Slovenija

Velikonočni potres v Posočju: 15 let in 100 milijonov evrov pozneje

Ljubljana, 12. 04. 2013 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

12. april 1998 si bodo prebivalci Posočja za vedno zapomnili. Na velikonočno nedeljo pred 15 leti so se namreč tako močno stresla tla, da je bilo poškodovanih kar 4055 objektov, popotresna obnova pa je trajala dolgih deset let in stala 100 milijonov evrov samo iz državnih sredstev.

V potresu je bilo poškodovanih 4055 objektov, nastale pa so tudi številne spremembe v naravi, nastali skalnati podori, ki so ponekod popolnoma uničili planinske poti, padajoče skale in kamenje pa so ponekod poškodovali ali uničili nekatere spomenike iz prve svetovne vojne.
V potresu je bilo poškodovanih 4055 objektov, nastale pa so tudi številne spremembe v naravi, nastali skalnati podori, ki so ponekod popolnoma uničili planinske poti, padajoče skale in kamenje pa so ponekod poškodovali ali uničili nekatere spomenike iz prve svetovne vojne. FOTO: Dare Čekeliš

15 let je že minilo od hudega potresa z magnitudo 5,6, ki je na velikonočno nedeljo prizadel Posočje. Poškodovanih je bilo več kot 4000 objektov na območju 16 občin, na srečo pa potres ni zahteval človeških življenj. Je pa povzročil veliko panike med ljudmi, saj je bila večina doma ob praznikih.

Da je bil potres res močan, dokazujejo tudi podatki, da so ga čutili prebivalci vse Slovenije, pa tudi prebivalci delov Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Avstrije, Švice, Italije, Slovaške, Češke in celo Nemčije. V urah po potresu je sledilo še več kot 400 popotresnih sunkov, tla pa se niso umirila še več tednov.

Stopnja utrditve zagotavlja najmanj za eno potresno stopnjo boljšo potresno varnost od tiste, ki je veljala pred potresom 1998. To zagotavlja, da bi objekti v primeru maksimalnega potresa, ki je predviden za to območje, obdržali vertikalno stabilnost, oziroma se ne bi porušili.

Ob maksimalnem potresu ne bi smelo biti smrtnih žrtev kot posledica porušitev objektov, pričakovana pa je materialna škoda na objektih, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Obnova je stekla kmalu po potresu in je trajala deset let, država pa je zanjo namenila 100 milijonov evrov. Prvi ukrepi so bile nadomestne stanovanjske enote za vse, ki jim je potres vzel dom. Nato se je država lotila obnove in popravljanja v potresu poškodovane infrastrukture najbolj prizadetih občin, izvedli so gradbene sanacije manjših poškodb na objektih, v primeru hujših poškodb pa so izvedli bolj in manj zahtevne rekonstrukcije, nepopravljivo oziroma čezmerno poškodovane objekte pa so morali porušiti in zgraditi nadomestne objekte.

Obnova po potresu 1998 je trajala deset let, obnova po potresu 2004 pa še traja.
Obnova po potresu 1998 je trajala deset let, obnova po potresu 2004 pa še traja. FOTO: POP TV

Skupaj je bilo obnovljenih 1829 objektov, največ stanovanjskih, poslovnih in gospodarskih, iz posebnega programa profanih in sakralnih kulturnih spomenikov pod strokovnim vodstvom spomeniškovarstvene službe pa je bilo v celoti obnovljenih 156 stavb, med temi 52 cerkva, 102 profanih stavb ter 61 zunanjščin trških jeder in štiri pašne planine.

Obnova se je končala leta 2008, a vmes je nesreča isto območje prizadela še enkrat, kar je še dodatno upočasnilo oziroma otežilo prenovo. Julija 2004 je Posočje prizadel še en hud potres, ki je poškodoval nekatere objekte, ki v prvem potresu niso bili poškodovani, že sanirane objekte, dodatno pa poškodoval tudi objekte, ki jih še niso sanirali. Obnova po potresu 2004 še vedno traja in bo po predvidevanjih ministrstva za kmetijstvo in okolje končana leta 2016.

Kot poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, so bili pomembni bili tudi posredni rezultati popotresne obnove, saj je potres spodbudil oblikovanje in sprejetje zakona ter drugih splošnih predpisov, s katerimi je Slovenija uredila pogoje trajnega odpravljanja posledic elementarnih nesreč. Zakon je uredil tudi sofinanciranje popotresne obnove.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.