Slovenija

'Dokler bomo govorili samo o tem, kakšen je naš sosed, bodo zidovi med nami z vsako besedo postali nekoliko višji'

Ljubljana, 15. 08. 2016 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na praznik Marijinega vnebovzetja se je na Brezjah zbralo okoli 3500 ljudi. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen usmiljenja. Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Reportaža z Brezja
    01:58
    Iz SVETA: Reportaža z Brezja
  • Iz 24UR: Na tisoče vernikov na Brezje
    01:56
    Iz 24UR: Na tisoče vernikov na Brezje

V Katoliški cerkvi danes praznujejo Marijino vnebovzetje. Slovesna bogoslužja so potekala po številnih cerkvah, posvečenih Mariji. Marsikje so se na praznik pripravili že sinoči, s procesijami in nočnim bdenjem. Marijino vnebovzetje je največji cerkveni Marijin praznik. Čeprav gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem, pa je versko resnico, da je bila Marija "po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo", šele leta 1950 slovesno razglasil papež Pij XII.

Poleg Katoliške cerkve praznik Marijinega vnebovzetja obeležuje tudi Pravoslavna cerkev. Obeležili pa ga bodo 28. avgusta. V Sloveniji je 15. avgust od leta 1992 tudi dela prost dan.

Na Brezjah okoli 3500 ljudi

Na Brezjah se je zbralo okoli 3500 ljudi. Številni so prišli na Brezje, da bi se zahvalili Mariji za uslišane prošnje ali pa, da bi se nanjo obrnili z novimi prošnjami. Na tisoče vernikov je na Brezje prišlo že v soboto in v nedeljo, ko se je zvrstilo več svetih maš. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen usmiljenja. Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

Kot je pojasnil Zore, v letu usmiljenja presojamo vse oblike nasilja nad stvarstvom in nad človekom. Ob tem se je treba varovati skušnjave, da bi se pri presojanju spoštovanja stvarstva in človeka ozirali samo k sosedu.

"Kako pravičniški smo lahko, ko razgaljamo različne oblike izkoriščanja in krivic v svetu. Kako pretanjen občutek za pravico lahko pokažemo takrat, ko se bodisi v medijih bodisi v osebnih pogovorih ukvarjamo s tem, kar se dogaja v tretjem svetu, ali pa v tistih državah ali sistemih, ki nam zaradi ideoloških očal, ki jih nosimo, niso blizu, in zato brezobzirno kažemo s prstom nanje," je dejal.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen usmiljenja.
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osredji maši izpostavil pomen usmiljenja. FOTO: Miro Majcen

Kot je opozoril, se ob takšni pravičniški drži ne more nič spremeniti. Ko namreč na takšen način govorimo o izkoriščanju stvarstva in človeka, ostajamo do konca neusmiljeni. Svet pa postaja vedno bolj hladen in življenje vedno težje.

"Začeti moramo torej drugače. Dokler bomo spreminjali svet, ki je tam daleč, nekje zunaj, toliko časa se ne bo nikjer nič spremenilo. Dokler bomo govorili samo o tem, kakšen je naš sosed, bodo zidovi med nami z vsako besedo postali nekoliko višji," je opozoril.

Usmiljeni pogled se mora najprej obrniti vase. Namesto govorjenja o tem, kaj vse bi morali storiti drugi, se mora vsak človek, ki resnično želi spremeniti ta svet, najprej vprašati, kaj je pripravljen narediti sam za večje spoštovanje do stvarstva in kaj je pripravljen narediti za večje spoštovanje do človeka, je izpostavil.

Vprašal se je tudi: "Ali smo še narod, ki se veseli življenja? Ali smo narod, ki se veseli svojih otrok? Ali smo narod, ki svojim otrokom omogoča preživetje? Ali smo narod, ki tistim, ki so spočeti med nami, dovoli tudi, da se rodijo med nami?" Zore ima včasih občutek, da je "našemu narodu bolj pomemben medved v kočevskih gozdovih kakor pa otroci, ki v nemem kriku umirajo med nami, ker smo nehali biti usmiljeni, ker nočemo biti usmiljeni".

Kot je po končani maši dejal Zore, številke niti niso pomembne. "Ljudje smo zelo okuženi z kvantiteto, števili, ampak na zadnje je pomembno le srce vsakega posameznika, ki pride sem zaradi Boga, da doživi usmiljenje in ga nese v vsakdanje življenje in ga tam živi," je izpostavil.

Za današnji praznik je ključno sporočilo veselja, "kajti Marijino vnebovzetje je za vse nas sporočilo, da se naše življenje ne izteka na tej zemlji, ampak da smo rojeni za večnost in to mora osvoboditi človeka tudi na tej zemlji," je poudaril Zore.

Cvikl: Današnji praznik je praznik upanja

V osrednjem štajerskem Marijinem svetišču na Ptujski Gori je dopoldne maševal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Dejal je, da je bila Marija prva, ki je doživela polnost odrešenja in je z dušo in telesom pri Bogu. Zato je po njegovih besedah za verne današnji praznik v prvi vrsti praznik upanja, da tudi njih čaka to, kar je uspelo Mariji, če bodo pot zemeljskega življenja prehodili v veri in zaupanju v Boga.

Nadškof Cvikl se je dotaknil tudi vprašanja sprave in ob obnovi posvetitve Mariji izpostavil, da se nič ne bo spremenilo, če se ne spremenimo mi, če mi ne postanemo boljši. Po nas pa bo tudi naša domovina postala drugačna; takšna, kot si jo vsi želimo, bolj človeška, bolj v službi skupnega dobrega, kjer bodo v ospredju resnica, skrb za okolje, za družine, mladino, s čutom za rojake,...

Štumpf: Tam, kjer je usmiljenje, tam je življenje

Murskosoboški škof Peter Štumpf je v cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču izpostavil pomen usmiljenja. "Tam, kjer je usmiljenje, tam je življenje. Tam, kjer ni usmiljenja, nastopita sovraštvo in nasilje in končno tudi smrt," je dejal in dodal, da je usmiljenje "velika moč, ki prihaja od samega Boga". Pri tem se je dotaknil tudi aktualnih razmer.

"Zaman je načrtovati strategije proti terorizmu in sovraštvu, če ne načrtujemo, kako se bomo borili proti grehu, ki ogroža in uničuje vse, kar je dobro za ljudi. In kaj je največje dobro? To, da živimo v miru in veselju s seboj in z drugimi in da po smrti v Kristusu stopimo v večno slavo neskončno usmiljenega Boga," je dejal škof Štumpf.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je mašo vodil v Marijini baziliki v Petrovčah, koprski škof Jurij Bizjak v baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori, novomeški škof Andrej Glavan pa v novomeški stolnici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
15. 08. 2018 13.30
-2
To dvatisoč let staro maškeradno filozofijo je treba modernizirat. Ipak smo v dobi računalništva in jederske moči.
starima?ek 1
17. 08. 2016 11.56
-2
Po vojni so dobili vračilo kot povsod po Evropi.
korintos23
16. 08. 2016 17.57
-6
Koliko vrst Bogov je na toti lepi naši zemljici, ali pa nad njo v nebesih?
johanca123
16. 08. 2016 19.21
+2
Kollerik
16. 08. 2016 20.51
-6
štrekeljc
16. 08. 2016 21.30
+0
Kaj pa tisti, ki v njegovo čast svečke prižigajo?
johanca123
16. 08. 2016 17.13
+15
Von Tonzin - kar pust tuneka in srebrnega, ju bodo prišleki obrezali da bosta čeladarja! (seveda če imajo kaj sploh za odrezat od takih glist)
korintos23
16. 08. 2016 17.55
-3
Simoni?
16. 08. 2016 15.50
+22
Tunek. Ko berem kako se veseliš dejstva da je bilo med povojnimi poboji umorjenih skoraj 60.000 ljudi, med katerimi je bilo ogromno nedolžnih otrok, žensk in starcev, se spomnim tvojega komentarja poldrugi mesec nazaj. Pisal si da si zaposlen v šolskem sistemu!? Pri tvoji vzgoji je najbrž imela kar veliki vpliv šmarnica, kot tudi prekomerno gledanje partizanskih filmskih epopej. V človeku,ki zagovarja poboj nedolžnih, ni niti trohice človečnosti ali kakršnegakoli spoštovanja do sočloveka. Tisti, ki ga navdušujejo poboji tisočerih z žico zavezanih nemočnih ljudi, ki so jih izvedli "največji" sinovi naših narodov in narodnostnih skupin, ni vreden da ga sonce obsveti. Tudi za največje psihiatre današnjega časa si popolnoma izgubljen primer! Naj ti bo večna slava!
srebrnibreg
16. 08. 2016 16.01
-16
A se ti ne bi najprej vprašal za vzrok zakaj se je nekaj zgodilo in potem pisal o posledicah? Kaj pa izdaja lastne domovine in naroda. Kaj pa izrezovanje otrok iz živih mater, Kaj pa streljanje 15. in nekaj letnih fantov kot nič krive talce. kaj pa tisti pri Stranicah so se sami po drevesih pobesili, kaj pa postrelitev vseh domačih katerih je nekdo iz družine bil v partizanih in branil svoj narod in domovino med tem, ko so jo vaši hoteli predati Dolfiju................ ?????
srebrnibreg
16. 08. 2016 16.02
-17
Stonickni pa ne pozabi si pluse ponarejati za svoje pravljice.
Simoni?
16. 08. 2016 16.06
+18
Simoni?
16. 08. 2016 16.07
+18
Tunek. Kdo je pobil več nedolžnih ljudi? Rožman ali Ribičič?
Simoni?
16. 08. 2016 16.09
+16
No, ja. Tudi Kardelj, Ribičič, Kidrič in ostali komunistični voditelji so debelih 70 let prirejali "maše" za srbske komunistične klavce in voditelje....
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.10
-17
Če smo že pri škofih in praznikih... ena temeljnih sestavin Rožmanovega škofovanja je bil odločen ideološki boj proti komunizmu in Titu !!!
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.14
-14
Demokratični socializem se spet počasi vrača med nas... Samo to nas lahko reši !!!
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.16
-13
Čuj Von Tonin Novak...Rožman in ostali škofi so 20. aprila 1941 visokemu fašističnemu komisarju Emiliu Grazioliju izrazili lojalnost !!!
Simoni?
16. 08. 2016 16.20
+18
Točno. Demokratični socializem se vrača v Slovenijo. Par let nazaj je bila povprečna delavska pokojnina 700 eur..Danes le 500 eur. Ko bomo "dodobra" v demokratičnem socializmu, bo znašala borih 350 eur. Če verjamem v Boga me stane precej manj, kot če bi verjel Cerarju, Mramorju, ali Bog ne daj- Semoliču! Ne morem ti pisati replik ker, ali te radirajo, ali to počneš kar sam....
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.29
-8
Čuj Von Tonin Novak...če tak verjameš v boga in biblične pravljice...pol začni brati brata Grimm.
Simoni?
16. 08. 2016 16.35
+14
Vidim da mi vračaš milo za žajfo in prav je tako. Zelo cenim iskrene sogovornike, pa tudi če me označijo za klero - desničarja, čeprav sem le ubogi ultranacionalist, ki verjame v Vsemogočnega.
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.37
-7
No vidiš, pa mi je admin spet izbriso en post?...stem še je enkrat potrdil mojo trditef...
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.40
-7
Pa dobro...kdo še verjame v genezo?...Mislim halo !!!...Svet ustvariti v 6. dneh... Adam...rebra...Eva...kača...?????... Rdeča kapica je bolj verjetna !!!
srebrnibreg
16. 08. 2016 16.44
-11
Stonickni revček ubogi daj si še ponaredit pluse, da ne boš tako bu tasto izpadel kot vedno.
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.48
-11
Čuj Von Tonin Novak...veš kdo je moj "vsemogočen" ?...moja Julika in druge ženske !!!... Tista ki mi ga dvigne tak, da mi koža na riti poka...je fsemogočna...juhuhu...
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 16.52
-11
Čuj srebrni, jas sn sin dveh haložanof...in ponosen na to... Fsi smo bli v Zvezi komunistof Slovenije !!!
Kollerik
16. 08. 2016 16.54
-12
Tonzin nam seveda zamolči, da je kvazidesnica v tistih svojih kratkih letih predsedovanja sesula Slovenijo bolj, kot pa če bi jo 1000 levih vlad skupaj. 13 milijard pufa, storjenih v janševi vladi, da drugih neumnosti od zujfa naprej, tajkunov itd. niti ne omenjam....dobršen del gozdov so pohopsali vatikanarji (ob pomoči novih domačih izdajalcev), njihov pridelek je tudi nova velika razklanost naroda (ob veliki pomoči tačrnih klerofashijev) in tako naprej. Naš Tonzi tudi zagovarja lik in delo kolaboracije, pri tem pozablja na načelo zob za zob... razen ko gre za njegove seveda... in naravnost občuduje prefarbane stvari...bravo Tonzi, kar tako naprej.... :))
Simoni?
16. 08. 2016 17.22
+16
Če je to vse kar premore slovenska levica, se zanamcem piše zelo slabo. Le za pokušino: kranjski komunistični direktor Bohorič je pokradel več kot so vredni Zvon 1, 2,3,4,5 in 6 skupaj. Vsi hoteli od Pirana do Lendave so v njegovi lasti, vi - zaplankani "komunisti" agrarne preteklosti pa pišete o škodi ki naj bi vam jo povzročil škof Rožman!? Še enkrat ponavljam: Škoda ker vas je mnogo prezgodaj zapustil dr. Slavko Ziherl, največji strokovnjak na področju klinične psihiatrije vseh časov. Od kar se je poslovil vam gre le navzdol. Seveda so izjeme. Mramor, Tekavčičeva, Brenčičeva in ostali "poštenjaki" so si blazno opomogli. Dr. Miro Cerar je tudi doktor, a tako kot njegov oče je le strokovnjak za konje. Miro starejši, za konje z ročaji, Miro mlajši pa za ostale levosučne konje. Pa srečno vsem skupaj v Sloveniji!
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 17.55
-5
Čuj Von Tonin Novak...kak ti uspe samemu sebi naštepat tolko plusekof?
korintos23
16. 08. 2016 17.56
-6
Von...., ti si desnjak? Ti mater kak si neroden! hahaha
Simoni?
16. 08. 2016 18.09
+10
Tunek. spravil si me v dobro voljo, ker si začel stokati, tako kot srebrnijokl. Ata se zdaj poslavlja. Letim v Tel Aviv. Kar tri ure prej se odpravljam na ogled letališča, ki nosi ponosno slovensko ime: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Se pišemo čez slab mesec. Če vam kaj nisem povedal, si povejte kar sami! Pa srečno vsem skupaj v Sloveniji!
Kollerik
16. 08. 2016 19.08
-6
Von tonzi.... škoda, ker vas je mnogo prezgodaj zapustil dr. Janez Rugelj.... on bi vam brez dvoma bolj strokovno razložil, kje je vaš problem....
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 15.48
+0
Čujte voluharji...bog ne obstaja...Kapish !!!... Praznik je pač fajn ker smo lahko doma...in nič več !!!
FoglofffTunekkk
16. 08. 2016 15.52
+1
Ka sledi izbris?... Zato ker resnico govorim?
Salah al-Din
16. 08. 2016 14.47
+1
Ko se bo Jezus pojavil na vseh displejih po svetu in nagovoril ljudi; Jaz sem Jezus božji sin in vaš odrešenik in od danes dalje bom z vami. Da sem res to za kar trdim, bom dokazal s tremi čudeži. Najprej bom prestavi Nanos na Prekmurske ravnice. Tako bo izpolnjeno moje navodilo, da je molitev moč s katero lahko premikamo gore. Vsakdo bo lahko preveril, da je v Prekmurju resnični Nanos. Preko noči bom ozdravil vse obolele za rakom, ki se ne bo nikoli več pojavil v nobeni obliki in kot tretji čudež, zagotavljam da od jutri naprej ne bo noben otrok več lačen. Ko se bo to zgodilo bom prvi, ki se bo vrgel na kolena. Dokler pa moram verjeti in verovati v Boga ki so ga baje videli neki nepismeni pastirji, katerih potomci pasejo koze na obronkih Afganistana in so jim le-te ljubše kot ženske, bom pač ostal ateist.
Simoni?
16. 08. 2016 14.59
+2
No, ja. V Evropi smo že pokasirali enih 20 milijonov muslimanskih "ateistov" Eden več, ali eden manj....Scheißegal...
Salah al-Din
16. 08. 2016 15.00
-1
Nobene razlike ni med religijama kot sta krščanstvo in islam.
Simoni?
16. 08. 2016 15.02
+5
Res je. La da je pri muslimanih število "miroljubnih" pirotehnikov, enormno veliko...
srebrnibreg
16. 08. 2016 15.13
+3
Ti so pač 500 let za kristjani saj so kristjani takrat tudi tako z nasiljem širili svojo vero.
Salah al-Din
16. 08. 2016 14.36
+5
V Bibliji piše, da je vsaka oblast dana od Boga. Samo za primer je Bog v knjigi sodnikov šestkrat poslal Jude v ujetništvo, ker niso ubogali njegove postave. Prav tako je bog poslal komuniste, da so vladali kar nekaj desetletij v naši domovini. In to samo zaradi pohlepnosti cerkve, katero lahko opišemo s sedmimi glavnimi krščanskimi grehi: napuh, lakomnost, nečistost, nevoščljivost, požrešnost jeza in lenoba.
srebrnibreg
16. 08. 2016 13.54
+3
Stonickni bodičasti alias roseann spet in še vedno izkorišča cerkev in vero za pljuvanje po poštenem slovenskem človeku in lastni državi.
Skunk Works
16. 08. 2016 13.53
-6
Verujem v enega Boga, Očeta , stvarnika stranke in države, vseh vidnih in nevidnih stvari. In v enega Gospoda Janeza Janšo, edinorojenega Sina božjega, ki je iz Očeta rojen pred vsemi veki in je Bog od Boga, luč od luči, pravi Bog od pravega Boga, rojen, ne ustvarjen, enega bistva z Očetom, in je po njem vse ustvarjeno; ki je zaradi nas ljudi in zaradi našega zveličanja prišel iz nebes. In se je utelesil po Svetem Duhu iz Marije Device in postal človek, predsednik sds. Amen.
srebrnibreg
16. 08. 2016 13.55
+3
Sram te naj bo, ker vero in cerkev izkoriščaš za to svoje sr... od sds-a.
srebrnibreg
16. 08. 2016 14.00
+4
In s tem postom si pokazal, da je tudi nick balki tvoj.
Kollerik
16. 08. 2016 20.52
-1
mislim, kaj je ta nor.... vsaka mu čast....
žlikrofi
16. 08. 2016 12.20
+5
blagor ubogim sds saj ti največ dajo v puščice in blebetajo prot državi alah odpusti jim
Skunk Works
16. 08. 2016 11.56
-5
Blagor ubogim, kajti njih je nebeško kraljestvo.......tega nauka se levi upravljalci države zelo držijo, in se trudijo da bi čimveč ljudi, mladih, tudi zaposlenih in novejših penzionistov, bilo čimbolj ubogih in da bi s tem dosegli to kraljestvo....No v svoji nesebičnosti so pozabili nase, očitno imajo za sebe rezervirano neko drugo kraljestvo....sicer pa kar si narod želi to dobi.......
prašek
16. 08. 2016 12.06
+3
Kljuse ...... Torej, blagor tebi, kajti tvoje je nebeško kraljestvo ! Sploh ne vem, zakaj ne ostaneš kar tam !
žlikrofi
16. 08. 2016 12.18
+0
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
El Koronito
16. 08. 2016 12.20
+0
Še kr smeti tle ... ala gremo ... Pejt pucat kej ...
Skunk Works
16. 08. 2016 12.36
-4
Kanada Avstralija, in ostale razvite normalne države imajo zanemarljivo malo in neškodljivo število ljudi z mentaliteto gornjih.....zato je tam tudi standard 4x večji, upokojenci vsi dobijo pokojnine s katerimi se da preživeti, imajo super zdravstvo, ceste, zaposlenost itd.....Kot že rečeno manjko imajo samo ljudi z mentliteto gornjih...na njihovo srečo.....
El Koronito
16. 08. 2016 12.44
+2
Pol pa pejt tja hlapca špilat. Tle te tako nihče ne jemlje resno ... Itak je vseen če pucaš tam al pa tu.
Skunk Works
16. 08. 2016 12.55
-2
najnovejše informacije od znancev iz toronta pravijo, da tam skoraj ni zombijev...ofce
Skunk Works
16. 08. 2016 13.19
-2
srebrnibreg
16. 08. 2016 13.52
+3
V Sloveniji tudi ne bi bilo zombijev, če ne bi imeli sds sekte.
Skunk Works
16. 08. 2016 14.00
-5
če ne bi bilo vas srebrnih, praškov in apostolof si mislil....
Salah al-Din
16. 08. 2016 14.20
+4
Ker si že začela z svetopisemskim izrekom, ki pa velja samo za kristjane da ne bo pomote je tukaj še nekaj biserov iz Božje knjige: citati: Iz obleke prileze molj, iz ženske pa ženska hudobija« (Sir 42,13); Boljša je hudobija moškega, kot ženska , ki dela dobro« ( Sir 42,14); » Gospod mi je rekel: Vzemi si večjo ploščico in napiši nanjo s človeško pisavo – Hitro pleni, urno ropaj« ( Iz 8 1); Ne pij več le vode, temveč popij malo vina zaradi želodca in svojih pogostih bolezni. (1 Tim 5 23); 20 Strastno je gorela za svoje razvratneže, katerih meso (spolni ud) je bilo kakor oslovsko in izliv podoben konjskemu. (Ezk 23 20), 27 ko se je David vzdignil, šel s svojimi možmi ter pobil med Filistejci dvesto mož. In David je prinesel njihove prednje kožice v polnem številu kralju, da bi postal kraljev zet. In Savel mu je dal svojo hčer Mihálo za ženo. (1 Sam 18 27); in na koncu še stavek, ki pove vse o krščanstvu, katerih ovce morajo imeti prazne betice; (Saj je pisano: Uničil bom modrost modrih, razumnost razumnih bom zavrgel. (1 Kor 1 19)
Bojan-F
16. 08. 2016 10.32
+2
Torej verniki ... kako postopati z begunci in pritiskom islama na Evropo in predvsem Slovenijo? En tako krscansko priporocilo, prosim.
SDS_je_poden
16. 08. 2016 10.44
+6
Vsi na meje, pa da skupaj zmolimo en očenaš, tri zdravemarije, morda še rožni venec in stvar bo rešena. Tisti malo bolj ekstremni bi se pa oborožil.... nekako taka je mentaliteta teh naših tadesnih...
komarec
16. 08. 2016 10.21
+2
Ljudje so še vedno hudo naivni, da jim verjamejo v vse te pravljice.
UaikiUaiki
16. 08. 2016 11.25
+2
Salah al-Din
16. 08. 2016 09.47
+8
Škof Zore se je v svoji pridigi zopet izrekel proti splavu. Uravnavanje rodnosti, umetne oploditve in uzakonitev abortusa je svobodna ženska volja. Zato pomeni vsako cerkveno nasprotovanje kontracepciji, sterilizaciji, umetni oploditvi in splavu grobo poseganje v pravico žensk, da odločajo same o sebi in svojemu telesu. Take zahteve predpostavljajo, da ženske niso sposobne odločati same, in da morajo o tem odločati samooklicani božji predstavniki, ki okoli paradirajo v kiklah in o tem ne bi smeli nič vedeti. Židovski Talmud uči, da plod ni oseba in zato nima nobenih pravic. V Stari in Novi zavezi lahko presenečeno ugotovimo, da je veliko število prepovedi pri: hrani, oblačenju in govoru in niti z eno besedo ne govori o splavu. Izjema je edino odlomek v Exodusu 21:12, ki govori, če v borbi slučajno kdo udari žensko, da splavi, mora napadalec plačati KAZEN. Stališče, da je splav umor, je katoliška cerkev sklenila na Dunajskem koncilu leta 1312. Prvi zakoni kanonskega prava katoliške cerkve (po Johnu Connerryu) govori, da je splav umor šele po izoblikovanju ploda, kar je približno po trimesečni nosečnosti. Morda bi bilo bolje, da se duhovniki bolj posvečajo evangelijem v zakristiji , kot pa da je njihova največja skrb, kaj se dogaja v naših spalnicah. Navsezadnje pa nihče ne sili katoliških žensk, da delajo splave, ostale pa pustite že enkrat pri miru.
SDS_je_poden
16. 08. 2016 09.50
+7
Ves point zagovarjanja proti splavu RKC-ja je, da se na veliko rojeva bebčke, saj le to zagotavlja pritok ljudi v njihov bazen. Ker brez vernikov se celoten sistem RKC-ja zruši. Tega se bojijo kot hudič križa, če uporabim njihove termine.
kemuri
16. 08. 2016 09.55
-8
Salah..jaz v tem ne vidim popolnoma nič Cerkvenega..ženska ki redno hodi na splave je umsko motena ..jaz podpiram splav ko se gre za zdravje nosečnice,podpiram splav če je ženska bila denimo posiljena..da pa nekdo se hodi norca delat iz človeškega življenja in hodi na splave zgolj zaradi nevednosti ali pa zaradi seksualne izprijenosti, se mi pa gravža . To ni človeka dostojno, drugi bi pa radi imeli otroke jih pa ne morejo imeti . Noben se nima pravice delat norca z življenja, tudi ženske niso izjema .
Salah al-Din
16. 08. 2016 10.08
+2
Salah al-Din
16. 08. 2016 10.16
+8
Hočem samo opozoriti na dvoličnost cerkve. V Braziliji je očim dalj časa posiljeval svojo 9. letno pastorko. Ko je zanosila (dvojčka) je nastal v tej katoliški državi velik problem, pri katerem je posredovala celo ministrica in omogočila izvršitev splava. Cerkev je nemudoma izločila iz cerkve mater in vso bolniško osebje, ki je sodelovala pri splavu. Očim pa je še naprej član te pokvarjene cerkve.
komarec
16. 08. 2016 10.19
+4
Najslabše, da se vmešavajo v tisto v kar jih ne sme brigati. Če oni živijo v celibatu naj druge ljudi pustijo na miru, prav za prav načrtovanje rodnosti je stvar dveh partnerjev in se v te stvari nimajo kaj vmešavati. Naj se raje pobrigajo za kaj drugega.
kraljicavesolja
16. 08. 2016 10.35
+2
Kemuri, ampak kr vse na ženski ostane, ker moške itak briga, ona tud nardi, kar če.
El Koronito
16. 08. 2016 12.23
+2
Za pravično +++++. Kam bodo pa brez rkc svoje incestne potomce in homoseksualne sinove skrival?
SDS_je_poden
16. 08. 2016 09.16
+7
Toliko besedičenja teh škofov, a da bi kdo povedal, kdaj če sploh bodo vrnili denar od Zvonov, ne to pa ne.... Dokler ne vrnejo denarja se sploh nimajo kaj oglašat. Ljubljanska nadškofija zaradi denarja zavira izgradnjo smučišča 2864 v Bohinju, ker se jim za nekaj kvadratov zemlje zdi premalo ponujene odškodnine. Toliko o njihovi skromnosti in nepokvarjenosti....
SDS_je_poden
16. 08. 2016 08.12
+4
Verniki.... a te že našli dokaze za obstoj tega vašega mističnega bitja? Al boste spet sam flancal sestavke iz biblije? Ste darovali včeraj na Brezjah? Mistično bitje gleda, koliko cekončkov bo padlo v mošnjiček... če je premalo, ne boste sedeli v prvi vrsti v mističnih nebesih... pa to....
Skunk Works
16. 08. 2016 08.29
-5
Ja , slikali so ga s teleskopom Hubble, v smeri malo desno od središča naše galaksije, nekje 14,5 milijarde svetlobnih let stran....zadovoljni sedaj levičarji......na desni je ne na levi....zato pa veljate levičarji za zombije...
Kollerik
16. 08. 2016 08.37
+1
tačrni ste original zombiji, stari že 2000 let :))
SDS_je_poden
16. 08. 2016 08.57
+3
Rozika, a smo mal občutljivi? Sam vprašal sem, če ste ga že našli, če sploh veste kako izgleda in kje se nahaja.... samo to. Ko mi to razložite bi pa vprašal kako lahko dopušča toliko trpljenja na tem planetu, če je tako zelo čuteč in ljubezniv.
SDS_je_poden
16. 08. 2016 08.04
+6
Toliko so molili včeraj na Brezjah, pa je vseeno neurje sekalo po štajerskem in dolenjskem..... Zdej ne vem, al so slabo molil, al pa na drugi strani ni bilo nikogar, ki bi te molitve slišal...
Kollerik
16. 08. 2016 08.10
+6
zanimiv bo tudi efekt molitev na lubadarja, ki se bo spravil na nekoč naše, sedaj vatikanarske gozdove.....
SDS_je_poden
16. 08. 2016 08.14
+6
kolerika: Jest pravim, da če bodo po kolenih na Brezjih hodil, pa fejst v puščico metal, bo lubadar sam pobegnil...
Kollerik
16. 08. 2016 08.36
+5
boy123
15. 08. 2016 22.58
-1
Vsi zapufani......Marija nam pomagaj...Komunisti sedijo v prvi vrsti....Mislm...Nič....
kemuri
15. 08. 2016 22.56
-16
Zagriženi ateisti..ker tako vztrajate da ste se razvili iz opic, grem jutri v Ljubljanski Zoo iskat vaše prednike, da jih malo povprašam, če je naključje da imajo rdeče zadnjice ali je to po možganih, druga skupna vam točka ?
Racio
15. 08. 2016 22.57
+19
SDS_je_poden
16. 08. 2016 08.03
+7
kemuri: Cerkvenopitek, morda ti bo šimpanz povedal, da z njim deliš cca. 97% enakih genov. Samo da se ne boš k njim v kletko rinil, tudi oni imajo neka merila, koga sprejmejo medse...
kemuri
16. 08. 2016 09.19
-4
Racio..kaj se bom od opic učil, če imam tebe tu... za pravično družbo..Moji geni so v večini človeški, verjamem pa da imaš ti celo 99 % šimpanzovih genov, ne moreš tega skrit, verjemi mi ;) .
SDS_je_poden
16. 08. 2016 09.40
+3
kemuri: Sem dojel ja, da ne razumeš oz. nočeš razumet. Kako kaj to vaše mistično bitje.... se veliko pogovarjate z njim? Vam kdaj kaj odgovori?
kemuri
16. 08. 2016 09.56
-4
To naše mistično bitje je povsod, tudi v tebi ko širiš ljubezen in dobro voljo..torej zelo redko..ampak je, tu nekje okoli tebe ;) .