Slovenija

FOTO in VIDEO: Štirje poškodovani v neurjih

Ljubljana, 13. 07. 2008 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./R.E./L.H./STA
Komentarji
103

V neurju na območju Kamnika so se lažje poškodovali štirje ljudje. Močan veter in toča sta prizadela tudi Štajersko in Prekmurje. Ponekod je uničilo večino pridelkov. Pričakujemo lahko nova neurja.

Nekatere dele Slovenije so spet zajele padavine z neurji. Močni nalivi so prizadeli predvsem območje Medvod in Kamnika, so nam povedali na Upravi za zaščito in reševanje. Kot so povedali vremenoslovci, so sunki vetra na območju Kamnika pihali tudi z močjo do 120 km/h.

Na območju kraja Kranjski Rak v občini Kamnik je na osebno vozilo padlo drevo in lažje poškodovalo štiri ljudi. Tri so v ljubljanski Univerzitetni klinični center odpeljali s helikopterjem, enega pa so odpeljali z reševalnim vozilom, so povedali v Centru za obveščanje RS.

V Vodicah pri Ljubljani je neurje razkrilo streho osnovne šole.
V Vodicah pri Ljubljani je neurje razkrilo streho osnovne šole. FOTO: Natalija Rus

V Kamniku je škoda zelo velika, natančnejše ocene o škodi pa bodo znane v prihodnjih dneh. Na območju Medvod naj bi veter odkril 15 do 20 streh, podrl pa okoli 30 dreves. Na območju Vodic je veter popolnoma ali delno odkril 80 do 100 hiš, tudi OŠ Vodice je povsem odkrita.

Huda ura je bila v Stanežičah, Zbilju, Snoviku, Markovem. Močan veter je podiral drevesa ter odkrival strehe. Kot nam je sporočila bralka, so v Vodicah celo ostali brez elektrike. Številne ceste so neprevozne. Na terenu so gasilci.

Neurje je zajelo tudi območje Gornjega Grada in Ljubnega in se pomaknilo tudi proti severovzhodu Slovenije. Bralci so nam poslali fotografije iz Velenja, Koroške, Lenarta in okolice Maribora, kjer je klestila toča. Po prvih podatkih je škoda ogromna.

Bralcem, ki so nam poslali fotografije, se zahvaljujemo.

V centru Maribora nad tržnico je v Strossmayerjevi ulici močan veter podrl staro drevo, ki je padlo na bližnji stanovanjski objekt. Na Lentu je veter izruval manjše drevo na promenadi.

O močnem vetru (sunki tudi do 90 km/h) in nalivih s točo poročajo tudi z območja Murske Sobote. Po Prekmurju je odkrivalo hiše, ruvalo drevesa, na poljih pa je toča ponekod uničila tudi okoli 80 odstotkov pridelka, zlasti pšenice in koruze.

V Polani pri Murski Soboti je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje. Višina škode bo znana v prihodnjih dneh. V Prekmurje se je že odpravil notranji minister Dragutin Mate, ki bo obiskal nekatere od krajev, ki so bili v popoldanskih neurjih najbolj prizadeti.

Izruvano drevo na mariborskem Lentu.
Izruvano drevo na mariborskem Lentu. FOTO: Jani Dolinšek

Neurje je prizadelo območja na črti Gornja Radgona–Murska Sobota–Moravske Toplice. S prizadetega območja poročajo predvsem o veliki gmotni škodi. Odkritih je bilo kar 50 hiš in nekaj trgovin. Zaradi neurja so bile zaprte nekatere ceste, številni pa so ostali brez elektrike. Prav tako z območja poročajo o škodi na poljih, ob čemer izpostavljajo koruzo, buče in grozdje. O zadnjem hujšem neurju poročajo ob 19.20. Območje občine Dobrovnik, na meji z Madžarsko, je zajelo neurje s točo.

Napovedi pravijo, da lahko nevihte ter lokalna neurja z močnimi sunki vetra pričakujemo tudi ponoči. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, pogosto bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Začel bo pihati severovzhodnik, proti večeru na Primorskem zmerna burja. Ohladilo se bo. Več o vremenu ...


SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxjuve17xx
14. 07. 2008 09.42
Danes zjutraj okoli 04 : 45 spet en črni oblak ki je prišel že okoli 22:00 zvečer. 5x je udarilo v naši vasi + toča velika 1,5 - 2cm. Toča je šla približno 2 minuti in sicer ni deževalo! Lp
nosferatu
14. 07. 2008 09.04
Se oproščam za napako, moral bi napisati Channel 4, ne 5.
nosferatu
14. 07. 2008 08.20
Smacky, priporočam ti da si najprej prebereš odzive na oba filma ter jih šele nato priporočaš. Za informacijo: "An inconvinient truth" je bil posnet od moža, ki bi skoraj postal najmogočnejši voditelj na svetu, vendar so ga skenslali, da bi lahko nastavli naftarsko lutko. Film je bil posnet s pomočjo privatnih sredstev ter pomoči človeko- in naravoljubnih organizacij. Vsa dejstva iz tega filma so realna ter preverljiva, kar se kaže tudi na dejanskem stanju povsod okoli nas in to vsak dan bolj nazorno. V filmu so podana mnenja mnogih uglednih znanstvenikov, od katerih tudi danes vsi stojijo za povedanim, poleg tega dobivajo vedno več somišljenjakov povsod po svetu. Film "The great global warming swindle" je bil posnet v produkcijski hiši Channel 5 in sicer po naročilu (ter plačilu) nekaterih megakorporacij, kot so Texaco, Shell ter vladnih znanstvenih agencij izključno z namenom, da naredi "spin" teorijam o človeškem vplivu na okolje ter jih čim bolj diskreditira. Marsikaj ti lahko pove sam podatek, da so "znanstvene" podatke v tem filmu morali vsaj 3x rezat, brisat in spreminjat, saj so jim razne kredibilne ustnove zagrozile s tožbami zaradi izkrivljanja ter napačne predstavitve podatkov. Poleg tega se je po ogledu filma oglasilo tudi dosti v filmu prikazanih znanstvenikov ter zahtevalo, da se dele z njihovimi govori umakne iz filma, saj so jih zavedli s poplnoma drugačnimi vprašanji ter njihove odgovore predstavili v napačnem in zavajajočem kontekstu. Na končni DVD verziji so tako Channel 5 morali pod grožnjo tožbe izrezati kar nekaj materiala (vsaj 30 min), kar pa ni ravno v ponos ne produkcijski hiši, ne njihovim naročnikom in prav tako ne tebi, ki si to tako pohlevno kupil kot večjo resnico od ostalih. Priporočam ti, da še malo pogooglaš o obeh filmih, ker se mi ne da dalje naštevat. Srčno upam, da boš v prihodnjih letih, ko bojo strele ter povodnji dosegle tudi tvoj prag, odvrgel svoje družbeno vsiljene plašnice ter pogledal v realni svet; na žalost pogled ne bo nič kaj lep, vendar bo pa vsaj realen. Lep pozdrav.
denisbence
14. 07. 2008 08.03
Tu, 5km iz Gornje Radgone, gre dež že od vleraj, toča pa je bila ponoči dvakrat in to kar velik naliv. Ob 2:00 in 5:00. Glede pilota kot pa pravi xxjuve17xx..eno letalo je včeraj popoldan letelo nad Radgono, mogoče je bilo iz avstrije, če je tisto naše moralo pristati na ptuju...samo očitno ni kaj veliko naredilo.
xxjuve17xx
14. 07. 2008 07.25
Na Žurnal-u lepo piše da so pilota v zrak poslali potem ko je začela ''tolsti'' toča, zato je moral zasilno pristati na letališču Ptuj. Sicer pa bi morali imeti min. 3 pilote v pripravljenosti. Če bi pilotu uspelo, nebi bilo v Pomurju toče. Lp
Smackyx
14. 07. 2008 07.14
... in nato še The Great Global Warming Swindle!
Smackyx
14. 07. 2008 07.11
Vsem ki slepo verjamete larifariju, da lahko človek vpliva na podnebje, si oglejte dokumentarec An Inconvenient Truth.
Smackyx
14. 07. 2008 07.09
speaker13.07.2008, 21:59 Uau, 70 let pa je res neko obdobje! naske_fan 13.07.2008, 22:03 In ti res misliš, da lahko človek vpliva na to? In mi smo krivi ker pošiljamo satelite v vesolje in hodimo po luni?
ZAspremembe
14. 07. 2008 00.52
pri nas pod gorjanci na dolenjskem še dežja nismo imeli
Ardene
14. 07. 2008 00.26
Narava vrača udarec noremu človeštvu, vsako leto huje bo.
von.smallhousen@gmail.com
13. 07. 2008 22.51
če bi mene hotli intervjuirat bi jih najmanj nagnal, magari bi jim še razbil kamero.
von.smallhousen@gmail.com
13. 07. 2008 22.50
in novinarka na poptv je vsa srečna, ko lahko s svojim bombastičnim glasom poroča o nesreči, ki njej verjetno ni naredila škode. poptv= senzacionalistična rumena televizija v slogu slovenskih novic. za bruhat ste, poptv, in lahko vas je sram.
PGDMoste
13. 07. 2008 22.21
Na severu smo ga odnesli najslabše - http://www.pgd-moste.si/intervencije/poplave/neurj... Kamniku še zmeraj prekrivajo strehe.
Slavko ?erv
13. 07. 2008 22.20
Men pa nekaj zanima . Ka, je pa sedaj tornado izginil ? :))
sledge
13. 07. 2008 22.06
krovstvo s-metal tota bo najboljše da si še pleh vržes na glavo da te skuri do kraja
naske_fan
13. 07. 2008 22.03
smacky A si ti normaln ? kdo pa posega v naravo? kdo posilja satelite v vesolje, kdo hodi po luni ? po tvojem to ni clovek . ZRESNI se !!!
srecnii
13. 07. 2008 21.59
smacky: Kaj teb ni jasno? Dobro veš, da starejši ljudje ne pomnijo takih ujm. Je rekla ena starejša ženska v 70 letih nisem doživela kej tazga, ampak takih izjav je že vsak slišal najmanj XX. Za tele močne nevihte se pa že tako ve, da smo krivi ljudje. Kdor ne uboga ga tepe nadloga ?
sadsmile
13. 07. 2008 21.41
končn elektrika!
masha.a
13. 07. 2008 21.41
stari v murski soboti sploh nimamo več parka.vse je skoraj podrto. prijatlom je v bazen fu*nilo sedežne, pa smreke podrlo na električne kable.eno ulico dalje pa je od 15 hiš, 12 hiš odkritih.enim je celo z ene hiše prletela streha v njihovo, tak da so meli luknjo v dnevni sobi. grozno.
Smackyx
13. 07. 2008 21.26
speaker13.07.2008, 19:58; kaj pa je 70 let proti zemljini zgodovini? Stvari so se dogajale, ko na zemlji človeka še ni bilo in se bodo tudi ko ga več ne bo. To ni nič nenavadnega. In obdobje 50-200 let je glede na zemljino zgodovino pljunek v morje. Zato mi ne tule s takim, da smo mi (ljudje) krivi za to. To se je dogajalo in se še bo. Zemlja malo bolj kihne, pa nas ne bo več. Če je požrla cele kontinente in civilizacije, bo pa še teh nekaj človeških smeti. Zdi pa se nam, da se to vse pogosteje dogaja, ker živimo v dobi informacijske tehnologije, kjer v nekaj minutah izveš kaj se dogaja na drugem koncu sveta. Potem pa še mediji vse malo napihnejo pa smo tam. Pamet v roke!