Slovenija

Velik dan za propadajočo velikanko

Ljubljana/Planica, 08. 07. 2011 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Lukšič je podpisal preko šest milijonov vredno pogodbo za obnovo Bloudkove velikanke, ki nesrečno propada že celo desetletje. Prvi skakalci naj bi se nanjo povzpeli že decembra letos.

Podrta Bloudkova velikanka
Podrta Bloudkova velikanka FOTO: POP TV

Po več kot desetih letih sramotnega propadanja planiške Bloudkove skakalnice, na kateri je leta 1936 Avstrijec Sepp Bradl kot prvi človek na svetu poletel preko 100 metrov, so se stvari vendarle obrnile na bolje. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je namreč danes podpisal pogodbo za začetek izvajanja obnovitvenih del, s katerimi naj bi začeli že prihodnji torek.

"Planica na Slovenskem pomeni velik simbol. To ni samo športni dogodek. Planica je točka združevanja in slovenskega ponosa," je Lukšič izrazil veselje ob podpisu pogodbe v višini preko 6 milijonov evrov. "Država se je vmešala v propad in zagotovila pogoje za izgradnjo NC Planica. Danes s podpisom pogodbe začenjamo zadnje dejanje, ki je bilo v naših rokah,“ je dejal.

Planica na Slovenskem pomeni velik simbol. To ni samo športni dogodek. Planica je točka združevanja in slovenskega ponosa. Igor Lukšič, šolski minister

Kot je znano, je potem, ko je že kazalo, da bo marca letos vse nared za gradnjo, na pobudo manjšega podjetja na vrata potrkala revizija. Sledilo je zavlačevanje, po treh mesecih pa je Zavod za šport RS Planica dobil zeleno luč, da se lahko loti projekta.

Velikanka nared že decembra letos

S pogodbo bo zgrajena Bloudkova velikanka velikosti 135 m, k njej sodi tudi 105-metrska skakalnica in spremljevalni objekti, ki zajemajo ogrevalni objekt na vrhu skakalnice, tekoče stopnice na vrh zaletišča, Bloudkov sodniški stolp, RTV stolp in funkcionalno dopolnitev Nemškega stolpa. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo skakalci na Bloudkovo velikanko lahko povzpeli že prihodnjo zimo. "Po naši oceni ima izbrani izvajalec dovolj tehničnih in kadrovskih kapacitet, izkušenj in znanj, da bo s pogodbo sprejete obligacije in naša pričakovanja izpolnil,“ pravijo.

Tako naj bi v prihodnje izgledal Nordijski center Planica.
Tako naj bi v prihodnje izgledal Nordijski center Planica. FOTO: Nordijski center Planica

Glavni izvajalec del bo podjetje GH Holding, d. d., predsednik uprave podjetja Blaž Miklavčič pa je podpisal pogodbo v vrednosti 6.249.955,45 evra. Kot pogodbena partnerja bosta sodelovali še dve slovenski podjetji, in sicer SGP Tehnik, d. d., in SGP Pomgrad.

V letošnjem letu nameravajo izvesti še javna naročila za nakup plastike za plastifikacijo skakalnic v Planici, nakup mrež za zadrževanje snega pred zdrsom, sistem za zamrzovanje smučine, keramično smučino, tehnološko opremo za pripravo skakalnic. Poleg tega pa načrtujejo tudi začetek gradnje mladinskih in otroških skakalnic in rekonstrukcijo hudournika.

Skakalnica naj bi bila po ocenah pristojnih nared že prihodnjo zimo.
Skakalnica naj bi bila po ocenah pristojnih nared že prihodnjo zimo. FOTO:

Še precej dela bodo imeli tudi z odkupom zemljišč. Republika Slovenije je sicer v preteklih letih že odkupila zadostni delež zemljišč za izgradnjo NC Planica od posameznih članov Agrarne skupnosti. Preostali delež, ki znaša okoli 20 odstotkov, pa v času zbiranja ponudb zaradi različnih vzrokov ni bil odkupljen. RS se je odločila, da bo izenačila vse člane agrarne skupnosti. Iz tega sledi, da bo predlagala odkup sorazmernega deleža zemljišča od posameznih članov Agrarne skupnosti, ki še niso prodali zemljišča. Podlaga za ta postopek je Zakon o Nordijskem centru Planica, ki opredeljuje postopke za odkup in razmejitev zemljišč ter omogoča, da bo pridobljena pravica za gradnjo in upravljanje tega območja. Prve ponudbe za odkup zemljišč so nekateri že prejeli, do sredine prihodnjega tedna pa jih bodo vsi. Če se bodo vsi odzvali, lahko tudi ta del projekta NC Planica zaključimo do septembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jernej pekez
15. 12. 2011 16.21
bil je že čas
stromberg
08. 07. 2011 23.55
ŽIVI BILI PA VIDELI.
Kembl
08. 07. 2011 23.19
TONČEK BALONČEK Bi kaj napisal, pa mi bo ADMIN spet brisal!
Marjan Najram
08. 07. 2011 22.44
Peter Dremelj, nihče ni proti, da se Planica uredi, hvalabogu, vendar razumi, da je stvar pri nas težko izvedljiva, ker BODO PREJ VSE POKRADLI!!!
prehlad
08. 07. 2011 22.00
ČIM BOLJ VLADA STOKA ČEDALJE VEČ JE DENARJA . KAJ PRAVI PREGOVOR TISTEMU VZEMI KI JAMRA IN DAJ TISTEMU ,KI SE HVALI.
franceljtancelj
08. 07. 2011 21.37
Spet bomo gledali kako denar hlapi neznano kam.
Marcel Korošec
08. 07. 2011 21.05
haha zdej bo pa lahko reku Lovše zakaj ne trenirajo v Planici ! LOVŠE TINA MAZE LOVŠE TINA MAZE LOVŠE TINA MAZE,,, VSE OSTALO GA NE BRIGA KER NE VE DA NI PLASTIKE V PLANICI !!!!!
Marcel Korošec
08. 07. 2011 21.01
ma ne morem verjet,aleluja !
sam250
08. 07. 2011 20.27
tale tonček balonček mi pa že gre počas na jetra mater je pameten vsako novico komentira lopate pa krampa se prim
chelsea_4ever
08. 07. 2011 20.23
+1
KONČNO NEKI PAMETNEGA OD TE VLADE :)
Mitja Selan 1
08. 07. 2011 19.48
Velikanka bo povešana prestavla se bo miza bl gor pa poglobil se bo spodi dol tko de bojo skoki dovgi do 250 metrov.
Tonček Balonček
08. 07. 2011 19.43
+1
Namesto te dvorane v Stožicah bi alhko imeli v Planici še ene pet skakalnic, saj vsi vemo, da kdor ne skače ni Slovenc! Očitno Lukšič že prehiteva rebalans! Če bo šlo v tem tempu, se nam slabo piše. Aja, ustavili bodo investicije. Ampak en v Planico in famozni biatlonski center, ampak v NUK, novo Filozofsko fakulteto itd. Zdaj ej čas za skoke!
Peter Dremelj
08. 07. 2011 18.54
+1
Prijatli slovenci in Planice, namesto, da bi bili veseli, da se bo Planica zgradila, že kot po stari navadi " takoj šimfamo", po navadi tisti, ki nimajo s Planico nič. Planica je bila, je in še naprej bo , tudi ko nas ne bo, te verige nihče ne more in ne sme prekiniti. Bodimo veseli, da v tej Sloveniji imamo bisere, ki jih lahko preštejemo na prste ene roke, pa žal nič več, pa še te moramo po stari navadi popluvati. Rad bi videl tistega , ki pluva po Planici samo en dan delati na snegu, pa bi se morda drugače obnašal. Pa to ni sedaj tema. Vse naredimo, da Planica dobi NOVO podobo, ker Planica je na svetu samo ena, to nam priznavajo vsi po svetu, nam zavidajo, da imamo Planico tako kot je pod Poncami. Po svetu ko greš marsikdo ne pozna niti SLO, Planico pa pozna, da si presenečen nad tem. Mi starejši poznamo kaj je Planica bila, kaj je in kaj bo , zato podprimo načrte, že tako je vse pozno, ampak nikoli prepozno. Politika je bila v Planici vedno prisotna in tudi bo še naprej saj to je slovenski projekt, samo ta pravi politiki bi morali biti prisotni, tisti ki poznajo dušo Planice, žal pa je teh tako malo. Želim, da se izgradnja Planice prične čimprej, saj bodo tako športniki kot cela zgornje savska dolina in na koncu Slovenija imeli velike koristi, tisti, ki pa samo "ropotajo" pa naj pridejo v Planico kot volonterji in pomagajo, če drugega ne pospravit smeti, ki jih vrli slovenci pustimo za seboj Peter Planiški
balestra92
08. 07. 2011 18.52
se mi zdi da eni mešate bloudkovo velikanko z letalnico bratov gorišek. super da obnavljajo bloudkovo, ki je simbol slovenskih skokov, letalnico pa bi pomoje še mogli poglobit, da bi se rekord vrnil tja kamor spada: v planico
tr00per
08. 07. 2011 17.03
politikkritik, železnica do Trbiža bi bila ena najbljših potez, sploh, če bi mela vagon za kolesa....poleti bi vozil kolesarje, pozim smučarje v Kr. Goro, ko pa so skoki pa pjančke, ku se ga nacedijo in ni treba niti parkirišč rihtat in nič....sam da bi kdo pr nas to nardu, je pa druga pesem...
Marjan Najram
08. 07. 2011 16.59
Nordijski center Planica ne bo nikoli izgledal takole, po dozdajšnjih izkušnjah.Prepričan sem, da bo naslednje leto prišla informacije, da denarja ni več, narejenega ni nič... Popolnoma po slovensko, čeprav se bo vedelo, kdo je kradel, ne bo nihče odgovarjal... Še letos pozimi se je govorilo, da je Vogrinec imel prste vmes pri nekih barabijah, danes pa je predsednik organizacijskega komiteja za Univerzijado. Ja, spet mu je zadišal denar, veliko denarja...
PonyPrasc
08. 07. 2011 16.42
ce bo tko k je na sliki bo lepo.. sam da ne bo pol na koncu cena narasla na 12mil :)
SLOHaider
08. 07. 2011 16.32
ADMNIN !!!!!!!! BRISES IN BRISES SAM SORRY SEM KOPIRAL IN BOM VPRASAL ODVETNIKA CE SEM NAPISAL PROTI VASIM ZAKONIKOM :D
SLOHaider
08. 07. 2011 16.29
@Tonček Balonček 08.07.2011, 15:49 BLUZIS IN BLUZIS NIC TI NI PRAV , GLEDE PLANICE PA Z VESELJEM DAM ZRAVEN SAMO POD POGOJEM , DA PRIDE V PRAVE ROKE
320xd
08. 07. 2011 16.25
+1
pa če naredijo to kar je na zgornji sliki kapo dol. " ampak se boim da se bo ta denar spet nekam zgubiu oziroma pospravu v žepe, kajti drago prebivalstvo slovenije živimo v takih časih kjer je 6m lep denarček za razdelit ( ali ni tako, naši pastirji kateri nas peljete v puščavo po svežo travo )." in spet bo šlo desetletje mimo.