Slovenija

'V letu 2015 je samo 22 odstotkov čebelarjev kupilo uradno registrirana in preverjena zdravila.' Kaj pa ostali?

Ljubljana, 22. 12. 2015 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
184

Veterinarji trdijo, da ''so med ali izdelki iz medu, če so v njih dokazane katerekoli koncentracije prepovedanih snovi, kot sta klorfenvinos in rotenon, neuporabni in zdravstveno neustrezni za prehrano ljudi''. Prav tako so sprožili vprašanje, ali je uporaba zdravil s črnega trga še veliko večja, kot menimo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Afera nevaren med
    03:09
    Iz 24UR: Afera nevaren med
  • Iz 24UR: Posedi: Med je popolnoma varen
    03:15
    Iz 24UR: Posedi: Med je popolnoma varen
  • Iz 24UR: Kako preveriti, ali so delali po predpisih
    02:26
    Iz 24UR: Kako preveriti, ali so delali po predpisih
  • Iz 24UR: Sporni med naj se umakne s prodaje
    01:46
    Iz 24UR: Sporni med naj se umakne s prodaje
  • Iz SVETA: Vsaj dve tretjini slovenskega medu ni zanič
    01:59
    Iz SVETA: Vsaj dve tretjini slovenskega medu ni zanič
  • Iz SVETA: Kako varen je slovenski med?
    01:40
    Iz SVETA: Kako varen je slovenski med?
  • Iz 24UR ZVEČER: V tretjini medu ostanki kemikalij
    12:00
    Iz 24UR ZVEČER: V tretjini medu ostanki kemikalij
  • Iz 24UR: V medu škodljive snovi, sporna kar tretjina slovenskega medu
    04:03
    Iz 24UR: V medu škodljive snovi, sporna kar tretjina slovenskega medu
  • Iz 24UR: (Ne)varen med
    02:21
    Iz 24UR: (Ne)varen med

Medena afera, ko je uprava ugotovila, da čebelarji v velikem odstotku uporabljajo neregistrirane preparate za zdravljenje varoze, je močno pretresla Slovenijo in na številne pristojne in tudi čebelarje so v zadnjih dneh leteli očitki.

Uprava je namreč sporočila, da so ostanke učinkovin našli tako v medu kot v satju. Količine ostankov v medu ne predstavljajo tveganje za zdravje, drugače pa je pri izdelkih iz medu s satjem, ki pa lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, so navedli na upravi za varno hrano.

Med
Med FOTO: Thinkstock

Med varen le ob uporabi ustreznih zdravil

Očitki so med drugim leteli tudi na veterinarje, da ne skrbijo ustrezno za zdravstveno varstvo čebel in da ne nudijo ustrezne pomoči pri zdravljenju varoze ter da ne omogočajo preskrbe čebelarjev z registriranimi zdravili proti varozi. Na veterinarski fakulteti, katere del je tudi Nacionalni veterinarski inštitut, in veterinarski zbornici takšne obtožbe odločno zavračajo.

Dekan fakultete Andrej Kirbiš in predsednik zbornice Borut Zemljič sta zatrdila, da je med slovenskih čebelarjev, ki so uporabljali preverjena in odobrena zdravila, varen, ''tega pa ne moremo trditi za med čebelarjev, ki so uporabljali zdravila s črnega trga''.

Poudarila sta, da je mnenje o varnosti medu mogoče postaviti le na podlagi podrobnejše analize, ki bo vključevala večje število vzorce. Lahko pa veterinarji ocenijo, da ''so med ali izdelki iz medu, če so v njih dokazane katerekoli koncentracije prepovedanih snovi, kot sta klorfenvinos in rotenon, neuporabni in zdravstveno neustrezni za prehrano ljudi''.

''Ob tem bi znova poudarili, da se snovi, ki so prepovedane ,v nobenem primeru ne sme uporabljati pri proizvodnji živil, kar med vsekakor je, in zato je vsakršno trgovanje ali posredovanje takšnih snovi hud prekršek.''

(Pre)draga zdravila?

Čebela
Čebela FOTO: Thinkstock

Veterinarji so v skupnem odzivu opozorili, da ima neprestano poudarjanje Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) o previsokih cenah zdravil negativen učinek na zanimanje čebelarjev za registrirana zdravila. Pojasnili so, da ceno določajo dobavitelji in da so cene za manjše trge dražje. ''Cena bi lahko bila nekoliko nižja, če bi se čebelarji množično in premišljeno (vnaprej) odločali za uporabo uradno priporočenih zdravil, saj bi veledrogeristi s predvidenim nakupom večje količine zdravil lahko pri proizvajalcih dosegli nekoliko ugodnejše cene. Vseeno pa cena zdravil ni pretirano visoka. Za primerjavo naj izpostavimo, da cena letnega zdravljenja ene čebelje družine znaša manj kot je cena kilograma medu, pri čemer lahko čebelja družina v povprečni letini prinese vsaj 15 kilogramov medu, če je letina dobra pa še precej več.''

Je uporabe še veliko več?

Na Nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI) so še poudarili, da se posvečajo problematiki zatiranja varoze in da vsako leto vnaprej nabavijo dovoljšne količine zdravil, ki so v Sloveniji ali v EU registrirana za poletno kot tudi za zimsko zdravljenje varoze. Na NVI nabavo količine in vrste zdravil določijo glede na povpraševanje, predvsem pa glede na zdravstveno stanje čebelje populacije. Ob morebitnem povečanem povpraševanju imajo uradni dobavitelji zdravil na zalogi dovolj, so še sporočili iz NVI. 

Čebele
Čebele FOTO: Reuters

''Vzroke za slabo povpraševanje po registriranih zdravilih bi lahko pripisali nepriznavanju veterinarske stroke s strani čebelarjev, črnemu trgu s prepovedanimi zdravili, in dejstvu, da ČZS na svojih izobraževanjih ne poudarja dovolj jasno da je zdravljenja varoze možno le z uradnimi, registriranimi zdravili. V letu 2015 je tako samo 22 odstotkov čebelarjev kupilo uradno registrirana in preverjena zdravila. Glede na to, da čebele v Sloveniji žal danes ne morejo preživeti zime brez zdravljenja proti varozi to najverjetneje pomeni, da čebelarji uporabljajo neregistrirana zdravila s črnega trga ali nelegalno uvožena zdravila,'' so zaključili v sporočilu, pod katerega sta se podpisala Kirbiš in Zemljič. 

Alternativa obstaja

Predsednik ČZS Boštjan Noč je prejšnji teden sicer dejal, da je vsak dan več čebelarjev, ki uporabljajo sonaravna sredstva za zdravljenje varoze, npr. oksalno in mravljično kislino. To se mu zdi velik napredek in v to je treba po njegovem mnenju vložiti še več energije.

Poleg registriranih zdravil je namreč možna tudi uporaba alternativnih sredstev, ki čebelarjem omogočajo, da lahko čebelarijo brez ostankov zdravil v proizvodih. Takšna je npr. uporaba organskih kislin, kot so mravljična, oksalna in mlečna kislina.

Čebelarji zagotavljajo, da je med varen

Na Čebelarski zvezi Slovenije sicer ponovno poudarjajo, da na podlagi podatkov, ki so jih preučili, lahko trdijo, da takšen med ne predstavlja nevarnosti za zdravje, saj noben od analiziranih vzorcev medu "ne vsebuje učinkovin, ki bi presegale mejne vrednosti ter posledično predstavljale tveganje za zdravje ljudi".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LBte
23. 12. 2015 14.21
+1
V 8 od skupno 20 vzorcev, ki naj bi uporabljali prepovedano zdravilo so našli ostanke DOVOLJENEGA zdravila, ostanki so NIŽJI od dovoljene meje v Sloveniji in EU! Iz tega so nekateri učenjaki zaključili, da je takšnega medu v Sloveniji vsaj 1/3 in še huje, da ta med ni varen!? WTF!? A so možnosti, da bi POP-TV moj prvi stavek uporabil kot naslov kakšnega prispevka večje kot zadetek na loteriji?
Netajkun
22. 12. 2015 21.47
+0
Da ne bi slučajno mislili , da je to nekaj nekaj novega . Še ne dolgo nazaj je bilo uradno potrjeno zdravilo za zatiranje varoj . . . mislim da Kumafos , ki je dolga leta onesnaževal naš med in panje . Dejansko je to pesticid , z učinkom podobnom bojnim strupom ( seveda v večjih količinah ) , nikakor nenevarna in nedolžna učinkovina . . . in bil je uradno potrjen ( z določenim dovoljenim ostankom v medu ) . in vsi so bili tiho .
Mega100
22. 12. 2015 20.55
+6
ČEBELARJI A NE VESTE DA MORATE KUPOVATI SAMO PREPARATE OD MONSANTA.....MONSANTO...MONSANTO....MONSANTO...ZAPOMNITE SI TO IME...
dho
22. 12. 2015 20.30
+2
Danes skoraj da ni hrane, ki bi veljala za povsem zdravo. Mislim da je vsega preveč, kadar pa je vsega preveč, si ljudje izmišljujejo razne pravljice, postanejo prevzetni in izbirčni.
rde?kar
22. 12. 2015 20.11
+2
Pa dejte mi povedat a smo v evropi .Lobiji so tako močni in bi radi ,da bi samo oni prodajali.A še kdo govori ,da se morate cepiti proti gripi .Še celo Pahor je bil poskusni zajček .Afere na afero oprostite smo se že navadili.
Lesar43
22. 12. 2015 19.58
+12
Tole postaja že nevzdržno. 100% gre za veliko sprenevedanje in zavajanje. Zdravilo Varidol, ki je registrirano pri nas stane 13 eur/5ml. Torej 1l stane 2600 eur. V Varidolu je učinkovina amitraz, ki je dovoljena praktično povsod po Evropi in tudi v SLO. Na Madžarskem takoj za mejo v Lentiju se prodaja zdravilo Antivar, ki ima popolnoma enako sestavino kot Varidol torej amitraz, pa stane 4 eur/10ml torej 1l stane 400 eur. Prav tako še eno sredstvo, ki ima prav tako učinkovino amitraz stane 1l samo 45 eur. Več kot očitno gre nekomu hudo v nos, da se sredstvo amitraz lahko kupi še kje drugje kot v SLO in od tega nimajo svojih oderuških provizij oz. dobička. Samo v tem grmu tiči zajec. Torej večina od ostalih 78% čebelarjev kupuje amitraz v sosednih državah za manj denarja, kot pri nas. Tisto, kar so kupovali pri Debevcu je mogoče druga zgodba. Učinkovina je vsepovsod amitraz, vprašanje je za koliko se je da dobit.
Uporabnik1110355
22. 12. 2015 19.42
+3
En kup jamranja, pa referendum ni pravičen, pa kradejo, pa strup v medu...ko je treba na volišče ali na ulico protestirat se pa nobenemu ne da. Zagrabite 2 kozarca medu pa v fasado parlamenta, drugače pa tiho in mazat strup preko hofer masla na naš ljubi kruhek.
spaceair
22. 12. 2015 19.22
+5
veterinarji samo prodajajo te pripravke nimajo pa pojma o čebelah sploh ne znajo dati nasveta o zdravilu itd.
spaceair
22. 12. 2015 19.21
+2
Če bom enako zdravilo dobil ceneje drugje ga bom tam kupil in ne na naši veterini. še vedno pa beehiveclean ostane pri meni kot naravno sredstvo katerega pa veterina še pozna ne...
TheGrayMask
22. 12. 2015 19.20
+2
A so preverili kakšna zdravila jemljejo ovce, pred sodiščem, ki so protestirali ZA majerja in vsi, ki so bili Proti družinskem zakoniku !
ich123
22. 12. 2015 19.19
+11
Mali čebelarji so postali premočni zato jih je potrebno uničiti !!!!!!
Lesar43
22. 12. 2015 19.58
+5
korintos23
22. 12. 2015 19.02
+4
Morate pa razumeti da je čebelar tudi tisti kateri ima 5 panjev kakor tisti kateri jih ima 100-200!
kure bedne
22. 12. 2015 19.01
+3
V šolah in vrtcih nam zastrupljajo otroke, pa nočejo povedati, kdo je zraven. Eden bi moral na vešala.
korintos23
22. 12. 2015 19.03
-2
Velika čebelarstva tega ne delajo! Njihov med je neoporečen.
Uporabnik113089
22. 12. 2015 19.04
+9
Ja. Tudi veliki Igor Bavčar ni kradel. Vseeno je mrknilo enih 700 mio. eur. Istrabenzovega denarja....
kalatara
22. 12. 2015 19.06
+0
korintos23
22. 12. 2015 19.09
+5
Nič bat, v A vstriji je enako zdravilo kot je dovoljeno v Sloveniji dosti cenejše, a tega ne bodo povedali?
kure bedne
22. 12. 2015 19.12
-4
Pa ne gre se tu za Bavčarje in ostalo sodrgo. Gre se za naše ZDRAVJE. Pismo smo Slovenci eni šalabajzerji. Ko ti bo otrok zbolel, ti bodo pa rekli, da to ni od meda. Eto ti. Kaj boš pa pol?
BURGA
22. 12. 2015 18.53
+5
Ne spoznam se na čebele, ko prebiram spodnje komentarje pa ugotavljam, da je za vse, kar se dogaja v prehrambenih verigah (ne le med) kriv kapitalizem. Pehanje za velikimi zaslužki. Tudi zdravje otrok ni več pomembno. Damo jim slovenski zajtrk, katerega je najmanj polovica zastrupljenega. Za med smo izvedeli pred kratkim, za jabolka pa itak vsi vemo, da so pošpricana, da strup kar teče od njih. Meda ne prideljujem doma, jabolka pa na srečo imam, takšna domača, nič špricana.
Aijn Prenn
22. 12. 2015 19.45
+1
Če ti jabolka rastejo za tistim grabnom, ki teče mimo papirnice...??! Nekoč si namreč napisal, da si iz Radeč.
Janez-S
22. 12. 2015 18.50
+8
Ko bodo objavili primerjalne raziskave medu, ki je prodaji na policah trgovin (domači in tuji), pri čebelarjih na stojnicah in pri čebelarjih doma - bomo šele dobili sliko kako je s tem. Predvsem pa bi morali vključit več referenčnih laboratorijev, kajti izjave oz preiskave, ki sedaj krožijo po medijih žal ne morejo biti verodostojne.
korintos23
22. 12. 2015 19.00
+5
Preiskave se redno delajo, narejenih nekaj več kot 2000 in nobena ni bila pozitivna! Se spomniš bolezni norih krav ali ptičje gripe?
Janez-S
22. 12. 2015 20.17
+4
Preiskave so menda narejene v javnem interesu, naj se jih torej javno objavi. Zaradi mene ni treba naštevat ljudi, firme itd. Naj napišejo vzorec XY, čebelar doma, čebelar stojnica, trgovina domači med, tuji med ... in potem objavijo vse analize medu za zadnjih 10 let in potem bo vsem jasno kako je s kvaliteto in učinkovinami ki jih naj v medu naj nebi bilo
METKA102
22. 12. 2015 18.42
+7
Če jih je le 22% zdravnih, prosim, da objavite seznam, da bomo vedeli, kje kupovati. Čebelarji, objavite vaša imena.
kalatara
22. 12. 2015 19.13
+1
Res bi bilo zanimivo videti seznam čebelarjev ki so kupili zdravila proti varoji preko veterinarskih postaj, saj sem prepričan da so to v veliki meri mali "čebelarji", veliki pa kupijo samo nekaj malega uradnih zdravil za "kamuflažo"!!!
zbor
22. 12. 2015 21.26
Vsa leta kupoval pri uradnih veterinarjih. Vsa leta za VSE čebelje družine pri NVI. Pa imamo v oskrbi preko 100 panjev.
daf3
22. 12. 2015 18.41
+10
Kaj pa če je to vse produkt našega intenzivnega kmetistva in so sedaj morali na nekoga zvaliti- zliti vso gnojnico.Vse to je zelo sumljivo saj je ogromno trgovin z zalogo medu kateri ne gre in ne gre v promet ja pa še veterina ima zalogo in jo ne more uturiti čebelarjem- smrdi po korupciji.
BitterMan
22. 12. 2015 18.40
+6
Čisto prav je, da se je tole zgodilo. Folk hoče jesti med (in še kaj drugega), ker je zdrav, niso pa pripravljeni plačati poštene cene za predelavo in preživetje čebelarjev. Sedaj pa lahko lepo vidite kaj se zgodi, ko se lokalno ne splača pridelovati medu. pa kupujte zastrupljeno hrano, konc koncev je vsaj poceni.
mogerad
22. 12. 2015 18.33
+2
kaki med ki je strupen otrokom zavijte malo cukra v gazo pa namočite v šnops pa jim ga dajte.
Uporabnik113089
22. 12. 2015 18.23
+16
Ko je nekdanji sindikalist javnega sektorja direktor direktorata za varno hrano..... Ko je doštudirana šivilja devet let imela glavno besedo pri nadzoru proračuna.... Ko nekdanji menjalec rjuh v domu za ostarele piše zakone o istospolnih..... Ko je nekdanji udbaš in obsojeni kriminalec najvišja inštanca v državi na področju povojnih pobojev.... Welcome to Bandistan!