Slovenija

Vendarle referendum o džamiji?

Ljubljana, 03. 03. 2009 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upravno sodišče je zavrnilo odločbo župana Jankovića, zato je zbiranje podpisov za referendum o gradnji džamije, ki ga predlaga Mihael Jarc, spet aktualno.

Referendum o gradnji džamije na Parmovi v Ljubljani ni izključen.
Referendum o gradnji džamije na Parmovi v Ljubljani ni izključen. FOTO: POP TV

Ljubljanski mestni svetniki so na seji lanskega novembra potrdili prodajo zemljišča na Parmovi ulici v Ljubljani Islamski verski skupnosti. Ta naj bi na kupljeni lokaciji gradila džamijo z minaretom. To že dlje časa moti mestnega svetnika Liste za čisto pitno vodo Mihaela Jarca, ki je začel zbirati podpise za pobudo za razpis referenduma, na katerem naj bi odločali o tem, ali naj ima džamija minaret ali ne.

Zoran Janković je na kratko dejal, da Mihael Jarc zgolj išče medijsko pozornost. Na današnji redni novinarski konferenci odločitve upravnega sodišča Janković ni želel komentirati, ker je dokumentacijo prepustil pravni službi MOL, ki mu bo pripravila odgovor.

Jarc je vložil pobudo, vendar je bila ta po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića nepopolna. Jarca je pozval k dopolnitvi, vendar po županovih besedah svetnik Liste za čisto vodo tega ni storil pravilno, zato mu Janković ni dal soglasja za zbiranje podpisov. Janković je tedaj dejal, da upa, da Jarc vloge namenoma ni pravilno dopolnil in bo tako končal "neumnost, ki jo je začel". Če pa vloge ni dopolnil nenamenoma, pa to pove, "da res ne ve, kaj hoče", je dodal župan.

"Jankovič je prodal mačka v žaklju"

Jarc se je pritožil na upravno sodišče, ki je njegovi zahtevi ugodilo. Jankovićeva zavrnitev je neustrezna. Jarc je sklep prejel včeraj. "Župan je poskušal storiti vse, da mu ne bi bilo treba razpisati roka za zbiranje podpisov. Odločitev sodišča je dokazala, da ni ravnal pravilno, še več, to je dokaz, da je islamski skupnosti prodal mačka v žaklju. Za velike denarje so dobili zemljišče, za katerega je jasno, da še ni operativno," je za 24ur.com povedal Mihael Jarc.

Mihael Jarc: "Klima za zbiranje podpisov je vse boljša."
Mihael Jarc: "Klima za zbiranje podpisov je vse boljša." FOTO: POP TV
Sodišče je zavrnilo zlobne očitke župana Jankovića, da ne znam postaviti niti vprašanja. Mihael Jarc

Jarc trdi, da je sodišče Jankovićevo odločitev razveljavilo, zato mora po njegovem mnenju župan odločati še enkrat. "Janković bo verjetno znova iskal dlako v jajcu. Prav mogoče je, da bo ponovno zavrnil zbiranje podpisov, toda na koncu bo moral dovoliti začetek aktivnosti za referendum," je prepričan Jarc, ki dodaja, da je po svoje celo bolje, da se je zbiranje podpisov nekoliko zamaknilo: "Če bi podpise zbirali že januarja, bi nam nagajal hud mraz, zdaj se obeta veliko lepše vreme. Za zbiranje podpisov je v Ljubljani tudi sicer trenutno boljša klima, saj so ljudje zaskrbljeni za svoj socialni položaj, država pa je celo napovedala finančno podporo gradnji džamije. Skupaj s strankami, ki nasprotujejo gradnji džamije s spremljajočimi dejavnostmi, se bomo prav gotovo dobro organizirali, zato je realno, da nam bo uspelo zbrati 11.000 podpisov."

Referendumsko vprašanje

Jarc je že pred meseci napovedal referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se v predlogu odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dele območij urejanja BO 1/1 Lesnina, ŠT 1/1 območje ŽG in ŠO 1/1 Kurilnica (za islamski versko-kulturni center) v 11. členu črta besede "in en minaret", v 13. členu v točki 3. pa se črta tretja alineja, ki se glasi: višina minareta je lahko največ 40 metrov?

Mufti Nedžad Grabus in župan Zoran Janković
Mufti Nedžad Grabus in župan Zoran Janković FOTO: Dare Čekeliš

Svetnik Jarc je še napovedal, da bodo referendumsko vprašanje verjetno razširili še na dele 9. člena odloka, ki opredeljujejo namembnost objekta oziroma objektov in arhitekturo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1