Slovenija

'Velika večina sadja in zelenjave v supermarketih bolj tvegana za zdravje kot slovenski med'

Ljubljana, 07. 01. 2016 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER/V.L./STA
Komentarji
136

Vse kaže, da je medena afera večplastna in spet se postavlja vprašanje, ali je slovenski med res varen. Registrirano zdravilo za zatiranje varoje pri čebelah namreč vsebuje živčni strup amitraz, ki pa je prepovedan v kmetijski proizvodnji. A direktor Uprave za varno hrano Posedi poudarja: "Slovenski med je po mojem prepričanju eden najboljših na svetu."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Je slovenski med res varen?
    03:43
    Iz 24UR ZVEČER: Je slovenski med res varen?
  • Iz 24UR ZVEČER: Komat in Posedi o medeni aferi
    10:34
    Iz 24UR ZVEČER: Komat in Posedi o medeni aferi
  • Iz 24UR ZVEČER: Pomori čebel
    02:07
    Iz 24UR ZVEČER: Pomori čebel
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Kutinovo in Židanom
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Kutinovo in Židanom
  • Iz 24UR ZVEČER: Vinska afera v Avstriji
    01:51
    Iz 24UR ZVEČER: Vinska afera v Avstriji
Med
Med FOTO: Thinkstock

V oddaji 24UR ZVEČER so razkrili, da za pomore čebel po njihovih ugotovitvah niso bili krivi kmetje, ki so jih takrat vsepovprek obtoževali, ampak kot kaže tisti čebelarji, ki so uporabljali Debevčeve palice, ki jih je odkrila inšpektorica Bizjakova in so vsebovale koktejl škropiv.

Debelčeve palčke, ki jih je pripravljal v garažni proizvodnji na Vrhniki so vsebovale amitraz, rotenon, klorfenvinfos, ki je karcenogen in že 20 let prepovedan v EU. A pozor prav to snov so našli v mrtvih čebelah na območju Ivančne Gorice, kjer so se aprila 2014 čudili množičnemu pomoru čebel in zanje okrivili kmete za neodgovorno uporabo pesticidov.

V poročilu Bizjakove namreč piše, da so pri vsaj treh čebelarjih v 113 panjih našli sledi klorfenvinfosa, torej snovi, ki je povsem prepovedana, v koktejlu kemikalij pa jo je uporabljal sporni varilec palčk. Kar kaže na to, da so za pomor čebel krivi čebelarji sami in sicer tisti, ki so na črnem trgu kupovali to zdravilo.

Ekolog Anton Komat sicer priznava, da so čebelarji, ki so kupovali zdravilo na črnem trgu, delno tudi sami prispevali k pomoru čebel. A ob tem dodaja, da je pri pregledu analize medu iz Ivančne Gorice našel še vsaj štiri pesticide, ki so bili v teh vzorcih umrlih čebel, ki pa jih čebelarji nikoli ne uporabljajo.

"Popolnoma nesprejemljive je,da se uporabljajo nedovoljena sredstva in zdravila, saj imamo že z dovoljenimi dovolj dela," pa pravi direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi.

Čebelar
Čebelar FOTO: Reuters

Medena afera večplastna

Stroka je pri tem torej jasna - kupovati bi morali le registrirana zdravila, med njimi tudi varidol.  A če se ustavimo samo pri slednjem, ugotovimo, da je medena afera večplastna. Glavna sestavina varidola, uradno registrirane raztopine za tretiranje čebel, je amitraz, torej eden od prej navedenih strupov, ki je kot škorpivo že od leta 2004 na območju EU prepovedan. Povzroča namreč prezgodnjo puberteto, neplodnost in femenizacijo moških.

Prodajalec ilegalnih zdravil Marko Debevc je bil ves čas visok funkcionar čebelarske zveze, čebelarjem je tudi predaval, so še poročali v 24UR ZVEČER. Novo poročilo veterinarjev pa razkriva, da so tudi v Šmarjah pri Kopru v mrtvih čebelah našli klorfenvinfos.

Posedi poudarja, da je dejstvo, da je armitraz registriran in ima dovoljene ostanke. "Danes smo dobili prvi okvir, kaj to pomeni, torej najdene količine v medu, ki smo ga analizirali - 0,14 miligrama, pri tej količini bi moral pojesti 5 kilogramov medu, da bi se pojavila zastrupitev, dnevni vnos bi moral biti 50 let en kilogram na dan, da bi se pojavilo tveganje," pojasnjuje Posedi.

Komat ob tem opozarja, da pri nas še nikoli nihče ni objavil analiz uvoženega medu. "Pričakoval bi, da bodo ustrezne službe predstavile tudi te analize," je dejal. Prepričan je, da je "velika večina sadja in zelenjave v supermarketih bolj tvegana za zdravje kot slovenski med." Posedi pa poudarja: "Slovenski med je po mojem prepričanju eden najboljših na svetu." "Inšpektorji prometa z medom niso pri nobenemu prepovedali. V medu, ki je bil pregledan, smo našli armitraz pod dovoljeno količino, to je 0,14 miligrama," še pojasnuje.

Komat pri tem poudarja, da mu je popolnoma nesorazmeren ta udar proti čebelarjem, saj inšpektorji ne gredo pogledati, kakšno hrano jedo otroci v šolah in vrtcih. "Politika je namreč sprejela zakonodajo, kjer je kriterij najcenejši ponudnik, večina te hrane prihaja iz Padske nižine, ki je najbolj zastrupljen del Evrope," dodaja Komat.

Celoten pogovor si poglejte v videoprispevku.

ZPS poziva k novemu vzorčenju medu

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva, naj čim prej izvede novo vzorčenje slovenskega medu na dovolj velikem vzorcu, da bi ugotovili, ali obstaja tveganje za zdravje ljudi.

Nekaj tednov po izbruhu afere potrošniki še vedno nimajo jasnega odgovora, ali je med na trgu varen, ker vpletene inštitucije posredujejo nasprotujoče si informacije, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
08. 01. 2016 20.13
+2
Naj naredijo še vzorčenje uvoženega medu iz Čile, in pa mešanice medu iz EU, prodajajo jih pa v Sparu.
sinhron
08. 01. 2016 18.27
-1
Čebelarji , zahvalite se tistim , ki so uporabljali ilegalno kupljena strupena zdravila , pa ste to vedeli že vseskozi in ste molčali , sedaj pa ko je afera vzniknila pa bijete plat zvona , ker boste pridelan med lahko uporabili sami doma , ker ga nihče ne bo odkupoval , ker nočete obelodanit tiste , ki so to počeli ali pa ste to vsi in zato boste plačali vsi !
nis9x
08. 01. 2016 17.13
+3
Bereš o debevčevih palčkah polnih strupa,cel koktejl pravijo in nas nič ne šparajo mojstri tega cenjenega portala,v isti sapi pa naj verjamemo da je med brezhiben.Ne bo šlo,pri medu je pač tako,ko zajameš polno žlico si prepričan da si zaužil vir zdravja,vrhunski izdelek narave in strupi čeprav v dovoljenih količinah tu nimajo prostora.Užitka ni več,je skaljen in poteptan.
Skunk Works
08. 01. 2016 18.01
scipio
08. 01. 2016 14.36
-4
že deset let kupujem sadje in zelenjavo, tudi kislo zelje za segedinar v supermarketih in glej ga šmenta: sn še kr zdrau!
medo90
08. 01. 2016 15.07
+0
Pravi potrošnik. Verjetno tudi redni gost marketov ob nedeljah in praznikih.
mikumi
08. 01. 2016 15.14
-1
Kaj še kar pomeni da poješ pest tablet in je vse v najlepšem redu. Kar tako naprej ravno take naša država rabi. Naslabši za državo je popolnoma zdrav drževljan. Nič ne da za zdravstvo, ni ga pri zdravnikih, zavarovalnice na njem nič ne zaslužijo in tako naprej.
scipio
08. 01. 2016 16.44
+2
Medo, ti maš pa tolk bolj rad med, ne? Kar navali nanj, grlom u jagode.
medo90
08. 01. 2016 16.50
-1
Seveda Kočevskega, gozdnega njami. Ti pa navali v centre in probi tam najdet pamet, spomočjo Slaka in Kutinove.
Uporabnik113189
08. 01. 2016 13.50
+1
Ko nekateri primerjate pridelavo vina, ali oliv z medom, vsa moram opozoriti na pomembne razlike v besedah. Torej krompir, grozdje, vino, olive prideluje ČLOVEK torej kmet. MED PA PRIDELUJEJO ČEBELE. Torej ne moremo uporabljati enakih predpisov, sicer boste morali dragi moji kaznovati čebele..No, za začetek jim pošljite priporočen opomin, ker so nabirale sestavine na škropljenih jablanah, hruškah, si prinesle kemično oporečen cvetni prah.
BB40615
08. 01. 2016 16.15
+3
Nic ne jejte, ne pijte, ne dihajte... za posrat vse je zastrupljeno treba kar umret :-):-):-)
Uporabnik113189
08. 01. 2016 13.34
+3
Mogoče smo pozabili omeniti nekaj podrobnosti. Slovenski čebelarji so bili in so še vedno zelo tesno povezani z vsemi čebelarji po svetu. Ne bi opisoval kako težko se je bilo dokopati do Bee Journal Magazine v svinčenih časih, ko še kave nisi smel pripeljati preko meje in je bila umetnost kako dobiti dolarje. Pa se je delalo. Danes so povezave preko interneta, izkušnje z boleznimi se izmenjujejo in zelo dobro poznamo drobne skrivnosti pridelave medu v drugih državah. Zato se mnogi režijo, ko se hvali med iz tujine. Veterina v naši državi mnogim čebelarjem po znanju ne seže do kolen..In oni bi seveda predpisovali zdravila, ki so uradna, ko pregledamo vsebino vidimo da je razlika samo v ( monogokratnikih ) ceni in da jih naši sotrpini v tujini kupujejo bistveno ceneje, substance pa takšne kakršne so. Amitraz itd... Na srečo je EU še odprta. No, mimogrede nam potem še razložijo kako radodarne so države do čebelarjev in potem mi lahko primerjamo kakšna mačeha je naša oblast..Oblast, ki se igra s čebelarji, si seveda dela medvedjo uslugo, ker tako kot športniki so tudi čebelarji glasniki po svetu. In čebelarjev ni tako malo. Če smo uspeli s skupnimi močmi zaustaviti velike koncerne s kemijo, potem bo tudi naša oblast morala požreti grenko pilulo. Posedi je pameten. Njemu je jasno, da bo ponovno vzorčenje slovenskega medu v mejah predpisov in da bo ta račun nekdo plačal..
IDMS
08. 01. 2016 13.11
+9
Ok, pa recimo, da je z medom od slovenskih čebelarjev nekaj narobe. Da je strupen, kot pravijo. V Medex-u se že leeeeeta hvalijo kako kupujejo samo slovenski med, t. j. med slovenskih čebelarjev in ni notri niti kapljice iz tujine, bohnedaj. In zdaj trdijo, da je ves med iz trgovin varen, zdrav. Kako za Božjo voljo?????? Če je notri slovenski med, ki je baje hudo strupen? Če še bolj obračam in vrtim vse skupaj, enostavno ne prideta oba konca te štrene skupaj. Pa kaj dejansko mislijo vsi skupaj, da smo še vedno vsi take ovce? Torej, če ni varen med od čebelarjev, tudi tisti iz trgovin ni. Zdaj naj pa nekdo razloži kako in kaj, da pa slovenski čebelarji nekoga pošteno motijo, čivkajo pa že vsi premrznjeni vrabci na vejah.
BB40615
08. 01. 2016 16.11
+1
Veterinarji morajo tudi zivet,cebelarji pa hocjo sam zastonj zdravila! Ps izjava veterinarja
vezuv_
08. 01. 2016 20.16
med od medexa ni slovenski - preberi deklaracijo na medu! Je mešanica medu iz EU in
Ana Vidic 1
08. 01. 2016 13.10
+5
Naš je. Mi se ne zafrkavamo s takimi stvarmi. Imamo ga sicer za lastne potrebe, če zmanjka, kupimo od poznanega čebelarja, ki enako razmišlja in deluje in ima ekološko pridelavo, ki so strogo kontrolirane. Raje plačam malo več direktno pri pridelovalcu, kot v trgovinah, kjer samo gledajo, kako te bodo na.te.gnili.
korintos23
08. 01. 2016 13.33
+1
Kako pa te gre tota ekološka pridelava medu, čebele pase po zdravih rožicah in ne po poškropljenih sadovnjakih?
mikumi
08. 01. 2016 14.45
+0
Eko pomeni da morajo biti čebelnjaki postavljeni v kolikor toliko čisti naravi predvsem pa je pomembno kako zdravimo čebele. NIČ KEMIJE
modelx
08. 01. 2016 12.42
+9
dejsvo je, da slo čebelarji nekoga motijo. afera je v veliki meri sproducirana. sam še vedno 100% zaupam slo čebelarjem in našemu medu. raje ga kupim od njih, kot v trgovini. in raje slo od avstrijskega ali kateregakoli tujega.
medo90
08. 01. 2016 12.20
+12
Vprašanje za vse akterje na POP tv in Kutinovo. Prosena kaša ZLATO POLJE kupljena v TUŠU, poreklo UKRAJINA? Ali ni tam Černobil?
Uporabnik113189
08. 01. 2016 13.20
+4
Ccc, še nisi slišal, da s takšno kašo dobiš zastonj obsevanje in ti ni potrebno obiskati zdravnika. Torek kaša ne samo da je v redu, je celo zdravilna, to samo tebi ni jasno..
mikumi
08. 01. 2016 14.47
+2
BB40615
08. 01. 2016 11.50
+5
Nauk te zgodbe je da medex ne more prodati"kvaliteten kitajski med NVI pa svojih ucinkovitih preverjenih in poceni zdravil"Ce se nevedo da se dobra roba sama hvali in zato ne rabi reklame! Se pravi da t.i.debevceve palcke se same prodajajo prav tako slo med!!!
pikam_dopust
08. 01. 2016 10.49
-2
Bottom line: čebelarji so zahtevali odstop inšpektorice samo zato, ker je eden njihovih glavnih funkcionarjev prav dotični čebelarski podjetnik. Če mene vprašate, mi že dolgo visi dol za te čebelje kriminalce. Med kupujem austrijski, ker pri njih - ob podobni aferi (ali pa tisti z dodatki, honorarji,...) vedno (!!!) odletijo taki ljudje s položajev. Pri nas se pa samo utrdijo. Papcajte vi te "slovenske pravljice o zdravi in domači hrani" še naprej, saj od nečesa človek tudi mora umret, kaj ne? ;)
pikam_dopust
08. 01. 2016 10.51
+2
Jah, itak je tudi ostalo zastrupljeno. Samo v SLO se namreč nore krave "sporadično pojavljajo" (drugje so se prenašale s hrano, pri nas to nikoli - čudno ne?), se čudežno najdejo razkužila v mleku itd. Voz pa pelje dalje. Kar se mene tiče lahko SLO prehrambeno industrijo (vključujoč kmete in čebelarje) gladko zaprete - ne samo, da je pretirano draga, še strup nam podtika. Za ta denar hočem neoporečne zadeve, ne pa pofl od hrane!
mikumi
08. 01. 2016 12.51
+4
Priporočam ti da preveriš s čim avstrijci zdravijo čebele ne pa da pišeš kar tako v tri dni. In bravo si zelo pameten ko misliš da je drugje vse zdravo pri nas pa vse strupeno. Točno to želijo doseči pri slo ovcah
Pantokrator
08. 01. 2016 13.34
-4
Med kupujem samo na Kreti-timijanov ali iz pomarančnih cvetov. Tam ni varoe, ni bolezni, poletje je dolgo.....zakaj bi žrl slovenceljske strupe? Saj itak vsi nategujejo
mikumi
08. 01. 2016 14.51
+4
Pantokrator čestitam. VAROJA JE PRISOTNA PO CELEM SVETU. Drugo pa je če nekatere države nimajo predpisov za zdravljenje varoje. To pomeni da čebelarji lahko za zdravljenje uporabljajo katerekoli snovi (tudi strupe). Pa dober tek.
apolon
08. 01. 2016 17.27
Dejan Drozg
08. 01. 2016 09.26
+6
@Inzenirsm med iz Hoferja (proizvajalec naš Medex) proti drugim je res hecen. Na hladnem noče kristalizirat tako kot domač. Je tako tekoč....čuden. Primerjal sem gozdni med. Proizvajalec je Medex, samo je to vse hecn. Kot da bi bil redčen, samo to ne bi smel biti. To bi bilo kaznivo. Ne vem. Krožile so govorice, da se med uvaža, ker so najdli tudi cvetni prah, od rož katere sploh ne rastejo pri nas. Saj ne bi bilo nič narobe, če se uvaža dober kvalitetem med, samo ko se ponavadi uvaža najslabša roba, da je čim cenejše, ker še imaš stroške transporta, provizije, dajatve, prepakiranje pa še fajn zaslužit moraš. Drugače ne gre. Če bi bil kvaliteten med, bi moral pač mnogo več plačat, potem pa ni nek zaslužek in se ne splača več. Kar se pa tiče redčenja in goljufanja pa bi lahko kateri, ki pozna potek dela v Medexu kaj napisal....
modelx
08. 01. 2016 12.40
+5
ravno v tem je poanta te afere. tisti, ki tako pljvajo čez slo čebelarje, so takoj rekli, da je med v trgovinah varen. torej, padla jim je prodaja, ker smo preveč kupovali direktno od čebelarjev. mnogo boljšo kvaliteto in ceneje. zato jih je bilo potrebno vse očrniti. torej vse - in v tem je tudo poanta, da nočejo razkriti tistih, ki so kupovali debevčeve preparate. s tem bi rizične čebelarje (velika manjšina) ločili od ostalih. in jih s tem kaznovali. pa se zopet sprašujejo, ali bo kdo koga kaznoval. zgodovinsko je najboljša kazen pranger in ne sodišče!
mikumi
08. 01. 2016 09.10
+8
Strinjam se z ZPS da zahteva ponovno kontrolo vzorcev medu ampak zakaj ne zahteva kontrole vzorcev sadja in zelenjave ter druge hrane in tudi medu v supermarketih. Očitno se tam tega ne sme. Tako ZPS ne potrebujemo ker je očitno da tudi ona deluje po nalogu določenih skupin ki so sproducirale afero.
ecnarf
08. 01. 2016 08.46
+5
BO pa ista zgodba kot ped leti pri kloramfenikolu pri mleku NIČ NIČ
ecnarf
08. 01. 2016 08.44
+6
Kje je bila pa inšpekcija ko je dotični prodajal zdravilo za verojo.Kako lahko nekdo prodaja zdravilo če ni pregledano kaj vsebuje , tu so inšpekcije zašuštrale zadevo.
tornadotex
07. 01. 2016 21.54
+18
Končno da upajo povedati: vse kar kupiš v trgovini je strupeno!!!
kure bedne
08. 01. 2016 13.42
+4
periot22
07. 01. 2016 21.53
+13
Slovenski med je zakon!Najboljši!
Myroommyrules
07. 01. 2016 21.23
+6
V Hofferju sem kupila med in Sirup z medom - to za Hoffer proizvaja podjetje Medex. Oni verjetno med uvažajo? Kakšne so kontrole pri njih, ali so resni in delajo v skladu z vsemi pravili?
Myroommyrules
07. 01. 2016 21.23
+0
Myroommyrules
07. 01. 2016 21.23
+4
Uporabnik113089
07. 01. 2016 20.50
+1
Slovenski med? Ne, hvala! Amitraz povzroča prezgodnjo puberteto, neplodnost in femenizacijo moških. Da bi pri 60 doživel prezgodnjo puberteto in neplodnost je too much!
mikumi
08. 01. 2016 09.28
+0
Amitraz JE DOVOLJEN. Zato pravim da ne pomeni da če so čebelarji kupili zdravila na čenem trgu imajo strupen med. Lahko so kupili organske kisline ali pa eterična olja ki niso strupi, so pa na črnem trgu veliko cenejša.
pikam_dopust
08. 01. 2016 10.54
+2
Ampak kdo bi vedel, kaj so v resnici kupili, kaj ne? To je namreč bistvo problema - da NIHČE ne ve, kaj so v resnici delali. Prava rešitev problema torej ni to, da greš na črni trg (kjer verjetno zgolj slučajno kraljuje eden od tvojih vidnih funkcionarjev), pač pa da pritisneš na oblast, da to zadevo uredi pravilno. To pa ne, kaj ne - verjetno zato, ker ima črni trg še toliko drugih prednosti (ni nobenih nadzorov, ni davkov,....).
mikumi
08. 01. 2016 14.57
-1
Še enkrat bom ponovil. Ne podpiram črni trg govorim le o tem da tudi če čebelar kupi DOVOLJENO zdravilo to še ne pomeni da v medu ni ostankov. Zato prosim da nekateri ne pišete neumnosti
mikumi
08. 01. 2016 15.04
Pa še nekaj, Ni pomembno kakšno DOVOLJENO snov čebelar kupi ampak kakšno snov uporabi za zdravljenje čebel. Snovi na črnem trgu so poceni. To ne velja samo za naše čebelarje ampak tudi za čebelarje po svetu. Zato poudarjam zaupanje do čebelarja.