Slovenija

Veliko manj brskanja po Prostoru

Ljubljana, 10. 01. 2012 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru javnega vpogleda v podatke o nepremičninah je bilo več kot 32 milijonov poizvedb. Po umiku podatkov je zanimanje za Prostor drastično upadlo.

Gurs je od 26. decembra do 9. januarja v spletni aplikaciji za javni vpogled v podatke o nepremičninah zabeležil 1,56 milijona vpogledov, v okviru katerih je bilo opravljenih več kot 32 milijonov baznih poizvedb.
Gurs je od 26. decembra do 9. januarja v spletni aplikaciji za javni vpogled v podatke o nepremičninah zabeležil 1,56 milijona vpogledov, v okviru katerih je bilo opravljenih več kot 32 milijonov baznih poizvedb. FOTO: Thinkstock

Javni vpogled o eni nepremičnini iz evidenc – kataster stavb, zemljiški kataster, register nepremičnin in register prostorskih enot – je mogoč preko številke parcele, številke stavbe, dela stavbe ali naslova stavbe. Dostop s podatki o lastniku ni več možen.

Uporabniki lahko do podatkov, kot so bili do izdaje začasne odločbe informacijske pooblaščenke dostopni v javnem vpogledu, dostopajo z javnim vpogledom v podatke zemljiške knjige, ki je dostopen na portalu e-sodstvo. Do podatkov o lastnikih dostopajo z identifikacijsko številko parcele, stavbe ali dela stavbe, ki jo pridobijo z javnim vpogledom v podatke o nepremičninah.

Manj zanimanja za Prostor

Na Gursu delijo statistiko poizvedb z javnim vpogledom v podatke o nepremičninah na uporabniške (iskanja po enem izmed vhodnih podatkih, na primer po naslovu, parceli ali stavbi) in bazne poizvedbe (število vseh dostopov do posameznih podatkov). Vsak klik znotraj ene uporabniške poizvedbe povzroči več baznih poizvedb - v povprečju 20.

Na Gursu so od 26. decembra do 9. januarja v spletni aplikaciji za javni vpogled v podatke o nepremičninah zabeležili 1,56 milijona vpogledov, v okviru katerih je bilo opravljenih preko 32 milijonov baznih poizvedb.

Dejansko število nepremičnin, v katere je bilo vpogledano, pa je bistveno manjše. Vsi lastniki, ki so spremenili podatke, so namreč vnovič vpogledali, ali so podatki spremenjeni. V nekatere nepremičnine je bilo iz različnih razlogov vpogledano večkrat.

Po umiku nekaterih podatkov je bil znaten upad zanimanja za Prostor. Če je bilo še 6. januarja 159.500 uporabniških poizvedb, jih je bilo 7. januarja samo še 37.500. Zatem je številka padala.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
11. 01. 2012 09.28
-1
popoln dokaz, da je pri vsem tem šlo za "firbcanje". Kako prav je imela informacijska pooblaščenka...
Jerry Pikes
11. 01. 2012 00.06
+4
kako lepo brišete komentarje naravno da je obisk strani padel- vsak si je že pogledal, kar ga je zanimalo.. stran pa je bla ful informativna... jao!!!
Max_Headroom
10. 01. 2012 23.42
+1
Nekdo je še v jugoslaviji pridno in pošteno delal, upravičeno je lako računal, da bo lahko s tem nadaljeval tudi v samostojni državi. Potem pa se najdejo neki nižji uradniki, bivšo družbeno lastnino preprosto prodajo samim sebi, ne da bi plačali centa, samovoljno prekinejo pogodbe in človeku vzamejo vse pravice, ki jih je imal na naslovu. Lahko se sicer pritoži, na odvetniško pisarno Senica in obvesti medije, ki mu povedo, da imajo od tega bodočega tajkuna že reklamo čez celo stran in se to dogaja povsod po Sloveniji, niti nimajo časa poročati o tem, ker imajo že dovolj drugega materiala. Takrat se tudi še ni bilo m ogoče pritožiti na evropsko sodišče, zdaj pa so po Zalarjevem mnenju, te zadeve zastarala. ker človek ni vsak dan mlajši in si ne more nikoli v življenju s poštenim delom pokriti izgube toliko let dela, vztraja in zbira podatke, bolj ko toži tajkuna, bolj mu ta vrača, preko svojih javnih uslužbencev in mafije. Nato se končno pojavijo neke javne baze podatkov, do katerih ima načelno vsakdo dostop že iz občinske knjižnice, človek začne zbirati podatke, za koliko ga je oškodoval tajkun v vseh teh destletjih, ko pa dobi že neko približno sliko, stran vlada samam sebi ukine, državna psihiatrija pa ga obtoži, da ga vodi le pohlep in vidi v tujem kapitalu rast faličnega simbola ter doživlja orgazme, če lahko s svojimi sicer povsem utemeljenimi klevetami in obtožbami, škodi drugemu, ki je imel menda v življenju le tako srečo, da je lahko podkupil vse okoli sebe in še dlje. V taki deželi namreč živimokot da bi ves državni aparat obstajal le za partijsko oligarhijo in njihove bivše nižje državne uradnike tajkune. Povrh tega so vsi podatki in tudi osebne, intimne navade posameznikov na voljo marsikomu, ki ima žlahto ali prijatelje na primernih mestih, včasih je dovolj le poklicati po mobitelu, podatki pridejo takoj z e-pošto, s priponko in iz državnih strežnikov. Je potem čudno, da te države nihče več ne jemlje resno, če je v bistvu organizirana kot ogromen zapor, kjer bodo ujetniki tako dolgo zaprti, dokler ne pozabijo ali se preprosto niso nikoli niti zavedali, kaj vse so jim vzeli. Dokler bo ta država preganjala poštene in nedolžne ljudi ter povsem resno verjela, da lahko izpelje tak masovni popoln zločin, seveda nihče ne bo imel nobene prihodnosti in je vseeno, kaj vse si bodo še izmisili v ta namen. Če bi bili še naprej zaprti v Jugoslaviji, se ne bi niti toliko trudili.
Max_Headroom
10. 01. 2012 23.51
+1
Mimogrede, ali ste vedeli, če hoče kdo tožiti javnega uslužbenca ali tajkuna, mora sam poiskati podatke o njegovem bivališču, kakor ve in zna, če pa skorumpirani birokrati hočejo zalezovati svoje žrtve, iz javnih občinskih sredstev preprosto najamejo detektiva? Ti imajo mneda tudi praktično neomejene pristojnosti, lahko tudi nasilno vstopijo v stanovanje in zaslišujejo s posebnimi metodami, saj sodeluje s posebno policijo. Te stvari informacijske pooblaščenke ne zanimajo, Varuhinja človekovih pravic pa itak meni, da je vzrok polna luna, paranoimija ali pa faušija.
Roman Hren
10. 01. 2012 20.27
-1
Ali bo za razkrivanje zaupnih podatkov kdaj kdo tudi odgovarjal? Vsaj z odstopom, če že materialno ne?!
Roman Hren
10. 01. 2012 20.23
-1
Ali bo za razkrivanje zaupnih podatkov kdaj tudi kdo odgovarjal!?
Jerry Pikes
11. 01. 2012 00.07
+1
zemljiška knjiga je itak javna:.. torej je bilo vse javno... btw: lahko si anonimno že prej dostopal do podatkov lastnikov!
Foen
10. 01. 2012 19.49
+3
podatke ki jih ni na spletni strani geodetske uprave enostavno poiščemo v zemljiški knjigi, ki je prav tako zastonj na spletu.
PolnKontejner
11. 01. 2012 06.55
+1
ne govori tega preveč naglas, da se ne bo vmešala info pooblaščenka...
KaraMia
10. 01. 2012 18.37
-2
evo, pa je razvidno, da je šlo samo za neupravičeno firbcanje!
PolnKontejner
10. 01. 2012 17.13
+7
Namesto, da bi se zavzemali za čimvečjo transparentnost na vseh področjih se gremo pa skrivalnice(vemo komu je to v interesu). Me prav zanima koliko sosedov se je skregalo zaradi vpogleda v \"prostor\".
housemd
10. 01. 2012 16.37
+11
Edino prav. To šnofanje za sosedi ni za nikamor! Samo hočejo nas s takimi stranmi kjer je vse objavljeno, še bolj skregati. Dajte se zamislit, da država hoče, da se kregamo, in to zaradi vrednosti nepremičnin, ko vemo, da te vrednosti niso realne! Bravo za umaknitev podatkov.