Slovenija

FOTO: 'Res smo lahko ponosni'

Ljubljana, 10. 08. 2010 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./STA/M.M./Š.Z./M.R./M.M./V.L.
Komentarji
1945

Čeprav je kazalo, da bo veliki dogodek padel v vodo, so Stožice le odprle vrata. Grep je dobil poskusno uporabno dovoljenje, hkrati pa so se s podizvajalci dogovorili o poplačilu dolga. Janković sicer napoveduje tožbo proti Leki transport.

Ljubljanske Stožice so ob 18. uri za obiskovalce odprle vrata. Vznemirjenje v športni dvorani je bilo veliko. "Res smo lahko ponosni," je dejal eden od obiskovalcev. Ljubljanski župan Zoran Janković je prisotnim obiskovalcem otvoritve in tekme zaželel dobrodošlico. Zahvalil se je slovenskim košarkarjem in tudi Špancem, da so ob tej priložnosti prišli v Ljubljano. Pozdravil je predsednika vlade Boruta Pahorja ter druge ministre in predstavnike politike in gospodarstva.

Odprtja dvorane, ki so jo športni navdušenci napolnili do zadnjega kotička, so se udeležili tudi številni nekdanji in sedanji športniki, pa tudi drugi predstavniki družbenega življenja.

Zjutraj je sicer kazalo, da bo veliki dogodek padel v vodo. Boj med podizvajalci, podjetjem Grep in Mestno občino Ljubljana se je danes namreč razvnel do točke vrelišča. Zjutraj so namreč podizvajalci omenjenega podjetja, ki še vedno niso dobili plačila za opravljeno delo, začeli protestirati pred Športnim parkom Stožice. A popoldne se je ozračje ohladilo, saj je Leka transport z naročnikom Sektor betonom dosegla dogovor za poplačilo dolga. Po neuradnih informacijah naj bi jim izplačali 900.000 evrov, poleg tega naj bi dobili še 16 stanovanj.

"S Sektor betonom smo se dogovorili, da 3,2 milijona evrov vredno terjatev zapremo, kot je bilo dogovorjeno. Del sredstev imamo že na računu, del še pričakujemo v kratkem času," je dejal predstavnik Leke transport Anton Plut. Glede besed ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da Leka oziroma njen direktor Miran Srčnik laže glede višine dolga ob projektu Stožice, pa je ponovil, da so se danes dogovorili o poplačilu omenjenega zneska, ki je tudi že prej krožil po medijih. Dodal je, da se Janković glede tega spreneveda oziroma ne pozna točnih podatkov.

Obiskovalci v pričakovanju otvoritvene tekme.
Obiskovalci v pričakovanju otvoritvene tekme. FOTO: Aljoša Kravanja

Plut je tudi pojasnil, da je Leka na projektu začela delati 15. 7 2008. Že prvo plačilo po njegovih besedah ni bilo plačano v celoti. Takrat naj bi zadržali 40 odstotkov od zneska na računu. Celoten projekt Leke v Stožicah je bil vreden 5,58 milijona evrov, po zadnjem dogovoru pa odprtih terjatev med Sektor betonom in Leko ne bo več, je zaključil Plut. Dodal je, da so imeli pripravljeno še širšo akcijo, ki pa so jo že preklicali. S tovornjaki naj bi namreč nameravali popolnoma zapreti dostop do dvorane.

Zjutraj je bilo zelo vroče

Zjutraj so namreč pred dvorano v Stožicah uslužbenci Leke transporta parkirali svoje tovornjake. "16 oziroma 17 kamionov je pred dvorano, naslednja runda pa pride pred tekmo,“ je povedal Plut. "Dolžni so nam že nekaj časa, sedaj se norčujejo. Dali nam bi stanovanja pod hipoteko, plačila pa, ko bodo kaj dobili. Če ne bodo nič dobili, ne bodo nič dali. Mi jih kreditiramo že dve leti.“

Dejal je še, da so se v petek sestali s predstavniki podjetja Grep in dobili obljubo, da bodo stvari urejene. Ker pa se to ni zgodilo, so se odločili za radikalne ukrepe. Na prizorišču so bili tudi policisti, ki so jih popisali. "Mi smo pred dvorano, policija tukaj nima kaj,“ poudarja Plut. "Vse je res nesramno, naj nekdo ustavi tega Jankovića, ne obnaša se kot župan, obnaša se kot šerif,“ še opozarja.

Srčnik: Drugega ni preostalo

Direktor Leka transport Srčnik se sprašuje, kako so lahko objekti dobili uporabno dovoljenje, ko pa sam Grepu še ni predal dokumentacije. Ta je še vedno deponirana pri njegovem odvetniku. Ministrstvo za okolje in prostor odgovarja: komisiji je bila na tehničnem pregledu predana vsa dokumetnacija, kot jo zahteva ZGO-1.

Direktor podjetja Leka Miran Srčnik je zjutraj pojasnil, da naj bi se jim popoldne pridružilo vsaj še 200 tovornjakov različnih podizvajalcev, ki od Grepa še vedno čakajo plačilo za opravljeno delo. Srčnik je napovedal, da bodo s tovornjaki zaprli glavne vhode. K sodelovanju so povabili vse podizvajalce, ki jim Grep dolguje. Srčnik obžaluje, da so morali poseči po takšnem sredstvu, vendar jim drugega ni preostalo. Kot pravi, bi se za zdaj zadovoljili, če bi dobili izjavo banke, da bodo prejeli denar. Ne izključuje niti možnosti, da bi se obrnili na Evropsko komisijo.

Zlatko Sraka iz Grepa je že nekajkrat zatrdil, da imajo zelo malo zapadlih dolgov do podizvajalcev. 

Med podizvajalci, ki jim Grep dolguje denar, naj bi bila tudi naslednja podjetja: Eurolux, ki je izvajal elektroinstalacijska dela, Minervo in pa Žurbi team, ki sta opravljala izkope in miniranje. Elektroluxu naj bi Grep dolgoval okoli 2 milijona evrov, podjetju Minervo pa okoli 400.000 evrov. Ker naj bi imela podjetja posebno klavzulo v pogodbi, v zvezi s tem poslom ne smejo komunicirati z mediji in ne dajejo izjav.

MOL: Tožili bomo Leko zaradi motenja posesti

Ljubljanski župan Janković je bil na današnji tiskovni konferenci odločen: MOL bo tožil Leko transport zaradi motenja posesti. Dodal je, da če je Srčnik eden od 100, ki bo delal cirkus, naj ga dela. Župan ga je pozval, naj pokaže pogodbe in fakture, pri tem pa je še dodal, da Srčnik laže. Sicer naj bi obstajali dolgovi, toda ne v višini, katero navaja Srčnik – 3,2 milijona evrov.  Vprašal se je tudi, zakaj Leka transport ne toži družbe Sektor beton, ki ima z Leko sklenjeno pogodbo.

Župan Janković je dejal, da protestniki le izsiljujejo. Sicer pa je tudi razložil, da ima MOL pogodbo z Grepom in bo svoje pogodbene pravice in obveznosti opravila v skladu s pogodbo, podizvajalci Grepa pa jih ne zadevajo.

MOL bo torej najprej tožila za motenje posesti, toda ne bo ostala le pri tem. Sledila bo tožba za vso nastalo škodo, ki jo bo utrpela zaradi protesta. Prošnjo za začasno odredbo zaradi motenja posesti je MOL že naslovila na sodišče.

Glede Leke je tudi dejal, da je pretekli teden potekal sestanek med predstavnico te družbe in drugimi pogodbeniki. Sklenili so dogovor, da se k obstoječi pogodbi podpiše aneks, a je bil potem ta dogovor s strani Leke zavrnjen, hkrati pa po besedah Jankovića predstavnica, ki je zastopala Leko, v tem podjetju ne dela več.  Glede preostalih podizvajalcev pa jih je Janković pozval, naj se držijo svojih pogodb in naj opravijo svoje obveznosti. Izrazil je tudi prepričanje, da bosta družbi Energoplan in Gradis G po končanem projektu v Stožicah še naprej dobro poslovali.

Sicer pa je Janković tiskovno konferenco začel vidno zadovoljen. "Danes je za Ljubljano lep dan, upam si reči, da tudi za Slovenijo. V rokah imamo poskusno uporabno dovoljenje, ki je bilo z gradbenim dovoljenjem tudi predvideno. Zakon pravi, da ima vlada možnost, da vrši monitoring od 3 do 15 mesecev. V tem primeru so se odločili za 9 mesecev, to pa pomeni, da bo treba v tem času izdelati vse meritve vpliva na okolje. Prepričan sem, da bodo meritve pokazale, da bo vse v skladu z gradbenim dovoljenjem." Hkrati je župan prepričan, da bo poskusno uporabno dovoljenje takoj, ko bodo meritve končane, postalo pravo uporabno dovoljenje.

Karte so bile razprodane le v nekaj dneh.
Karte so bile razprodane le v nekaj dneh. FOTO: Aljoša Kravanja

Policisti: Dogodek ni bil prijavljen

Tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek je za 24ur.com sporočil, da niso prejeli nobene prijave javnega shoda na območju Stožic. "Dogodek, o katerem sprašujete (protest izvajalcev del ŠRC Stožice), ima določene elemente javnega shoda. Policija dogodek spremlja in bo ukrepala v skladu z danimi pooblastili," nam je še sporočil.

Okoli Stožic so uvedli posebni prometni režim.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1945)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maček2
13. 08. 2010 13.19
nimamo bit kaj ponosni ta barka se utaplja.
Petra Komac
11. 08. 2010 17.58
že v zgodovini so severozahodni ameriški indijanci poznali obred po imenu "potlač", uničevali so use kar so imeli posode, kože, obleke, tisto pleme ki je uničilo več stvari je veljalo za boljšega, premožnejšega, ker so si oni lahko privoščili več razbitin...in ja že takrat je to bilo v človeku in tako je še dandanes, tudi če je recesija, tudi če bi bile druge reči pomembnejše, ta zavest, po boljšem, hrepenenje po zavisti drugih ostaja in tako je tudi s stadionom in priznam tudi jaz sem ponosna da imamo zdej stožice, tako je tudi prav, saj smo le protencualno ena najbolj športnih držav. Danes pa na zmago!
Adolph
11. 08. 2010 15.32
Predrzen goljuf, ta Jankovic pije pa ne placa in se hoce se tozariti, ej Ljubljancani kako dolgo se boste dali se zavajati, na kraju bo Ljubljana morala na kant ,ne Jankovic. . . ... .
Horst
11. 08. 2010 14.44
+1
LAHKO SMO PONOSNI! Objekti so lepi.Ko bo urejena okolica bo to lep športni park.Lahko smo ponosni,ker bodo gostujoče ekipe imele enak standard kot ga imajo po drugih evropskih mestih in ne bo več predpotopnega objekta imenovanega Tivoli.Toda,ali smo lahko ponosni na vse svinjarije,ki so spremljale gradnjo tega objekta?Ali smo lahko ponosni,da si zasluge lasti nek solatar,ki je eno obljubljal,da bo napravil za mesto Ljubljana,plačevala pa bo cela Slovenija (bančni krediti)?Ali smo lahko ponosni na to,da mnogo delavcev,zaposlenih pri firmah podizvajalcev živi na kredit,ker ne dobijo plače?Ali smo lahko ponosni na to,da se nek povprečnež s priimkom Ogrin norčuje iz vse bede ,nastale zaradi nesposobnih karieristov njegovega tipa?Ali smo lahko ponosni na to,da je to politično vsiljen objekt namesto spontanega razvoja mesta Ljubljana? NE!Lahko se sramujemo,da se to dogaja.
soola
11. 08. 2010 14.40
Stadion - ok, obratovalni stroški, kdo jih bo pokril, če ne bo rentabilen, nič hudega, ga lahko še vedno spremeni v NUJNO potrebno AVTOBUSNO POSTAJO ali pa v PREPOTREBNE VRTCE, pa bo problem rešen.......
saintjozef
11. 08. 2010 14.38
102 milijona evrov je stal stadion. Bavčar in Šrot sta težka 18 stadionov.
coprnjak
11. 08. 2010 14.25
+1
POŠTENIM DELAVCEM BODO SODILI... rdeči kmunjzarji pa še vednolahko kradejo
Maček2
11. 08. 2010 14.20
vse bo tako kot ta zoki hoče cela lljubljana bo njegova vsi naj delamo kot on hoče pa saj ne moreš verjeti kaj se gre ta naš župan.samo,da bodo vsi rekli ja naredil je nekaj kar še ni nobeden do zdaj.pa men je vseen,če nevem kaj naredi važno je kako na pošten ali nepošten način in pri njemu je kar nepošten.pa jaz mislim,da tudi ni v pravem trenutku to storil.prvo se poskrbi za tisto kar ljudje najbolj potrebujejo potem pa naprej.nobeden mi nebo rekel,da smo to zdaj najbolj potrbovali.veste čakali smo dolgo in lahko bi še malo imamo toliko drugih kriz imamo toliko ljudi v pomankanju za njih pa ni denarja za take reči pa je. a vi samo na to gledate kako je lep stadion kako se bomo pred drugimi bahali.bolje bi bilo ,da bi se s tem ,da smo pravična in enakopravna država.in s tem ,da smo se prebili iz krize ampak ne to pa ne s tem prikrivamo,da imamo težave. kar spljuvajte me mi je vseeno sem slovenka,ki ji ni mar za druge ko gledam sosede,ki otroku nemorejo kupiti čevljejv kaj šele,da bi jim lahko karto za na stadion.pa lep dan
soncekbomboncek
11. 08. 2010 13.33
-1
gradnja stadiona se je obetala od leta 1965 vendar je vedno nekaj prislo vmes. jankovicu je uspelo speljati projekt kljub mnogim nasprotovanjem, kar nikomur drugemu ne bi in ce to pomeni, da zaradi moci, hvala bogu. strinjam se z CtrlDelete, ki pravi, da so si od tega obetakli posel stoletja vsi in da bodo dela poplacana. objekt stoji, tisti, ki ne podpirate projekta ga pac ne obiskujte. tako ljubljancani kot vsi slovenci smo lahko veseli.
boy36
11. 08. 2010 13.20
soncekbomboncek ne to ne bo plačevala država ,razno če ne bodo spet kak razpis priredili ,da bo možni zmegovalec samo športni center Stožice.drugače pa bo to plačevala občina Ljubljana.
prjatlca
11. 08. 2010 11.55
+1
Na tak način kot je Janković naredil stadion bi ga lahko vsak...za vsako ceno, na nerealen rok, da vsi delajo kot butasti in da jih po vrhnu še ne plačaš! To kar je on naredil bi bil dosežek le pod pogojem, da bi sproti plačevali račune in da ne bi nategovali izvajalcev., ker pa se je to zgodilo je njegov projekt vreden vsega obsojanja! Šel je preko trupel-dobesedno-da je lahko nekaj speljal na silo... če se ne motim je eden od podizvajalcev ravno zaradi tega naredil samomor, zaradi plačilne nediscipline...država pa nič...občina ne plačuje računov, država pa nič... Jankovića je lahko sram, da se je na tak način preko trupel torej spustil v ta projekt in prav je, da so zaprli dovoze, odpovedati bi morali celo tekmo, to bi bilo še najmanj kar bi se moglo zgodili. Na plečih njegovega projekta in dokazovanja, DA ON TO MOŽE.......trpi na stotine ljudi, ki so brez plač in v stečaju ali tik pred njim. To pa je kruta realnost na silo zgrajenih objektov. Janković pa je zdej car in bo ON TOŽIL zaradi motenja posesti...frajer pokvarjeni, ne morem drugače, na bruhanje mi gre, ko ga vidim...za tem nasmeškom se skriva veliko več...
plotter123
11. 08. 2010 11.38
Dihtnga 11.08.2010, 11:33 0 Ja men se zdi, da je Jankovič kriv predvsem zaradi tega, ker je naredil to kar je obljubil. Potem pa še ta nasmešek....če je človek nasmejan, potem je sigurno nekaj narobe. Stvar, ki mu jo pa nikoli ne bomo oprostili je pa to, da je uspešen na svojem področju. Tuki v tej državi ti ljudje uspejo odpustit če ubijaš, kradeš in lažeš. Če si pa uspešen pa niti pod razno. Biti uspešen v Sloveniji je največji možni greh. No naj vas potolažim....na Hrvaškem in v Srbiji je zgodba podobna. Po tem se mi razlkujemo od ostale Evrope in na to smo lahko ponosni. Lahko je s tujim ... po koprivah mahati
HoMpaTeR
11. 08. 2010 11.33
Ja men se zdi, da je Jankovič kriv predvsem zaradi tega, ker je naredil to kar je obljubil. Potem pa še ta nasmešek....če je človek nasmejan, potem je sigurno nekaj narobe. Stvar, ki mu jo pa nikoli ne bomo oprostili je pa to, da je uspešen na svojem področju. Tuki v tej državi ti ljudje uspejo odpustit če ubijaš, kradeš in lažeš. Če si pa uspešen pa niti pod razno. Biti uspešen v Sloveniji je največji možni greh. No naj vas potolažim....na Hrvaškem in v Srbiji je zgodba podobna. Po tem se mi razlkujemo od ostale Evrope in na to smo lahko ponosni.
CtrlDelete
11. 08. 2010 11.17
Ne bom zagovarjal Jankoviča, vendar kolikor se zastopim v ta primer, je Grep dobil posel in je Grep naredil pogodbe z ostalimi podizvajalci. MOL je pa tisti ki plačuje Grepu! Če MOL ni plačal vsega denarja Grepu, to pomeni da Grep ne more izplačati denarja podizvajalcem. Marsikje se je pač zataknilo, verjamem pa, da bodo v bližnji prihodnosti vse razčistili med seboj. Mislim, da so si vsi iz tega posla obetali posel stoletja! Sam sem pa zadovoljen, da končno imamo dvorano in stadion kot se šika!
plotter123
11. 08. 2010 11.07
soncekbomboncek 11.08.2010, 11:00 -1 2,5 mio mal si se zmotil, pa ne vem ce bo to plačala država, verjetno bodo plačevali to od najemnin in prodanih vstopnic. jankovic je car, tako delajo tudi vsa druga podjetja v gradbenistvu, ce tega se niste opazili. nihce se ne spravlja na zidarja, tovsakovo in cestna podjetja, ki so se dogovarjala za avtoceste pod jansevo vlado. tudi tam so delavci delali 16 ur na dan na40 stopinj: Dne 9.8.2010 je po prevzemu padlo vprašanje o finančni konstrukciji projekta. Odgovor ZJ je bil Ljubljana bi tako in tako pod mojim županovanjem postala mesto bogatih ljudi tako da se bo dvignil tudi davek na nepremičnine ki bo zanšal okoli 0,5- 1 % od vrednosti nepremičnine. Iz tega sledi - Ljubljančani naj se kar pripravijo na selitev ker bodo tak strošek lahko plačali samo bogati z dobro državno službo in tako bo postala LJ res mesto bogatunov.
soncekbomboncek
11. 08. 2010 11.00
2,5 mio mal si se zmotil, pa ne vem ce bo to plačala država, verjetno bodo plačevali to od najemnin in prodanih vstopnic. jankovic je car, tako delajo tudi vsa druga podjetja v gradbenistvu, ce tega se niste opazili. nihce se ne spravlja na zidarja, tovsakovo in cestna podjetja, ki so se dogovarjala za avtoceste pod jansevo vlado. tudi tam so delavci delali 16 ur na dan na40 stopinj:D
plotter123
11. 08. 2010 10.56
Na ZAHTEVO župana mesta Ljubljane ZORANA JANKOVIĆA je bil dne 10.8.2010 zaprt promet za tovorna vozila na severni Ljubljanski obvoznici , ki je last VSEH državljanov republike Slovenije in to zaradi tega ker njegovi poslovni prijatelji niso plačali podizvajalcev del na projektu Stožice. Kaj je narobe z to sliko ??? To pomeni dragi državljani da si lahko "zoki" vzame za talca kogar hoče pa mu bodo državne institucije vključno z ministrstvom za notranje zadeve stale ob strani . Kljub temu da bi le to ministrstvo moralo PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI ovaditi Grep zaradi neplačevanja podizvajalcev. Prosim lepo TA VLADA JE SPREJELA TA ZAKON. Lahko v nadaljevanju njegovega županovanja pričakujem še marsikaj predvsem v smislu prirejanja raznoraznih predvolilnih srečanj na "Stožicama" seveda izključno za potrebe aktualnega župana. CCCCC
boy36
11. 08. 2010 10.46
soncekbomboncek ja noben drug župan ga ne bi bil sposoben zgraditi,se strinjam s teboj.Vendar imajo drugi župani vsaj kanček vesti,in se ne bi treplajli po prsih ,tako kot se je sinoči vaš Zoki na otvoritvi. .Delavci so delali po 16 ur v snegu,dežju in vročini.Mali podizvajalci so najemali kredite da so lahko kupili material.V bližnji prihodnosti bo zaradi tega marsikateri bankrotiral,banke mu bodo vzele vse . Res je tudi da Jankovič opravlja službo brez plačia,kot nekateri napihujete,vendar se zavedajte, da je on uvedel suženjstvo Mrecatorjevih delavk,da si je nakopal bogastvo in mu plača župana ne bi nič pomenila. Pa še nekaj ,mislim da je včeraj padla na celi črti pravna država.Da lahko en človek v državi ,ki ne predsednik,ne minister ,zapre državne ceste in ministrstvo poda izjavo ,da zaradi tega ,ker bi se nadvozi lahko porušili zaradi preobrementve tovornjakarjev,je mili rečeno banalno. In na koncu vsi tisti Ljublačani ki ste ponosni na Jankoviča,vedite ,da je študija pokazala ,da vas (tudi nas ) bo vsako leto ta center stal ,še dodatnih 3,5 mio Eur,za vzdrževanje.
Maček2
11. 08. 2010 10.33
sončekbonbonček-motiš se zelo !nebom šla tja nikol trgovske centre in drugo imam tudi dugje. proti bi bila pri vsakem,ki bi počel z goljufijo in ,ki bi mislil samo nase
soncekbomboncek
11. 08. 2010 10.21
slovenkajaz pa kaj je s tabo? tam bo šoping center, središče zabave, koncerti..... zgrajen je zabavno-športni center, ki smo ga res dolgo potrebovali, ne govorit, da te stadion in celoten objekt ne bo videl, ker te bo sigurno!!! zanima me, ce bi bila vseeno tako proti, ce bi bil za projekt odgovoren kdo drug kot jankovic??