Slovenija

Velenjski ravnatelj: Če bomo računali na prostovoljne prispevke, bodo šolski skladi prazni

Ljubljana, 05. 01. 2016 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko Furs šole miri, da bodo še vedno lahko prirejale dobrodelne bazarje in pri tem ne bodo potrebovale izdajati računov, če bodo za izdelke priporočile prostovoljne prispevke, pa se odzivajo ravnatelji, ki opozarjajo, da prostovoljni prispevki niso in ne morejo biti prava rešitev. Preverite, zakaj.

Ravnatelj velenjske osnovne šole Gorica opozarja, da bodo morali na šoli ukiniti tudi dobrodelne koncerte.
Ravnatelj velenjske osnovne šole Gorica opozarja, da bodo morali na šoli ukiniti tudi dobrodelne koncerte. FOTO: Thinkstock

Ravnatelj Ivan Planinc z Osnovne šole Gorica v Velenju pravi, da so na šoli do sedaj organizirali že sedem božično-novoletnih bazarjev in skupaj zbrali 14.738 evrov. Zaradi zahtev, da ne smejo na izdelke pisati cen, pač pa jih lahko ponujajo v zameno za prostovoljne prispevke, so se na šoli odločili, da ne bodo več prirejali bazarjev, kot kaže pa tudi dobrodelnih koncertov ne.

"Za zbiranje in dodeljevanje sredstev skrbi izključno šolski sklad, ki ga vodijo starši. Ravnatelji njihovo delo le spremljamo in pomagamo pri realizaciji. Ves denar je bil namenjen za pomoč učencem iz socialno šibkih družin ( plačilo prehrane, šole v naravi, ekskurzij, vstopnin na kulturne prireditve, šolskih potrebščin) in nadarjenim učencem, ki so se udeležili raziskovalnih taborov, priprav na tekmovanja, tekmovanj, projektov in podobno. Del sredstev je sklad namenil tudi za sodobno učno tehnologijo in učne pripomočke (interaktivne table, projektorji, učila)," pripoveduje Planinc, ki je nad predlogom Finančne uprave (Fursa) zgrožen.

To je škandalozno. Tukaj se ukvarjajo z mini dobrodelno dejavnostjo, pri čemer je ocenjeni znesek nepobranih davkov v Sloveniji med 6 in 12 odstotki BDP, kar pomeni med 2 do 4 milijardami evrov. Ogromno časa in proračunskega denarja gre za iskanje dlake v jajcu, preganjanja drobiža, da se veliki lopovi lahko prosto sprehajajo. Predsednik Združenja ravnateljev in ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani Gregor Pečan

"Poleg bazarja smo šolski sklad bogatili tudi z dobrodelnimi koncerti. Tudi teh ne bomo več organizirali," pravi Planinc, to pa pomeni, da bodo v šolskem skladu zgolj sredstva, ki jih bodo zbrali s prostovoljnimi prispevki. Teh pa je žal (pre)malo, opozarja Planinc. "Izkušnje kažejo, da jih bo zelo malo. Naša šola v tem letu še ima sredstva za pomoč, v prihodnjem letu pa sredstev ne bo več," ugotavlja ravnatelj, ki izpostavlja: "Si predstavljate, da organiziramo dobrodelni koncert in na koncu ustvarimo izgubo, če zbrani prostovoljni prispevki ne bi pokrili sredstev za Sazas, ki jih mastno računa? Ali pa, da po koncu bazarja ugotovimo, da prostovoljni prispevki niso pokrili vseh materialnih stroškov?"

Planinc izpostavlja, da bodo s tem ukrepom najbolj prikrajšani otroci. "Vedno smo se skupaj z učenci in starši trudili, da smo bili pri izdelovanju izdelkov inovativni in ustvarjalni. To je bila odlična priložnost, da so učenci razvijali svoje ročne spretnosti in izdelali izdelek, ki ga je bilo potrebno prodati na tržnici. Pri tem so si pomagali, razvijali prijateljstvo in svojo domišljijo," opozarja ravnatelj.

Planinc podpira ravnatelje, ki menijo, da prostovoljni prispevki niso in ne morejo biti prava rešitev. "Če se ne bo našla ustrezna rešitev, na naši šoli bazarjev in dobrodelnih koncertov v prihodnje ne bomo več organizirali. Žal bodo prikrajšani tisti otroci oziroma družine, ki potrebujejo solidarnostno pomoč. Potrebujejo jo pa zato, ker država ne zna poskrbeti, da nekateri ljudje ne bi živeli na pragu revščine," še opozarja.

Zaradi nečloveške zakonodaje bodo prikrajšani tako otroci, ki ustvarjajo izdelke, kot tisti, ki potrebujejo pomoč sklada.
Zaradi nečloveške zakonodaje bodo prikrajšani tako otroci, ki ustvarjajo izdelke, kot tisti, ki potrebujejo pomoč sklada. FOTO: Thinkstock

Furs rešitev vidi v prostovoljnih prispevkih

Finančna uprava je sporočila, da so šolski bazarji, kjer prodajajo izdelke, ki so jih naredili otroci, učitelji in njihovi starši, pridobitna dejavnost, zato morajo šole ravnati po pravilih, ki veljajo v tem primeru. Za vsak prodani izdelek bi šola morala izdati račun in ga potrditi. A, ker šole gotovinskega plačevanja nimajo, so se številni ravnatelji odločili, da bazarja ne bodo več organizirali. To pa za celotno skupnost predstavlja velik problem, saj so bazarji pomemben vir sredstev za šolski sklad, s katerim pomagajo predvsem otrokom iz socialno šibkejših družin. Na Fursu so sicer pojasnili, da zakon o davku na dodano vrednost določa, da gre pri prodaji blaga na dobrodelni prireditvi za dobavo, ki je predmet DDV, zato je treba izdati račun in ga pri gotovinskem poslovanju tudi davčno potrditi. Če pa dobrodelna prireditev poteka na podlagi prostovoljnih prispevkov, kar pomeni, da kupci za izdelke prispevajo kolikor sami želijo, pa šola ne potrebuje izdajati računov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
06. 01. 2016 11.25
+3
elektronske davčne blagajne in nagradna igra z računi in podobne oslarije so mogoče samo v sloveniji, soseda avstrija tega nima,imajo neke vrste davčnih blagajn ampak tako nori kot so pri nas še pa ne
Kovidani
06. 01. 2016 11.53
+3
Ta neumni jim pa še račune pošiljajo, adijo pamet!!!!
Vajkim
06. 01. 2016 09.00
+4
Šola organizira koncert in bazar predvsem za socijalno šibke. Otroci izdelujejo izdelke za svoje sošolce, saj nimajo niti nujne stvari. Vsi učitelji delajo to BREZPLAČNO izven svojega delovnega časa. Kje kaj zastonj naredijo zdravniki, Furs, vlada, .... Sedaj ste VZELI še tisti košček otrokom. Pripravljenost profesorjev je čista kraja tistega ,ki je to določil in sprejel...zdravstvo podkupnine posvečenih, Furs išče samo reveže..poznam ljudi , ki so v pokoju in delajo z velikimi plačami ,delajo vsaki dan , kar ni zakonito ..Furs ne ukrepa.,
ROMELS
06. 01. 2016 08.54
+5
Za plače gre. Slovenije ni več.
thinkP
05. 01. 2016 21.08
+7
Lepo je povedal. Sicer pa se tudi s "prostovoljnimi prispevki" da lepo zbrat kar lepo vsoto, samo iznajdljiv moras bit. Govorim iz izkusenj, saj smo 2 koncerta organizirali na podoben nacin in dobili enako kot z vstopnino: pri vsakem artiklu napises listek "Cena: 1 prostovoljni prispevek". V skatli za prostovoljne prispevke pa "PROSTOVOLJNI PRISPEVKI: Zazeljeno VSAJ 2 EUR". Poskusite! ;)
Maday
05. 01. 2016 20.46
+11
Države ni več, to je navaden SVINJAK..
butalistan
06. 01. 2016 10.44
-1
in kaj ste drugega pričakovali od izdajalskih svinj ki vodijo državo?
Tone781
05. 01. 2016 20.40
+9
Dol z Mramorjem in Koprivnikarjem. Usrala sta se pred sindikati in šenkala 300 miljonov. Zdaj pa jebeta delovni narod.
FoglTunek
05. 01. 2016 20.15
+12
Velenjski ravnatelj: Če bomo računali na prostovoljne prispevke, bodo šolski skladi prazni... Točno tako...država je eno vejko pohlepno budallo... ki jebbe tudi deco v glavo !!!...Banda gnila pokvarjena !!!
denden
05. 01. 2016 19.42
-3
Po izkušnjah v mojem okolju, se je s prostovoljnimi prispevki vedno nabralo več denarja, kot če bi izdelku postavili ceno. Če se ponekod bojijo, da bodo ljudje izdelke jemali zastonj ali dajali pa za njih dali par centov, je pa tam z ljudmi nekaj narobe. Če gre, kot trdijo ravnatelji, za učenje otrok o vrednotenju dela in izdelkov ter delovanju trga, je pa potrebno otroke naučit tudi, da je v 99% držav na svetu, od zaslužka od prodaje, potrebno plačat davek in jih ne učit, da so nekateri lahko izjeme, ki jim zakona ni potrebno upoštevat.
anastaasija
05. 01. 2016 20.02
+2
No sej take mamo v parlamentu, kot si ti namrec, zato pa je tako kot je !!!
Zdenka Fer?i?
06. 01. 2016 08.49
+0
"Če gre, kot trdijo ravnatelji, za učenje otrok o vrednotenju dela in izdelkov ter delovanju trga, je pa potrebno otroke naučit tudi, da je v 99% držav na svetu, od zaslužka od prodaje, potrebno plačat davek in jih ne učit, da so nekateri lahko izjeme, ki jim zakona ni potrebno upoštevat."... in da zato obstaja država, da sredstva od pobranega davka nameni prav za socialno ogrožene in talentirane (kot štipendije). Tako pa smo vso zadevo obrnili na glavo, ljudje opravljajo naloge socialne države.
Rajko Galun
08. 01. 2016 18.16
denden-vzemite si čas in pojdite malo čez severno mejo,tam je neka še bolj neurejena država(sicer na prebivalca poberejo kakšnih 40% več davkov kot mi) ki umira od smeha,ker uvajamo davčne blagajne za branjevke. Še nekaj me zanima,kje rastete taki vseznalci,samo na balkanu ali "i šire"?
Apostol1
05. 01. 2016 19.22
+16
Sem mnenja da otroci ,ki sami izdelajo različne stvari in potem prodajo , postanejo tudi ustvarjalni ,ker jim je to spodbuda in sedaj so se našli dacarji ,ki na tem področju globokoumno ugotavljajo da je to pridobitniška dejavnost ,ki mora biti obdavčena in nekdo bo še pogruntal da morajo imeti davčne blagajne. Ne bom izpostavljaj razne tajkune in utaje davka in nepojasnjeno premoženje ,ker to vsi vemo ,kaj se dogaja po Sloveniji ,rečem samo lahko da z znano knjigo Frana Milčinskega Butalci podobnost ni zgolj naključna.
CandySkull
05. 01. 2016 19.18
+17
A tukaj pa ne gre za otroke?
endva
05. 01. 2016 19.06
-9
V normalni državi je NORMALNO, da se plačujejo davki. Če ne bomo učencev-otrok naučili v šoli, da je davke treba plačevati, kdaj jih bomo????
Apostol1
05. 01. 2016 19.14
+4
Ti si pa res ta pravi za kakšnega davkarja
pepikrlinca
05. 01. 2016 18.30
+21
"""""Ogromno časa in proračunskega denarja gre za iskanje dlake v jajcu, preganjanja drobiža, da se veliki lopovi lahko prosto sprehajajo"""""" to čivkajo že vrabci po strehah že par let, ma kaj, ko nihče ki je plačan za to ne sliši
tankopiš
05. 01. 2016 19.07
+5
glavno je da mi hočejo zrušit barako.Verjetno zaradi luksuza.Zelo humano in pravično.
komarec
05. 01. 2016 18.22
+22
Najprej naj inšpekcije poskrbijo, da plačajo davke tajkuni nato otroci. Prav za prav za ves kaos v državi so krivi inšpektorji, ker stvari ne nadzirajo kot je treba.
heello
05. 01. 2016 18.15
+6
Kje je Prevc s svojo nasmejano babico, v tem primeru pa res gre za otroke ! Je obmolknil, si pripravlja politični fotelj.
heello
05. 01. 2016 18.28
+14
poslanka sexs
05. 01. 2016 18.09
+3
ce ste vedeli kricat leta 1990 tudi danes lahko kricite ker ste ponosni da imate SVICO
saannya
05. 01. 2016 18.08
+7
Prva težava je da oboji imate prav, tisti ki trdite, da naj jim pustijo denar, kakor tisti da naj jim to prepovejo.... Res je otroci se morajo, navadit, da se za denar treba potrudit, vendar ob istem tudi to da je potrebno plačat davek. :) Jaz pa pravim, da naj država uredi stvari tako, da se otrokom, o tem sploh ne bo potrebno sekirat, in da bo za vse poskrbljeno, brez bilo kakih bazarjev.
marap
05. 01. 2016 18.07
+6
Ma, sram me je! Predsednik se javlja v oddaje, kjer se bodo dealli norca iz njega. On pa misli, da je zato full cool, v bistvu je pa revček! Tu Furs nadleguje in teži za take zadeve, kot je otroški bazar! Velike davčne dolžnike, resne probleme pa ignorirajo! Če imajo res interes rešiti pobirnaje davkov, bi se lahko zgledovali po kakšni pamteni ureditvi. Ampak ne, Dejmo raje neke budalaštine uvajat! Bruh, bruh...
Uporabnik215111
05. 01. 2016 17.48
-11
Kaj joče ta ravnatelj. Najprej naj probajo in nato vidijo kako in kaj. Obnaša se kot otrok, ko mu nekaj prepoveš.
tantadruj1
05. 01. 2016 17.57
+18
cerkev čudovito živi od prostovoljnih prispevkov.
tantadruj1
05. 01. 2016 18.00
+2
po moje je velika razlika tudi med zbranimi prostovoljnimi prispevki. če je to 200€ si lahko rečeš koga briga, če je pa to 20.000 € pa ni več to tak drobiž. enako velja za beračenje. po moje bi moralo oboje evidentirano in se davek potem odredi glede na višino.
nitiniti
05. 01. 2016 17.36
-15
šolniki se obnašajo kot razvajeni otroci
Našvasan_zob
05. 01. 2016 17.32
+15
Se spomente tiste bleferske parole " Za otroke gre" ?? HAHA EVO VAM!....
METKA102
05. 01. 2016 17.38
+15
Kje je zdaj tista nasmejana babica, ki je zbirala podpise? Naj še zdaj začne, saj vendar za otroke gre.
RayManzarek
05. 01. 2016 18.28
+8
Pravilno bi bilo: Za otroke gre, dokler ne pridem v parlament.