak z uprave za varno hrano. So pa ti sporni vzorci vsebovali tudi takšne kemikalije, ki rušijo hormonsko ravnovesje v telesu in posledično lahko povzročajo tudi neplodnost.

Na ključno vprašanje, kako naj vemo, ali čebelar, pri katerem kupujemo med, ni uporabljal kartonskih paličic za uničevanje varoj, odgovarja Bizjakova z uprave za varno hrano: "Rezultati teh analiz za nas pomenijo, da moramo na tem področju povečati nadzor, potrošnik pa lahko pri čebelarju zahteva, da mu pokaže dnevnik veterinarskih posegov, kjer morajo biti opisani ali apitehnični ukrepi ali načini zdravljenja, Nasionalni veterinarski inštitut ali veterinar pa mu tudi potrdi, da je čebelar pri njemu kupil ta apitehnična sredstva ali zdravila."

Po pravilih bi namreč moral vsak čebelar doma hraniti dnevnik veterinarskih posegov, v katerem morajo biti podatki o čebelarju, veterinarinarju, ki je odgovoren za zdravstveno varstvo čebel, podatki o tem, kakšna zdravila so bila uporabljena, od katerega dobavitelja, kdaj, zakaj, v kakšni količini in za koliko panjev. To dokumentacijo kupec lahko zahteva v predogled.

Od leta 2004 na forumih razprave o spornih pripravkih

Na številnih forumih so se že pred leti čebelarji spraševali, kako varna je uporaba teh pripravkov. Zasledimo razprave na spletnih forumih, ki so se pojavile že leta 2004. Iz razprav je razvidno, da so imeli številni čebelarji pomisleke glede teh pripravkov in da se mnogi zanje niso odločili.

Zakaj je moralo miniti več kot 10 let, da so inšpektorji ustavili Debevca?

Na forumu so čebelarji aktivni tudi danes, ko opozarjajo, da ni prav, da se vse čebelarje meče v isti koš in da se jim dela škoda. Ni vsak med oporečen, opozarjajo, zato upajo, da bodo pristojni zadevi kmalu prišli do dna.

Profesor na Biotehnični fakulteti v Ljubljani in čebelar Janko Božič je že pred več kot 10 leti čebelarje opozarjal pred škodljivostjo snovi, ki so v teh t.i. Debevčevih palčkah. Že takrat je čebelarje opozarjal, da obstaja nevarnost, da se lahko rotenon kopiči v panju, kot raziskovalec pa je čebelarjem odsvetovali kakršno koli igranje s to snovjo v čebeljih panjih. Na vprašanje, zakaj smo čakali toliko let, če pa se že od leta 2004 ve, da se to ilegalno uporablja, odgovarja, da očitno ni bilo dovolj odločnosti, da se zadeve reši.

Opozarja na večni problem, kaj je v pristojnosti veterinarske službe in kaj čebelarske zveze. Po njegovem mnenju je odgovornost na strani strokovne veterinarske službe, zadolžene za čebelarstvo. Veterinarji so ustno dajali navodila čebelarjem, pravi Božič. To, da je inšpektorje zmotilo, da na straneh čebelarske zveze ni bilo jasnih navodil glede zdravljenja čebel, pa je po njegovem mnenju, čudno, saj bi morala biti ta navodila zapisana na strani veterinarske fakultete. Pa še kje drugje, dodaja. "Če so začeli čebelarji pisati o tem, je takoj nastal problem, kaj se vtikajo v veterinarsko stroko," pravi Božič.

"Ves čas se čebelarska zveza zavzema za sonaravno zatiranje varoje, kar pomeni uporabo organskih kislin," pravi Božič in dodaja, da to avtomatsko pomeni, da ne uporabljate drugega. Tega se drži tudi sam. Je pa zatiranje varoj s palčkami bolj preprosto od zatiranja z organskimi kislinami, kar bi lahko bil tudi eden od razlogov, da so se morda nekateri posluževali tega sredstva, pravi Božič. Po njegovem mnenju so bili številni čebelarji tudi zavedeni, da gre za naravno sredstvo.

Božič je opozoril, da tudi nekatera dovoljena sredstva za zatiranje niso povsem nedolžna. Kot takšno navaja sredstvo kumafos, ki je akaricid, ki se koncentrira v vosku. "K sreči ne prehaja v med, kar pomeni, da za ljudi ni nevaren, je pa zato nevaren za čebele, saj vpliva na njihov imunski odgovor, zaradi česar so čebele bolj dovzetne za bolezni," pojasnjuje. Zato se, tako Božič, kumafosa čebelarji praviloma izogibajo in ga uporabljajo v skrajni sili.

Poročilo o posebnem nadzoru nad pripravki za zatiranje varoj v letu 2015
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LBte
23. 12. 2015 15.02
+2
V Avstriji kupljeno zdravilo za čebele tam velja, pri nas pa ga ne smeš uporabljati! Avstrijski med v naših trgovinah je pa neoporečen. Tu je nekdo hudo NOR.
LBte
23. 12. 2015 14.39
+3
Večina ni prebrala poročila UVHVVR, citiram zaključek: Ugotovljeni so bili ostanki aktivnih učinkovin tako v medu kot v satju, vendar je bilo ugotovljeno, da količine ostankov v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov.
LBte
23. 12. 2015 14.28
+2
"Strokovnjak" za zastrupitve Miran Brvar govori neskladno z zakonom! Evropski parlament je potrdil najvišje dovoljene vrednosti ostankov v medu. Tisti, ki so kupovali na črnem trgu (kar obsojam) so le v 40 % imeli ostanke DOVOLJENE učinkovine v medu. Ostanki pa so NIŽJI od dovoljene meje. V 60 % vzorcev, ki naj bi bili povezani s črnim trgom, ostankov sploh niso našli!
LBte
23. 12. 2015 14.22
+2
V 8 od skupno 20 vzorcev, ki naj bi uporabljali prepovedano zdravilo so našli ostanke DOVOLJENEGA zdravila, ostanki so NIŽJI od dovoljene meje v Sloveniji in EU! Iz tega so nekateri učenjaki zaključili, da je takšnega medu v Sloveniji vsaj 1/3 in še huje, da ta med ni varen!? WTF!? A so možnosti, da bi POP-TV moj prvi stavek uporabil kot naslov kakšnega prispevka večje kot zadetek na loteriji?
Braneo1
18. 12. 2015 13.37
+1
Kaj nabijate velike količine medu se uvažajo iz Srbije pa še napišite s čim se tam zdravi in kakšen je potem med to je zgolj farmacevtski lobi zakuhal gre za velik denar negdo pa mora biti žrtev
Darko32
18. 12. 2015 10.57
+2
Tukaj je več kot jasno, da ta ni mogel na svojo roko prodajati zdravila in so zato vedeli vsi veterinarji v Sloveniji in tudi strokovnjak POSEDI, ki skrbi za živali in ne za ljudi. Zato je več kot očitno, da gre za kriminal in sistemsko korupcijo v javni upravi. Veterinarji so požigosali to zdravilo in je lahko prodajal. Vsi ki so kupili so verjeli veterinarjem in sedaj Klinični center, k ipa res skrbi za zdravje ljudi pa navaja svojo plat zgodbe in ta je, da je nevaren med. Torej imamo sedaj kot na dlani, da VETERINARJI NEBODO SKRBELI ZA ZDRAVJE LJUDI IN BODO ZA CVENO ZDRAVJA LJUDI V INTERESU ZAŠČITE SVOJIH LUMPARIJ SEDAJ GOVORILI PRAV NASPROTNO. Sam osebno verjamem na tej točki KLINIČNEMU CENTRU IN NJIHOVIM STROKOVNJAKOM, KER VIDIJO V SVOJIH LABORATORIJIH KAJ SE DOGAJA. Tukaj pa ne obsojam čebelarjev in ne tuistega prodajalca ampak isključno veterinarje in celotno ministrstvo za kmetijstvo, ki dovoljuje zavajanje. ZAto je potrebno vse skupaj z POSEDIJEM zmetati na cesto.
Slovenec007
18. 12. 2015 10.41
+6
Vi kar kupujte med v trgovinah od medexa in ostalih proizvajalcev saj ga kupijo v ITA, MADŽ, HR, BIH.....je sigurn bolj zdrav kot med kupljen pri lokalnem čebelarju :) hahahhah brainwash....
indal
18. 12. 2015 08.24
+5
Objavljano izjavo ČZS za javnost glede poročila in izjav UVHVVR (17. 12. 2015). JANEZ POSEDI: »VES MED PRIDELAN V SLOVENIJI JE VAREN« Dne 17. 12. 2015 se je na izredni seji sestal Upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije (UO ČZS). V prvem delu seje so se članom pridružili tudi predstavniki Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin (UVHVVR) direktor dr. Janez Posedi, direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak ter vodja sektorja za fitofarmacevtska sredstva dr. Jernej Drofenik. Predstavniki UVHVVR so podali pojasnila glede poročila o posebnem nadzoru nad proizvodnjo, prometom in uporabo pripravkov za zatiranje varoj v letu 2015 ter izjav njenih predstavnikov v medijih. • Direktor UVHVVR Posedi je UO ČZS jasno sporočil, da je med pridelan v Sloveniji popolnoma varno živilo in ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi. • Direktorica inšpekcije Bizjakova je izjavila, da je njena izjava v oddaji 24 ur na POP TV na sporedu ob 19. uri vzeta iz konteksta in kot taka zavajajoča. To potrjuje javno objavljeno poročilo UVHVVR z dne 16. 12. 2015. • ČZS ne podpira uporabe nedovoljenih sredstev za zatiranje varoj. • ČZS obsoja zavajanje čebelarjev s strani podjetja APIS M&D glede sestavin pripravka za zatiranje varoj. • ČZS zahteva prevzem odgovornosti za podajanje neutemeljenih in tendencioznih javnih izjav glede varnosti slovenskega medu. • ČZS – Javna svetovalna služba v čebelarstvu (ČZS, JSSČ) ves čas daje velik poudarek zagotavljanju varnih čebeljih pridelkov. S tem namenom je v letu 2003 sprejela in uveljavila doktrino o sonaravnem zatiranju varoj in v skladu z njo čebelarje izobražuje in usposablja ter izvaja tudi druge številne dejavnosti v tej smeri (glej spodnjo prilogo). • ČZS, JSSČ si želi tvornega sodelovanja s pristojnimi službami na področju zdravstvenega varstva čebel.
aleks_ira
18. 12. 2015 08.22
+7
Ni mi jasno zakaj ne objavijo seznama vseh čebelarjev, ki so kupili te palčke?
RdecaZvezda
18. 12. 2015 10.09
da bomo vedeli od koga lahkomed kupimo,stalno ga kdo kaj zaserje
gobo
18. 12. 2015 08.18
+1
prišel je ta čas človeštva kateremu se lahko reče samuničevalna doba katere se ni več mogoče izogibati
prlek999
17. 12. 2015 21.54
+17
MARSI KATERI KOMENTAR SEM PREBRAL, AMPAK VIDIM DA JE KAR NEKAJ INKASANTOV, KATERI NIMAJO POJMA. JA ZATO PA KUPUJTE V VELIKIH TRGOVSKIH CENTRIH!! STE KDAJ PREBRALI KAJ PISE NA KOZARCU MEDU V TRGOVINI MEŠANICA MEDU IZ DRŽAV EU IN IZVEN EU. A SE JE KATERI VRAŠAK KATERE DRŽAVE NISO EU. STE SLIŠALI DA KITAJSKA NI V EU IN DA IMAJO PREPOVED UVOZA MEDU V EU. PA MISLITE DA DANES NI MEDU PRI NAS IZ KITAJSKE JE IN TO PREKO BRAZILIJE. MALO SE POZANIMAJTE KAJ JE DOVOLJENO V AVSTRIJI, NEMČIJI, FRANCIJI. PA BOSTE VIDELI DA JE MARSIKAJ DOVOLJENO KAJ PRI NAS NI! ZATO NE GOVORIT KAJ JE NEMČIJA STE BILI KDAJ TAM??? PA BI VAS RAD VPRAŠAL JESTE KRUH??? PA VESTE IZ ČIGAVE PŠENICE SE ZMELJE MOKA?? MADŽARSKE ZAKAJ KER JE CENEJŠA, VESTE S ČIM TAM LAHKO ŠKROPIJO?? NE ZATO PROSIM VSE PAMETNE GLAVE NE METATI VSE V ISTI KOŠ. pOZNAM MADŽARSKE IN HRVAŠKE FITO FARMACEVSKE TRGOVINE PA VEM DA PRI NAS DOLOČENIH NESMEMO UPORABLJATI ŽE 10 LET TAM ŠE VEDNO LAHKO, PA JEMO TUDI STVARI IZ HU IN HR, REDKI SO DA SAMO IZ RS!!! PRIZNAM TE MEŠANICE NISO KAJ PRIDA IN BREZ NADZORA, AMPAK NOBENA JUHA SE TAKO VROČA NE POJE KOT SE SKUHA !!!!!!!!!!!!
Darko32
18. 12. 2015 11.01
+3
Ne zavajaj. Raje poglejva zakaj veterinarji govorijo eno KC pa drugo. Če gledava interese vidimo, da je Veterinar zdravnik za živali in KC pa so zdravniki za ljudi. Torej nas preprečuje veterinar, da je enkaj zdravo in sočasno je taisti vpleten v preprodajo palčk za čebele. Bodiva poštena in povejma, da je korupcija v javni upravi prevelika in to je sedaj pokazal sam POSEDI.
periot22
17. 12. 2015 21.50
+6
Inšpektorji ne delajo popolnoma ničččččč!!!!!!!
Principat
18. 12. 2015 08.28
+2
vest bi jih morala gnati za dobro človeštva ,, so raje kader , ki kaznuje in ob aferi so pametni za deset let nazaj ,, tu nekaj ne štima
aojz
17. 12. 2015 21.18
+0
Jaz pa verjamem, da oblast skrbi za naše zdravje. Ta afera ni zato, da bi veterina služila in onemogočila konkurenco. Pa potem sama prodajala po višji ceni tiste palčke. Kot verjamem, da je Zoran tudi v zadnjem primeru popolnoma nedolžen.
Apostol1
18. 12. 2015 09.05
+0
Jaz sem pa mnenja da oblast skrbi za svoje zdravje za naše pa samo toliko kot je potrebno. Druga plat teh zgodb je pa ta da je znanost na vseh področjih napredovala in vemo veliko več ,kaj je škodljivo in kaj ne in poleg tega nas pa s tem da se ve kaj je škodljivo ,še dodatno po medijih strašijo in tako novinarji kot razne ustanove ,ki jih je iz dneva v dan vedno več te naše strahove s pridom izkoriščajo za svoj obstoj. Prav je da to lahko preberemo ,narobe je pa to da da se stopnice v tej demokraciji nikoli ne pometajo od vrha ampak se začnejo nekje na sredi in to pomeni da bomo imeli take ali podobne afere in hrano z škodljivim vplivom na naše zdravje tako rekoč za nedoločen čas oziroma vsaj dokler ne bo nevarnost tako velika da bo treba nekaj ukreniti. Če naprimer pogledamo še na koncu Pariško konferenco o o varstvu okolja ,pridemo do ugotovitve da se ,kvečjemu začenja malo več govoriti o vplivih na okolje ,ki ga povzroča človeška dejavnost samo do sedaj se praktično ni ukrenilo nič in tudi bodočnost je prej pesimistična kot pa optimistična isto je pa z hrano in ponavadi šele katastrofe odprejo oči.kot pravi pregovor.Mrtvi odpirajo oči živim.
Uporabnik113189
17. 12. 2015 20.59
+10
Si je kdo ogledal oddajo na TV2 glede hrane v ZDA in številu lačnih z boni za hrano pri vsem bogastvu.. Na kratko, prevoz sadja in zelenjave je glede na velike razdalje med naselji v ZDA predrag podvig, zato cveti industrija s predelano hrano. Vse je pakirano in konzervirano in seveda polno kemikalij. Kot posledica je notorična uporaba izredno slabe hrane, ki je onesposobila dve tretjini prebivalstva. Samo še tretjina je sposobnih za služenje v vojski. Če bi jedli sveže sadje in zelenjavo, bi se stvari neverjetno popravile. Tega pa ni, ker so se svojim odnosom do kmetijstva in državnim financiranjem velikih kmetij znašli v situaciji da imajo po vsej celini samo monokulture, sojo, žito itd..Pri tem uporabljajo zopet nevarne kemikalije. Isto sedaj kapital poskuša v Sloveniji. Želja po dobičku poskuša "industrializirati" čebelarstvo, ker se samo takšno splača. Takšnim tudi veterinarji lahko pišejo globe od 250 eur navzgor ali račune za storitve ter tako živijo v simbiozi. Jasno da čebelje družine takšnega izkoriščanja ne prenesejo in ker je tudi okolje povsem izropano (travnikov s cvetenjem praktično ni) so bolezni jasen pokazatelj. V Sloveniji je tradicija malih čebelnjakov v vsaki vasi, v glavnem stojišč, kjer ni prevozov. Množične čebelarske organizacije. Zato so bile čebele zdrave in se ohranile..Prevozniki s premiki širijo vse bolezni na svojem tovornjaku po celi poti, izkoriščajo medonosno drevje in rastlinje, ki so ga sadili lokalni čebelarji stoletje..Skratka so pravi vzor današnjih managerjev, posnemi smetano in izgini. Slovenci bomo imeli zdravo hrano (in ljudi) vse dokler bomo podpirali male pridelovalce, vrtičkarje, male čebelarje, lokalno hrano. Žal vse bolj sledimo sodobne trende, z njimi pa bolezni. Mali čebelarji, ki vodijo dnevnike posegov in uporabljajo kislino ter biološke ukrepe imajo zagotovo zdrav med..Birokrati pa so nori. Ena sama kazen je za čebelarja z nekaj panji usodna in mnogi zato ne želijo imeti opravka s temi ljudmi, rajši gojijo solato. Pridelava medu tako pada drastično in še bolj bo. Čebel pač niso krave, le kolikokrat moramo to še ponoviti.
aojz
17. 12. 2015 20.49
+8
Če nebi bilo živilske industrije bi kemična v Hrastniku propadla. Zdrav je regrat, če ga sam nabereš. Pa ne v parku.
realno1
17. 12. 2015 20.41
+6
Nore krave, gripozne kure, kužne svinje... no sedaj pa še dementne čebele..
cosmosjasnovidec
17. 12. 2015 20.38
+1
Toliko o zdravilnih učinkih medu.In kako sedaj naj veš kateri med ni zastrupljen,ko več ne moreš v nič biti siguren?Torej ostane samo bojkrot kakršne koli vrste medu,ker je po tej razlagi povsem jasno da varen ni nobeden niti tisti v uradnih trgovinah ali je pa še navsezadnje najslabši ampak to prikrivajo.
mogerad
17. 12. 2015 20.03
+4
kaj pa aspartan ki je v dosi živilih in se ga zaužije veliko?
Anony123
17. 12. 2015 19.47
+25
haha dejte se pomirit. to se spet vse dogaja ker je farmacija sluzila premalo denarja. kdaj boste nehali verjet tem stvarem.cele dneve gledam kako vam lažejo v vsem in vi se vedno verjamete. te palcke, ki so jih dajali čebelarji v satje so na isti osnovi kot jih prodaja farmacija le 3x cenejše zato so vsi raje kupovali pri Debevcu. Ker je vedno več ljudi kupovalo pri njem se je farmacija odločila dati to v javnost. Ne poslusite ljudi, ki govorijo po televiziji, ker pravi čebelarji, ki se spoznajo ne bodo prišli govorit na 24 ur. Poklicali so jih že kar nekaj vendar so vsi zavrnili. Saj vedo če bodo povedali po resnici bodo imeli naslednji dan na domu 10 inšpektorjev kateri jim bodo napisali kazni za kašne malenkosti. No glede teh zdravil to se uporablja v majhnih količinah na medu se to sploh ne pozna. Seveda pa se mogoče kje dobi kakšen bumb*r, ki ima doma 5 panjev in ne ve kaj dela. Vendar mislim da ni nobenega takega v Sloveniji. Ta strup, pa sploh niso dobili v medu vendar v satju pa tudi to v mejah normale. Ce pogledate vse, ki so jih sedaj preverili so imeli te vrednosti v mejah normale. V sloveniji imamo celo nižjo raven normale kot npr: v Nemčiji. Tako da med NI STRUPEN le napihujejo ponovno in s tem želijo še edino kar je slovensko zjeba*i tako kot so zjeb *li vse do sedaj. Antropozofija: če bi kaj vedel o tem bi vedel da avstrijci in nemci hodijo k nam po med saj vedo kaj je kvaliteta. Lahko bi hodili tudi v bosno ali kam drugam saj je cena ista le drugačen manj kvaliteten med imajo. Tomaz ne skrbi zaradi medu. Ne vem zakaj teh stvari ne slišim po dnevniku oni sam na veliko bluzijo, da je strupen in spet prestrašijo ljudi. Verjetno bodo slovenci sedaj nehali kupovati slovenski med in bodo zaceli kupovati kitajskega tako kod v vsem. BRAVO SLOVENCI, saj kitajski je manj strupen ;))). Drugače sploh nebi bilo potrebno uporabljati takih zdravil, če nebi kmetje špricali na vašo domačo hrano 400x bolj strupene snovi kot so po zakonu. Kar jim pa seveda država dovoljuje saj spet vemo zakaj...
aojz
17. 12. 2015 20.47
+4
felix58
17. 12. 2015 19.40
+1
včaseh je fajn če maš sladkorno