Slovenija

VIDEO: Voznik veleposlanice: Nagnali so me kot psa

Ljubljana, 02. 07. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
265

Oglasili so se nam trije nekdanji vozniki egiptovske veleposlanice v Sloveniji, ki pravijo, da so tam delali na črno in v nevzdržnih razmerah. Vozili so tudi po 13 ur skupaj, brez možnosti počitka, odmora za malico, celo sanitarij. Na cesti so morali delati prometne prekrške, z njimi je ravnala kot s sužnji, pravijo. Veleposlanica zadeve ne komentira.

Vsi trije vozniki so bili zaposleni na črno. Plačo, 1400 evrov gotovine na mesec, so dobivali na roke.

Na naše uredništvo so se obrnili trije bralci, ki so bili kot osebni vozniki zaposleni na egiptovskem veleposlaništvu v Sloveniji, katerega predstavnica je Heba Sidhom. Kot trdijo, so delo opravljali brez kakršnih koli zaposlitvenih pogodb, poleg tega pa naj bi jim bile kršene tudi številne druge pravice.

Kot pojasnjujejo vozniki, je bilo vsakemu od njih (delali so drug za drugim in ne hkrati) na začetku rečeno, da bodo z zaposlitveno pogodbo počakali kakšen mesec, da obe strani v tem času vidita, ali sta zadovoljni. Čas je mineval, pogodb pa ni bilo. "Edina pogodba, ki sem jo podpisal še v času prejšnjega veleposlanika, je bila v angleškem jeziku. Rekli so mi, da je to za evidenco kot finančni izdatek moje plače za pokritje blagajne v Egiptu," pojasnjuje eden od voznikov. Pogodba, ki ni napisana v slovenskem jeziku, pa po naši zakonodaji sploh ni veljavna.

Z diplomatskim vozilom, ki so ga vozili vozniki, so bili primorani delati prometne prekrške, s čimer so ogrožali sebe in druge udeležence v prometu, pravijo.
Z diplomatskim vozilom, ki so ga vozili vozniki, so bili primorani delati prometne prekrške, s čimer so ogrožali sebe in druge udeležence v prometu, pravijo. FOTO: 24ur.com

Tudi sicer, pravijo, so delo opravljali v nevzdržnih razmerah. Veleposlanica naj bi od njih zahtevala, da so ji na voljo 24 ur na dan, tudi sobote in nedelje ter da jo vozijo po 12 ali 13 ur skupaj, brez možnosti počitka in odmora za malico. "Ko sem ji nekoč rekel, da bi šel vmes nekaj pojest, je čisto ponorela. Govorila je v arabščini, nisem je razumel. Povedal sem ji, da mi tako počitek kot malica pripadata po zakonu, pa mi je zabičala, naj ji nikoli več ne omenjam slovenske zakonodaje," opisuje drugi voznik. Kot pravi, so bili dnevi, ko jo je v avtomobilu čakal več ur, pa ni smel niti na sanitarije.

Diplomatsko osebje je po dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih pod posebnim režimom, zato zoper njega – razen pod določenimi okoliščinami, ko gre na primer za hujša kazniva dejanja in njihova država pristane na pregon – ni mogoče izvajati kazenskopravnih postopkov. Omenjena konvencija ščiti tudi rezidenco – vstop organov države sprejemnice v prostore diplomatskega predstavništva je mogoč samo s pristankom vodje le-tega. Prav tako so njihovi arhivi in listine vselej in povsod nedotakljivi.

Na cesti so po njenih navodilih z avtomobilom morali delati prometne prekrške, s čimer so ogrožali svoja življenja in življenja drugih udeležencev v prometu, še pravijo. Nadur naj jim ne bi plačevali, regresa niso dobivali, veleposlaništvo naj ne bi plačevalo niti obveznih prispevkov za svoje delavce. Enega od njih naj bi veleposlanica odpustila brez pisne odpovedi ali odpravnine. "Ko sem nekega dne prišel po njo, sem pred hišo zagledal novega voznika. Napotili so me na veleposlaništvo. Tam mi je finančni ataše rekel, naj grem kar domov in da mi naslednji dan ni več treba priti. Nagnali so me kot psa," opisuje.

Odnos veleposlanice do zaposlenih naj bi bil skrajno ponižujoč. "S svojimi gospodinjami je ravnala dobesedno kot s sužnjami. Osebju je celo ukazala, da se med seboj ne smejo pogovarjati, doživljali smo pravi mobing," še pravijo vozniki, ki so nad takim ravnanjem pretreseni. Dva od njih sta se zato odločila za tožbo.

Osebni zgodbi enega od voznikov lahko prisluhnete v priloženih videoposnetkih! Njegov glas in podoba sta na njegovo željo zakrita.

Odvetnik: Naj jim izplačajo, kar jim pripada

Predstavništvo tuje države v drugi državi mora delovati v skladu z zakonodajo države sprejemnice, zavezano je vsem civilnopravnim zakonom, kar pomeni, da mora spoštovati pravni red in delovnopravno zakonodajo, po kateri vstopa v določene odnose v državi sprejemnici, tako s fizičnimi kot s pravnimi osebami, pojasnjuje odvetnik Damjan Mihevc, ki zastopa oba voznika. 

Zaposlovanje na črno naj bi bilo na veleposlaništvu Egipta v Sloveniji stalna praksa že vsaj pet let.
Zaposlovanje na črno naj bi bilo na veleposlaništvu Egipta v Sloveniji stalna praksa že vsaj pet let. FOTO: N.D.

"Na delovnem sodišču tožimo Egipt, posredno njihovo veleposlaništvo v Sloveniji, da je vstopilo v določen odnos s slovenskimi državljani (kar pomeni, da je prišlo do sklenitve delovnopravne pogodbe med slovenskimi državljani in Arabsko republiko Egipt na podlagi Zakona o delovnih razmerjih), v katerem so bile naše stranke oškodovane. Kršene so jim bile delovnopravne pravice, kot je nezakonito prenehanje delavnega razmerja in klasične pravice, ki gredo vsakemu delavcu – plačevanje socialnega zavarovanja, pravica do odmora, do regresa, plačevanje nadur ... Ne tožimo jih za restitucijski zahtevek, pač pa, da jim izplačajo, kar jim pripada," pojasnjuje Mihevc.

Na vprašanje, ali je krivda za delo brez pogodb lahko tudi na strani zaposlenih, odvetnik Mihevc odgovarja: "Naša zakonodaja izrecno pravi, da če ti delodajalec ne ponudi pogodbe v podpis, se smatra, da je pogodbeno razmerje prešlo v tistega za nedoločen čas. Zakonodaja v tem primeru ščiti delavca."

Kot pravi, so o primeru obvestili posebno komisijo na MZZ – Direktorat za mednarodno upravo in zaščito državljanov, ki naj bi tovrstne spore gladil, in tedanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, a odgovora niso dobili.

MZZ: Delovati bi morali v skladu s slovensko zakonodajo

Na zunanjem ministrstvu konkretnega primera ne želijo komentirati, so pa zapisali, da imajo tuja diplomatska predstavništva v Sloveniji poseben status na podlagi in v okvirih mednarodnega prava, predvsem dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. "V primeru domnevnih kršitev nacionalne zakonodaje so relevantna določila o imuniteti in nedotakljivosti, velja pa omeniti tudi člen, ki govori o dolžnosti spoštovanja zakonov in predpisov države sprejemnice ne glede na privilegije in imuniteto. Kar zadeva zaposlovanje lokalne delovne sile, tj. oseb s slovenskim državljanstvom ali prebivališčem v RS, se s strani tujih diplomatskih predstavništev kot delodajalcev ter slovenskih državljanov delojemalcev pričakuje sklepanje delovnopravnega razmerja v skladu s slovensko zakonodajo,“ so zapisali.

Veleposlanica molči

Za odziv smo seveda prosili tudi Hebo Sidhom, veleposlanico, na katero očitki letijo. V elektronskem sporočilu nam je odgovorila, da spoštuje slovenske zakone, da pa se bo komentiranja vzdržala, dokler postopki na sodišču še trajajo. Za komentar smo prosili tudi zunanje ministrstvo v Egiptu, a nam niso odgovorili.

Veleposlanica Heba Sidhom (skrajno desno) očitkov ni želela komentirati.
Veleposlanica Heba Sidhom (skrajno desno) očitkov ni želela komentirati. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Pravnica: Človekove pravice veljajo za vse!

O tem, kakšno je primerno oz. neprimerno vedenje za veleposlanika, smo se pogovarjali z dr. Vasilko Sancin, pravnico in docentko mednarodnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot pravi, je v takih primerih priporočeno, da se prizadeti posamezniki obrnejo na ministrstvo za zunanje zadeve, da se po diplomatski poti skuša najti ustrezno rešitev. Država se namreč vedno lahko odloči, da bo svojim državljanom nudila diplomatsko zaščito nasproti drugi državi.

"Človekove pravice veljajo za vse. Odvisno od konkretne situacije pa je, ali bi jih lahko posameznik sodno uveljavljal pred sodišči, kar je povezano z imuniteto veleposlanika," pravi na trditve voznikov, da jim je bila kršena pravica do odmora, malice in celo sanitarij. Vendar pa tudi od imunitet obstajajo določene izjeme, med katere bi po njenem mnenju lahko sodili tudi primeri, povezani z zaposlovanjem in plačevanjem za delo. "Sodna praksa je različna, nekatera sodišča držav sprejemnic niso priznala imunitete v primerih in so dopustila tožbe."

Ker ima veleposlanik imuniteto, za prekrške na cesti – čeprav jih dela po njegovih navodilih – odgovarja voznik. "Voznik, če je slovenski državljan, v Sloveniji nima imunitete in je lahko preganjan. Torej bi moral v sodnem postopku dokazovati dejansko stanje in se sklicevati na vse relevantne okoliščine. Diplomatsko vozilo pa – ne glede na to, kdo ga vozi – ne sme biti predmet nikakršne preiskave, rekvizicije, zaplembe ali izvršbe," pojasnjuje Sancinova.

Veleposlanica naj bi od začetka mandata septembra 2011 do danes po besedah voznikov zamenjala že okoli deset osebnih voznikov, prav toliko čistilk oz. gospodinj, vrtnarja, tri električarje, kuharja italijanskega rodu in dva kuharja iz Egipta.

Na vprašanje, do katere mere se mora zaposleni prilagoditi državi, za katere veleposlaništvo gre in ali je primerno, da veleposlanik svojemu osebju ukaže, da se ne sme pogovarjati med seboj, dr. Sancinova odgovarja, da gre tu za ravnotežje med navadami države, ki jih mora zaposleni spoštovati in morebitnimi kršitvami človekovih pravic.

Številne menjave osebja po njenem mnenju niso sporne. "Tu ni mednarodnopravnih pravil. Veleposlanik se lahko o tem odloča v skladu z navodili njegovega ministrstva, vse spremembe oseb pa mora ustrezno notificirati ministrstvu za zunanje zadeve."

Največja kazen, razglasitev za persono non grato, malo verjetna

Dva voznika tožita Egipt oz. njihovo veleposlaništvo, ker naj bi kršilo njune pravice.
Dva voznika tožita Egipt oz. njihovo veleposlaništvo, ker naj bi kršilo njune pravice. FOTO: N.D.

V Sloveniji mandat tujemu veleposlaniku velja štiri leta. Razlog za izredno prenehanje so lahko napetosti med državama, prenehanje ene od držav ali vedenje veleposlanika, zaradi katerega je lahko razglašen za t. i. persono non grato (lat. nezaželena, nesprejemljiva oseba).

Persona non grata je institut, ki se lahko uporabi tudi zaradi osebne neprimernosti diplomata, v praksi največkrat takrat, ko njegovo ravnanje ogroža javni red in varnost (vohunjenje, prepovedana trgovina z drogami, terorizem itd.). Pravico, da veleposlanika razglasi za persono non grato, ima predsednik republike na predlog vlade, ki ga pripravi minister za zunanje zadeve. Država pošiljateljica mora takšno osebo odpoklicati ali zaključiti njeno funkcijo v misiji. "Gre za precej hudo sankcijo diplomatskega prava, ki ponavadi rezultira v enakem povračilnem ukrepu, zato se države zanjo odločajo posebej premišljeno," zaključuje Sancinova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
03. 07. 2012 20.07
-4
Kaj se bunijo ti šoferčki, okoli žensk je treba znat in jih popedenat in bi bila dobra plača in še kakšna lepa noč.
Slo4theist
03. 07. 2012 14.48
+6
Kaj se čudite to je ISLAM, kmalu tudi pri nas, po zaslugi Jankoviča!!!!!
Maximus
03. 07. 2012 14.53
-3
Najbrž je tudi za tornade na soncu kriv nihče drug kot Zoki. Pa tko kmalu tud ne bo, ker je vse skupaj zamrznjeno za najmanj 5 let.
caspera
03. 07. 2012 14.57
+14
Za vsakim dejanjem stoji človek. Se nima kaj zgovarjat ne na versko, ne na politično, razredno pripadnost..... pa kaj vem še vse prav pride. Ali si fer, ali pa ne, pošten ali nepošten.... Vmes ni nič.
mimic
03. 07. 2012 14.46
+3
ODPUSTITI bi jo bilo treba, in ona mora plačati vse za nazaj! ZAKAJ? kazen naj bo vzgojna!
Lojze Kojzek 1
03. 07. 2012 12.54
-17
saj je čisto prav tako delati je treba ali pa bodi doma,mislim,da jim nobeden ni držal pištole na glavo da morajo biti pri njej,če jim ni odgovarjalo delo bi lahko mirne duše zapustili delo saj niso bili vezani na ničesar sedaj pa blatijo take delavce ne potrebujemo nikjer
Filip Ljevar
03. 07. 2012 12.56
+10
ženska je nesramno izkoristila željo ljudi po službi in boljšem življenju...
pipic
03. 07. 2012 13.04
+9
Lojze si tudi ti tisti,ki sodiš v dobo 1000 let nazaj ????
Maximus
03. 07. 2012 14.33
+13
Nikol konc bolnikov... 13 ur skup brez wc-ja, nadira te kot psa, in tvoj komentar je, tko je treba delat??? Oprosti, ampak takih kot si ti, NE RABIMO NIKJER!!! Ubogi tvoja žena in otroci, če jih imaš... Res ne bi rad žalil, toda malo me je srh spreletel, ker me mal na Frirtzla vse skupaj spominja.
novaknovak
03. 07. 2012 19.08
-1
pa kaj vam je,dva anonimneža delata galamo.pa kdo ju je teral da imata tolk za delat,brez wc brez sndviča,13 ur,brez pogodbe,brez znanja jezika...?!pa halo. če bi bilo vse to res,grem prvi dan od takega delodajalca.al morda sam na neko veliko tožbeno odškodnino upata..
Filip Ljevar
03. 07. 2012 12.52
+0
Voznik je vozil diplomatko tudi po sloveniji, kjer pa je vsakaršnje napeljevanje na kršenje zakona in ogrožanje varnosti prepovedano. diplomatko takoj PERSONA NON GRATA pa nazaj v egipt... pa še kakšno tožbo po možnosti. mednarodno sodišče za človekove pravice lahko tudi pomaga...
ochi
03. 07. 2012 10.33
+4
huda baba, zihr so lahko še kaj drugega počeli kot le vozili njen avto :)
pipic
03. 07. 2012 13.05
-3
Niko_
03. 07. 2012 09.13
+22
Treba jo je razglasiti za persono non grata in nasvidenje. Pa naj naredi Egipt povračilne ukrepe. Bomo vsaj svetu pokazali, da imamo hrbtenico in da v Sloveniji človekove pravice nekaj veljajo.
Rde?iAlarm
03. 07. 2012 10.31
+12
mal si v temo brcnil o kakšnih človekovih pravicah govoriš o tistih nekaj tisočih delavcih ki so ostali na cesti brez plačila
caspera
03. 07. 2012 14.50
+3
Človekove pravice v Sloveniji iz dneva v dan manj veljajo. Vse polno je znanih primerov, kaj šele tisti manj razvpiti... Neutemeljena tale samozavest, Niko_.
bus303
03. 07. 2012 08.35
+16
Predlagam izgon iz države ..
Alojz Cerar
03. 07. 2012 07.45
+8
so pač nekulturni muslimani
trapo
03. 07. 2012 07.51
+13
Manu Cocker
03. 07. 2012 07.43
+2
mater so pa novice - pravi soferji za voduskovo cesplo
maijster
03. 07. 2012 07.23
+3
.....žal tako pač je in tako bo vsepovsot v prihodnjosti,smo sanjali veliko demokracijo,smo jo dobili in sedaj jo imamo,saj pa z gradbenimi delavci in še z marsikaterimi se je zgodilo enako,ali ne ??,kaj to so bile 1000 letne sanje slovenskega naroda ??,dost je takšnih ki kar naprej pluvate po prejšnih časih,a radi bi živeli po sistemu samoupravljanja in socijalizma,z svobodno demokracijo,a to negre,saj pa smo priče gdo ima največ od naše demokracije in kapitalizma,......
Niko_K
03. 07. 2012 07.26
maijster
03. 07. 2012 07.31
+1
...hvala niko_k,......morda bi borali 24urovci popravljati naše napake,kot pa da včasih brišejo nepomebne komentarje,he,he,he,...
Thor-1st
03. 07. 2012 06.27
+2
Tako je običajno, sploh če jih vozijo "krščanski psi" oz. džauri. Ne vem kaj se čudijo.
proofreader
03. 07. 2012 00.08
+13
Pod Mubarakom se take stvari niso dogajale.
Nina Nubia 1
03. 07. 2012 07.00
+5
vedno bolj se mi dozdeva,da se je pod"diktatorji" dosti bolje zivelo kot se danes pa,ce amerika rece,da je diktatura potem se tam med in mleko cedita
Niko_
03. 07. 2012 09.17
+0
Potem pa se preselita v kakšno tako državo. Recimo priporočam Belorusijo. Ta bi vama bila gotovo všeč.
Slo4theist
03. 07. 2012 14.36
-1
nimajo jajc, ker vedo da jim ne bo všeč!!! To so ljudje ki se bojijo samega sebe!
legnum
02. 07. 2012 23.35
+3
Saj ste res neke ovce, da se napihujete DELAM V DIPLOMACIJI bi še R..t nastavli na koncu ste pa vsi užaljeni, če bi imeli J... bi na začetku rekel hvala lepa kar svojega si pripeljite. ovce
rew333
03. 07. 2012 05.15
+14
veš kaj, danes je vsak srečen, če sploh dobi službo.Če pa še plača ni slaba, pa sploh ne razmišljaš veliko in zagrabiš z obema rokama. J.... imajo prav ti vozniki, ki so si upali glasno spregovoriti, kaj morajo potem prestajati! Ta ošabnica brez vseh manir in s takim suženjskim odnosom do svojih delavcev pa nima tukaj kaj početi!
zovec123
02. 07. 2012 23.26
+4
upam da jo doleti bič! vsak si naj misli svoje! težka bo zemlja slovenska nad to baburo!
NotMe
02. 07. 2012 22.49
+12
Jeremije pa take, niso edini, ki so delali tak delavnik, danes sem začel ob 8.00, končal ob 22.30, vmes nekaj pavz. To, da so dobivali keš na roko se jim pa ni zdelo že v štartu sporno? Dragi moji, če vi ne igrate po pravilih (prejemate keš na roko, kakšni davki, kakšni prispevki, neke kvazi pogodbe), potem ne pričakujte, da bo delodajalec (delovni čas, malica, odmori, edino res sporni so prekrški). Oni bi pač vse, 1400, na roko, ustni dogovor za nedoločen čas, 8 urni delavnik, pa za božička rolex in 14 dni v šarmelšejku? Fizikalci gonijo lopato 3 mesece pri 30C za ta denar!
2fast4m3
03. 07. 2012 00.05
-2
in ce fizikalci gonjo lopato pri 30c za ta denar? A jih kdo tera da to delajo brez pocitka in malce? Mislm da ne, ce pa je pol se majo pa usako pravico pritozevat. Tale naduta ambasadorka (samo pogelj si utube posnetek od nje kaksno 'ufurano' drzo ima kot da je kraljica) si zasluzi lopate pa kopat rov na 40c.
Filip Ljevar
03. 07. 2012 12.54
2fast, v kakšen ameriški zapor za tolpe jo poslat za čez počitnice
KopulacijskiO
02. 07. 2012 22.29
+1
Tako je pač v realnem sektorju. In tudi nova zakonodaja gre v tej smeri. Nič več malice in podobnih socialističnih priboljškov.
fjozef
02. 07. 2012 22.49
+5
Buco -
02. 07. 2012 22.10
-4
škoda, da nisem jaz njen šofer če kdo bere iz njene bližine... me naj poiščejo vedno sem si želel biti šofer, pa četudi 13h *
fhtretzghjk
02. 07. 2012 22.00
+18
pričakujem da jo bodo nagnali iz Slovenije..........da vidimo zdaj Janšo in njegove cucke
Principat
02. 07. 2012 22.12
-15
ogopogo
02. 07. 2012 22.54
+17
Ima pa Zunanje ministrstvo.... Kdo pa ga vodi???
Nina Nubia 1
03. 07. 2012 07.04
+1
lopov zmotil si ivan je cucek drugim sam dela se ,da ima hrbtenico gollum je hlapec tujcem
zalijanc
03. 07. 2012 08.51
+1
ko se zruši diktaturo je čas za paciente...
6.9
02. 07. 2012 21.36
-1
red mora bit in pika
Nina Nubia 1
03. 07. 2012 07.06
-1
prid do mene,da te pokazem reda,ce si tak junak