Slovenija

Vendarle žalna seja

Ljubljana, 17. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V DZ je bila žalna seja v spomin na pokojnega Jožeta Pučnika, ki so se je udeležili vsi pomembnejši slovenski politični predstavniki. Spominu na enega najpomembnejših tvorcev slovenske državnosti pa so se poslanci poklonili z minuto molka.

Predsednik DZ Pahor je dejal, da njegova odločitev ni v skladu s sedanjo prakso, vendar v formalnem smislu ne pomeni kršitve pravil, ker takih pravil še ni.

Kljub viharni polemiki ali prirediti žalno sejo ali ne, je bila velika dvorana DZ precej polna. Sejo je vodil predsednik DZ Borut Pahor. Opaziti je bilo večino poslancev razen tistih iz SNS. Prisoten je bil predsednik države Janez Drnovšek, večina ministrov, nadškof Franc Rode, nekdanji predsednik države Milan Kučan. Predsednik vlade Anton Rop pa se je opravičil.

Pahor je prosil poslanske kolege, ki se s sklicem žalne seje ne strinjajo, naj se vzdržijo komentarjev
Pahor je prosil poslanske kolege, ki se s sklicem žalne seje ne strinjajo, naj se vzdržijo komentarjev FOTO: Dare Čekeliš

Spomin na nekdanjega podpredsednika vlade, častnega predsednika SDS in predsednika nekdanje Demokratične opozicije Slovenije (Demos) Jožeta Pučnika je počastila tudi vlada, in sicer z minuto molka, s katero je začela četrtkovo redno sejo. Ob tej priložnosti je predsednik vlade Anton Rop dejal, da je Pučnik neizmerno veliko prispeval k razvoju demokracije v Sloveniji.

Rupel: Pučnikova SDS je bila "prijaznejša"

Dimitrij Rupel: Pučnik je bil tudi odločen, zato so se ga nekateri tudi bali
Dimitrij Rupel: Pučnik je bil tudi odločen, zato so se ga nekateri tudi bali FOTO:

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je med drugim poudaril, da je bil Pučnik v prvi Drnovškovi vladi najbolj zanimiv podpredsednik ter eden od ustanoviteljev demokratične Slovenije, ki se je priključil vladajočemu osebju po razpadu Demosa. Po njegovem mnenju je bila Pučnikova Socialdemokratska stranka mehkejša in bolj prijaznejša od današnje SDS. "Njega pa je ta velikodušnost stala vodstva stranke," je dejal Rupel ter dodal, da je bil Pučnik tudi kot predsedniški kandidat Demosa bolj odločnejši in razločnejši od drugih, zato so se ga nekateri tudi bali. Minister Rupel se Pučnika spominja tudi kot človeka, ki je sodeloval pri različnih političnih programih in Slovence spodbujal k plebiscitu, novi ustavi, denacionalizaciji in privatizaciji.

Socialdemokrati so v sredo protestirali proti odločitvi predsednika državnega zbora Boruta Pahorja, da ne skliče žalne seje. Ob tem so spomnili, da je Pahor brez iskanja soglasja poslanskih skupin sklical žalno sejo za umrlim podpredsednikom Antonom Delakom. Delak je bil v povojnem obdobju in v času, ko je bil Jože Pučnik zaradi svojih demokratičnih in humanističnih idej preganjan in v zaporu, aktiven pripadnik represivnega in oblastnega totalitarnega aparata, so v izjavi zapisali v SDS.

DeSUS: Primerjava med Pučnikom in Delakom nepotrebna in neutemeljena

V DeSUS so "zaprepadeni in ogorčeni" nad sporočilom za javnost SDS glede sklica žalne seje v DZ za pokojnim Jožetom Pučnikom, v katerem SDS "obračunava s pokojnim podpredsednikom DZ Antonom Delakom". Menijo, da je primerjava med njihovim nekdanjim poslancem in Pučnikom nepotrebna in neutemeljena.

"Trdno smo prepričani, da je neumestno vprašanje, da bi sklic žalne seje za pokojnim Antonom Delakom povezovali s sklicem žalne seje za pokojnim Jožetom Pučnikom. DZ je sklical žalno sejo tako za preminulim poslancem Petrom Lešnikom kot tudi za podpredsednikom DZ Antonom Delakom v poklonitev svojima umrlima članoma. Tako pa DZ ni ravnal ob smrti Vitodraga Pukla, ki v času svoje smrti ni bil član DZ. Bil je član SDS in podpredsednik DZ in takrat SDS v spomin na pokojnega Vitodraga Pukla ni predlagala sklica žalne seje državnega zbora," so zapisali v DeSUS. V poslanski skupini DeSUS še menijo, da je neetično vprašanje sklica žalne seje izrabljati za dnevno-politične potrebe določene stranke.

Pogreb bo v soboto ob 13. uri

Vlada je na predlog koordinacijskega odbora za izvedbo protokolarnih opravil sklenila, da bo na Pučnikovem pogrebu - končno slovo od Jožeta Pučnika bo v soboto ob 13. uri na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici - sodeloval častni oddelek Slovenske vojske ter imenovala vladno delegacijo, ki jo bo vodil zunanji minister Dimitrij Rupel. Odbor za slovo od preminulega politika je sicer vladi še predlagal, naj bo dan pogreba enega najpomembnejših tvorcev slovenske neodvisnosti dan žalovanja v Sloveniji.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1