Slovenija

Verske skupnosti skupaj proti zakoniku, za le evangeličani

Ljubljana, 20. 03. 2012 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Štiri velike verske skupnosti bodo skupaj vernike pozvale, naj na referendumu glasujejo proti družinskemu zakoniku. Vodstvo evangeličanske cerkve pa se s tem ne strinja. Opozarjajo, da je treba v ospredje postaviti otroka.

Štiri velike verske skupnosti v Sloveniji – rimskokatoliška, pravoslavna, muslimanska in judovska bodo strnile vrste. Skupaj bodo vernike pozvale, naj na referendumu glasujejo proti družinskemu zakoniku. To nameravajo storiti s podpisom skupne izjave.

Katoliška cerkev in islamska skupnost sta sicer že predlani podpisali skupno izjavo proti izenačevanju istospolnih parov z raznospolnimi. Takrat se je v javnosti že začela razprava o tem delu družinskega zakonika. Kaj točno bo v skupni izjavi štirih skupnosti pisalo tokrat, še ni znano. Sodeč po izjavah, ki sta jih o zakoniku že dajali katoliška in islamska skupnost, naj bi šlo za nasprotovanje razširjenemu pojmovanju družine v zakoniku.

O družinskem zakoniku bomo odločali v nedeljo.
O družinskem zakoniku bomo odločali v nedeljo. FOTO: Gibanje ZA Družinski zakonik

Evangeličanski škof Geza Erniša pa ne bo podpisal skupne izjave, saj opozarja, da je treba v ospredje postaviti otroka in biti strpen do vseh skupnosti, v katerih dandanes živijo otroci. Kot je dejal, je treba poskrbeti za vse otroke enakopravno. Ne strinja se tudi s katoliško razlago, da zakonik lahko prinese zlorabe, možnost trgovanja z otroki in ženskami, ki da bodo istospolnim za plačilo rojevale otroke.

Evangeličanska duhovnica Jana Kerčmar Džuban pa je dejala, da bi poročila verujoča istospolna partnerja. "Kdo sem jaz, da sodim, sodil nam bo bog, seveda pa ne bi poročala vsevprek," je dodala. Poroka pri evangeličanih ni zakrament, pravil in prakse še nimajo, v tujini je obred pri istospolnih drugačen.

Danes se je sicer začelo predčasno glasovanje za družinski zakonik. Uradnih podatkov o današnji udeležbi sicer še ni, je pa bila na nekaterih voliščih prava gneča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja