Slovenija

FOTO: Najhujše poplave v zadnjih 40 letih

Ljubljana, 01. 12. 2008 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./V.L./STA
Komentarji
98

Potem ko je morje dobesedno poplavilo skoraj vso Obalo, so se razmere umirile. Po napovedih vremenoslovcev bo plimovanje morja povišano tudi v prihodnjih dneh.

Po dopoldanskem plimovanju morja na slovenski obali med 10. in 11. uro morska voda sedaj postopno upada oziroma se je umaknila nazaj, tako da ni nikjer več poplavljena obala, je dejal vodja oddelka za hidrološke prognoze pri Agenciji za okolje RS (Arso) Janez Polajnar.

Astronomska plima je spreminjanje gladine morja pod vplivom gravitacijske privlačnosti med Zemljo, Luno in Soncem. Astronomsko plimovanje je najmočnejše v času mlaja in ščipa, ko sta Sonce in Luna v konjunkciji oziroma opoziciji in se plimotvorne sile seštevajo.

V Arsu po besedah Polajnarja pričakujejo nadaljnje plimovanje morja danes ponoči in v prihodnjih dneh, vendar ne tako silovito kot je bilo prejšnje. "Okrog polnoči in jutri med 10. in 11. uro lahko morje ponovno zaradi svojega lastnega nihanja poplavi najnižje dele obale, vendar ne v takem obsegu kot danes," je opozoril.

Vremenoslovci pa opozarjajo, da bodo danes zvečer v izpostavljenih legah severovzhodne Slovenije sunki vetra lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro. 

Zaradi povišanega plimovanja so imeli težave tudi na Obali.
Zaradi povišanega plimovanja so imeli težave tudi na Obali. FOTO: Dare Čekeliš

Kaj se je dogajalo ponoči?

Okrog 1.30 je začelo morje prestopati rob obale. Zaradi povišanega plimovanja pa je poplavljalo še celo dopoldne. Pihal je izredno močan južni veter, prišlo je do lastnega nihanja plimovanja Jadranskega morja in znižanega pritiska. Vse to je povzročilo dodaten dvig morske gladine, ki je poplavil nižje ležeče predele obale in mest, kot so Piran, Izola in Koper. Na Tartinijevem trgu je bila na primer morska voda globoka več kot pol metra in je zalivala določene lokale, trgovine in ceste.

Vzrok za tak izreden dvig morske gladine je, kot razlaga Polajnar, astronomsko (lastno nihanje) plimovanje Jadranskega morja, znižani pritisk in močan južni veter oziroma jugo, ki je pihal s sunki do 70 kilometrov na uro v jutranjih urah.

Najvišja višina morja je bila leta 1969, ko je bila 20 centimetrov višja od današnje. Morje je poplavilo velik del obale, obmorske ceste, ulice, sprehajalne poti, parkirišča in nižje prostore stavb.

Poplavljena Obala.
Poplavljena Obala. FOTO: Dare Čekeliš

Veter, dež, sneg ...

Po petkovem močnem sneženju, ki je povzročilo nemalo preglavic v cestnem prometu, nam vreme tudi konec tedna ni prizaneslo. Močan veter, ki je v nedeljo pihal na območju Ilirske Bistrice, je v kraju Harije podrl oreh, ki je padel na stanovanjsko hišo in razkril streho zapuščenega gospodarskega poslopja. V kraju Račica pa je veter na stari hiši podrl dimnik, prav tako pa je odkril tudi streho na stanovanjski hiši in podrl reklamni napis. Strehe so sanirali gasilci PGD Ilirska Bistrica in PGD Podgrad, ki so odpravili tudi druge posledice močnega vetra.

V Kopru se je po umiku visoke vode začela reševalna akcija, saj je veliko vozil obtičalo v ogromni luži, ki je lastnikom vozil preprečevala dostop do avtomobilov. Najprej so jim na pomoč priskočili občinski redarji, pozneje pa še Gasilska brigada Koper s pomočjo prostovoljnih obalnih gasilskih društev in civilne zaščite.

Močno deževje, ki je prevladovalo konec tedna, pa je v nedeljo zvečer povzročilo nekaj škode tudi v Starem trgu pri Ložu v občini Loška dolina. Narasla podtalnica je namreč zalila kletne prostore stanovanjskega bloka, voda pa se je pomešala s kurilnim oljem, s katerim ogrevajo poslopje. Posredovali so gasilci PIGD Kovinoplastika Lož, ki so vodo izčrpali in sanirali onesnaženje.

V nedeljo je v visokogorju zapadlo od 10 do okoli 20 centimetrov snega. Pihal je močan jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Povečala se je nevarnost plazov. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja in mesta z napihanim snegom.

Prebivalci in turisti se po Benetkah le s težavo premikajo po vodi, visoki tudi do kolen.
Prebivalci in turisti se po Benetkah le s težavo premikajo po vodi, visoki tudi do kolen. FOTO: Reuters

Vremenska napoved

Jutri bo pretežno oblačno, v vzhodni Sloveniji pa delno jasno. Padavine, ki se bodo sprva pojavile v zahodni in osrednji Sloveniji, se bodo zvečer razširile tudi na vzhodne kraje. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 800 m.

V sredo bo pretežno oblačno, predvsem v vzhodni Sloveniji bodo zjutraj in dopoldne še manjše padavine. Meja sneženja bo med 500 in 700 metrov nadmorske višine. V četrtek bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Proti večeru se bo od zahoda pooblačilo. V petek bo oblačno in deževno. Več o vremenu ...

Poplave tudi na Hrvaškem

Z južnimi vetrovi in deževjem pa so se spopadali tudi na Hrvaškem. Vzajemno delovanje naravnih sil je povzročilo plimni val, ki je povzročil poplave v mestih Reka, Kraljevac, Bakarac ter na otokih Vrsar, Rab in Lošinj. Morje se je šele pred kratkim začelo umikati. Središče Reke, okoli glavne mestne tržnice, je morje dobesedno poplavilo, močan veter pa je povzročal tudi do dva mestra visoke valove, ki so butali ob obalo in poplavili nekatere ulice in potniške pomole. Plima je v mestu Kraljevac povzročila ogromno materialno škodo. Zasidrani ribiški čoln je morje dvignilo v zrak in ga vrglo na kopno. Poplavljen je tudi Bakarac, prebivalci pa so povedali, da česa takega niso videli že okoli 20 oziroma 30 let. Na Vrsarju se je višina morja v treh minutah dvignila za 70 centimetrov, izredne razmere pa so na otoku trajale štiri ure.

Za primerjavo, na sliki je poplavljen Piran leta 1966.
Za primerjavo, na sliki je poplavljen Piran leta 1966. FOTO: Katjuša Dolničar

Benetke pod vodo

V Benetkah so danes razglasili nevarnost poplav, potem ko je gladina morja dosegla najvišjo raven v zadnjih 22 letih. Gladina morja je bila 1,56 metra višja od običajne, preden se je začela zniževati, tako da je bila do poldneva večina mesta poplavljenega. Prebivalci in turisti se tako po mestu le s težavo premikajo po vodi, visoki tudi do kolen.

Gladina morja je pred poldnevom dosegla 1,56 metra več, kot je običajno, kar je 40 centimetrov več od 1,1 metra, ko že razglasijo poplavo. K sreči je sprememba smeri vetra pripomogla k temu, da se je gladina morja nato začela zniževati. Bali so se namreč, da bi lahko dosegla 1,6 metra več, kot je običajno, kar bi bilo največ v zadnjih 30 letih.

Benetke se že leta borijo z nevarnostjo, ki jo za to mesto na kolih predstavlja naraščanje gladine morja. Marca so tako mestne oblasti potrdile, da razmišljajo o dvigu poslopij v mestu do treh metrov s pomočjo posebnih batov. Pri tem so izračunali, da bi za vsako poslopje potrebovali kar mesec dni, da ga dvignejo do omenjene višine, če bi ga na dan dvignili za osem centimetrov.

Zaradi nevarnosti poplav so mestne oblasti prebivalce in turiste pozvale, naj ne hodijo ven. Na to so jih opozarjale iz zvočnikov, ki so jih postavili po mestu, kot tudi s sirenami in SMS sporočili. Postavili so tudi višje pločnike, da bi olajšali gibanje po mestu, saj je višina vode na Markovem trgu dosegla skoraj 80 centimetrov.

Benetke so bile poplavljene 50-krat med letoma 1993 in 2002, najhujše poplave pa so bile 4. novembra 1966, ko je bilo mesto poplavljeno zaradi gladine vode, ki je bila 1,94 metra nad običajno, medtem ko so Italijo prizadele katastrofalne poplave.

V mestu je februarja 1986 gladina za 1,58 metra presegla običajno, zadnjič pa je voda za 1,6 metra presegla leta 1979, ko je narasla na 1,66 metra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darkosa
02. 12. 2008 12.15
To pa je res hudo, upam da nas morje ne bo poplavilo, danes je vse možno......
hrcekmuri
02. 12. 2008 11.27
SRAMOTA PA TAKA,ČE JE ŠKODA NEKAJ DROBIŽA ZA PLOVCE,KATERI BI SPROŽILI ALARM,POTEM NAJ PA OBČINA PLAČUJE ZA ŠKODO
uriahheep1
02. 12. 2008 10.28
Aja pa še to. Prodam pol kletno stanovanje z izvrstno lokacijo ob morju. Zraven podarim še 5000 litrov morja. Cena ugodna. Za ogled morate imeti potapljaški izpit. Lp
YesNo
02. 12. 2008 10.27
V vsaki slabi stvari je nekaj dobrega. Pomislite kako blizu Maribora bo spet morje, recimo samo 120-130 km do Ljubljanske obale. To bo pomenilo manjše onesnaževanje zraka, saj bom za pot z avtomobilom potrošil bistveno manj goriva. ;) Hec mora bit, pa vendar je v vsakem hecu tudi nekaj resnice! lp
uriahheep1
02. 12. 2008 10.19
+1
Prodam rabljen BMW 320D, lepo ohranjen. Lokacija ogleda Tartinijev trg, s seboj prinesi ribiške škornje.
dejkometod
02. 12. 2008 09.32
+1
Verjetno se res biža konec sveta. Vsaj tako že kaže kaj se dogaja. Z družino in s prijatelji tako radi zahajamo na lepo obalo, če se ji še reče lepa.Ubogi ljudje in škoda lepih mestnih jeder. Pa vseeno, moramo biti optimistični, na boljše, da bomo še poslušali tisto lepo pesmico o Piranu in Portorožu. Ja ,narava je neizprosna in vedno bolj je ogrožajoče vse na tem planetu.
robetosss
02. 12. 2008 09.27
vem da je naravna katastrofa, samo dobro zgleda :) pa vem da ni smešno al pa kaj...
yapi
02. 12. 2008 08.58
ko benetke ej
sarcom2
02. 12. 2008 08.42
Misa KK: prav imaš... pisalo bo Avto z obale- kao ni videl soli, ker ne solijo cest pozimi ko ni snega in zmrzali hehehehe, sm pozabl bojo povedat, da je bil do polovice 2 dni potoplen v morski vodi hehehehe salut
jezni_jezek
02. 12. 2008 08.37
spet bojo avtomobili poceni
Brus123
02. 12. 2008 08.31
prodam sistem za indikacijo izlitja (zalitja) vode!!
ekskluziv.scena
02. 12. 2008 08.19
hmm... jaz sem pa slišal, da, če dvakrat ne narediš izpita, dobiš CE tablice.
Harrison
02. 12. 2008 07.53
Tom tom - motiš se, daleč naslabše vozijo KR. To kar ti počnejo, sorry - je nenormalno. Poznam inštuktorja za \"C\", ki je živel v Boh. Beli in inštuiral v Kranju je zaradi nestrinjanja z metodologijo učenja pustil delovno sredino in sedaj dela v Ljubljani.
odkimasin
02. 12. 2008 07.18
-2
Če kupiš od Primorca avto ti v dveh letih prerusta, poleg tega so pa še najslabši vozniki v Sloveniji. Se čuti vpliv Italije!
BB70984
02. 12. 2008 06.42
zdaj pa vem zakaj je Tartinni tako visoko.
levamama
02. 12. 2008 05.50
Aldin Deli?
02. 12. 2008 02.24
še par sto let pa bo triglav poplavljen:)
Chavah
02. 12. 2008 00.23
ahahahahahah 5. fotka iz benetk zmaga xD Boli jih dupe ce je poplava al ne xD
srulj
01. 12. 2008 23.09
hvala bogu da sem bol iz severa..
laaaaa8
01. 12. 2008 23.03
Noroo.. kej takega se pa ne spomnim, da je blo. No samo da se bo porihtalo pa da ni kakšne večje škode ;)