Gospodarstvo

Delavski direktor Gorenja: Odpuščanju se bomo ostro uprli

Velenje, 23. 04. 2020 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, M.R., V.Š.
Komentarji
512

V podjetju Hisense Gorenje so napovedali, da bodo močno znižali število zaposlenih, do konca leta naj bi v velenjskem obratu brez dela ostalo tisoč ljudi, od tega 700 v proizvodnji in 300 v režiji. V tamkajšnjem sindikatu so ogorčeni, podprl jih je tudi delavski direktor Gorenja Drago Bahun. Na velenjski občini odločitev o odpuščanjih označujejo kot nedopustno, saj da bo povzročila socialno bombo, v podjetju pa se branijo: Naročila v aprilu so upadla za dve tretjini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo 1000 zaposlenih Gorenja ostalo brez dela?
    04:09
    Iz 24UR: Bo 1000 zaposlenih Gorenja ostalo brez dela?
  • Iz SVETA: Odpuščanja v gospodarstvu
    05:00
    Iz SVETA: Odpuščanja v gospodarstvu
  • Iz SVETA: Napoved odpuščanj v Gorenju
    04:23
    Iz SVETA: Napoved odpuščanj v Gorenju

 

Skupina Hisense Europe, ki združuje vse prodajne enote Hisense, Hisensovo tovarno televizorjev na Češkem in celotno Gorenje (proizvodne enote v Sloveniji, na Češkem in v Srbiji, razvojno-kompetenčne centre, hčerinska podjetja in prodajne enote po Evropi), načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih. Število zaposlenih naj bi do konca leta zmanjšali za 2200, od tega naj bi se število zaposlenih v Sloveniji, tudi z mehkimi oblikami odpuščanj in spremembami poslovnega modela, znižalo za 1000, od tega 700 v proizvodnji in 300 v režiji.

Direktor Lan Lin: Ne odstopamo od namere za gradnjo nove tovarne televizorjev v Velenju

Direktor Gorenja Lan Lin je v odzivu povedal, da so januarja in februarja delali bolje kot preteklo leto. "V drugem četrtletju smo pričakovali 1,1 milijona evrov dobička, ki bi ga do konca leta povečali do 30 milijonov," pojasnjuje in dodaja, da so zdaj zaradi koronavirusa samo v prvem četrtletju izgubili 20 milijonov evrov, od tega 11 samo v marcu, za april pa pričakujejo še dodatnih 14 milijonov evrov izgube.

Lan Lin
Lan Lin FOTO: gorenje

Dodal je, da kljub ukrepom države ne bodo mogli tega prebroditi, a zagotovil, da bodo v Velenju ohranili proizvodnjo. "To je naš evropski proizvodni in raziskovalno-razvojni center ter svetovni raziskovalno-razvojni center za kuhinjske pripomočke," pravi. 

"To je tudi razlog, da se poslužujemo tako drastičnih ukrepov za rešitev tega podjetja, ki ga imamo namen obdržati živega in ga ponovno povečati, ko si bomo opomogli od te globalne krize," je dejal Lin.

Eden izmed ukrepov je tudi znižanje plač vodilnim v skupini Hisense od 20 do 50 odstotkov, pri vseh odpuščanjih pa zagotavlja, da bodo striktno upoštevali vso zakonodajo ter pripombe sindikatov. "Projekt gradnje nove tovarne bi se moral začeli julija oz. avgusta, a bo zaradi izbruha novega koronavirusa prišlo do zamude. Kljub vsem težavam smo se odločili, da bomo ta projekt letos začeli," je ob koncu še zagotovil predsednik upravnega odbora Hisense International in glavni direktor Gorenja.

Hisense Gorenje: Naročila v aprilu so upadla za dve tretjini

 

Skupina Hisense Europe po zadnjih podatkih zaposluje 9309 ljudi. Od tega jih je v Sloveniji v proizvodnji 3020, v družbi Hisense Gorenje Europe (režija) pa 818. Gorenje je v lasti Hisensa od leta 2018.

"Naročila v vseh tovarnah Hisense Gorenje v Velenju, v Srbiji in na Češkem so že do konca marca upadla za tretjino, naročila za april 2020 pa skoraj za dve tretjini. Tudi v maju in juniju se padec naročil giblje okrog 25 odstotkov (četrtina manj naročil kot v enakem obdobju lani). V Gorenju se je temu sorazmerno tako zmanjšala tudi potreba po delavcih v proizvodnji in s proizvodnjo povezanih organizacijskih enotah," so sporočili iz tamkajšnje službe za odnose z javnostjo. 

Dodali so, da čeprav se je družba vključila v državne interventne ukrepe , to "ne bo dovolj za premostitev velikega izpada prihodkov, ki močno vplivajo na negativni poslovni rezultat". In še: "Stroški dela glede na bistveno zmanjšan obseg poslovanja še vedno negativno vplivajo na poslovni rezultat."

Hisense Gorenje
Hisense Gorenje FOTO: Hisense Gorenje

Potrdili so, da bodo ponovno začeli postopek odpovedi pogodb o zaposlitvi večjemu številu in da gre za približno 700 delavcev, predvsem v proizvodnji. "Zmanjševanje števila zaposlenih bo prav tako potekalo po vseh prodajno poslovnih enotah Hisensa v Evropi, tako da bo zajemalo celotno skupino Hisense Europe. Pri tem si bodo vse družbe Skupine Hisense Europe prizadevale čim bolj zmanjšati število odpovedi z uporabo mehkih metod zmanjševanja števila zaposlenih, kar vključuje tudi dezinvestiranje družb netemeljnih dejavnosti, prenos dejavnosti na zunanjega izvajalca (outsourcing), sporazumne odhode, upokojevanje itd.," so še sporočili iz podjetja.

Družbo Gorenje smo prosili, če lahko konkretneje povedo, kakšen delež vseh, ki bodo ostali brez dela, je zajet v tako imenovanem mehkem odpuščanju, in kolikšen delež (ali vsaj približna ocena) je tistih, ki bodo odpuščeni, pa imajo zdaj s podjetjem sklenjeno pogodbo za nedoločen čas. Vendar nam na to niso odgovorili.

'Zakaj vodstvo Gorenja ne uporabi skrajšanega delovnega časa in ukrepa čakanja na domu?'

Drago Bahun se sprašuje, zakaj vodstvo Gorenja ne uporabi skrajšanega delovnega časa in ukrepa čakanja na domu.
Drago Bahun se sprašuje, zakaj vodstvo Gorenja ne uporabi skrajšanega delovnega časa in ukrepa čakanja na domu. FOTO: Bobo

Delavski direktor Gorenja Drago Bahun se je v današnji izjavi za medije v Velenju zavzel za ohranitev čim več delovnih mest. Sprašuje se, zakaj vodstvo Gorenja ne uporabi skrajšanega delovnega časa in ukrepa čakanja na domu. Zato je zanj napovedano odpuščanje delavcev popolnoma nesprejemljivo in temu se bodo ostro uprli.

Bahun je dejal, da so za petek sklicali svet delavcev, prav tako bodo v prihodnjih dneh sklicati zbore delavcev. Od vlade pa Bahun pričakuje, da se opredeli do napovedanega odpuščanja delavcev Gorenja. Na obisk v Velenje je povabil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Od prevzema Gorenja s strani kitajskega Hisensa junija leta 2018 do konca marca letos se je število zaposlenih v skupini Gorenje znižalo za 1760, je povedal Bahun, ki meni, da bi odpuščanje zelo slabo vplivalo na nadaljnji razvoj Gorenja.

"S 50-odstotno zasedenostjo proizvodnih kapacitet ne bomo preživeli. Ne skrbi me samo usoda teh 2200 presežnih delavcev v skupini Gorenje, ampak usoda vseh zaposlenih. Koronavirus je težak problem, vendar je očitno, da ima Gorenje tudi druge težave," je še dejal Bahun.

Sindikat Gorenja: To bo velik udarec za Šaleško regijo

Predsednik podjetniškega sindikata Gorenja Žan Zeba ocenjuje, da bo napovedano odpuščanje delavcev velik udarec za Šaleško regijo. Glede napovedane delne selitve Gorenja v Ljubljano pa je pojasnil, da se mu ta selitev ne zdi logična. Uprava Gorenja naj bi to selitev načrtovala, ker naj bi imela Ljubljana bolj izobražen kader. A kot pravi Zeba, je v Hisense Gorenje Europe 200 delavcev s šesto, sedmo in osmo stopnjo izobrazbe.

Spomnil je, da novi lastnik Gorenja ni izpolnil svoje obljube o gradnji nove tovarne televizijskih aparatov v Velenju in širitvi proizvodnje pomivalnih strojev. Težave s prodajo in proizvodnjo pa imajo vse od prihoda Hisense v Gorenje leta 2018, je dejal Zeba in dodal, da je 20 odstotkov vseh zaposlenih na čakanju doma.

Poudaril je še, da bo treba za 2200 presežnih delavcev zagotoviti okrog 30 milijonov evrov za odpravnine.

V SD in Levici ukrepanje države

V stranki SD ob pričakujejo "takojšnjo urgenco države", da z lokalno skupnostjo in podjetjem najde način, kako zavarovati delavce. V stranki Levica pa poudarjajo, da bi morala biti državna pomoč podjetjem v času epidemije koronavirusa pogojena s tem, da podjetja ne bi odpuščala.

"Ko se je Gorenje prodajalo, so vsi pristojni - v vladi, v Gorenju in na strani kupcev - zagotavljali, da bodo nova delovna mesta, nov razvoj. Izkoriščati trenutno krizo, ko vlada pravi, da bo pomagala, za to, da se tako bistveno posega v družbeno tkivo - 1000 ljudi je namreč šest odstotkov delovnih mest v Velenju - je nesprejemljivo," je dejal predsednik SD Dejan Židan.

V Levici opozarjajo, da v veljavnem protikoronskem zakonu ni nobene omejitve, da ne bi Gorenje oziroma Hisense kljub odpuščanju prejela subvencije za soočanje s koronakrizo. "Pomoč, ki jo daje država, ne sme biti brezpogojna, ampak namenska. Podjetja, ki dobijo pomoč, ne smejo odpuščati ali izplačevati lastnikom dobičkov," je  dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Velenjski podžupan ne izključuje možnost protestnega shoda

Peter Dermol
Peter Dermol FOTO: Bobo

Velenjski podžupan Peter Dermol pa meni, da bo občina čutila posledice napovedanega odpuščanja delavcev. Zato morajo povzdigniti svoj glas in jasno povedati, da je ta namera, ki se je pojavila ravno pred praznikom dela, za velenjsko občino nesprejemljiva.

Tudi po njegovem mnenju Hisense ni izpolnil obljub o okrepitvi razvoja in proizvodnje ter gradnje omenjene tovarne. Zato je Dermol nad ravnanjem Hisensa zelo razočaran.

Izrazil je podporo zaposlenim v Gorenju in dejal, da razmišljajo o ponovnem sklicu izredne seje velenjskega mestnega sveta, ne izključuje niti možnost protestnega shoda.

Zanj je odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno bombo v Velenju.

Dermol napoveduje, da bodo kot lokalna skupnost odpuščanju v Gorenju ostro nasprotovali, nenazadnje imajo nemalo obljub o novih delovnih mest in novi tovarni s strani novega vodstva Gorenja, ki ga je leta 2018 prevzel kitajski Hisense. "Nastopili bomo z vsemi ukrepi, ki jih imamo na voljo, tudi najbolj drastičnimi," je dejal Dermol.

Dodal je še, da je prav zaradi odpravljanja negativnih posledic epidemije z novim koronavirusom država sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu. In če te spodbude niso dovolj učinkovite za Gorenje kot največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se obeta propad gospodarstva na globalni ravni, je še ocenil velenjski podžupan.

Direktorica velenjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nataša Detečnik je povedala, da odpuščanja delavcev v Gorenju ne more komentirati, saj s strani podjetja še niso bili o tem obveščeni.

Ocenila je, da je Gorenje velik delodajalec, tako v lokalnem kot slovenskem prostoru. "Vsekakor odpuščanje kateregakoli podjetja vpliva na spremembo gospodarske in socialne slike okolja. Večje ko je število odpuščenih, večje so spremembe," je še dejala Detečnikova.

V Zvezi svobodnih sindikatov so "osupli in ogorčeni"

Na napovedana odpuščanja so se odzvali tudi na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot je v izjavi za medije zapisala predsednica sindikatov Lidija Jerkič, so"osupli in ogorčeni". "Tako kot lansko leto, tik pred praznikom dela, vodstvo podjetja na mizo nosi načrte odpuščanja. Številke so vsakič večje, odgovori pa vsakič slabši oziroma jih sploh več ni," je ostra Jerkičeva.

V ZSSS zahtevajo, da se vodstvo podjetja nemudoma odzove z natančnimi pojasnili javnosti in delavcem, na podlagi katerih podatkov in projekcij je nastal zadnji program, kaj je posledica zgodovine poslovanja in kaj virusa, kakšni načini odpuščanja delavcev se predvidevajo, kje in kdaj bodo izpeljali dokončno reorganizacijo in postavili novo halo v Velenju ter kako bodo poskrbeli za delavce, ki jih nameravajo odpustiti. 

Jerkičeva je napovedala še, da se bodo v ZSSS "aktivno vključili v pomoč in zaščito svojih članov in neposredno sodelovali pri vseh aktivnostih, ki se bodo sprejemale".

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
28. 04. 2020 08.49
+2
Delavski direktor, vi se boste usrali , ne pa ostro uprli odpuščanju.
jutri_pa_res
27. 04. 2020 18.27
-2
Povod je korona virus, ampak vzrok je pa povišanje minimalne plače za 30 % v zadnjih dveh letih (15 % osnova + cca. 15% dvig zaradi prenosa dodatkov iz osnove na minimalno plačo). To je porušilo vse kalkulacije in enostavno onemogoča dobičkonosno proizvodnjo na tem tehnološkem nivoju na globalnem trgu.
majmun11223344
27. 04. 2020 16.14
In pol v Velenju par deset protestnikov, pa vse bi vas morali odpusti! Pa nobene podpore dat!
Supervillain
27. 04. 2020 09.24
+2
Vodstvo Gorenja,da si ne bi drznili znižati minimalno plačo delavcev potem boste šele videli,ko nam bo prekipelo in bo še slabše opravljeno delo delavcev za trakom,če ne celo delavski upor in bomo stali.Lp
majmun11223344
27. 04. 2020 16.17
+1
Par deset je bilo ljudi danes na trgu v Velenju.
bmwgs
24. 04. 2020 12.00
+9
Kje je Bobinac ,pa prejšnja vlada ,ko so prodajali Gorenje in se hvalili ,kakšnega stratežkega partnerja so pripeljali .
omega _v6
24. 04. 2020 11.58
+7
Le katera vlada je prodfala Gorenje Kitajcem za mastne provizije??? Seveda tega novinarji ne boste raziskali saj so to storili vaši varovanci rdeče barve!! Lahko se celo zgodi,da bodo kitajci Gorenje zaprli seveda vam levakom to ni mar vi ste svoje POKASIRALI!! Seveda raziskovalni novinarji te prodaje niso raziskali!!
MahatmaGandhi
24. 04. 2020 11.58
+2
Ostali bodo brez službe zato ker zaradi zaskrbljenosti s prihodnostjo nihče (razen tisti ki morajo) več ne kupuje njihovih hladilnikov, pečic...... Sledile bodo še večina ostalih podjetij (razen seveda države in državnih služb), saj svojih izdelkov ne bodo imeli komu prodajat. Nazadnje v zgodovini je bil takšen upad proizvodnje, ko se je začela 2. svetovna vojna... vsaj takrat se je sovražnik videl, sedaj pa je neviden, med nami in za 99 % ljudi fizično neobčuten. Tisti, ki bo v naslednjih letih imel delo bo lahko zelo srečen.... Prisrčna hvala Janši in naši vladi
Maks Novak
24. 04. 2020 11.42
+7
Uprli se bodo,protestirali in ne vem kaj še.BEDAKI ,ZAKAJ SE NISTE UPRLI KO SO GORENJE PRODAJALI,PRODAJTE VSE PA SE BOMO POTEM LEPO PASLI NAMEST KRAV PO TRAVNIKIH ,DA NE BOMO CRKNILI OD LAKOTE.
vomo
24. 04. 2020 11.34
+4
KOMUNISTU je dober sposoben delavec bedak in nevaren, LEN delavec pa hvale vreden te lastnosti in seveda zelo perspektiven KADER.
vomo
24. 04. 2020 11.32
+6
Država je prodala podjetje GORENJE na predlog ljudi brez vizije in zmožnosti razmišljanja za neki let naprej. Kdo so ti ljudje, obstajajo njihova imena in priimki, na dan z njimi. Če se pa to zgodi s pomočjo države, da lahkomiselni delavci zgubijo službo, kot je ta primer, je dolžna država se maksimalno angažirati i jim pomagati, da spremenijo navade in začnejo že daleč prej razmišljati o drugi službi...poklicu
sonofabitch
24. 04. 2020 11.22
+6
Jih bodo čisto dol zaprli in odšli. Mislijo naivneži, da je Gorenje pomebno za Hisense. So jih kupili samo zato, da se znebijo konkurence.
bavbav
24. 04. 2020 11.21
+2
Drago Bahun je bil v prejšnjih časih tesen sodelavec Franja Bobinca. Adijo...
devlon
24. 04. 2020 09.56
+9
se bodo uprli in delali zastonj dalje
pravisprehajalec
24. 04. 2020 09.36
+0
Državno/družbena lastnina produkcijskih sredstev, se je vedno v zgodovini pokazala kot neuspešna. Država s svojim lastništvom daje potuho podjetju, saj ve, da bo Država v vsakem primeru priskočila na pomoč s sredstvi. Podjetje začne tehnološko zaostajati, ter izgublja boj s privatnim podjetjem, ki se mora za vse zanesti le nase, zato je njihov pristop odgovornejši in racionalnejši. Državna lastnina je potuha za podjetje, zato je socializem v svetu tudi izgubil boj s kapitalizmom na daljši rok, kljub začetnim uspehom socializma, predvsem na ralun socialistične akumulacije kapitala, ko je bil ta pokraden od drugih družbenih skupin.
janezpodre
24. 04. 2020 11.08
+3
Kaj pa so Kitajci, državo vodi diktatorska komunistična partija, gospodarstvo temelji na liberalnem kapitalizmu in so tik pred tem, da obvladajo dobršen del svetovne ekonomije - ti in tvoj svetli vzornik Trump še pa kar bluzita o ponovni veličini nečesa, kar je že globoko v riti.
Zelo123
24. 04. 2020 09.27
+12
Ena sama jajca od kitajca, z virusom vred.
DR.Fejsbuk
24. 04. 2020 09.16
+6
Čez mesec ali dva, ko bodo ljudje spet začeli kupovati kot nori, se pa nič ne bo dobilo.....
DR.Fejsbuk
24. 04. 2020 09.17
+5
BOSCHTYAN
24. 04. 2020 09.13
+8
Toliko ljudi je zaposlenih v razvoju, toliko ljudi je zaposlenih v tehnologiji. A stroj je že od prve vgrajene elektronike enak, samo dizajn se spreminja. Vse ostale branže so skokovito napredovale v tehnologiji in razvoju. Avtomobili, televizije, računalništvo, da o telefoniji ne govorimo. Gorenjevi stroji pa.. kaj? Tiste špure ob strani so se spremenile in nagib plošče za upravljanje. Razvoj in tehnologija sta se pa z leti samo povečevali, rezultati pa so taki, da je vse skup stagniralo. Še prej neznani proizvajalci so gorenje prehiteli v uporabniku lažji in prijetnejši uporabi-tehnologiji.
emilzapata
24. 04. 2020 09.11
+8
zanesljivo bo čas pokazal, da je v tem, kar se bo zgodilo v velenjskem Gorenju več dobrega kot slabega za državo, seveda če odštejemo osebne stiske in tragedije posameznikov. Državo je potrebno pod nujno resetirati do temeljev, drugače se bomo že v kratkem pasli. Samo v pomislek, kakšna dekadentna miselnost se je vtihotapila v našo populacijo: eden glavnih problemov je trenutno v času pandemije, kako bo lahko 110.000 lastnikov nepremečnin na Hrvaškem zaužila svoje "prigarane" hiše tam doli. Samo v informacijo, v Veliki Britaniji si lahko privošči samo 4% populacije, npr. v Mehiki pa 1%. Treba bo vlagati tudi v razvoj, investicije, znanje, konkurečnost, ne pa samo osebno zadovoljstvo, slabo se nam piče, ker sem dolgo živel v tujini in lahko trdim, da nismo v sloveniji vzeli še niti črke K od Kapitalizma.
emilzapata
24. 04. 2020 09.17
+7
prepričan sem, da se bo tudi kučanov zet Štrukelj precej prizemljil. pa tudi ostali sindikalisti, ki živijo od davkoplačevalskega denarja, ki ga ne bo več veliko.
janez Kovač 1
24. 04. 2020 08.49
+14
Bahun je pa res pravi da se oglaša ,vseskozi je bil zraven pri potopu Gorenja
Moros
24. 04. 2020 08.14
+7
Resnica je pa v tem da omenejna epidimija bo šele povzročila pravo krizo ki prihaja. Ni največji problem to da so bile tovarne zaprte cca. 3 tedne ter da se dela od doma že vse od 13. Marca in se bo povsej verjetnosti delalo vse do konca maja preden se bodo zadeve normalizirati pričele in to ne velja samo za Slovenijo ali Evropo ampak za celi svet je obstal za cca. dobra 2 meseca. Potrebo se je pa tudi zavedati da vsi ki so ali pa delajo od doma tudi nimajo enake učinkovitosti kot da bi normalno delali na delovnem mestu. Razlog je predvsem v delovnih procesih ki ne moreje enako kvalitetno potekati, neustrezna infrastrktura (prevsem internetne povezave), nepripravljenost podjetij na množično delo od doma, upad dela po celotni evropi itd. Tako da podjetja niso ustavila proizvodnjo zgolj za 3 tedne ampak v vsem tem času od 13. marca pa do konca epidemije (konec maja) delajo z cca. 20% kar pomeni da se je celotno gospodarstvo ustavilo za 2.5 meseca oziroma 1/5 poslovnega leta (kolendarskega leta). Potrebno se je pa tudi zavedati da v tem času se je potrošnja z izjemo osnovnih dobrin popolnoma ustavila. Če ni prodaje, ni denarja in če ni denarja ni proizvodnje itd. Tako da bodo podjetja prisiljena v množična optimiranja stroškov ki pa pomenijo tudi množična odpuščanja saj ni potrebe po proizvodnji vsaj v takšnem obsegu ne takoj po koncu epidemije. Iz prvre roke lahko povem da ogromo podjetij namerava do konca letošnjega kolendarskega leta odpustiti ogromno ljudi, ker pač nimajo denarja za njihove plače. Tu če države in banke ne bodo posredovale dolgoročno bo ogromno ljudi pristalo na borzi. Potrebno pa se je zavedati da kriza ki prihaja po konvu epidemije bo večja kot je bila leta 2008.