Slovenija

Verniki prižgali prvo svečko

Ljubljana, 29. 11. 2009 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S prvo adventno nedeljo se v Katoliški cerkvi začenja neposredna priprava na božič. Na adventnem vencu verniki prižgejo prvo svečko, nato pa vsako nedeljo po eno dodatno. To dodajanje luči simbolizira rast dobrega v življenju.

Z današnjo prvo adventno nedeljo se v Katoliški cerkvi začenja neposredna priprava na božič, praznik Jezusovega rojstva. Znamenje zunanje priprave je adventni venec, ki s svečami ponazarja štiri adventne nedelje. Veselje ob pričakovanju novega življenja simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem, so zapisali na škofovski konferenci.

Adventni venček
Adventni venček FOTO: Špela Zupan

Adventni čas je čas pričakovanja, ki za kristjane pomeni priložnost za izkazovanje solidarnosti z bližnjimi in pomoči potrebnimi. Kot pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci, poteka poleg zunanjih in materialnih priprav v tem času tudi duhovna priprava v osebni molitvi in v obliki prejemanja zakramentov, posta, opravljanja dobrih del ter dajanja miloščine.

V Katoliški cerkvi se danes začenja tudi novo cerkveno leto in v njegov celoten potek je vtkana tudi simbolika rojstva oz. novega začetka. Kot pojasnjujejo na škofovski konferenci, ne gre le za spominjanje preteklih božjih del v zgodovini, ampak tudi za aktualizacijo svetopisemskih sporočil v današnjem času.

Čas priprave na božič se zaključi v tednu po četrti adventni nedelji, na predvečer božiča. Na adventnem vencu, spletenem iz zelenja, bodo verniki danes prižgali prvo svečko, nato pa vsako nedeljo po eno dodatno. To dodajanje luči simbolizira rast dobrega v našem življenju, pojasnjujejo na škofovski konferenci.

Adventni venec se je kot okras in liturgični simbol adventnega časa v Sloveniji uveljavil v 80. letih 20. stoletja. Prevzeli smo ga od germanskih narodov, ima pa več simboličnih pomenov in razlag. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost, zimzelene veje govorijo o življenju, simbolika vijolične barve pa predstavlja upanje.

Štiri sveče, ki so lahko samo v vijolični ali beli barvi, med drugim predstavljajo tudi štiri strani neba, kar govori o univerzalnosti Kristusovega rojstva za ves svet in vse ljudi, so še zapisali.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
30. 11. 2009 20.21
Zgornja slika največja blamaža za POP TV, razen seveda, če ni le simbolična. Čudno, da niso objavili jesusa na križu ali sv. Marije s kakšnim drugim tipom in brez trebuha?
Tosho84
30. 11. 2009 11.48
Verniki ste ignorantski! Zgleda, da razen verskih knjig, niste prebrali niti ene knjige, ki bi vam stvari malo bolje razložila. Kvantna fizika, evolucija....vse te stvari so vam tuje. In na živce mi greste s svojimi cerkvami, mošejami, templji. Vsiljujete svoje zastarele, homofobne, rasistične poglede na svet! Religija je bolezen, bog je virus. Ateizem je zdravilo!
Prassek
30. 11. 2009 00.10
Demosten, Žal sem eden tistih, ki strogo ločuje vero in cerkev. Cerkev je samo medij, ki ima svojo agendo, ki je verjetno bolj malo povezano s tem v kar ti veruješ. Moja vera so predvsem poštenje, spoštovanje in odgovornost. V letih, ki sem jih prebil na naši zemlji sem srečal preveč vernikov ki: - so na šihtu kradli, pa šli k spovedi - se napijali, pa šli k spovedi - povzročali nesreče, pa šli k spovedi - pretepajo svoje žene, potem pa k spovedi - pretepajo otroke, potem pa k spovedi, Raje tega ne počnite pa ne bo treba k spovedi, kajne?
bostjan@kocevje.com
29. 11. 2009 23.07
pa še srebrna radgonska penina je na sliki...ste začel propagirat alkohol??? tok slabo vam gre??? a ni to tut prepovedano???
bostjan@kocevje.com
29. 11. 2009 23.05
slika je verjetno zgolj simbolična....kok ste lahko zbral sliko ko se vidi da so tri svečke že pogorjene....mogle bi bit tri še čis nove, četrta pa bi molga goret....sramota za pisca članka...
skydrol7
29. 11. 2009 22.48
DRUZINA DOM VERA
Milivoje Hajdukovi?
29. 11. 2009 22.07
Komu je to treba, in komu na čast.? Vse te ceremonije človk počne iz poželenja svojih oči in lastnega zadovoljstva. Na zemlji živimo kratko, dejansko v prolazu, zato zagotovo ni prava pot v udobnosi in ceremonijam. Prava pot, katera nam zgotavlja duhovno življenje v večnosti, je : ljubezn, usmiljenje in odpuščanje, ki temelji na pravičnosti. Tega, kratkega in jasnega sporočila ne pošiljm zaradi sebe, pošiljm ga zaradi zapeljanih: Izpolnjuj zapovedi moje, da ljubiš Jezusa iz vse duše svoje in bližnjega svojega, kakor samoga sebe. b
komarec
29. 11. 2009 20.58
Za svečarji stoji pa RKC
komarec
29. 11. 2009 20.56
Svečarji bodo imeli velik biznis.
Tonček Balonček
29. 11. 2009 19.44
Brez zveze, danes smo prižgali svečko Arsenalu, ki ga je ponižal Chelsea. To je realnost tega sveta, ne pa neke luči in ne vem še kaj!
6-5
29. 11. 2009 19.29
Kaj pa jaz. Meni jo prižigajo že 17. leto Upam na še kateri novi cerkveni praznik. Bom vsaj doma Jaz tako močno verujem v Boga, da, jutri naprej
Tonček Balonček
29. 11. 2009 18.54
Večina cerkvenih praznikov so itak el modifikacije poganskih in židovskih, kar s epa obilčajev tiče, so več ali manj vse sprejeli s severa, razenzdaj Noči čarovnic ter Valenitobevga, ti so pa že amerikanski! Mošeje pa nočemo, ne paše sem, mi hočemo med izdelovanjem venčkov in butaric svoj mir!! Če bis poštovali vero naših prednikov, bi seveda ostali pogani, tako imamo pa kot preostanek politeizma in totemizma le še sveto trojico, mučence ter svetnike in seveda sv. Marijo Devico! Toliko, da prehod ni bil prehud. Muslimanis o šli skok dalje in imajo lel Alaha, brez lobistov! Modernejši pristop pač, končno so le začeli več kot 500 let po Kristusu!
Audy
29. 11. 2009 17.44
Tu se gre pomoje bolj za odštevanje do solsticija 21 decembra, točno štiri nedelje in en dan do obrata. Pa lepo praznovanje
theykilledKenny
29. 11. 2009 14.04
A prvo svečko bodo prižgali? Kdo je pa umrl?
mojcico
29. 11. 2009 13.55
Res je beden človek, ki mora svečke prižigat, da bi mogoče kdaj imel srečo. Drugi raje delamo in si sami ustvarjamo srečo.
titovka
29. 11. 2009 13.44
Demosten...žalostno je brati komentarje katoliških podpornikov, zato ti priporočam, da si prebereš na netu ---kaj piše o CERKVENEM BOGASTVO....to si preberi potem se oglasi!!!!!!
Tonček Balonček
29. 11. 2009 13.41
V Katoliški cerkvi sje je bila prejšnja nedelja, posvečena Kristusu, Kralju vesoljstva, tudi zadnja v prejšnjem cerkvenem letu in včeraj smo pričeli novo cerkveno leto.
titovka
29. 11. 2009 13.40
Tonček Balonček29.11.2009, 09:25........ TEBI VSAKA ČAST, LEPO SI TO NAPISAL!!!!!!!
Nauders
29. 11. 2009 13.38
Roxio popolnoma prav imaš
komarec
29. 11. 2009 13.27
Demosten 29.11.2009, 09:48 13 Žalostno je brati komentarje v času ujetih jugonostalgikov, ki častijo bivšo državo, postavljeno na krvavih temeljih, ki je sistematično kršila človekove pravice in omejevala svobodo ljudi. Žalostno je gledati posnetke, kako horda neciviliziranih ... pleše kolo v čast enemu izmed top10 morilcev na svetu. Žalostno je, da častite državo, ki je glavni krivec, da danes nimamo plač primerljivih Evropskim zahodnim državam in po razvitosti nismo primerljivi njim. Čeprav sem zaveden Slovenec, se sramujem takih rojakov. Še bolj žalostno je brati komentarje takih vernikov, ki pod pretvezo vere izžarevajo veliko nestrpnost do drugače mislečih. Tako kot verni imate pravico častiti vaše, pustite mi prosim pravico častiti moje. Hvaležen sem tistemu, ki je nekaj zame naredil jn mi je nekaj dal. V prejšnjem sistemu sem imel štipendijo in sem se izšolal, takoj so mi dali službo. Dobil sem stanovanje in moja družina je bila preskrbljena, da ne govorimo o zdravstvu brez čakalnih dob. Tega niso dali samo meni, vsem, ki jih jaz poznam. Za to državo pa sem 14 dni držal puško, zskrbljen kaj bo z mojo družino, z mano in z mojim narodom. Ta država je šla svojo pot in lahko rečem, da zame ni storila ničesar. In ko smo že pri veri in cerkvi; nič nimam proti tistemu, ki veruje vendar naj veruje zase. Vsak lahko pove na glas zakaj veruje in časti in v kaj veruje in časti vendar ne, da vsiljuje svoje oziroma so neumni, ker niso taki kot on.