Slovenija

Veleposlaniki v bran Türku

Ljubljana, 08. 11. 2007 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danilo Türk je leta 1991 v Ženevi deloval v korist Slovenije, je zatrdil predsednik Kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov.

Poleti leta 1991 je bila Jugoslavija še država in Slovenci smo bili še njeni državljani. Nobenega govora pa v citiranem dokumentu ni o tem, da bi bil jaz "predstavnik Jugoslavije, pojasnjuje Türk.
Poleti leta 1991 je bila Jugoslavija še država in Slovenci smo bili še njeni državljani. Nobenega govora pa v citiranem dokumentu ni o tem, da bi bil jaz "predstavnik Jugoslavije, pojasnjuje Türk. FOTO:
Kot so v torek sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, je slovenska vlada 30. junija 1991 Türka pooblastila za vzpostavljanje stikov s predstavniki mednarodnih organizacij v Ženevi. Pooblastilo je bilo povezano s pričakovanjem, da bo Türk "opustil svoje delovanje v delegaciji oziroma predstavništvu Jugoslavije, s katero je bila Slovenija v vojni". Ministrstvo je z izjavo pritrdilo predsedniškemu kandidatu Lojzetu Peterletu, ki je dejal, da je Türk, ko "so nekateri nosili glave v torbi", deloval v korist Jugoslavije.

Predsednik Kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov Peter Toš je poudaril, da je bilo v prvi polovici leta 1991 med takratnimi slovenskimi diplomati znano, da je predsedniški kandidat Danilo Türk v času vojne za Slovenijo aktivno deloval v Ženevi v korist slovenskih interesov. Ministrstvo za zunanje zadeve je namreč v torek sporočilo, da je Türk v času osamosvajanja Slovenije predstavljal Jugoslavijo v Komisiji za človekove pravice oziroma v Podkomisiji za manjšine.

Toš je poudaril, da je bilo med takratnimi slovenskimi diplomati na vodilnih delovnih mestih splošno znano, da je Türk v času vojne za Slovenijo aktivno deloval v Ženevi v korist slovenskih interesov, tako da je v stikih s predstavniki drugih držav predstavljal projekt slovenske osamosvojitve in pojasnjeval razloge za razpad Jugoslavije, "vse v skladu z usmeritvami in navodili, ki jih je dobival iz Ljubljane".

Po Toševem opozorilu je bil v tem obdobju ves slovenski diplomatski kader sestavni del jugoslovanske diplomacije. Vsi, ki so potovali ali delali v tujini, so imeli jugoslovanske potne liste. Kljub temu pa je bilo delovanje slovenskih diplomatov na delu v tujini v skladu z napotili, ki so prihajala iz Ljubljane, je navedel.

Türk: V Ženevi sem imel status neodvisnega eksperta

Tudi Türk je v današnji izjavi za javnost kot neresnične in napačne zavrnil navedbe ministrstva za zunanje zadeve in nekaterih medijev, da je leta 1991 v Ženevi v Komisiji ZN za človekove pravice oziroma tudi v podkomisiji za manjšine predstavljal Jugoslavijo. S sporočilom se je odzvala tudi Liberalna akademija, ki opozarja na "jasno opazne težnje po nekorektni diskvalifikaciji dr. Danila Türka na podlagi manipulacij z reinterpretacijami njegovih besed, vlog in dejanj v času osamosvajanja Slovenije".

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bluzer
09. 11. 2007 08.58
hahaha, moose... ali res misliš, da se obremenjujem s tem, kdo bo predsednik??? se mi res gladko jebe... pomembno je, da je sveti Martin... kdo pa bo predsednik, pa mi je čist ravno....
moose1@email.si
09. 11. 2007 08.52
bluzer - bolan si ti in to na umu!!!! Javi se v nedeljo ob 19.00 do takrat pa le - cviliiiiii!
bluzer
09. 11. 2007 08.48
Turek je izdajalec... če ne bi bil, bi bil zdaj tiho in se ne bi na vse kriplje branil s takimi bolanimi...
bonsai9@email.si
09. 11. 2007 08.36
Ja Peterle je osamosvojil celotni svet. Še dobr, da ga mamo. Škoda le, ker se bo vrnil nazaj v Bruselj.
lucasa
09. 11. 2007 05.23
Bravo vonaay!
vonaay@yahoo.it
08. 11. 2007 23.54
Glede naše osamosvojitve: prvi so samostojno Slovenijo predlagali Žakljevi socialisti. To je potem prevzel Demos in s plebiscitom dobil mandat, da osamosvojitev izpelje. Seveda je šlo tudi zato, kako naj se osamosvojimo s čimmanj žrtvami in da nas potem prizna mednarodna skupnost! Zato pa so veliko prispevali prav zmerni politiki, ki so se znali pogajati ter v Evropi in svetu predstaviti naš položaj. Glede druge svetovne vojne: veliko zgodovinarjev meni da je bil sir Winston Leonard Spencer Churchill (in ne Rooswelt ali Stalin) glavni Hitlerjev nasprotnik. Prve povojne volitve je Churchill izgubil. Naslednjih 6 let je bil vodja opozicije v Spodnjem domu. Ali to kaj pove? V demokracijah ljudje večinoma ne gledajo le na pretekle zasluge, pa čeprav še tako velike in pravične, ampak tudi na to, kaj lahko nekdo kot državnik naredi za danes in predvsem za jutri.
olta49@siol.net
08. 11. 2007 23.16
Lojze laž ima kratke noge ane?.Kako si upate dati lažno izjavo v svojem predvolilnem časopisu ,da naj g.Merklova,(ki je zelo spoštovana)poziva volilce naj volijo vas LOJZEK in,da se že veseli sodelovanja z vami. G.Peterle pojdite nemudoma k SPOVED Iv najbližjo spovednico.
manjakranjc@hotmail.com
08. 11. 2007 22.12
Čakte, so t to te veleposlaniki; ki so delovali še v času LDS in SDja? Amm se jim ne reče ponavad bivši veleposlaniki? Zelo verodostojno!
Sengen
08. 11. 2007 19.41
Narobe. Nekateri ko noji tiščijo glavo v pesek in gonijo svojo - tisto kar so jim prišepnili Vatikanarji.
Eastman
08. 11. 2007 19.36
clementia555 v kateri torbi si pa ti imela glavo leta 1991... mogoče kengurujevi?
Sengen
08. 11. 2007 19.31
Pahorček, leta 1991 si bil tudi ti še Jugoslovan.
Tonček Balonček
08. 11. 2007 19.29
Nekaj je pozival iz Londona, ja, samo ga niti Britanci niti Američani niso šmirglali, še v Rimu jim je težil, ko je bilo že skoraj konec vojne. Res pa je, da je fasal 3 leta zapora manj kot Rožman, kar pa itak ni bilo važno, saj je bil na varnem. Ti ljudje pač niso nosili glave v torbah kot kasnejši junaki na začetku devetdesetih.
Sengen
08. 11. 2007 19.25
Ja nekaterim gori pod nogami in začelo je dišati po osmojenem mesu, zato se zateakjo k vsem možnim sredstomi. Ob vsakem poskusu pa so vednomer bolj osmojeni. Kakorkoli tole obračaš ima Turk VSEKAKOR IN VELIKO manj masla na glavi kot Lojze. Nekakšni pobalinski poskusi diskreditacij so absolutno smešni in pod nivojem za nekega velikega politika, kar zelo zamerim. Ne želim si takih politikov na oblasti, sploh pa ne predsednikov. Že ko pomislim na to vem koga bom volila.
clementia555@yahoo.com
08. 11. 2007 19.22
Lucasa: Gre se za to, kdo je tvegal svojo kariero in da, celo svoje zivljenje, ko se je ustvarjala slovenska drzava in kdo je oportunisticno cakal do zadnjega dne in se potem usedel na pravi vlak. Lastnosti prvih ljudi se imenujejo "pozrtvovalnost", lastnosti drugih (Tuerka, Gasparija, Vajgla itd.) pa "oportunizem"... Ampak, da dvomim, da poznate pri vas doma te pojme.
lucasa
08. 11. 2007 19.17
Pahorček, ti si idiot. Pojasni, ali si ti poleti 1991 imel že slovenski potni list? Mislim da ga nisi in si torej zastopal Jugoslavijo. Imaš pa kurjo logiko.
hinko.murovec@siol.net
08. 11. 2007 19.08
Zadnji čas , da bodo volitve že v nedeljo, drugače bi ubogi Janšisti in ostali podmladek " kopačev in pogrebnikov " še znoreli. Ubogi debili. LP
clementia555@yahoo.com
08. 11. 2007 18.59
Toncek: A ni bil tisti, ki je to pozival Miha Krek? Saj ves... tisti, ki je bil obsojen kolaborcije, ker se je oglasal med vojno po radiu iz Londona? :-)
pahor?ek
08. 11. 2007 18.59
Kot sem že zapisal, še enkrat ponavljam! DEJSTVO JE, DA JE dr. DANILO TURK AVGUSTA LETA 1991 V ORGANIH ZN ŠE VEDNO ZASTOPAL JUGOSLAVIJO!!! TO DOKAZUJETA DVA DOKUMENTA: 1. EKONOMSKI IN SOCIALNI SVET 2. ORGANIZACIJA 34. seje (Podkomisija za preprečevanje diskriminacije in za zaščito manjšin) KAKOR TUDI ČLANEK V DELU Z NASLOVOM: O LEGITIMNOSTI IN EFEKTIVNOSTI DRŽAVNE OBLASTI.
Tonček Balonček
08. 11. 2007 18.56
"Nikjer v Evropi in svetu, celo na Hrvaskem ne, ni skof izjavil kaj takega, pri nas pa bi moral pozvati slovence naj vsi gredo v hosto in storijo kolektivni samomor" Seveda je škof pozval mlade fante naj gredo v hosto, domobrančke namreč!
clementia555@yahoo.com
08. 11. 2007 18.47
Peter Toš... Ja... No, sej... Ime pove vse.... samo še čakam, da se oglasi Bavcon, Kosmina in ostali branilci slovenske neodvisnosti. Vključno z tistimi, ki so pri Italijanu Fassini moledovali, naj ne prepustijo oblast desnicarjem. Jrainer: Bucarjeva knjiga je vredna toliko kot rola toaletnega papirja. Je pa nas Francelj v njej izpustil pomembno poglavje in sicer tisto, ki zajema obdobje med 1943 in 1945, ko je bil nas Francek clan partijske vojske. Morda bi lahko napisal se o tem, kaj je pocenjal takrat... Izjava, da je bila napaka skofa Rozmana proti oborozenemu odporu je pa sploh lovska... Nikjer v Evropi in svetu, celo na Hrvaskem ne, ni skof izjavil kaj takega, pri nas pa bi moral pozvati slovence naj vsi gredo v hosto in storijo kolektivni samomor.