Slovenija

Veriga oskrbe s hrano: kršitve so, a sankcij ni

Celje, 28. 08. 2017 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano ugotavlja, da je največji delež sumov nepoštenih praks pri trgovskih družbah, ki so najmočnejši deležnik in najmočnejši pogajalci v prehranski verigi. A varuh, ker ni zakonskih podlag, ne more ukrepati.

Slovenija čaka tudi na evropsko zakonodajo, ki bo urejala nepoštene prakse v verigi oskrbe s hrano.
Slovenija čaka tudi na evropsko zakonodajo, ki bo urejala nepoštene prakse v verigi oskrbe s hrano. FOTO: iStock

V verigi preskrbe s hrano imamo nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja, varuh odnosov v verigi podlage za ukrepanje nima in jih lahko le prijavi agenciji za varstvo konkurence, vendar pa ta po sedanji zakonodaji ne more dokazati kršitev in ukrepati, ker za to nima zakonskih podlag, so ugotavljali na sejmu Agra.

Okroglo mizo z naslovom Ali je priglasitev sumov nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj na Agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) učinkovit ukrep, je sklical varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek, udeležili pa so se je predstavniki vseh, ki sodelujejo v verigi, tudi kmetijski in gospodarski minister Dejan Židan in Zdravko Počivalšek. Predstavniki AVK so medtem predstavili raziskavo domnevno nepoštenih poslovnih praks v verigi.

Podgoršek, ki je kot varuh dolžan priglasiti morebitna nedovoljena ravnanja AVK, je bil po eni strani zadovoljen, ker so njegovo delo vsi pohvalili, po pojasnilu direktorja AVK Andreja Matvoza, da so glede na zakonodajo nemočni, pa razočaran.

"Pričakoval sem, da bo AVK iz raziskave izluščila primer, s katerim bi na sodišču preverili, kaj moramo zakonodajno popraviti, da bo lahko naslednji obstal, a se je AVK odločila za drugo različico, da je ta verjetnost negativne drugostopenjske odločbe tako velika, da v primer niti ne bodo šli in že zdaj zagovarjajo stališče po dopolnitvi zakonodaje," je povedal.

Najbolj nepošteni so največji

Varuh nedvomno ugotavlja, da je največji delež sumov nepoštenih praks pri trgovskih družbah, ki so najmočnejši deležnik in najmočnejši pogajalci v prehranski verigi. Opozarja tudi na nekatera živilskopredelovalna podjetja zaradi suma kartelnega dogovarjanja v času žetve med odkupovalci žit, letos pa tudi na zaostajanje pri ceni mleka glede na evropske povprečne cene.

Sicer pa je danes Podgoršek izpostavil predvsem zavezo, ki so si jo partnerji obljubili že v kodeksu, da bodo namreč prišli na t. i. neto-neto nabavno ceno, kar pomeni, da je dogovorjena cena med partnerjema res končna cena, neobremenjena z dodatnimi rabati, popusti in podobnim.

Druga velika težava v verigi so po njegovih ugotovitvah akcije, saj akcija za kupca pogosto traja nekaj dni, za dobavitelja pa običajno 25 dni ali 28 dni, pri čemer gre za izrazito izkazovanje moči in premoči proti šibkejšim partnerjem.

Minister Počivalšek je bil kljub ugotovljeni nemoči AVK zadovoljen, ker so problematiko odprli in ker je analiza AVK pokazala, da slabe prakse so. "Mislimo, da samo s sankcioniranjem tega problema ne bomo rešili, bomo pa po potrebi ustvarili pravne podlage, da bo mogoče ukrepati," je povedal. Ob tem verjame, da bo predstavitev rezultatov prinesla dogovorno urejanje odnosov med dobavitelji, kupci in distributerji, sicer se bodo po njegovem še hitreje razvile alternativne možnosti oskrbe s hrano med pridelovalci in končnimi kupci.

Rešitve naj bi bile že pripravljene

Židan je povedal, da je skupina za uskladitev pravne podlage že ustanovljena in rešitve pripravljene, čakajo pa tudi na evropsko zakonodajo, ki naj bi tudi urejala to vprašanje.

AVK je v raziskavi o nedovoljenih praksah pozval k sodelovanju 559 deležnikov, dobil 61 prijav, ob tem kar 36 od enega prijavitelja. Največkrat so bili sporni nespoštovanje plačilnih rokov (58 odstotkov), dodatni plačilni roki (50 odstotkov) in vračanje blaga (36 odstotkov)

V razpravi so udeleženci poudarjali, da se morajo predvsem mali pridelovalci povezati, sicer ne bodo preživeli, da je kmet zadnji v verigi, ki se nima kam umakniti, saj na primer mleko mora prodajati, ne glede na ceno, predstavniki trgovcev pa se niso strinjali s pogostimi navedbami, da trgovci neupravičeno pobirajo največji delež.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
28. 08. 2017 18.56
+1
Politiko imamo levo in desno. Rimljani so imeli lep rek: "Divide et impera" = "Deli in vladaj". Bankirji so se nekaj naučili iz zgodovine, zato so pa postavili vlado med ljudstvo in sebe. Raja se krega za levo in desno in pod vsako vladavino ji je težje, ker ne uvidi, da bankirji vodijo celotno igro sveta. Igrajmo se monopoli, vendar ves denar vam na začetku posodim, nato pa vsak krog zahtevam obresti posojenega potiskanega papirja. Se čudite, da ste vedno bolj zadolženi? --- "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
ni_mi_vse_eno
28. 08. 2017 18.49
+2
Živimo v kapitalizmu, kjer imajo najmočnejši vedno največji profit in če je mogoče tudi monopol. Kapitalizem ni socializem, kjer bi bilo za vse poskrbljeno, ampak bo za nas poskrbljeno le dokler bomo proizvajali profit. In ko bomo enkrat izmozgani tik pred penzijo vrženi na cesto in bomo odšli do zdravstvenega doma, ker nas stiska v prsih, nas bodo odslovili domov, češ, saj nimate potrjene zdravstvene ( Bojana Kajtne). Nista kriva zdravstvena tehnika, ampak sistem. Zato se ne vprašajte zakaj so vse države zadolžene in komu so dolžne, ampak veseli plačujmo miljarde v bančne luknje. Denar nam privatna ECB posoja za obresti in skrbi za profit svojih delničarjev, mi smo pa tu, da delamo vsak dan več in skrbimo za gospodarsko rast vse dokler ima naša mati zemlja še kaj surovin. Brez surovin ne bo rasti in sistem bo propadel.
Madeni
28. 08. 2017 17.12
+4
Kdo si je izmislil tega VARUHA ZARADI TEH VARUHOV Slovenci NIMAJO NOBENE PRAVICE VEČ..Jih na suho vsak najmanj 20 x Po.....