Slovenija

Bo pravilnik končno skrajšal čakalne vrste?

Ljubljana, 27. 09. 2008 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začel je veljati pravilnik o čakalnih dobah, ki uvaja stopnje nujnosti obravnavanja pacienta, določa pa tudi oblikovanje nacionalnega seznama o čakalnih vrstah.

Pravilnik naj bi skrajšal čakalne vrste.
Pravilnik naj bi skrajšal čakalne vrste. FOTO: POP TV
Pravilnik določa tudi prednostne kriterije uvrščanja na čakalni seznam. Gre za stopnjo nujnosti zdravstvene storitve, v primeru enake stopnje nujnosti pa se upošteva še čas prijave na zdravstveno storitev, ponovni kontrolni pregled in ponovni vpis na podlagi opravičene odsotnosti od zdravstvene storitve.

Med stopnjami, po katerih morajo zdravstveni delavci obravnavati paciente, pravilnik ločuje med 'nujno', 'hitro' in 'redno'. Stopnjo nujnosti mora po pravilniku določiti zdravnik, ki pacienta napoti na zdravstveno storitev, to pa mora tudi obrazložiti v zdravstveni dokumentaciji. V primeru, da se zdravnik, na katerega je bil pacient napoten, z zapisano stopnjo nujnosti ne strinja, po pravilniku obvelja odločitev zdravnika, h kateremu je bil pacient napoten.

Zdravstvena storitev, označena s stopnjo 'nujno', se mora po pravilniku izvesti takoj, storitev, označena s stopnjo 'hitro', pa odvisno od vrste zdravstvene storitve. Specialistični pregled mora biti denimo opravljen najpozneje v sedmih dneh, diagnostični pregled in terapevtski postopek pa najpozneje v 30 dneh.

Zdravstvena storitev, ki je označena s stopnjo nujnosti 'redno', se mora po pravilniku izvesti odvisno od vrste zdravstvene storitve. Specialistični in diagnostični pregled morata biti tako izvedena najpozneje v šestih mesecih; terapevtski postopek pa najpozneje v 12 mesecih.

Po pravilniku morajo izvajalci na vseh treh ravneh zdravstvene dejavnosti voditi tudi čakalni seznam za zdravstvene storitve, ki jih pacientu ne morejo zagotoviti takoj, Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) pa mora na svojih spletnih straneh objaviti tudi t.i nacionalni čakalni seznam, ki vsebuje podatke o čakalnih vrstah na ravni celotne države.

Nacionalni čakalni seznam bo moral po pravilniku vsebovati podatke o izvajalcu posamezne storitve, čakalni dobi pri izvajalcu (ločeno glede na stopnjo nujnosti) in številu vseh čakajočih pri izvajalcu. Kadar bo izvajalec vodil čakalni seznam za zdravstvene storitve tudi po zdravstvenih delavcih, ki neposredno izvajajo zdravstvene storitve, se bodo morali na nacionalnem čakalnem seznamu objaviti tudi podatki o zdravstvenem delavcu, ki bo izvedel zdravstveno storitev, čakalni dobi in številu vseh čakajočih pri posameznem zdravstvenem delavcu. Nacionalni seznam mora biti oblikovan najpozneje do 26. februarja 2009, ko bo narejen, pa se bo moral ažurirati sproti oziroma najmanj enkrat dnevno.

Če pacient ne bo prišel na izvedbo zdravstvene storitve, se bo lahko po pravilniku v 14 dneh od dneva načrtovane zdravstvene storitve opravičil za svoj izostanek. Razlog za izostanek je opravičen, če mu je nepredvidljiv in neodložljiv dogodek fizično onemogočil prihod na izvedbo zdravstvene storitve; če mu je bil prihod onemogočen zaradi neodložljive obveznosti sodelovanja v sodnem ali drugem uradnem postopku; zaradi smrti ožjega družinskega člana; druge hujše nesreče ali zaradi drugega nepredvidljivega in neodložljivega dogodka, ki ima po splošnem prepričanju prednost pred izvedbo načrtovane zdravstvene storitve. Pacient mora opravičilo iz tega člena dati v pisni ali ustni obliki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
28. 09. 2008 18.58
in mi smo pol leta predsedovali eu!??v normalnih evropskih državah delajo študije, kako dvigniti raven uslug, mi pa študije, kako skrajšati čakalno dobo iz 24 na 23 mesecev! splačalo bi se preveriti zakaj pri t. i. s.p. zdravnikih prideš na vrsto že naslednji dan?? mogoče je haklc v tem, da zdravniki iz ukc imajo \"popoldansko obrt\" in si veselo \"preusmerjajo\" delo! tragedija je v tem da pacienti ki prispevajo sredstva v zdravstveno blagajno, ratajo samoplačniki!
ivo55
28. 09. 2008 12.20
Zakaj se v zdravstvu za DENAR dobi vse in takoj. Kdo so tisti zdravniki, ki za denar naredijo vse? Jih morebiti ne poznamo?, nimajo imen?, so se šolali za svoj denar?, delajo s svojimi aparati in niso plačni s strani Zavoda? Sploh ne! Poznamo jih in plačujemo jim, za kar so tako preko zaposlitve plačani že tako ali tako v zdravstvu , saj le tako lahko v stiski ohranimo omejeno dobrino - t. j. naše življenje. Vsaka družba ima v svojih vrstah povzpetnike, sebičneže in take, ki jim je za prisego figo mar, in sprejma pravila da jim to onemogoča, preprečiti se takega delovanja v demokratični družbi ne da. In zakaj lahko to neovirano počnejo pri nas - na škodo vseh preostalih? Predvsem in nesporno zato, ker v je tej državi vse tako organizirano, da se najprej prisilno pobere vsem zadostna količina denarja za delovanje monopolnega sistema, ki se v glavnem še sam nadzoruje (!). Tla za pohlepnike so plodna....!
Buena Vita
28. 09. 2008 01.19
thillie kak naivec,piši komentarje všečne levici,in pop tevuju,pa te nebo nihče brisal pokaži jim sločen prst,in jih okrcaj,pe boš večni norček ki te bodo brisali,to ti povem ,ker me brišejo,samo ne poznajo dejstva,da znamo slovenci biti vztrajni in trmasti
comment123
27. 09. 2008 19.03
comment123
27. 09. 2008 19.03
Kje pa je moj komentar?
comment123
27. 09. 2008 18.58
VOLILI SMO ZA SPREMEMBE IN PRIČAKUJEMO SPREMEMBE. DODATNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA NE POTREBUJEMO IN NAJ SE UKINE,ŽENSKE BI MORALE DOBITI PRAVICO DO GINEKOLOŠKEGA PREGLEDA VSAKO LETO,KER SO V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH PRI OSNOVNEM ZDRAVNIKU UVEDLI NAROČANJE,NAJ UKINEJO TELEFONSKE TAJNICE,KI POVEDO ZGODBO,POTEM ZASLIŠIMO GLASBO IN ČAKAMO,ČAKAMO,ČE SPLOH DOČAKAMO,DA SE NAM KDO JAVI-VSE TO PLAČUJE PACIENT, KI JE POVRHU TEGA ŠE V ZDRAVSTVENIH TEŽAVAH.sAJ NISO RESNI.
MojcaCoh
27. 09. 2008 14.15
Za zdravstvo lahko zapišemo... Dokler ni bilo ministra, njegovega kabineta, strokovnih služb, zavarovalnic, komisij, podkomisij, nadkomisij, razpisov, Koncesij, pogodbenega dela, fuša v z udarniškim delom zgrajenih zdravstvenih ustanovah in se ni strokovno delalo.... Ni bilo čakalnih vrst, pacienti zadovoljni, zdravniki so celo delali in nihče ni ustvarjal dobička ter pisal belih receptov za tretjerazredni generik, ki si ga zavarovanci morajo plačati sami in si delal Norca z ljudmi ki plačujejo vsaj tri in več zavarovanj.. Ljudje ker pacienti ne morejo bi vas že davno morali podavit ko Mačke. Lp Mojca Coph
MojcaCoh
27. 09. 2008 14.11
Za zdravstvo lahko zapišemo... Dokler ni bilo ministra, njegovega kabineta, strokovnih služb, zavarovalnic, komisij, podkomisij, nadkomisij, razpisov, Koncesij, pogodbenega dela, fuša v z udarniškim delom zgrajenih zdravstvenih ustanovah in se ni strokovno delalo.... Ni bilo čakalnih vrst, pacienti zadovoljni, zdravniki so celo delali in nihče ni ustvarjal dobička ter pisal belih receptov za tretjerazredni generik, ki si ga zavarovanci morajo plačati sami in si delal Norca z ljudmi ki plačujejo vsaj tri in več zavarovanj.. Ljudje ker pacienti ne morejo bi vas že davno morali podavit ko Mačke. LP..Mojca Coh
endvatrilovi
27. 09. 2008 12.06
Zasluge za skrajšanje ima pa Kresalova... :-))
Bostjan Petek
27. 09. 2008 11.53
Če bi bilo tako grem tako med komuniste! Ja to je res tisti z debelo denarnico so in bodo vedno priviligirani!
johndoe35
27. 09. 2008 11.37
To bo veljalo samo za nas navadne državljane. Komunisti s TAJKUNI na čelu ki imajo polno pokradenega denarja bodo vedno šli mimo vrste v najbilšo ustanovo