Slovenija

Veter ruval drevesa

Ljubljana, 21. 08. 2007 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Neurje s točo je povzročilo škodo na kmetijskih površinah, strele so netile požare, vode pa so zalivale kleti.

V Mirni Peči je padala toča v velikosti lešnika.
V Mirni Peči je padala toča v velikosti lešnika. FOTO: Špela Zupan
V sredo in četrtek bo sprejemljivo oblačno s pogostimi padavinami, tudi nevihtami. Izboljšanje vremena lahko pričakujemo v petek, ko bo večinoma sončno, le zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Več o napovedi vremena …

Včeraj okoli 11.30 ure se je nad celotnim območjem občine Mirna Peč razbesnelo neurje s točo v velikosti lešnika, ponekod celo oreha. Toča je povzročila veliko škode na poljščinah, vrtninah, vinogradih in na ostalih kmetijskih površinah. Poškodovane so bile tudi makadamske ceste in poti ter druge prometne infrastrukture, podrlo se je tudi nekaj dreves, motena pa je bila tudi oskrba z električno energijo.

Velika škoda je nastala na koruzi, tako da bodo morali kmetje v nekaj dneh že silirati, je za 24ur.com pojasnila direktorica mirnopeške občinske uprave Vladimira Fabjan Barbo. Toča je oklestila tudi sadovnjake, vinograde in ostale poljščine. Najbolj prizadeti so bili Jablan, Šranga, Goriška vas, Veliki Kal in Mali Kal, kjer ocenjujejo, da je poškodovanih do 50 odstotkov poljščin. Drugod naj bi bilo poškodovanih 30 odstotkov kmetijskih pridelkov. Občinska komisija naj bi celotno oceno škode podala do konca tedna, ko bodo opravili tudi oglede na terenu.

Ob 12.43 uri je v Čužnji vasi v občini Trebelno – Mokronog strela udarila v večnamensko gospodarsko poslopje v velikosti 10 x 20 metrov. Na kraj so prihiteli gasilci, ki so pogasili požar. Ogenj je uničil ostrešje, okoli 20 ton sena in nekaj kmetijskih strojev, uspeli pa so rešiti živino. Škode je za okoli 25.000 evrov.

V Stari gori je med neurjem zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje. Zgorelo je ostrešje v velikosti 30 x 10 metrov, nekaj sena, slame in zrnja, gasilci pa so iz hlevov rešili živino in požar pogasili. Škode je za 25.000 evrov, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Toča na Dolenjskem
Toča na Dolenjskem FOTO: Špela Zupan

Ob 13.56 uri so gasilci odstranili drevo, ki je padlo na cesto Paška vas – Šmartno ob Paki. Ob 15.24 uri je zaradi neurja z vetrom odkrilo streho na stanovanjski hiši na Koroški cesti v Muti. Na kraj so odšli gasilci in s ponjavami pokrili odkrito ostrešje objekta. Ob 8.49 uri je v Ilovcih v občini Vojnik zaradi udara strele zagorel kozolec v velikosti 10 x 6 metrov, požar so pogasili gasilci. Ob 10.55 uri je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše na Mizarski ulici in kleti stanovanjskega bloka na ulici Toneta Meleve v Slovenskih Konjicah. Vodo so izčrpali gasilci. Ob 14.03 uri je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje v Spodnji Kapli v občini Podvelka. Ogenj, ki je uničil okoli 140 kvadratnih metrov objekta in 20 ton sena, so pogasili gasilci. Nastalo je za okoli 10.000 evrov škode.

Med včerajšnjim jutranjim neurjem je zaradi udara strele zagorel tudi lesen kozolec v Ilovci pri Vojniku, so sporočili s Policijske uprave Celje. Strela je nekaj minut čez 8. uro zjutraj udarila v streho 10 x 15 metrov velikega kozolca in zanetila požar, ki se je najprej razširil po celotnem ostrešju, nato pa še po ostalih delih kozolca. Sosedje so izpod kozolca uspeli umakniti delovne stroje, požar pa je pogasilo 19 gasilcev. Po prvih ocenah je materialna škoda ocenjena na 20.000 evrov.

Toča na Dolenjskem
Toča na Dolenjskem FOTO: Špela Zupan

Včeraj ob 12.45 uri je udarila strela v počitniško hišo v Praprošah v občini Radovljica. Strela je zanetila požar, ki so ga pogasili gasilci. Ob 13.58 uri se je med neurjem zamašila kanalizacija za meteorne vode v naselju Otoče. Posredovali so gasilci. Ob 12.55 uri so kranjski gasilci izčrpavali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše Na griču v Mlaki. Ob 13.15 uri je zaradi udara strele zagorela počitniška hišica v Tihi dolini na Veliki planini. Ogenj, ki je v celoti uničil objekt, so pogasili gasilci. Škode je bilo za 100.000 evrov.

Ob 12.35 uri so gasilci črpali vodo iz štirih stanovanjskih objektov v Moravčah. Hiše je voda zalila zaradi močnega deževja in nedokončanih del na cestišču. V Kresnicah pa so ob 12.40 uri gasilci črpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta, ki ga je zalil narasli hudourniški potok.

Ob 11.25 uri je strela udarila v gospodarsko poslopje v velikosti 25 x 15 metrov v Gaju nad Mariborom. Gasilci so pogasili požar, ki je uničil leseno streho, 800 kubičnih metrov sena, 50 kubičnih metrov drv, lesen nadstrešek silosa in del garaže za kmetijske stroje. Škode je bilo za 40.000 evrov. Ob 10.43 uri je zaradi oblinih padavin voda zalila kleti hiše na Špengovi ulici v Rušah, vodo so izčrpali gasilci. Ob 10.55 uri so gasilci odstranili podrto drevo, ki je zaradi močnega vetra padlo na cesto Tinje – Urh v občini Slovenska Bistrica. Gasilci so zaradi močnega naliva posredovali tudi ob potoku Bistrica, ki je grozil, da bo prestopil bregove in poplavil bližnje hiše. Gasilci so vzdrževali prepuste, saj je narasla voda nanašala različni odpadni material. Ob 17.20 uri so gasilci odstranjevali blato, les in drva, ki jih je nanesel potok na lokalno cesto v dolžini okoli 500 metrov v naselju Ogljenšak v občini Slovenska Bistrica.

Toča v Mirni Peči
Toča v Mirni Peči FOTO: Špela Zupan

Včeraj ob 10.23 uri je zaradi udara strele zagorelo na hribu Škabrijel pri naselju Kromberk v občini Nova Gorica. Ogenj, ki je ožgal okoli 350 kvadratnih metrov borovega gozda in grmičevja, so pogasili novogoriški gasilci. Ob 9.45 uri je strela zanetila gozdni požar na Fajtovem hribu pri Kostanjevici na Krasu v občini Miren – Kostanjevica, zagorelo je okoli 200 kvadratnih metrov borovcev. Ob 11:40 uri je zagorelo blizu naselja Lokvice, prav tako v občini Miren – Kostanjevica. Ogenj je zajel okoli 30 kvadratnih metrov grmičevja. Oba požara so pogasili gasilci.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
29. 08. 2007 10.40
JA MATI NARAVA NAM VRACA ! Znanstveniki so na dogodke opozarjali tudi (oglejmo si kolumne leta 1970.1980 in kasneje) a njihove besede so ostale le lepo zapisane in deklerativnega značaja, zdaj pa prepoznavamo, da se dobro vrača z dobrim in hudo egalitarno tako in to NE velja le za naso (SI ) drzavo, temveč-vsi Evropejci smo v ekvivalentnem kotlu dogodkov in "po toči zvoniti je prepozno" so djali tudi naši prednamci, navkljub -sodelovati je potrebno -esplicitno z ljudmi, ki so protektivni in tudi konstruktivni, ker red ustvarjamo ljudje.