Slovenija

Veterinar ocenil, da je edina rešitev uspavanje psičke

Maribor, 01. 03. 2012 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Psička Lina, zaradi katere je mariborsko zavetišče tarča kritik, je več kot teden dni prejemala protibolečinsko terapijo. Veterinar pa je po pregledu ugotovil, da nadaljnja terapija ni smiselna, odločitev o evtanaziji pojasnjuje vodja zavetišča.

Zavetišče za male živali Maribor je zdaj začasno delno zaprto zaradi suma izbruha mikrosporije.
Zavetišče za male živali Maribor je zdaj začasno delno zaprto zaradi suma izbruha mikrosporije. FOTO: Jani Dolinšek

Potem ko je podjetje Snaga 15. februarja prevzelo upravljanje z mariborskim zavetiščem za male živali, so danes tam predstavili delovanje in novosti. Zavračajo navedbe, da želijo zavetišče zapreti pred javnostjo in se zavzemajo za strokovno ravnanje, tudi v primeru usmrtitev živali.

Zavetišče za male živali Maribor, v katerem je trenutno okoli 55 psov in 14 mačk, je zdaj začasno delno zaprto zaradi suma izbruha mikrosporije. Analize vzorcev vseh živali bodo znane v dveh do treh tednih, je povedala nova vodja zavetišča Katja Kokot.

Vodja zavetišča: Uspavanje je bila edina rešitev

Podrobno je predstavila primer usmrtitve starejše psičke Line, zaradi katere je zavetišče tarča kritik dela javnosti in Civilne iniciative za živali, ki v petek med 13. in 19. uro organizira protestni shod pred mariborsko občino. Iniciativa je proti usmrtitvam živali v zavetišču in proti izključevanju javnosti in prostovoljcev iz zavetišča.

Kot je pojasnila Kokotova, se je za usmrtitev psičke 25. februarja odločil veterinar v Veterinarski bolnišnici Maribor, ki začasno opravlja veterinarske storitve za zavetišče, saj slednje ambulante še nima verificirane s strani Veterinarske uprave RS.

Psička je že več kot teden dni prejemala protibolečinsko terapijo zaradi karcinoma mlečne žleze, veterinar pa je po pregledu oslabljene živali ocenil, da nadaljnja terapija ni smiselna in da zanjo ni druge rešitve kot humano uspavanje, ki ga je tudi izvedel.

Kokotova je poudarila, da to ni bila njena odločitev in tudi ne more biti, dokler v zavetišču nimajo svoje veterinarske ambulante. Je pa povedala tudi, da gre v primeru evtanazije za čustveno zelo napeto situacijo, da je odločitev težka, vendar pa je treba ravnati strokovno.

Enako je menil tudi predsednik Društva za varstvo in proti mučenju živali Maribor Erih Tetičkovič, ki se sam in v okviru strokovnega sveta za zaščito živali, ki mu predseduje, zavzema za spremembe zakona o zaščiti živali. Tetičkovič je ponovno poudaril, da nasprotuje 31. členu zakona o zaščiti živali, ki med drugim govori, da če zapuščene živali ni možno oddati, se lahko po 30 dneh od dneva, ko je bila nameščena v zavetišče, usmrti.

V mariborskem zavetišču pripravljajo tudi novosti pri deli s psi.
V mariborskem zavetišču pripravljajo tudi novosti pri deli s psi. FOTO: Jani Dolinšek

Želijo dvigniti raven delovanja zavetišča

Tako predsednik Društva za varstvo in proti mučenju živali Maribor, ki je bilo pred Snago upravljavec mariborskega zavetišča, kot tudi direktor Snage Ivan Hajnšek sta se danes zavzela za nadaljnje sodelovanje. Hajnšek je povedal, da želijo dvigniti strokovno raven delovanja zavetišča, zato uvajajo tudi nekatere spremembe. Posebej pa je poudaril, da v zavetišču ne bodo nikoli nobene živali usmrtili zaradi prekoračitve roka, ki ga v 31. členu določa omenjeni zakon.

Vodja zavetišča je povedala, da so v zadnjih dveh tednih v zavetišču uredili vse evidence živali, karantena je postala nedostopna obiskovalcem, uvedli so dodatne ukrepe za razkuževanje ter pospravili klet.

Več novosti pripravljajo pri delu s psi. Tako so s pomočjo prostovoljca, kinologa Dušana Travnikarja pripravili načrt hranjenja vseh psov v zavetišču, ki so zdaj hranjeni glede na težo in značilnosti. Vsak pes bo dobil tudi kinološko mnenje, ki bo v pomoč prihodnjim lastnikom, prav tako bodo izvedli izobraževanja vseh sprehajalcev psov.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pasajnires
02. 03. 2012 12.20
+2
Zelo je žalostno, kakšni ljudje se vključujejo v azil tako pod prejšnjim kot sedanjim vodstvom....dobičkarji in nič drugega. Nekaj zelo smrdi s tem mariborskim azilom, že od začetka, in kar ni videti konca :/
pik_a
02. 03. 2012 12.00
+2
Z izobraževanjem sprehajalcev samo odganjajo potencialne sprehajalce. Sama grem tja spehajat da se sprostim in družim s psički, sem pač eno urco s psom, ga malo cartam, spehajam, se z njim igram... Potem pa vidim da uvajajo nov sistem, da bomo pse učili trike po programu, srehajali točno določeno čas.... V teoriji to zveni krasno vendar se v praksi ne vidim v tem, da bi zganjala avtoriteto in skušala učit psa, ki ima vsak dan drugega sprehajalca... Poleg tega grem tja ko mi čas dopušča, včasih je to samo pol ure včaih pa 2, 3...
resslovenka
02. 03. 2012 09.23
+1
Živali se nimajo pravice branit, nimajo pravice protestirat, le vdano prenašati usodo, ki jim jo je določil človek. Zgodba dotične psičke je pravzaprav zgodba njenih krvnikov - nizkih duš!
emsodine
02. 03. 2012 09.51
-2
Nizke duše ste vi, ki zavetišču in njeni ekipi nagajate, podtikate ter iščete dlako v jajcu. In to še preden so sploh pričeli z delom. Ne morem mimo občutka, da vam gre le za ekonomske interese nekoga,... Kar se pa evtanazije tiče, neozdravljivo bolno psičko je bolje rešiti trpljenja kot pa mirkati na čustva tistih, ki bolezni ne morejo sprejeti (no, nekateri pa tega, da niso bili izbrani, kljub dumpinškim cenam). Tole iskanje pozornosti s prižiganjem sveč pa je res patetično. Kot tudi zmerjanje, fizično in verbalno nasilje proti novi vodji zavetišča,...to res pove marsikaj o vaši humanosti,...
on39
02. 03. 2012 08.53
+3
SRALS-cucek si ti jz sm prav ponosen na to ko mi marsikateri prijatu reče da moj pes živi življenje ki bi ga marsikateri človek zavidu.
Balki30
02. 03. 2012 10.35
+1
Moja tudi.Medtem ko meljem enolončnico se baše z bedrci.
Puppupapa
02. 03. 2012 07.56
+2
SRALS 01.03.2012 21:41:01 Žival, ki je odvisna od človeka zase bolj težko poskrbi. Ti, kot človek pa lahko zase narediš marsikaj. Če si obupan, obubožan maš da to jasno in glasno pokažeš... nevem koga čakaš... robina hooda?
SRALS
01. 03. 2012 21.41
-12
Mora pa že biti za nekoga zelo donosen tale azil, sicer ne bi bilo takih borb v zvezi z njim. Nasploh pa je danes vsak cucek deležen večje skrbi kot množice izkoriščanih, obupanih in prezrtih ljudi. Ni bilo zaslediti, da bi se kdo tako poganjal za kakšno človeško zavetišče.
HooplaToopla
01. 03. 2012 22.36
+6
Že slika ob tvojem imenu pove, da te zanima predvsem kdaj boš kaj dobrega dal v usta. Nima smisla, da razmišljaš o čem drugem, izven tega dometa.
pagan
01. 03. 2012 21.17
-4
tega pa ne kapiram čist. zdej bo verjetn zarad enga psa izvedena inkvizicija pa še kej...
Dritta
01. 03. 2012 19.02
+24
Ok, vse lepo in prav..napisano je kot pa dejansko ni bilo. Resnica je sledeča: Psička Lina je res imela tumor, ki pa je (še) ni oviral pri življenju, imela je svojo sprehajalko, gospo, ki bi oz.je znala sama najbolj povedati, kako "živ", igriv in hvaležen pes je bila. Ker pa je bila stara in "grda" za nekatere, je bila odveč.Že drugi dan delovanja Snage v azilu se je razširila novica o usmrtitvi Line in še treh muc. Prosotovljci so stopili v akcijo, kar je šlo kokotovi grozno v nos, in Ko so ji našli dom, zbirali sredstva za "odkup" iz azila pa je Kokotova kar naenkrat ni hotela oddati, češ da bi bil za psičko to prevelik šok-sprememba okolja, in da glede na to, da ima stalno sprehajlko bo do smrti ostala v azilu..kjer je njen dom.Dan kasneje, pa jo je po besedah prostovoljcev in sprehajalcev, ki so se takrat nahajali v azilu, pripela na povodec in peljala do avta, v katerega je Lina skočila sama, kar pomeni, da ni obležala od bolečin, kot so bili prvi izgovori Kokotove, na poti od boksa do avta je celo veselo mahala z repom, najbrž misleč da gre na sprehod! Kokotova se je vrnila sama, brez Line. Ko je prišla Linina sprehajalka, je bil v njene boksu nov pes, na vprašanje kje je Lina pa je dobila, hladen,brezsrčen odgovor. Dejstvo je, da so vsi od veterinarja do vodstva azila stopili skupaj,resnico pa pozna pol Maribora in lahko jih je sram, vse od prvega do zadnjega. Sramota za Maribor so!
Balki30
01. 03. 2012 18.23
+24
Ne razumem zakaj imajo psi pravico do evantazije, človek pa ne.Bolj kot si na koncu bolan in trpiš, bolj te silijo vztrajat.
Dritta
01. 03. 2012 19.03
+2
Ker je človek več vreden od psa, čeprav je živo bitje, ki čuti ne zna pa govoriti, zato drugi govorijo namesto njega..zato
Balki30
02. 03. 2012 10.38
+2
Ampak človek pa zna govoriti.In številni na smrt bolani, ki jim ni ostalo več drugega kakor bolečina si želijo evantazije, pa je ne dobijo.Kljub temu da znajo govoriti. Človek u komi tudi ne zna govoriti, ga lahko uspavamo?Čudno logiko maš dritta.
concord
01. 03. 2012 18.19
+10
Kakšna pravljica... Uganite, kdo je hudobna čarovnica.
mushica
01. 03. 2012 18.17
+9
opišejo jih le vse združene grde besede, ki obstajajo.
plusinminus90
01. 03. 2012 17.54
+20
Denar je sveta vladar in tako je tudi po zavetiščih. Cast izjemam. Le zakaj bi Snaga prevzela zavetišče in poslovala z izgubami ? Za vsako zival se z lahkoto najde razlog za uspavanje, sam prave ljudi moras imeti zaposlene.
aojz
01. 03. 2012 17.31
+21
Kaj sam veterinar? Se ni posvetoval z konzilijem? Ne malo. Zelo pretiravamo. Sam imam 5 psov. So kot člani družine. In vem, da enkrat umrejo. Če pa je pes neozdravljivo bolan pa mislim, da je mučenje če čakamo, da sam pogine.
d0nd3vil
01. 03. 2012 17.51
-6
Bravo aojz!!! Vsi ti "zelen" in "antimučitelji" živali se ne zavedajo da star pes, z neozdravljivo boleznijo samo trpi.. Protibolečinske tablete za psa so pa največji nesmisel kar je možno. RAzen če je hudo, da je pes v zares hudih bolečinah, saj žival ne ve kaj je to protibolečinska tableta in z bolano npr. taco, ravna enako kot bi bila zdrava. In vsaka žival enkrat pogine...
hipokrat66
01. 03. 2012 18.18
+6
d0nd3vil žival čuti protibolečinsko tableto ,res pa je da ne ve kaj piše na embalaži.Ti pa izgleda ,da imaš to srečo ,da znaš brati in vidiš kaj piše na embalaži ,drugače pa tako in tako ne bi vedel kaj sploh goltaš
falcon12
01. 03. 2012 18.26
+22
Naj me vrag, ampak vsej tej štoriji zavetišča nekako ne verjamem. Tudi "izvajane" Katje Kokot na TV me ni prepričalo. Tudi dvomim, da je Snaga pravi naslov za vodstvo zavetišča, razen če hočejo hitro "počistitti" z brezdomnimi in bolnimi živalmi. Močan občutek imam, da to vodstvo preveva močna preračunljivost. Pa bi želel, da se motim.
Dritta
01. 03. 2012 18.51
+11
Falcon ne motiš se, vse kar si napisal imaš prav, na žalost... Kokotova glumi pred kamerami in dela čistko...res žalostno
trabakula
01. 03. 2012 19.01
+8
tudi meni se zdi, da v tem zavetišču močno smrdi, pa ne zaradi živali...ta strašen trud prikazati ne vem kakšno zagnanost in vnemo zaposlenih me ne prav prepriča, sploh pa mislim, da bo Snaga počistila tudi z živalmi ne samo s smetmi