Slovenija

Najprej bogoslužja, nato pa še pojedina

Ljubljana, 04. 04. 2010 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kristjani praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, ki je spomin Jezusovega vstajenja od mrtvih. Velika noč je praznik veselja in upanja, kar kristjani izražajo tudi z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejščine in pomeni slavite Boga.

Verniki se na veliko noč pripravljajo s postnim časom, neposredna priprava na praznik pa je velikonočno tridnevje. Dogodki, ki se jih kristjani v teh dneh spominjajo, so opisani v Svetem pismu, kjer je prav tako opisano tudi Jezusovo vstajenje od mrtvih, ki ga je po besedilih v sveti knjigi sam v svojem življenju večkrat napovedal.

Kot je v velikonočni poslanici dejal ljubljanski nadškof Anton Stres, se lahko ob nezaslišanem velikonočnem sporočilu marsikdo sprašuje, ali je to mogoče. Vendar po njegovih besedah vernikom vstajenjsko upanje ni tuje. Vsakokrat, ko verjamejo, da bo imela zadnjo besedo resnica in ne laž, ljubezen in ne sovraštvo, pravičnost in ne krivica, verjamejo v vstajenje, saj verjamejo v dokončno zmago dobrega nad zlim in življenja nad smrtjo, pravi Stres.

Velikonočni kruh, ki ga bomo pekli po takšni ali drugačni recepturi, bo najbolj teknil le, če ga bodo verniki znali deliti s tistimi, ki ga nimajo dovolj, pa je v poslanici poudaril evangeličanski škof Geza Erniša. Kot meni, je krščansko in človeško, da sprejmemo medse tiste, ki težko živijo in ki jih je v naši domovini vse več.

Velika noč-9
Velika noč-9 FOTO: Reuters

Številna bogoslužja

Jutro so zaznamovala bogoslužja. Ljubljanski nadškof Anton Stres je v nagovoru pri maši v ljubljanski stolnici opozoril na sporočilo, ki ga ima za kristjane prazen Jezusov grob. Sporočilo, da je Jezus vstal in živi, po njegovih besedah osvobaja od malodušja, sebičnosti in strahu zase in osvobaja za poslanstvo Kristusovih pričevalcev v sodobnem svetu, za vedro in pogumno krščansko življenje in pričevanje.

Mariborski nadškof Franc Kramberger pa je dejal, da je Kristusovo vstajenje zagotovilo, da je poslednja zmaga na strani življenja. Kot je poudaril, je velika noč praznik upanja, je praznik, ki kristjane obvezuje, da so sodobnemu svetu priče tega upanja, nosilci te sreče in veselja.

Bogoslužje je opravil tudi evangeličanski škof Geza Erniša. Letos na isti dan kot katoličani in evangeličani veliko noč obhajajo tudi tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar. Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković je tako vodil velikonočno liturgijo v Ljubljani.

Številni verniki so si nato privoščili še velikonočno kosilo, dan pa večinoma zaznamujejo pisani pirhi, šunka, hren in potica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepdanzelim
06. 04. 2010 08.21
haj, Velika noč je vedno prva nedelja po prvi pomladni polni luni (in dobrih šest tednov pred Veliko nočjo je vedno Pust, dan za njim pa Pepelnica, ko se začne post). Več info o katoliškem liturgičnem koledarju najdeš na wikipediji. Vsaka vera je nastala z dobrim namenom, kajti od nekdaj je ljudi moralo nekaj vodit. Iz dobrih idej so nastale institucije (pri krščanski veri Cerkev), ki pa so "politične" zadeve, v tem smislu, da se držijo pravil, smernic, imajo voditelje. In ker ima vsak človek dobre in slabe strani, tu marsikdo od nas, žal, vidi v celostni podobi bolj slabe, kot npr. pohlep, odiranje ljudi, kopičenje bogastva, križarske vojne, sežiganje čarovnic, oklepanje preživelih dogem (ki se jih v imenu tradicije in priskledništva oklepajo tudi razgledani ljudje po vsem svetu). Pri Veliki noči ne gre zato, da je neki človek, božji sin, Kristus res vstal od mrtvih, pač pa za vero v to. Se pravi, da če nam gre v tem življenju preslabo ali pa predobro, lahko verujemo ali pa upamo v to, da bomo po smrti vstali v večno življenje, ko bomo vsi enaki. Medtem pa bi bilo dobro DELATI DOBRO! Po moje sem bolj papeški od papeža;) Kajti on je v službi inštitucije, RKC in trenutno ne vidi bistva stvari,... Si mislim, da je pa že Žižku zadeva veliko bolj jasna.
HellWolf
06. 04. 2010 06.18
Mah prazniki... Ni blo nobenga prenajedanja. Fajn je pa biu podalšan vikend.
haj
05. 04. 2010 22.52
citylife 04.04.2010, 09:32 Se strinjam da ima praznik vedno manj povezave z vero...ima pa tudi krščanska vera vedno već povezave s pedofilijo. Bodi natančen! S pedofilijo se ukvarja Cerkev in njeni delavci, ne pa vera.
haj
05. 04. 2010 22.48
Rad bi, da me podučite. Dogodki so v koledarju zmeraj fiksirani. Rojstni dan Jezusa je 25. decembra. Vstajenje pa se po koledarju seli. Zdi se mi, da niti Cerkvi ni jasno, kdaj se je to zgodilo. Na čem je zasnovana ta premakljivost. (Ne me šopat z dogmami, teh je preveč). Jaz mojega datuma polnoletnosti ne morem premikati, prav tako ne morem premikati smrti katerega mojega sorodnika (sam sem še živ), a največji praznik krščanov pa se sprehaja po koledarju sem in tja. Prosim za strokovno razlago. (Ne tisto, kar je dejal ne vem kateri papež.)
lepdanzelim
05. 04. 2010 15.00
Prav dober se mi zdi tale članek, ki že v naslovu opozarja, da je smiselm velikonočne gostije v veri v Kristusovo vstajenje, torej tudi v naše vstajenje in posmrtno življenje. Četudi kdo misli, da je 70% Slovencev kristjanov, jih gotovo toliko ne veruje v posmrtno življenje, pač pa žegen jedo zaradi tradicije. Gre za ljudi, ki so jih starši krstili in jim dali možnost (jih prisilili), da so prejeli zakramente, češ potem se bodo pa kot odrasli ljudje že sami odločili. Kako se bodo sami odločili? Da bodo pač samo jedli velikonočne jedi, ki jih morda niti ne bodo nesli k žegnu, sploh pa ne bodo obiskali obredov čaščenja mrtvega Kristusa in njegovega vstajenja od mrtvih. Ker v resnici sploh ne verujejo. Ker je to zanje samo tradicija. Kako se more človek, ki je bil krščen, pri obhajilu in pri birmi, odločiti po svoji presoji in prepričanju?! Če hoče postati musliman ali budist, mora najprej izstopiti iz krščanske vere. Ja kdo bo pa to naredil? Saj smo vendar Slovenci in spoštujemo tradicijo. Torej na papirju ostajamo kristjani, rimokatoličani, jemo velikonočno šunko in božično potico, ne verjamemo pa niti v brezmadežno spočetje, niti v Marijino vnebovzetje, niti v vstajenje od mrtvih, kaj šele v posmrtno življenje. Kajti, če bi v slednje verjeli, bi vedeli, da si je treba posmrtno življenje v nebesih zaslužiti (v pekel si menda nihče ne želi). In kdor bi hotel v nebesa, ne bi smel lagati ljudem, sprejemati škodljivih zakonov in pravilnikov, biti požrešen, zahrbten, sprenevedav,... Bog žegnaj velikonočne dobrote tudi ateistom, ki se vsaj ne sprenevedajo. Roko na srce, večina ljudje vsak dan predobro jemo in živimo, tako da nikomur od nas ne bi škodilo kako uro mirnega razmišljanja o smislu stvari, pa ni treba, da je v kaki cerkvi, za gradnjo katere so umirali reveži pred 500 ali 1000 leti; lahko kje v naravi, kjer ptički pojejo in rožice cveto,... Dokler še, kajti nobeni predstavniki ljudstva, niti verni niti neverni ne sprejmejo odločitev proti noremu uničevanju sveta. Priporočam ogled Earth 2100, nato pa akcijo...
Tonček Balonček
05. 04. 2010 07.55
Dikcija zgornega poročanja je takšna, kot da bi nam želeli sporočati neke dododke in običaje iz kakšnih daljnih krajev, npr. iz Polinezije, ne pa da se ta vera in običaj dogaja tukaj, med nami, že več kot 1000 let. Zato so te razlage smešne in nepotrebne, morda namenjene priseljencem drugih ver? Menda se o pomenu velike noči, božiča in drugih praznikov ne bomo menda dali podučevati s strani medijev. Kristjani imamo za te namene duhovnike, starše in botre ter še koga, tu naj je pa 70 odstotkov, kot pravijo v RKC! Sploh je poa smešno to poročanje o darovanju maš, čudno, da nimate še reporterjev, ki bi se javljali s terena! Pa gre za liturgijo, ne za športne dogodke, lepo vas prosim!
coprnjak
04. 04. 2010 20.43
lepe praznike želim....
drahnreb
04. 04. 2010 20.34
Žal mi je Erniše,ki mora biti v članku skupaj s tako slabo družbo
Tonček Balonček
04. 04. 2010 20.30
¨Mi bomo praznovali še tri dni, gre pač za največji praznik in smo žurko podaljšali do sredine tedna! Imamo vso pravico do izražanja svojega prepričaja! Kristus je bil car, ne le kralj!!
Black_Pearl
04. 04. 2010 19.57
vsem lepe in blagoslovljene praznike.... vsi tisti pa ko neki pišete čez našo cerkev, vas bi pa prosila da pač spoštujete našo vero...ubistvu sploh ne vem zakaj odpirate to stran sj lohk že v naslovu vidš da tebe to ne zanimi in ti res ni treba tle neki pisat....
zlobniCO2
04. 04. 2010 18.33
robba torej samo tej ki ne verjamejo v boga pocnejo zlocine
zlobniCO2
04. 04. 2010 18.31
hitler ni bil ateist
robba
04. 04. 2010 18.21
plan9 04.04.2010, 15:49 -1 ...vi kristusi,a sploh veste od kod ta praznik-velika ali pa mala noč.če neveste nikar nehodite v cerkev,ker če do sedaj niste zvedeli,tudi sedaj neboste,kar je pa cerkev naredila zločina v svetu,sta bila pa Stalin in Hitler vajenca za njih,ta kresalova naj gre pa v Atomik harmonik... ko boš seštel zločine hitlerja, stalina, maota,in še par teh, ki ne verjamejo v Boga, boš prišel do osupljivih številk, veš....
plan9
04. 04. 2010 15.49
...vi kristusi,a sploh veste od kod ta praznik-velika ali pa mala noč.če neveste nikar nehodite v cerkev,ker če do sedaj niste zvedeli,tudi sedaj neboste,kar je pa cerkev naredila zločina v svetu,sta bila pa Stalin in Hitler vajenca za njih,ta kresalova naj gre pa v Atomik harmonik...
Demosten
04. 04. 2010 15.21
Vsem Slovenkam in Slovencem želim blagoslovljeno in radostno veliko noč. Pozabimo vsaj na ta dan na razne razprtije, ki nas ločujejo in se veselimo skupaj.
zlobniCO2
04. 04. 2010 14.33
je treba bolj pozorno brat njam sunka mljac
zagi12
04. 04. 2010 13.24
LINCOLN2 KJE SI PATO PREBRAL TEGA V SVETI KNJIGI NI KR JO SKOR ZNAM NA PAMET KER JO BEREM VSAKO NEDELJO LOOL TO SI SI ZMISLU
tom672
04. 04. 2010 12.44
Kar nekateri pišete tukaj je navadna svinjarija. Sram vas bodi in vi naj bi bili potem najbolj strpni. Če ne hodite k maši, ali niste potem pustite nas Kristjane pri miru, tako kot mi vas. Drugače pa neverjetno. Strpnost na višku. Pa vsem želim vesele in doživete praznike.
robba
04. 04. 2010 12.39
kolk mate za povedat vsi tisti, ki se vas to nič ne tiče. ni vam treba, vas nihče ne sili, cerkev od nikogar nič ne zahteva, prav.veselo veliko noč vsem...
Maggor
04. 04. 2010 12.18
Pa to je navadno sranje vse skup