Slovenija

Veselijo se domačini, poleti bodo veseli še počitnikarji

Ilirska Bistrica, 22. 12. 2015 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S krajšo slovesnostjo so odprli ilirskobistriško obvoznico. Župan je ob tem izpostavil, da obvoznica pomeni večjo varnost za domačine, saj se bo promet, predvsem tovorni, preusmeril izven središča, hkrati pa bo v poletnih konicah manj osneževanja in obremenitve s hrupom.

Na novi 2,4 kilometra dolgi obvoznici so zgradili podvoz in keson dolžine 191 metrov, tri križišča, od tega eno krožno, tri premostitvene objekte, različne oporne konstrukcije in priključek regionalne ceste z obnovo mostu čez reko Reko.

Ukinili so tudi nivojski prehod ceste z železniško progo ter postavili horizontalno in vertikalno signalizacijo. Za najšibkejše udeležence v prometu so poskrbeli z ureditvijo površin za pešce, podhoda za pešce in kolesarje ter izvedbo cestne razsvetljave.
S krajšo slovesnostjo so popoldne odprli ilirskobistriško obvoznico. "Sprememba režima prometa bo v poletnih prometnih konicah pomenila bistveno manjše onesnaženje in pa tudi obremenitev s hrupom. Prekategorizacija sedanjih državnih cest v občinske pomeni tudi poenostavitev izvedbe načrtov tistih projektov, ki se načrtujejo v prihodnosti, to je predvsem ureditev kanalizacije in daljinskega ogrevanja mesta," je ob odprtju dejal župan Emil Rojc.

Obvozni predstavlja največjo in najpomembnejšo investicijsko pridobitev občine v zadnjih 20 letih, poudarja župan Emil Rojc.
Obvozni predstavlja največjo in najpomembnejšo investicijsko pridobitev občine v zadnjih 20 letih, poudarja župan Emil Rojc. FOTO: POP TV

Obvoznica, ki po Rojčevih besedah predstavlja največjo in najpomembnejšo investicijsko pridobitev občine v zadnjih 20 letih, bo imela velik pomen tudi za novo zgrajeno industrijsko cono, ki leži tik ob njej. Kot je napovedal župan, bo občina zdaj začela s prodajo 12 parcel v skupni izmeri več kot 34.000 kvadratnih metrov. Ta prostor, ki zdaj dobiva bistveno drugačen pomen, so namenili predvsem storitvenim in trgovskim dejavnostim, pri čemer razvoj industrijske cone pomeni tudi nova delovna mesta.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je poudaril, da projekt ne bi bil mogoč brez evropskih sredstev, hkrati pa opozoril, da evropskih sredstev za tovrstne projekte v prihajajoči finančni perspektivi ne bo več na voljo. Na ministrstvu si bodo kljub temu prizadevali, da bi tudi v prihodnje zagotavljali potrebna sredstva za takšne investicije. Na tem območju si po ministrovih besedah veliko obetajo tudi od nove cestne povezave med mejnim prehodom Jelšane in avtocesto.

"Upam, da bomo tudi tukaj v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi v čim krajšem času dosegli nek premik, izbrali najuspešnejšo varianto in potem nadaljevali s sprejemanjem državnega prostorskega načrta in potem v nadaljevanju tudi z realizacijo tega prepotrebnega projekta," je dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.