Slovenija

'Upoštevajte napotke, preden bo prepozno!'

Ljubljana, 26. 03. 2012 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Večjih padavin ne bomo videli še najmanj 14 dni. Zapirajte pipe, ne perite avtomobilov in ne zalivajte vrtov, svetujejo pristojni, ki upajo, da bomo Slovenci začeli upoštevati njihove napotke, še preden bo prepozno.

Ker večjih padavin še vedno ni na vidiku, pristojni pozivajo ljudi, naj zapirajo pipe, manj zalivajo svoje vrtove, odsvetujejo pa tudi pranje avtomobilov. Če je slednje že potrebno, naj to opravijo v avtopralnici, kjer se porabi manj vode, še pravijo.
Ker večjih padavin še vedno ni na vidiku, pristojni pozivajo ljudi, naj zapirajo pipe, manj zalivajo svoje vrtove, odsvetujejo pa tudi pranje avtomobilov. Če je slednje že potrebno, naj to opravijo v avtopralnici, kjer se porabi manj vode, še pravijo. FOTO:

Mar veste, da po izračunih predstavnikov Organizacije združenih narodov za gojenje enega samega paradižnika porabimo kar 13 litrov vode, da je za to, da zraste in dozori le eno samo jabolko potrebnih kar 70 litrov vode, in da se za to, da dobimo kozarec mleka, v celotnem postopku pridobivanja in predelave porabi kar 200 litrov vode? Si predstavljate, koliko vode porabite za umivanje, pranje avtomobila ali zalivanje vrtov? Agencija za okolje je zaradi pomanjkanja dežja Slovence letos že večkrat pozvala k smotrni porabi te življenjsko pomembne tekočine in njihova opozorila bi morali jemati resno, pravijo. Pa jih sploh slišimo?

Vsako koriščenje vode, ki ni nujno potrebno za življenje, za pitje in preživetje, trenutno ni priporočljivo. Janez Polajnar, hidrolog

"Ja, mi varčujemo z vodo. Dejansko smo varčevali že prej, zdaj pa še bolj,“ nam je zaupal naš naključni sogovorec, ki je dodal, da med pomivanjem posode vse bolj pogosto zapirajo pipo, avto pa perejo z deževnico iz lastnega zbiralnika. Mimoidoča gospa je priznala, da še ni začela z varčevanjem z vodo in dodala, da bi v primeru hudega pomanjkanja med umivanjem zob ter podobnimi opravili bolj vestno zapirala pipo, vsekakor pa bi se odrekla tudi pranju svojega vozila. "Mi avta sploh ne peremo, saj vidite, kakšen je,“ je hudomušno dodala naslednja anketiranka.

Težave z oskrbo že dolgo trkajo na vrata Gorenjcev ter Korošcev

Med anketo po ljubljanskih ulicah smo tako spoznali, da se ljudje vendarle zavedajo prevelike potrošnje vode, a vse dokler je tukaj oskrba nemotena, drastičnih sprememb svojega ravnanja niso pripravljeni sprejeti. Kot kaže, se ljudje kljub jasnim sporočilom ne zavedajo, da težave trkajo tudi na njihova vrata. S slednjimi se v tem trenutku že spopadajo na Gorenjskem, Koroškem ter Štajerskem.

Voda
Voda FOTO: Thinkstock

Andrej Kecman s komunalnega podjetja Jeko-in, ki z vodo oskrbuje širše območje Jesenic ter Žirovnice, je za 24ur.com dejal, da se s težavami spopadajo že dalj časa. "Ljudje sicer čez vikend niso čutili motenj v oskrbi z vodo, a treba je poudariti, da je bilo temu tako le zaradi njihovega upoštevanja naših opozoril ter ukrepov. Izdatnosti vodnih virov še vedno padajo, saj ni bilo nikakršnih večjih padavin. To nas še vedno zelo skrbi,“ pravi. S podobnimi težavami se že ves mesec spopadajo tudi na območju občin Radlje ob Dravi, Muta, Vuzenica, Podvelka in Ribnica na Pohorju. "Zaradi dolgotrajnega sušnega obdobja so bistveno zmanjšane akumulacije pitne vode, zato pozivamo vse uporabnike pitne vode iz javnih vodovodov k racionalni rabi pitne vode,“ opozarjajo svoje odjemalce.

'Ne perite doma, raje pojdite v avtopralnico!'

"Toplo vreme je in potrebe po vodi se večajo, a tudi v gospodinjstvih se je potrebno izogibati tistim delom, ki zahtevajo vodo, pa niso nujno najbolj potrebna,“ je za 24ur.com danes znova poudaril slovenski hidrolog Janez Polajnar. Tudi on Slovencem predlaga, da se izogibajo delom, kot je zalivanje vrtov ali pranje avtomobilov. "Slednje raje peljimo v avtopralnico, dokler še lahko. Vsako koriščenje vode, ki ni nujno potrebno za življenje, za pitje in preživetje, trenutno ni priporočljivo,“ pravi in dodaja, da je najbolj pomembno, da to majhno količino vode, ki jo še imamo, ohranimo čisto. "To je najbolj pomembna naloga, ki jo imamo v prihodnjih dneh, tednih, morda celo mesecih. Drugače bo tudi ta voda postala neuporabna,“ je prepričan.

Suša
Suša FOTO: Reuters

Naslednjih 14 dni ne pričakujejo večjih padavin

"Lahko rečemo, da v naslednjih 14 dneh ne pričakujemo izboljšanja razmer, kar pomeni, da se bodo gladine podzemnih voda počasi še zniževale,“ pravi Polajnar. Zaradi taljenja snega je opazen le rahel porast pretoka reke Mure, narasla je gladina Bohinjskega jezera, a ostali vodotoki so na ekstremno nizkih ravneh. "Najmanj vode se trenutno pretaka na širšem območju obale, kjer je še vedno le okoli 10 odstotkov od običajne količine. V Prekmurju je tudi komaj 15 odstotkov. V večjem delu države pa se pretaka le nekaj več kot 30 odstotkov od povprečne količine vode,“ še dodaja hidrolog in zaključuje, da tudi v naslednjih dneh ne bo obilnejših padavin, zato upa, da bodo njihova opozorila prebivalstvu vendarle uslišana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Konrad Ajster
27. 03. 2012 21.17
+1
Ali je zopet nekomu pipa presušila? Večjih padavin ne bomo videli še najmanj 14 dni? Komentar: Hvala Bogu da je tako! Kaj bi bilo če bi vreme vsakega paničarja poslušala! Vedno je bilo tako, da je bil mesec sušec tudi suhi mesec brez padavin, da so si kmetje, lahko zemljo zorali in pripravili za setev, da bodo oni in ostali imeli kaj hrane za vse leto! So pa ljudje , ki niso živeli z naravo, temveč nekje med betonskimi bloki pa sedaj, ko je vreme idealno za naravna kmečka dela paničarijo, da jim bodo pipe presušile!? Mi starejši, ki smo veliko desetletji preživeli z naravo, dobro vemo kaj je za nas dobro, a kaj slabo, ko je bilo leta 1945 po koncu vojne, ko dežja ni bilo od sušca pa vse do septembra in je bila letina neverjetna in obilna, ko je vsega obilno obrodilo, bil sem še najstnik in se spomnim, ko so naše čebele nabrale toliko meda, ko ga nikoli več ni bilo toliko, niti preje niti potem, ko je mama morala dati očetu za med tudi lonec za perilo, ker je že vse drugo bilo polno! Takrat je to bil, kot so starejši govorili, neke vrste čudež, da je Bog pomagal ljudem po vojski, ko so se izseljenci vrnili in so našli vse izpraznjene hiše brez vsakih zalog hrane za preživetje, a polja so vsa obilno obrodila in samo tisto leto in nikoli več tako, ko so bila tudi deževna leta! Ta »Čudež« še nisem pozabil pa tudi ne da si ljudje po svoje tolmačijo kaj je prav in kaj je narobe, toda najhuje je, ko pade toliko dežja, da nastopijo poplave in nas voda zopet zalije, kar pa nihče ne označi za katastrofo, ker tisti ko to pišejo so vedno na suhem pa se bojijo le za svoje pipe misleč, da bo človeštvo ostalo brez vode, ker ne poznajo nek naravi zakon v povezavi z vodo, ki pravi, da je voda neuničljiva materija, ki se lahko spreminja v razne substance in oblike, vendar se vedno vrača na svoj začetek!
Jure Herer
27. 03. 2012 20.49
+1
Humanoidi smo neke vrste "poizkusni zajčki", s strani drugih civilizacij, in sedaj nas spremljajo , opazujejo ali bomo uspeli kot Humanoidna vrsta narediti dvig k Zavesti. Vmes so vpletene tako temne kot svetle sile. Temne sila nas zadržujejo na 3D. Civilizacije višjih dimenzij, (sicer ne vem, zakaj so se odločile pomagat človeštvu) pa dvigujejo frekvence energij, da nam olajšajo pri tem prehodu iz 3D v 4D in nato v 5D. Reptili in Dragoni so bili premagani s strani drugih svetlih civilizacij, medtem, ko na Zemlji še poteka boj z Anunnaki - Iluminati. Rezultat "boja" pa bo odvisen samo od človeštva. Ali bomo sposobni premagati strah, kontrolo, ego in se dvignili v frekvence Ljubezni, Miru, Sožitja in Harmonije. Menda je potrebno 30 % svetovne populacije, za ta dvig. Ki bo ključnega pomena ravno decembra 2012. (To so povzetki objav, pogovorr, komentarjev in samo posredujem dalje).
Hamzibeg
27. 03. 2012 15.13
Omenil bom samo eno besedo: JULIJANA!
Moros
27. 03. 2012 13.43
-5
ja v avto prlnico bom čel, da bom tam odštel 5€, saj nisem neumen!
arion1234
27. 03. 2012 18.29
+2
ko boš žejen zaradi pleha, boš mogoče še bolj!!!
Jure Herer
27. 03. 2012 13.33
+2
HAARP + Chemtrails
Majda Božnar
27. 03. 2012 12.10
+2
Tako vreme je bilo leta 2003 - vsaj v osrednji Sloveniji. Prvi po dolgem času in tudi zadnji dež je bil v aprilu - pa še tega je bilo samo za vzorec. Do 1. septembra ni padla kapljica dežja! Vsi tisti, ki so imeli vodnjake, so ji izpraznili že v začetku avgusta (za zalivanje vrtov). Septembra je pritisnil mraz, čez poletje pa so bile temperature ves čas nad 30 st. Jasno, da moramo varčevati, jasno je, da si ne moremo napolniti plastičnih bazenov, ki jih postavimo na vrt, tako kot je jasno, da imajo mnogi (če imajo možnost) take bazene zato, ker že leta niso videli morja. Jasno je tudi, da imajo bogataši PRAVE ZIDANE BAZENE - ti si lahko privoščijo tudi počitnice na morju in na otokih v tujini. SAJ RAZUMETE - JASNO, DA BO MORAL NEKDO PREVERITI, ALI SO NJIHOVI BAZENI DOMA NAPOLNJENI Z VODO!!!
eljaske
27. 03. 2012 00.39
+2
Ampak če se spimnimo ne doulgo nazaj smo pa imeli hude poplave,se spomnim ceu vič od špara v lj je bil pod vodo in pri ižanki so se kregal glede vodnih nasipov in protipoplavnih tem je bilo na pretek,zanimivo kako se vse hitro obrne!!
est
26. 03. 2012 20.41
+5
V soboto sem se peljal skozi Kočevje in videl, kako so avtobusno postajo veselo prali z gasilsko cevjo iz hidranta - ne gasilci.
--Milan--
26. 03. 2012 20.32
-1
V parlamentu se največ špara voda ker nikoli jo ne pijejo!!!!!!
valkirie
26. 03. 2012 20.14
+1
in veselo gledamo naprej kako izginja denar ane
odkimasin
26. 03. 2012 19.43
+1
Vode že nekaj let ne pijem, pijem samo vinček in pivo, skret mam na štrbunk, umivam se pa v bližnjem potoku!
feren?ek
26. 03. 2012 19.57
+12
est
26. 03. 2012 20.42
+8
feren?ek
26. 03. 2012 19.33
+4
Ne jo šparat delejte si ZALOGO!!!!!!
Oreel
26. 03. 2012 19.20
+13
saj cevi vse povsod spuščajo ker so že precej stare,res ne vem kam sploh gre ves denar ki se pobere z položnicami za vodo?
Larch123
26. 03. 2012 19.26
+3
pol si pa vzemi kak dan časa, pa se priključi vodovodni ekipi v vašem kraj, da boš videl kako stvari potekajo...boš videl, da vse to le ni tako enostavno...(voda od zajetja do potrošnika)..
DropBear
26. 03. 2012 19.20
+6
Treba bo en ples dežja odplesat
dinho80
26. 03. 2012 19.14
+0
Vsi se nehajte tuširat,pojdite v javno kopalnuco :D
on_solid_ground
26. 03. 2012 19.12
+19
Namesto nekih družinskih zakonikov in podobih neumnosti, bi se naj vlada rajši pobrigala za vodo - denar bi namenila prečiščevanju odpadnih voda, iskanju novih virov, obnavljanje vodovodnih sistemov in podobno
Dark Cesar
26. 03. 2012 19.04
-1
Janez je kriv da ni vode,prav da mormo šparat.....=))
Djsajmy
26. 03. 2012 19.04
+2
Če že pol se naj lepo prepove v določenih predelih uporaba pitne vode pa bo nekaj časa mir ne pa, da se samo opozarja to dan danes ne prime!
nekdo...
26. 03. 2012 19.00
+14
Dokler bodo pristojne službe zalivale nasade v mestih tako daugo ne moram vaših nasvetov upoštevat za resne. Ravno včeraj sem videl kako so po rožah zlili 2 cisterni. Al se mormo ostali vodi odpovedat za skupno dobro?
jaoming1981
26. 03. 2012 18.56
+5
vlab NINOBENE TOPLE FRONTE KERTUDI TA PRINASA PADAVINE MANJ OBILNE AMPAK NA SIRSEM OBMOCJU KOT HLADNA FRONTA KI JIH PRINASA NA OZKEM OBMOČJU IN BOLJ OBILNE. SEDAJ SMO POD VPLIVOM AZORSKEGA ANTICIKLONA IN IMAMO LEPO VREME. POD VPLIVOM SIBIRSKEGA ANTICIKLONA TUDI IMAMO LEPO VENDAR HLADNEJŠE VREME. MANJKA NAM ISLANDSKI CIKLON DA SE S FRONTAMI HLADNIMI IN TOPLIMI RAZSIRI NAD NASE KRAJE. OKOLI CIKLONA SE PROTIURNO VRTIJO HLADNE IN TOPLE FRONTE NE KOMENTIRAJ STVARI O KATERIH SE TI NITI NAJMANJ NE SANJA