Slovenija

Na zavod se je prijavilo 442 nekdanjih delavcev Vegrada

Ljubljana/Velenje, 04. 11. 2010 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vegradovi delavci so se začeli prijavljati na zavod za zaposlovanje. Na zavod se jih je prijavilo že 442. Sindikati pa opozarjajo, da imajo delavci migranti težave tudi z zavarovanjem.

Največ nekdanjih delavcev Vegrada se je prijavilo v Območni službi Velenje, in sicer 236, v Območni službi Ljubljana pa 182. Manjše število delavcev, in sicer 24, se je prijavilo v Območni službi Celje. Predvidevamo, da se bo jutri, v petek, 5. 11. 2010, na uradih za delo Zavoda prijavilo še približno 50 nekdanjih delavcev Vegrada, večina v Velenju. Zavod RS za zaposlovanje
Večina nekdanjih delavcev Vegrada, ki so minuli četrtek dobili delovne knjižice, se bo danes in v petek prijavila na zavod za zaposlovanje.

Danes do 16. ure se je na urade za delo zavoda za zaposlovanje v Ljubljani, Velenju in Celju prijavilo skupaj 442 nekdanjih Vegradovih delavcev. ''Ti bodo odločbe o denarnem nadomestilu prejeli v naslednjem tednu, sorazmerni delež denarnega nadomestila bodo za oktober, ko so ostali brez zaposlitve, prejeli konec novembra, celotno denarno nadomestilo za november pa v začetku decembra,'' so danes sporočili z zavoda.

''Ob prijavi v evidenco brezposelnih so bile delavcem vročene tudi odločbe jamstvenega sklada, na podlagi katerih bodo ti lahko prejeli sredstva do 15. 11. 2010 (neizplačane plače ter nadomestila plače in odpravnine), če so podpisali izjavo o odpovedi pravice do pritožbe na odločbo. Zavod bo odločal o pravici do denarnega nadomestila v naslednjih dneh po prijavi delavcev v evidenco brezposelnih, odločbe o denarnem nadomestilu pa bodo delavcem vročene do 12. 11. 2010. Prvo izplačilo denarnega nadomestila bodo delavci prejeli 30. 11. 2010, in sicer sorazmerni delež za mesec oktober, saj jim je delovno razmerje prenehalo 28. 10. 2010. Prvo celotno izplačilo denarnega nadomestila za november bodo delavci prejeli 7. 12. 2010,'' so še sporočili z zavoda.

Po do sedaj zbranih podatkih je od vseh prijavljenih delavcev 322 državljanov Bosne in Hercegovine (BiH), 95 Slovenije, 18 Hrvaške, 5 Makedonije in 2 Srbije.

Kot pravijo na zavodu, bodo delavci prve tri mesece prejemali denarno nadomestilo v višini 70 odstotkov njihove povprečne mesečne plače v zadnjem letu pred nastankom brezposelnosti, kar znese približno 400 evrov neto mesečno, v nadaljnjih mesecih pa 60 odstotkov te plače. Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od trajanja posameznikove zaposlitve, tako bodo delavci denarno nadomestilo prejemali najmanj 3 mesece in največ 24 mesecev.

Na zavodu za zaposlovanje so že pred prijavo Vegradovih delavcev prejeli povpraševanje s strani 13 delodajalcev iz vse Slovenije, ki povprašujejo po skupno od 145 do 150 delavcih s področja gradbeništva. O možnostih zaposlitve bodo na zavodu delavce obvestili že takoj ob prijavi, je povedal direktor velenjske območne službe zavoda Robert Rajšter.

Delavci Vegrada
Delavci Vegrada FOTO: Miro Majcen

Težave z zavarovanjem

Z zgodbo Vegrada so v ospredje sicer stopile tudi težave tujih delavcev. Tudi ti se bodo sicer lahko prijavili na zavod, a imajo glede na državljanstvo različne pravice do denarnega nadomestila.

Tuji delavci, ki so se prijavili na zavod, imajo enake pravice, saj so vsi zavarovani za primer brezposelnosti, delovno razmerje pa jim je prenehalo brez njihove krivde. Po sporazumu o socialnem zavarovanju z BiH lahko pravico denarnega nadomestila sedaj uveljavljajo le tisti tuji delavci, ki imajo pri nas stalno prebivališče. Delavci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, so se lahko kljub temu prijavili na zavod in bodo prejeli odločbo o pravici do denarnega nadomestila. Ta pravica jim bo mirovala do podpisa spremembe bilateralnega sporazuma med Slovenijo in BiH ter ureditve ustreznega prebivališča. Zavod RS za zaposlovanje

Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) opozarja, da so delavci migranti ujeti v zakonsko luknjo. Da je situacija delavcev migrantov težavna, so v ZSSS s pismom opozorili tudi premirja Boruta Pahorja. Problem je pereč predvsem za državljane BiH in Makedonije, saj so delavci do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti upravičeni le, če imajo stalno bivališče v Sloveniji.

"Ko bo državljan BiH ali Makedonije, ki nima stalnega bivališča v Sloveniji, poskušal uveljaviti denarno nadomestilo za čas brezposelnosti, bo sicer prejel odločbo o upravičenosti do tovrstnega nadomestila, vendar pa nadomestila dejansko ne bo prejel,“ je Dušan Semolič zapisal v pismu Pahorju. In v tej točki se zaplete še z zavarovanjem. Na ZSSS razlagajo, da so po zakonu obvezno zavarovane tiste brezposelne osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo od zavoda za zaposlovanje. ZSSS ob tem opozarja, da je to nesprejemljiva situacija.

Ob tem je ZSSS Pahorja spomnil na njegovo izjavo, da je primer Vegrada "v mednarodni skupnosti Sloveniji prinesel sramoto zaradi odnosa do tujih delavcev, ki komajda preživijo čez dan“. A ZSSS dodaja, da sramota ni le Vegrad. "Sramota je sistem, ki omogoča takšno izkoriščanje, tako tujih kot tudi domačih delavcev, in ki jih postavlja v takšen položaj – in ki je navsezadnje oblikoval izkoriščevalsko prakso Vegrada," v pismu Pahorju še piše Semolič. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

radovednaaaa
08. 11. 2010 15.44
SEBASTI05.11.2010, 07:46 se strinjam da je treba najprej za domače poskrbet to je čisto razmišljanje da se kot narod držimo skupaj vendar zakonsko ni prednosti zakon je enak za vse
radovednaaaa
08. 11. 2010 15.42
državi je obesila določeno stopnjo brezposelnosti ona pa v penzijo pa še mir bi rada ali se je kdaj vprašala če si ga je zaslužila
BUN8
05. 11. 2010 10.52
hilda pa na zpiz in spet ne bo čutila pomanjkanja ,ker jo bo zopet plačevala država
istrialove
05. 11. 2010 10.04
Demokraticni lopovizem katerega smo si leta 91 priborili z vojno prihaja samo do izraza ! Ne se prevec obremenjevat saj je to sele zacetek ! Posten kapitalizem ne obstaja ! To je basen o srni in astronavtu ! to je jasno vsakemu srednjesolcku !
SEBASTI
05. 11. 2010 07.46
Sicer je pa najprej treba za domače delavce poskrbeti, šele potem pridejo na vrsto tuji. Čista logika, vsak bo najprej za sebe in svoje domače poskrbel, šele nato pridejo na vrsto sosedi.
SEBASTI
05. 11. 2010 07.39
Zakaj bomo sedaj mi vsi živeli te ljudi? Popisat jih je treba vse, poslat domov in ko se bo od hilde in ostalih pobralo vse kar so nakradli poslati tem delavcem. Kaj se bo pa sedaj zgodilo... večina jih bo na zavodu ostala, vlekli bodo socialo in na črno še nekje delali in kaj smo s tem rešili... NIČ. Davkoplačevalski denar se bo porabljal zaradi hilde in njenih podrepnikov.
Darko32
05. 11. 2010 07.26
Jaz za stanje ne krivim HILDE, ker ji je sistem to omogočil. POstavimo vprašanje in poskušajmo najti odgovor. KAko bodo preganjali kazniva dejanja po KZ, če pa ne vemo kdo je za kaj odgovoren in kdo je povzročitelj. ZAkaj je država dovoljevala prikrivanje neplačil prispevkov in izplačila plač. ZAkaj država prvo pobere prispevke za svoje delo in drugih obveznosti delodajalca do delavcev ne spremlja in ne ukrepa. Sedaj pa bo politika in uradniki izvajali svoje delo tako, kot da so ti delavci sami krivi za izgubo službe. ČAs bo pokazal zgoraj navedeno.
srecnii
04. 11. 2010 23.31
poglejte te žalostne obraze. Delavec je v Sloneiji NIČ, sramota, a kaj čmo, stavka ne zaleže, .... Me pa nekaj ZELO moti bil je dan spomina na mrtve, grobovi vsi, kot zlati, avti pa diamantni, na cesti ni več avta, ki bi bil 15 let star, torej ni slabo živet v Sloveniji zgleda.
Nauders
04. 11. 2010 23.15
Slovenija si želi Hildo za zapahe
butnskalca
04. 11. 2010 23.09
..............da dokončam prispevek: v Sloveniji preko 102000 brezposelnih; 31.10.2010.........
Franc Zabukovec
04. 11. 2010 23.03
a je tud hilda med njimi
lila.ayla
04. 11. 2010 22.02
ah, mogoče to zveni nacionalistično, ampak zakaj se vsi toliko ukvarjajo s tujimi delavci, med tem ko je na tisoče slovencev brezposelnih? konec koncev tujci denar vozijo iz države (edino kakšen kruh in pašteto kupijo tu), zdaj pa bi pobirali še našo socjalno, čeprav v slo blagajno ne prispevajo skoraj ničesar. saj je prav, da jim pomagamo, ampak kako lahko rečejo da je to "izgon", če pa so se po mesecih životarjenja vrnili DOMOV k svojim družinam? denarja ne bodo videli če so tukaj ali doma, če vegrad ne bo pristal na sodišču. zato je tudi prav da država ustanovi nek sklad, da jim da kar jim pripada (zagotovo bo potem bolj "težila" dolžnikom). skos imam občutek da gre v sloveniji nekako tako: 1. tajkuni 2. politiki 3. romi 4. balkanci ki ne delajo in ne znajo 5. balkanci 6. tujci in manjšine 7. slovenci
Buena Vita
04. 11. 2010 20.13
TE DELOVCE BODO SPET ZAPOSLILI PRI HČERINSKIH-SLAMNATIH FIRMAH ,LASTNIKOV -MAFIJCEV,ENAKO KOT PRI PREVENTU PREVENTOVIM DELOVKAM TUDI MEČEJO PESEK V OČI
Buena Vita
04. 11. 2010 20.10
,JAH,NE VERJAMEM DA BO HILDA SEDELA,KER JI BODO PRJATLI POPRAVILI FRIZURO,PO MAFIJSKO KER PREVEČ ZNA
Buena Vita
04. 11. 2010 20.08
JA,SEVEDA, PRIJATELJ JE V ZAPORU KER JE POBRAL SVOJE ŠOLDE,, TISTI KI KRADEJO IN GOLJUFAJO DRŽAVLJANE ,SKRATKA MAFIJCI SO VSI NA SVOBODI ,KER SO NJIHOVI PRIJATELJI PRI KORITU IN VESELO Z NJIMI KRADEJO, SAMO NAJOŽJO SODELOVKO PREMIERJA-SLOVENSKEGA BOGA UNIČENJA POGLEJTE,,V DUBAJU IMA VILO VEČJO KOT DRUŽINA KENEDY V AMERIKI,IN DRUŽINA KENEDY JE SVOJE PREMOŽENJE ZBIRALA 120 LET, DIMICEVA JE PA PRED PRIHODOM V VLADO IMELA LE 63 TISOČ EVROV PREMOŽENJA
vsesmozagonili
04. 11. 2010 19.22
kdaj bo naša Hilda sedela? a za Prijatelja se je pa našu hiter postopek! a ne neoliberalni komunajzari!
vsesmozagonili
04. 11. 2010 19.21
442 delavcev ZA 442 milijonov evrov dolga!
hrcekmuri
04. 11. 2010 18.41
zavod jim bo uredil delo pri neki novi barabi ki delavcem ne bo plačeval,nekdo bo pa spet verjetno vlekel provizijo
buderus
04. 11. 2010 17.51
In kaj sedaj, zavod in kaj, čiči pa čaki, na novega gradbenega strokovnjaka...
slovenija-tone
04. 11. 2010 17.49
lepo hvala slovenija in evropska unija