Slovenija

Če bodo odpuščanja, sledi referendum o reformi trga dela

Ljubljana, 05. 10. 2012 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Pličanič meni, da bi lahko javni sektor prihranil pri izplačilu dežurstev, delovne uspešnosti in nadur. Velikega odpuščanja ne pričakuje. Štrukljevi sindikati v primeru odpuščanj napovedujejo skrajno oster in enoznačen odziv, pa tudi referendum o reformi trga dela.

Minister Senko Pličanič na upravni enoti Ljubljana
Minister Senko Pličanič na upravni enoti Ljubljana FOTO: Blaž Garbajs

Racionalizacija v javnem sektorju se bo morala zgoditi, ne pa nujno z odpuščanji, je poudaril minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Pravi, da "velike zgodbe" o odpuščanjih ne bo, sam pa vidi rezerve pri izplačilu dežurstev, delovne uspešnosti in nadur. Oblike iskanja prihrankov v javnem sektorju bodo po resorjih različne. Petodstotno znižanje mase plač ne bo linearno, pojasnjuje minister.

Navedel je nekaj podatkov oziroma možnosti za prihranek na večini resorjev v javni upravi. Po njegovih besedah so lani izplačila za delovno uspešnost znašala 79 milijonov evrov, za delo preko delovnega časa 87,2 milijona evrov in za dežurstva 15,9 milijona evrov, kar skupno znaša 182,2 milijona evrov. To pomeni 5,2 odstotka bruto mase plač v javnem sektorju v letu 2011, je pojasnil.

Na področju zdravstva je bilo lani izplačil za delovno uspešnost, nadur in dežurstev za 98,6 milijona evrov, na področju vzgoje, izobraževanja in športa pa za 55,4 milijona evrov. Na občinah ta delež znaša 3,4 odstotka bruto mase plač, na ministrstvih in organih v sestavi pa 1,7 odstotka. Prav toliko tudi na področju socialnega varstva.

Pličanič izpostavlja, da so na omenjenih postavkah večji prihranki v zdravstvu, manjši pa v sociali in v državni upravi. Toda podatki kažejo po njegovem mnenju na pravilnost vladnih ukrepov.

Petodstotno zmanjšanje sredstev za maso plač tako po njegovem mnenju ne bo povzročilo množičnega odpuščanja javnih uslužbencev.

"Od velike zgodbe o ne vem kakšnih odpuščanjih v javnem sektorju ni ostalo praktično nič, ta velik balon se je zdaj skoraj popolnoma izpraznil," je prepričan Pličanič. Tudi odpuščanje sicer pride v poštev, a to ni cilj vlade. Njen namen je racionalizacija, zatrjuje minister.

Če bodo odpuščanja, se bodo Štrukljevi sindikati ostro odzvali

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Če vlada namerava znižanje mase plač v javnem sektorju doseči z odpuščanjem, bo odziv Konfederacije sindikatov javnega sektorja skrajno oster in enoznačen, je po današnji izredni seji predsedstva konfederacije napovedal njen predsednik Branimir Štrukelj. Tako napoveduje tudi referendum o reformi trga dela, če bo ta sprejeta v sedanji obliki.

Štrukelj je znova izrazil protest nad "politiko izvršenih dejstev", saj se vlada pri pripravi predlogov proračunov vsaj na segmentu plač ni posvetovala s sindikati javnega sektorja.

Predsedstvo konfederacije je sicer na današnji seji sklenilo tudi, da se pridruži zbiranju podpisov za referendum o zakonu o državnem holdingu ter podpre poziv novinarskih združenj, naj vlada umakne predlog za zvišanje DDV na časopise in revije.

Poleg tega po Štrukljevih besedah nihče ne zna natančno pojasniti, za koliko je v predlaganem proračunu dejansko znižana masa za plače v javnem sektorju. Prav tako tudi ni jasno, kako naj bi vlada dosegla znižanje mase plač. Če bo vlada izvedla odpuščanja, v sindikatih ne morejo pristati, da bi se istočasno zniževale odpravnine, skrajševali odpovedni roki in zniževala nadomestila za čas brezposelnosti, kar predvideva predlog reforme trga dela.

Če bo torej delovna zakonodaja sprejeta s takšnimi neugodnimi pogoji in bi jo uporabili na odpuščenih javnih uslužbencih, bodo tako po Štrukljevih besedah v konfederaciji storili vse, da bodo preprečili sprejem zakona in torej zbirali podpise za razpis referenduma.

Če pa vlada znižanja mase plač namerava doseči z znižanjem plač, pa lahko po Štrukljevih besedah napoved o petodstotnem znižanju razumejo le kot pogajalsko izhodišče vlade. Plač v javnem sektorju namreč ne morejo usklajevati brez sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki pa morajo biti usklajene s sindikati, je opozoril Štrukelj.

V pogajalski skupini dela sindikatov javnega sektorja ocenjujejo, da je odnos vlade, ki je predloga proračunov pripravila brez dialoga s sindikati, nesprejemljiv. Po besedah vodje pogajalske skupine Draga Ščernjaviča namreč veča nezaupanje in ne krepi socialnega partnerstva med vlado in sindikati.

Janković: Predlog o znižanju plač pomeni razkrajanje sistema solidarnosti

"Nastop ministra za finance, ko je govoril o odpuščanju, je nedostojen in žaljiv do ljudi, ki so zaposleni v javnem sektorju, to je šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih, bolnišnicah, policijskih postajah, knjižnicah, muzejih, gledališčih, vojašnicah in drugih ustanovah," je v odzivu zapisal predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Meni, da koaliciji, ker da ne zna ustvarjati nove vrednosti, ostaja le "rezanje in razkrajanje tistega, kar je v naši družbi kakovostnega", to pa je po Jankovićevih besedah sistem solidarnosti, ki ga med drugim omogočata javno šolstvo in javno zdravstvo, ki predstavljata večji del zaposlenih v javnem sektorju.

Sistem rezanja ne more biti pot izhoda iz krize, je prepričan Janković, ampak le pot do novih krivic, ki da jih je koalicija ustvarila že z zakonom za uravnoteženje javnih financ in z "ideološkim obračunom" s 26.000 selektivno izbranimi upokojenci.

Sistem rezanja tudi ne more pripeljati do nove vrednosti in novih delovnih mest, dokaz česar da je tudi neuspeh vlade pri obvladovanju proračunskega primanjkljaja. Takšna politika je državo ohromila in potrebne so spodbude v obliki novih investicij, ustvarjanja novih delovnih mest in z novimi proračunskimi prihodki, je prepričan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huey
06. 10. 2012 21.55
+2
Javni sektor se dela norca iz vseh nas!
przelmuding
05. 10. 2012 22.29
+4
Kot prvo je treba ukinit 200 občin, kot drugo ukinitev financiranja političnih strank, tretja stvar je pa ukinitev raznih medresorskih komisij ki zapravljajo ogromno denarja za nič dela. Odpustit je pa treba še najmanj 10000 uradnikov ki so zaposleni na občinah in so sami sebi namen. Še je za naštevat vendar se mi zdaj ne ljubi. Ta g. Štrukelj pa je največji parazit ki se pojavlja na sceni. On še vedno ne dojame da je vztrajanje pri številu uslužbencev v JU nevzdržno. Njemu še ni jasno da so stari časi minili. Če firma slabo posluje pač odpusti delavce, pri JU bi tudi moralo biti tako. Če pa hoče referendum pa ga naj sam plača.
lepota in zdravje
06. 10. 2012 07.16
Huey
06. 10. 2012 21.20
+1
Important notice
05. 10. 2012 22.01
+3
V novem zakonu o plačah v JU naj določijo razmerje 1:3 - se pravi, da najvišji OD v JU ne sme presegati trikratnika povprečne plače v gospodarstvu in da najnižja plača v Sloveniji ne more biti več kot 3 x nižja od najvišje v JU.
Important notice
05. 10. 2012 21.58
+1
Alenka Bratušek: ....V svoji magistrski nalogi se je ukvarjala s privatizacijo javnega sektorja .... Kakšno naključje!
Huey
05. 10. 2012 19.37
+4
Na oblast je treba postaviti navadnega kmeta!! On bo vedel kaj je prav in kaj ne! Potrebujemo zdravi kmečko pamet! Pijavke...pa ste izdajalci lastnega naroda!
lightning
05. 10. 2012 18.26
+4
seveda pa se ne bodo dotaknili svojih prijateljev po razno raznih direktoratih, uradih, komisijah itd, kjer pa je resnično največji delovni napor malica...plače pa seveda vse v tisočih €...
Huey
05. 10. 2012 18.05
+7
15 let že ustvarjam dodano vrednost, držim državo gor, ne izkoriščam NOBENIH ugodnosti....sedaj mi bo pa nek parazit v svoji klima pisarni (katero jaz plačam), solil pamet glede plače (katero mu spet jaz plačam na krvavih žuljih)..ja narod, a ste znoreli? Jaz ne mislim tega več gledat!
Netajkun
05. 10. 2012 18.19
+0
neg gre na referendum , sam če ga bo zgubu - nej ga tud plača
Buena Vita
05. 10. 2012 19.38
-1
jaz tudi ne....naj gre na referendumbo videl koliko procentiov bo dobil
nogomet12
05. 10. 2012 19.48
+5
VSE VLADE so zaposlovale v JU/JS seveda svoje, odpuščen od teh pa ni bil noben,čeprav je večina nesposobnih,jaz tu vidim problem + tajkunstvo.
nogomet12
05. 10. 2012 19.52
+2
Netajkun
05. 10. 2012 18.04
+0
Štrukelj bo rešu vse težave , ha haa haaaaaa .
lnterReflections
05. 10. 2012 17.36
+1
"Minister Senko Pličanič na upravni enoti Ljubljana (Foto: Blaž Garbajs)" A tam je on prej delal, preden je postal minister:)?
lepota in zdravje
05. 10. 2012 17.24
+3
Če pride EU komanda bodo javne službe s sindikati vred še sanjali 15% samo bo prepozno
Netajkun
05. 10. 2012 18.02
+0
Auslender
05. 10. 2012 17.22
+1
"Z vsemi drzavami ima r slovenija sklenjeno pogodbo o dvojni obdavcitvi" se opravicujem, mislil sem " pogodbo o izogibanju dvojne obdavcitve"
Auslender
05. 10. 2012 17.05
+7
Da malo razjasnim stvari, preden bo cela slovenska javnost spet udrihala po nas migrantih, ces ja imajo dobre place, davka pa ne bi placali! Davek na place placamo v R Avstriji,( ki je cca 33%, v Sloveniji 48% ) (in nasi politiki bi radi to razliko pokasiral), vsak dan se vozim 100 km v eno stran v sluzbo, ( cca 350-400 eur za gorivo na mesec + vzdzevanje + malica, ki v avstriji ni placana, kakor tudi potni stroski ne ) ker je pri nas ni bilo za dobit. Enaka zgodba kot po vecini slovenije,ta glavni kapitalisti ( mafijci) so firme pokradli, denar na privatne racune v tujino, delavce pa na cesto. Tako smo morali s trebuhom za kruhom. Da ne omenjam, kaksna bi bila socialna slika pomurja in podravja, ce bi vsi ti ljudje ( po nekaterih podatkih 25.000) bili na socialni ali na zavodu. Ves denar, ki ga zasluzimo, prinesemo v Slovenijo, tukaj gradimo, placujemo racune, kupujemo avte, otroci ne dobijo otroskih dodatkov, stipendij, polno placujemo vrtec, dijaske domove itd. Res je da otroci hodijo v slo v solo, ampak imamo partnerje ki so zaposleni v slo in prav tako tukaj placujejo davke. Da pa mi nek vsran politik rece, da uzivamo dobrine v slo, davek pa placujemo v tujini, pa je svinjarija. Kaksne dobrine pa mi uzivamo v slo? Nic drugo, kot dihamo slovenski zrak. to je vse, tega pa nikjer na svetu se ni treba placat . amen Z vsemi drzavami ima r slovenija sklenjeno pogodbo o dvojni obdavcitvi, samo z r avstrijo ne, ker jim ni v interesu, saj bi radi nas denar, ki smo ga posteno z pridnim delom zasluzili. Naj raje oni vrnejo denar, ki so ga v 20 tih letih pokradli, pa ne bo treba upokojencem in delavcem vstran jemat............mafija......
subisubiw
05. 10. 2012 16.54
+3
PRIHAJA VSTAJA LJUDSTVA !!!
Auslender
05. 10. 2012 16.25
+7
Ce kdo misli, da bodo delovni migranti to vse skupaj mirno gledali, se tudi moti..........smo ze zagnali motor......pol pa na okope proti mafiji, ki je pokradla celo drzavo, sedaj pa bi morali pridni delavci dajat denar za njihovo svinjarijo..........bravo slovenska politika, ni vam para na celem svetu......
Adolph
05. 10. 2012 18.47
+0
Pes ki laje ne grize. . . .. tujec . . .. .. .
prlek 1
05. 10. 2012 16.25
-1
presneti štrukel nemaren....naj bo tiho ka so nam ravno zdignili davek z 8.5 na 20% za rože,kar pomeni da bomo zaslužli 12.5 % manj kot smo zdaj in to za garaško delo... Tistim ki garajo in ne zaslužijo veliko vzeti vse...,da bo presneti štrukelj zadovoljen.....Tak ka bi se razjoka...Lopovi v pisarnah z nalakiranimi nohti vse bote nam vzeli.
antitrust08
05. 10. 2012 16.16
+8
Mislim, da je potrebno pogledati celotno sliko. Dejstvo je, da je ogromno ljudi v gospodarstvu po krivdi pogoltnih tajkunov in raznih kvazi menedžerjev ostalo brez dela. Tovarne so se kupovale za drobiž, razni ,,jankoviči,, so z lahkoto prišli do velikih deležev v podjetjih brez evra vloženega denarja. In ko je prvič leta 1991 ostalo na cesti preko 100.000 delavcev v gospodarstvu, so v javni upravi uživali. Ko danes delavec v proizvodnji dela za minimalca in je kreditno nesposoben, se mi kolega hvali kako njegove ženka učiteljica na porodniški dobi 1.200 €. In če pogledaš še koliko folka zaseda ceste med 7 in 8 uro zjutraj se vprašam; pa kje ta folk dela ? Odgovor v 90 % je - v javni upravi. Vsekakor imamo vsi v kompletu pri nas za 1.000 € premajhne plače, če pa smo že v dreku pa je lepo, da smo skupaj. Eni naj bi imeli po 650 €, drugi pa po 1.400 € ? Janša, še premalo jim boste pobrali in čas je, da že končno začnete !
demokracija
05. 10. 2012 23.26
bistvo ni nižat plače, bistvo je višat plače in standard........
butro
05. 10. 2012 16.12
+2
Štrukelj javno povej kaj je po tvojem rešitev. Vsi fantazirate, nobeden nima rešitve.Ste kot užaljeni šolarčki. Kdo te še sploh podpira in plačuje članarino.Povej enkrat javno, kje je rešitev. Sposoja denarja. Logika rdečih kmerov v sloveniji. Podn od podna.
upornik22
05. 10. 2012 16.15
+8
rešitev ti povem iz prve roke, zapret vse tajkune in politike , ter pobrat in vrnit državi pokradena premoženja pa je slovenija iz krize,
izdajalecivan
05. 10. 2012 16.20
+4
rešitev je bila omenjena že tisočkrat pobrati lopovom vsoo premoženje pa naj potem na sodišču dokazujejo od kje so ga dobili polovico parlamenta razpustiti in zmanjšeti plače politikom in funkcionarjem za polovico,če bojo pa jamrali da so premalo plačani pa lahko nadomestim vsakega
butro
05. 10. 2012 16.24
+3
Še eno neumno fantaziranje.To govorjenje je na ravni duševno zaostalega človeka, ki misli da je kavboj in da lovi lopove po teksaških gostilnah. Enkrat se zavej, da lahko zapravimo, kolikor ustvarimo. V vseh zdravih podjetjih je tako, da imaš toliko indirektnih delavcev, kolikor si jih lahko privoščiš. Če jih je preveč, jih zaposlijo v montaži, ali pa jih odpustijo in nobeden nič ne vpraša ali fantazira. To je logika povsod v svetu in konec. Pri nas, pa bi izmišljali toplo vodo. Ne gre.
AndrejPaTo
05. 10. 2012 16.04
+2
Mislim res, če bi želeli manjše plače in odpuščanja bi si našli delo v privatnem sektorju. Če pa delaš za državo potem si pa zaslužiš vsaj manj dela, manj tveganja - tako kot pravi intelektualec. A smo se zato boril?
Adolph
05. 10. 2012 18.48
In kje si se boril. . . . .. Pri koritu . . .. .
TkPacJe
05. 10. 2012 16.03
+0
Oh, Pličaniču je pa res vseeno, a se plače v šolstvu znižajo za 5 ali 15%. Sploh ne vem, kje ima obraz, da govori o tem. On dobi profesorsko PLUS ministrsko plačo. Da ima obraz govorit o varčevanju glede plač, res..
JanzeLjj
05. 10. 2012 15.59
+8
Kaj pa delovne uspešnosti raznih Kramarjev in drugih parazitov, kdaj se bo v to posegalo!???