Slovenija

Veliki brat nas opazuje

Ljubljana, 23. 03. 2008 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vsepovsod nas spremljajo kamere. Izogniti se jim ne moremo niti v trgovini niti v baru, ne v službi ali v šoli.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelenko5
11. 10. 2010 16.50
čakaj,celo v šoli jih opazujejo??.ali je to le šala?
Tonček Balonček
25. 03. 2008 17.41
VMercatorju lahko za vsakega kupvca takoj povedo, koliko kondomov, vina in drugih pijač je že kupil letos, katere časopise nabavlja in koliko na mesec porabi za posamezne artikle. V banki vejo, koliko zaslužimo in koliko dobimo honorarjev poleg plače, v zdarvstvenem domu imajo zabeležene vse bolezni, vključno s spolnimi in duševnimi, na Teelcomu vedo, s kom in kadj ter koliko govorimo po teelfonu, če hočejo pa tudi kaj, enako je z elektronsko pošto, saj ej ans trežniku, na razpolago. Z vsemi temi podatki rokujejo neki "administratoirji". Gre za popolnoma nezanesljive ljudi, važno, da obvlada "orodja", ali je podkupljien ali ne, pa nikogar ne zanima, razen tistih, ki rabijo podatke!!
Niko Avguštin?i?
25. 03. 2008 12.09
Bom se nekaj dodal. Kar se ze dogaja, ampak tajno in seveda nelegalno, vendar ni cloveka, da bi to preprecil. Preko mnozice satelitov lahko s pomocjo vasega mobija dolocijo vaso pozicijo, brez kaksne sodne odredbe. To kar imajo zdaj fotoaparati (prepoznavanje obraza) so imeli sateliti ze zdavnaj, tako da ce pogledate navzgor, jim lahko tudi pomahate v pozdrav. Za avtomatsko prepoznavanje registrskih tablic pa po Angliji ze vrabci civkajo. Tako da nadzirani smo ze in bomo samo se bolj.
Niko Avguštin?i?
25. 03. 2008 12.03
Parefin - ce je taka tvoja volja, potem te verjetno ne bi motilo, ce bi mi posredoval stevilko svoje bancne kartice, tekocega racuna in pin kodo. Verjemi, da so med vsemi podatki, ki se takole tajno spremljajo in nadzirajo, tudi taksni podatki. In potem ti z lahkoto izgine nekaj sredstev z racuna. Pahorcek - pozabi na JJ-ja, je samo ena mala figura na sahovnici, poglej malo sirse, ne dogaja sa vse samo v Sloveniji. Za v ZDA ze itak rabis biometricni pasos in tam dobijo lepo podatke o tebi. Pri nas se bo pa to tudi uvedlo, potem nas pa imajo popisane tako, da je popis prebivalstva samo ena farsa. Tako kot nase varuhinje pravic. BTW-ste mogoce vedeli, da se prisluskuje skoraj vsem telefonom, no ja po potrebi, odvisno za kaksno osebo te imajo oznacenega, in da se da prisluskovati vasemu pogovoru, ne da bi bil telefon sploh vklopljen, samo da ima vstavljeno baterijo? Ni paranoja, je pa preverjena trditev pri obvescevacih.
izbruh@gmail.com
25. 03. 2008 08.36
In članek se začne z reklamo za Velikega brata...
fizelj2
25. 03. 2008 02.02
Pahorcek, hvala za te besede. Vidim da je nivo na teh straneh tako nizek da je je prava osvezitev prebrati kaksno trezno misel. Se tako naprej ! Zalostno je videti da je edini volilni program ki ga ponujajo nasprotniki JJ to da bodo zrusili JJ...potem bodo pa ze nekako, a ne? Tudi ce se ne strinjam z vsemi njegovimi potezami se mi vcasih zdi da je kot nekaksen slovenski Putin, kar je vsekakor precej bolje kot Zirinovski ali podobna navlaka. FDV pa je prava tovarna neo-komunistov...kot da bi hoteli pozabit da smo zavestno vstopili v Evropsko Unijo ki s komunisticno ideologijo nima prav nobene zveze. Ko pa bomo kaznovani z neuspehom bodo pa spet vsi drugi krivi.
usavko
24. 03. 2008 23.29
Sam pahorček, se ti zavedaš, da si malo bolan! Kar se tiče JJevih nasprotovanj ipd. Kot 1. če ti mislš, da si vlada ne zasluži kritike, potem se mi smiliš. Kot drugo, bistvo tega članka je zasebnost oz. nadzor nad ljudmi in ne politična igrica. Mogoče pa hočjo tej vladi namignt, da bi s kakšnim novim zakonom lahko zavarovali svoje državljane in si tako priborili še en plus za tiste, ki imate spomin do nekje 1 leta. O teh karticah pa ni fora nasprotovanje vladi ampak problem, ki se lahko pojavi v primeru zlorab in se v realnosti že kaže! Ne vidim pa nobenega problema, zakaj JJ in njegova vlada na volitvah nebi padla! To bo končno spet mal več demokracije!
LomilkaSrc
24. 03. 2008 20.20
sodeda me plačuje že 3 leta zaradi obrekovanja. toliko o velikem bratu, ki si lahko obriše rit
pahor?ek
24. 03. 2008 19.26
Vsa zadeva s tem "opazovanjem" res ni nedolžna in bi morala biti deležna širše javne razprave. Toda ob zgornjem prispevku takoj postane vsakomur jasno, koliko je ura in čemu je namenjen. Edini namen je diskreditracija vlade JJ. V prid temu govorita dva primera, ki sta navajanja v prispevku. To sta: 1. Preverjanje klicev na Ministrstvu za zunanje zadeve in 2. združitev identifikacijske kartice in zdravstvene. Drugi takšen dokaz je t.i. stroka, ki spet veselo podaja svoje "strokovno" mnjene. Edino, kar pri tej "strokovnosti" bode v oči, da je preverjeni satelit levice: FDV in informacijska pooblaščenka. O FDV-ju res ne bi zgubljal besed, ker jih je škoda in vsi vemo, da je ta kraj leglo komunistov, ups, stroke. Pirc-Musarjevo pa bi malo ošfrknil, saj očitno postavlja dvojna merila. V prid temu govori podatek, da je avgusta zapisala v neki zadevi (trenutno mi je izpadla iz uma), da v primeru suma kaznivega dejanja lahko pregledajo celo elektronsko pošto, zdaj pa se je do preverjanja klicev opredelila negativno, torej po njeno gre v tem primeru za kaznivo dejanje!?!?! V glavnem nič novega na politični levici in v njenih satelitih. Pomeni, zrušiti JJ na vsak način, ne glede na uporabljena sredstva...
Tonček Balonček
24. 03. 2008 17.10
Imam vse pravice do zasebnosti, če pa kdo hoče, da ga nadzirajo (takih je kar precej), naj pa dovoli če hoče, jaz ne bom, nisem zapornik! Pa kdo bo nadziral tiste, ki nadzirajo? A sse bomo vsi nadzirali eden drugega ali kaj? Pa dajte nam mir in se nadzirajte tisti, ki to hočete! Zakaj bi moral en moj sosed vedeti, kolikokrat grem mimo njegove bajte, kaj ga to briga!
parefin@yahoo.com
24. 03. 2008 16.23
Mene lahko snemajo ko seksam, ko serjem, ko delam, lahko imajo vse moje zdravstvene podatke, podatke o financah,itd. Nimam kaj skrivati ali pa se sramovati. Vi pa ki vam kamere na raznoraznih mestih povzroca neko trpljenje ste pa ljudje kateri morajo biti tako ali tako pod nadzorom! Tisti ki se izogiba nadzoru je le kriminalec ali pa nekdo ki pocenja nekaj krepko ne moralnega,
Tonček Balonček
24. 03. 2008 15.37
Seevda, zato je pa za te stvari pottreben pristanek sodišča, ne more si kar vsak izmisliti in namestiti neka nadziranja. V hudem prekršku, pravzaprav je kaznivo, so delodajalci, ki v tišini na strežniku namestijo programe za zajemanje pošte na vse in iz vseh naslovov v podjetju ali senmanje tel, pogovorov, beleženje številk in podobno! Je pa emd direktorji in lastniki veliko paranoikov in voayeurjev, delavci pa ne bodo anjemali zasebnih agencij, ki bi vse to preiskale in našle, kar iščejo! Take tipe bi morali bolj preganjati in kazni bi morale biti visoke!
BananaJoe
24. 03. 2008 14.53
tonček, seveda da ne. podal sem le alternativne možnosti. poanta ni v tem da skrivamo, ker imamo kaj skrivati, tudi vrata zaklepamo pa se nobenega ne bojimo. bistvo je potencialna manipulacija, ki pa če upoštevam naravo ljudi iz potencialne hitro postane dejanska.
savic.stane@gmail.com
24. 03. 2008 14.51
Tako pač je ČEDALJE BOL BOMO VSI NADZAROVANI VSE V IMENU BOJA PROTI TERORIZMU !!!
Tonček Balonček
24. 03. 2008 14.46
Dobro, e-mail že lahko zakodiram, ampak tako verjetno ne bom pošiljal prošnje za službo! Ali anj se tudi po telefonu pogovarjamo v stilu "tu sokol, tu sokol, kličem orla, kje si, sporočam, da je zajklaj skotila! Saj nismo obveščevalci in protiobveščevalci, da bi stalno oprezali, kje nas zalezujejo in prisluškujejo, tudi nismo eksibicionisti, da bi bili povsod v kadru, nismo se prijavili na BigBrotherja, varnost naj povelčajo na druge načine, kriminalci že vedo načine, kako se izogniti nadzoru! Če pa kdo misli, da živi v Ameriki, če je nadzorovan, se pa zelo moti!!
makajjezvami
24. 03. 2008 14.33
A tega da POP TV in ostale televizije kar tako snema po ulicah in kasneje te posnetke javno pokaže na televiziji vas pa ni strah?
BananaJoe
24. 03. 2008 14.23
v vednost: mail je enako kot bi navadna pošta potovala v prozorni koverti. temu se lahko izognete, če si namestite kateri izmed programov za šifriranje teksta. seveda, prejemnik mora imeti enak program in poznati mora geslo. alternativa je tekst zazipamo in zaščitimo z geslom. gleda nadzora, izrabljajo izgovor, s tem se bo povečala varnost. delno že, vendar pomembnejši vidik je zavarovanje položaja vladajoče stranke ter maniupulacije z podatki in diskreditacije potencialne opozicije ali kritike. lahko rečem, demokracija počasi mutira v nekaj novega. čas bo pokazal v kaj in kam natančno. glede nadzora, če že povsod in vsde nadzirajo bi bilo prav da bi postavili pod nadzor, upravne enote, čakalnice pri zdravnikih, komisije za javna naročila, postopke policije, vozila policije...., s tem bi se vsaj delno izognili manupulaciji sistema in izrabi le tega za doseganje lastne koristi.
hinko.murovec@siol.net
24. 03. 2008 14.01
Elliniko_sloveniaki, 13:06, veš dragi strokovnjak bedak si kvečjemu ti, ki očitno nimaš pojma o pojmu kje vse in v kaj vse so montirane razne kamere in podobna navlaka. Največja in najbolj butasta plat je ta, da lahko vsak kupi te naprave in verjemi nekatere so tako majhne in dobro skrite, da jih ti s svojo izkazano inteligenco ne boš nikoli našel, drugo je dejstvo, da n pravega nadzora nad tem, kdo to kupuje in v kakšne namene, zato nikoli nisi siguren, da ni recimo skrite kamere v hotelski sobi kjer si gost z svojo ( ali sosedovo ) ženo , itd. To je bilo bolj za šalo a je možno in verjetno. Ni moteča kamera , ki je ali vidna ali si opozorjen in to v recimo banki, uradnih prostorih. Moteče je to, da lahko vsak zagret idiot zbira podatke in snema ter kupuje vse mogoe aparature. Prisluškovati je danes možno na sto in več načinov, zbiranje podatkov je za 13 letnega hekerja šala in ti kar lepo sanjaj naprej. LP
Tonček Balonček
24. 03. 2008 13.25
Za anšo varnost in bodočnost bi bilo še najbolje, če bi kamere in mikrofone postavili v pisarne in kabinete predsednika vlade, ministrov in predsednikov vseh strank, tudi opozicijskih!!! Bi vsaj vedeli, kaj nam pripravljajo in bi se pravočasno pripravili na nevarnosti!
eastpa123@gmail.com
24. 03. 2008 13.15
Temu se pa reče moderni terorizem.