Slovenija

Velik interes za umetno oploditev v Sloveniji

Maribor, 22. 09. 2009 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
12

Za zdravljenje neplodnosti v Sloveniji se odloča veliko parov iz tujine, predvsem iz Hrvaške, pa tudi iz ZDA in Kanade. V Mariboru je čakalna doba za samoplačnice več kot leto dni, medtem ko je v Ljubljani za pare na začetku ni.

Večernji list je poročal, da so se hrvaški pari po uveljavitvi spornega zakona o umetni oploditvi množično odločajo za zdravljenje neplodnosti v Sloveniji. Hrvaški časnik je še navedel, da naj bi bila gneča na oddelku za reproduktivno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor tako velika, da so zaenkrat ustavili naročanje pacientk.

Dojenček s hruško
Dojenček s hruško FOTO: iStockphoto

Predstojnik mariborskega oddelka Veljko Vlaisavljević je pojasnil, da je povpraševanje veliko že leta. ''V naši ustanovi že vrsto let za pare iz tujine vodimo posebno listo čakajočih v elektronski obliki. Mala prepustnost oddelka, ko konča z rednim programom, ne omogoča vključevanja vseh, ki iščejo pomoč pri nas. Jasno je, da je večina parov iz Hrvaške, vendar so v pomembnem deležu zastopani tudi pari iz drugih držav, tudi iz ZDA in Kanade.''

Že do zdaj so bile za samoplačnike čakalne dobe več kot leto dni, kar je enkrat dalj kot za zavarovance. ''Čakalna doba se z novim zakonom podaljšuje za tujce, ki se želijo zdraviti pri nas. Vsi, ki se želijo uvrstiti na listo čakanja, so poučeni o dolgi čakalni dobi,'' je poudaril. Stroški za neplodne pare so različni, saj so odvisni od opravljenih storitev. Gibljejo pa se med 1.800 in 2.100 evrov, pri čemer zdravila za postopek pacientka samoplačnica kupuje sama.

''Naše zavarovanke so deležne izredne ugodnosti, saj zavarovalnica povrne stroške zdravljenja za šest poskusov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Če pacientka zanosi, ima po porodu pravico do štirih novih poskusov, kar je izjemno ugodna situacija, ki omogoča ne samo uspešno zdravljenje neplodnosti, ampak tudi izredno varen postopek zdravljenja. Zato ni presenečenje, da je letos Slovenija prva na seznamu evropskega registra po deležu otrok, rojenih po postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo.''

Tudi določilo, da se v prvih dveh postopkih prenese v maternico le en zarodek, preostali pa se shranijo, če prvi poskus ne bi bil uspešen ali pa bi opravili vnovični prenos zarodkov po porodu, uvršča Slovenijo med pet evropskih držav, ''ki to urejujejo zelo sodobno v interesu varnosti matere in otroka''. Vlaisavljević meni, da je interes za zdravljenje v Sloveniji velik ravno ''zaradi transparentnosti rezultatov v mednarodnem prostoru''.

Zanimanje tudi v Ljubljani

Tudi v Kliničnem oddelku za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani zdravijo neplodne pare iz tujine, vendar trenutno ne opažajo povečanega povpraševanja hrvaških parov. Sicer pa vsako leto opravijo 1229 postopkov zunajtelesne oploditve. Za pare, ki se prvič vključujejo v postopek, ni čakalne dobe, cena samoplačniškega postopka pa znaša od 1000 do 1250 evrov, pri čemer niso všteti stroški zdravil, je pojasnila predstojnica Eda Vrtačnik Bokal.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klampfman
22. 09. 2009 11.06
Mariborska bolnišnica je glede umetnih oploditev v samem vrhu evrope, kar je pohvalno. Ko bi le še ostalo naše zdravstvo sledilo zgledu...
evileddie
22. 09. 2009 11.02
no tukaj je ena od rešitev za geje
kajnanaredim
22. 09. 2009 10.59
naši so zellloooo dobri... tudi italijani hodijo...
kvapatebriga
22. 09. 2009 10.51
+1
Glede umetne oploditve, se mi zdi v redu. Pa naj zdravstvo črpa denar od tujcev z uslugami kot je ta. Bolje kot da trpijo slovenski bolniki na račun šparanja proračunskih sredstev.