Slovenija
Oglas

Veste, kako pravilno vzdrževti bazen?

Ljubljana, 01. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vse za bazen
Komentarji
0

Če smo prejšnič govorili o tem, kako dobro bi bilo imeti lastni wellness kotiček na domačem vrtu, bomo danes nekaj več besed namenili njegovemu vzdrževanju.

Bazen - 2
Bazen - 2 FOTO: Bazen

Potrebno se je zavedati, da sam nakup bazena ni dovolj. Ne glede na to za kakšnega se odločimo, ga je potrebno vzdrževati. Nepravilno vzdrževanje lahko povzroči škodo na bazenski tehniki ali celo negativno vpliva na zdravje njegovih uporabnikov. In kako poskrbeti, da bo bazenska voda dovolj kvalitetna in zdrava? Luka Remic, direktor podjetja Remax d.o.o. priporoča naslednje:

Bazen - 1
Bazen - 1 FOTO: Bazen

"Vodo moramo vzdrževati fizično in kemično. Fizično vodo vzdržujemo z odstranjevanjem delcev umazanije iz bazenske vode. Tu večino dela opravi filtrirna naprava, preostanek pa opravimo z bazenskim sesalcem in ročno. Kemično pripravo vode pa opravljamo s sredstvi za vzdrževanje vode. Pri tem je pomembno, da vzdržujemo pravilno pH vrednost in da jo dezinficiramo. Najpogostejša načina dezinfekcije bazenske vode sta s klorom in z aktivnim kisikom. Z vzdrževanjem se na ta način najlažje izognemo težavam z vodo."

Sicer je potrebno vedeti tudi, da so spremembe v bazenski vodi lahko zelo hitre. To se še posebej rado zgodi v primeru, ko je temperatura vode v bazenu višja od 28° Celzija ter ob nevihtah in deževju! Tako je po vsaki nevihti, če seveda nimate bazenske strehe, priporočljivo narediti »šok terapijo« z dezinfekcijskimi sredstvi, kot sta klor in kisikova metoda. Prav tako pa je za kvalitetno bazensko vodo potrebno bazensko dno s sesalcem posesati vsaj enkrat tedensko.

Bazen - 4
Bazen - 4 FOTO: Bazen

Težava, s katero se lastniki bazenov ob nepravilnem vzdrževanju pogosto soočijo, so tudi alge. Nevarnost, da se pojavijo, nastane predvsem takrat, ko temperatura vode preseže 28° Celzija, ob preobremenitvi bazena (preveliko število kopalcev) ali, ko v bazensko vodo pride umazanija, ki jo običajno prinese nevihta. Semena alg so namreč povsod okoli nas. Kako torej vedeti, da so se začele naseljevati v bazen? Preprosto. Prvi znak so spolzke stene.

Bazen - 3
Bazen - 3 FOTO: Bazen

Da boste lahko v prednostih bazena na domačem vrtu uživali še vrsto let, je tako pomembno, da se zavedate, da je vzdrževanje, ki vam bo vzelo le nekaj minut tedensko, ključnega pomena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3