Slovenija

Vesel že prek prve stopnice v državnem zboru

Ljubljana, 23. 04. 2013 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani mandatno volilne komisije državnega zbora so soglasno potrdili kandidaturo Tomaža Vesela za predsednika računskega sodišča, ki ga je predlagal predsednik Pahor. Predstavnica predsednikovega kabineta je dejala, da gre za eno pomembnejših funkcij.

Tomaž Vesel.
Tomaž Vesel. FOTO: POP TV

Mandatno-volilna komisije DZ se je na današnji seji seznanila s predlogom predsednika države Boruta Pahorja, ki DZ predlaga, da za predsednika Računskega sodišča imenuje Tomaža Vesela. Člani komisije so predlog potrdili soglasno.

Generalna sekretarka predsednikovega urada Nataša Kovač je v povzetku Pahorjeve odločitve povedala, da se je Vesel predstavil vsem poslanskim skupinam in da je predstavil obširen program ukrepov za večjo učinkovitost računskega sodišča. "To je še ena od pomembnih državnih funkcij, o kateri bo letos odločal DZ," je dejala.

Vesel je v svojem programu izpostavil prednostna področja dela računskega sodišča, optimizacijo dela ter potrebne spremembe zakona o računskem sodišču. V svojem dosedanjem delu je kot vrhovni državni revizor, od leta 2004 od februarja letos pa tudi kot prvi namestnik predsednika računskega sodišča pokazal kredibilnost in dobro poznavanje področja revidiranja javnih naročil in koncesij, je povzela.

Kandidat se je predstavil vsem poslanskim skupinam, ki so ga večinoma tudi podprle. Takoj je prepričal DeSUS, DL, SDS, SLS in NSi, dobre možnosti pa so mu napovedali tudi v PS in SD. V državnem zboru ga mora za izvolitev na funkcijo podpreti večina poslancev. Veselova protikandidatka je bila direktorica Urada za nadzor proračuna Nataša Prah.

Sedanjemu predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu se mandat izteče 31. maja. Sprva je tudi sam napovedal kandidaturo, a je od nje odstopil zaradi vprašanja, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
23. 04. 2013 11.13
+2
PA STE ZIHER, DA JE BREZ DLAKE NA ŽIVLJENJEPISU!?
samastur
23. 04. 2013 11.05
bravo Tomaž....