Slovenija
Oglas

Velika planina – pastirska pravljica v neokrnjeni naravi

Ljubljana, 03. 07. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sončno vreme, neokrnjena narava, svež zrak in čas poletnih počitnic so odlična priložnost za prijeten sprehod ter oddih na Veliki planini.


Velika planina
, največja slovenska visokogorska pašna planina, meri 557 hektarjev in leži na nadmorski višini med 1400 m in 1668 m. Neokrnjena narava, tradicija pašništva, čarobna pastirska vasica ter številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa na svežem zraku so razlogi, ki privabljajo številne obiskovalce.

Spodnja postaja nihalke se nahaja v Kamniški Bistrici in je od mesta Kamnik oddaljena 10 kilometrov. Sledite oznakam za Kamniško Bistrico do parkirišča na desni strani ceste.

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Nihalka vozi vsak dan od 8. do 18. ure, od petka do nedelje pa do 20.ure. Vsak dan od 8.30 do 17.15 oziroma za vikende do 18.15 obratuje tudi dvosedežnica, ki vas zapelje na sam vrh planine.

Ljubiteljem aktivnega preživljanja prostega časa priporočamo prijeten sprehod do pastirskega naselja, ki velja za enega redko ohranjenih naselij te velikosti v Evropi. Prepoznavno je po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. V času pašne sezone vas pastirji z veseljem sprejmejo medse in vam razkažejo njihove tipične »bajte«, krite s smrekovimi deščicami, imenovanimi »šinkelni« ter postrežejo z domačimi mlečnimi dobrotami.

Sprehodite se med kravami, prisluhnite žvenketu kravjih zvoncev ali pa rogu pastirja Andreja, oblečenega v tradicionalno pastirsko nošo. Obiščite kapelo Marije Snežne, kjer se ob nedeljah ob 14. uri lahko udeležite maše.

Priporočamo ogled Preskarjevega muzeja, kjer boste izvedeli marsikaj o življenju pastirjev na planini nekoč in danes. V času pašne sezone je muzej odprt vsak dan med 10. in 15 uro. Prepoznavna je njegova zunanjost, saj je edini primerek ovalne bajte na planini. Majhna, siva pastirska bajta v kamnitem odseku ima dva prostora; osrednjega - ki ga je uporabljal pastir za bivanje, in prostor okoli - za živino. V muzeju najdemo številne predmete in pripomočke, namenjene pastirskemu življenju. Pozorni bodite na trnič, ročno izdelan sir, značilen za Veliko planino.

Ogledate si lahko jame Vetrnice, najbolj poznane naravne znamenitosti planine. Jami udornici sestavljata Mala in Velika Vetrnica, ki sta nastali ob preperevanju in porušenju njunega stropa. Bolj obiskana je Velika Vetrnica, njena posebnost pa so krpe snega, ki so prisotne tudi v poletnih mesecih.

Spoznajte najvišje živečega prebivalca Petra, ki bo v juliju praznoval osemdeset let. Gospod že petdeset let živi na planini, kjer ima tudi stalno prebivališče, kljub letom pa še vedno pase na planini in izdeluje šinkelne.

Gradišče, najvišji vrh Velike planine, obiskovalcem ponuja izjemen razgled na sosednje vrhove, dolino in v pastirsko naselje. Živahno podobo planine predstavlja tudi rastlinstvo, kajti med travnato površino in kamnitim površjem na planini uspeva množica slikovitih cvetlic, ki kar kličejo po fotografiranju. Med njimi najdemo tudi endemit Kamniško-Savinsjkih Alp - kamniško murko. Po sprehodu po planini se lahko okrepčate na Zelenem robu, kjer vam nudijo več vrst enolončnic, njihova hišna specialiteta pa so sirovi štruklji z borovnicami.

(Foto: arhiv naročnika)
(Foto: arhiv naročnika) FOTO:
Velika planina torej ponuja številne možnosti za sprehode, daljše pohode in gorsko kolesarske ture. Gorskim kolesarjem nudimo možnost prevoza kolesa z nihalko in sedežnico na vrh planine, od koder jih poleg čudovitega razgleda čaka vznemirljiv spust po makadamski cesti v dolino.

Obisk Velike planine je doživetje tako za otroke kot za odrasle. Skupinam priporočamo, da se vnaprej dogovorijo za vodene izlete z lokalnim vodičem.

Poleg omenjenih znamenitosti vas v poletnih mesecih povabimo tudi na tradicionalno prireditev, tekmovanje harmonikarjev, kjer lahko raztegnete meh ali pa pridete spodbujat svojega favorita. Tekmovanje se bo odvijalo 28. julija na Zelenem robu.
Tradicionalni pastirski praznik, ki se začne z mašo v kapelici Marije Snežne ob 11. uri, bo 5. avgusta, sledila pa bo zabava z ansamblom.

Velika planina
Velika planina FOTO:

Vljudno vabljeni, Velika planina vas pričakuje!
Več na
www.velikaplanina.si.
Polona Grahek, Velika planina d.o.o.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja