Slovenija

Vedno več divjih voženj med drevesi

Ljubljana, 13. 08. 2013 20.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Trnovskem gozdu, na Pohorju, tudi po zaščitenih območjih Triglavskega narodnega parka divjajo vozniki motokrosov in štirikolesnikov. Ne le da plašijo živali in pohodnike, s svojo brezglavo vožnjo predvsem uničujejo naravo. Kazen pa je izredno nizka.

Na Trnovskem gozdu, na Pohorju, tudi po zaščitenih območjih Triglavskega narodnega parka divjajo vozniki motokrosov in štirikolesnikov. Ne le da plašijo živali in pohodnike, s svojo brezglavo vožnjo predvsem uničujejo naravo. Kazen pa je izredno nizka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

baksuz33
27. 04. 2014 23.45
Mnogo krosistov odneha zaradi takih neumnosti kot jih vi trosite po 24ur. Noben ne pomisli da od 20€ kazni na 30 krosistov, ki bodo po nekem naključju srečali patruljo sredi gozda država nebo obogatela, narava pa nebo izumrla... Zgleda pa da so tisti pri državnem koritu tako prebprisano pametni da se ne zavedajo, da bi z ceno 10€ na motor na nekem zemljišču primer-državni gozdovi v lasti nekega podjetnika zaslužili preko davkov vsaj nekaj tisoč evrov več kakor s pobiranjem kazni in pisanjem oz. ''trobljenjem'' 18 let starih zakonov o zaščiti narave al nekej takega...
kr--en
13. 03. 2014 04.39
Stvar je enostavna:morajo biti področja, kjer je vožnja dovoljena in takšna, kjer je prepovedana. Z malo razuma in strpnosti na obeh straneh to ne bi smel biti problem.
Klavdij Volk
03. 11. 2013 13.10
-2
žeblje v desko jn pokrit z mako zemljein listjem, pa ne bodo več orali!!!!!
24UBRISAN
16. 08. 2013 20.04
+12
Kakor slišim avtorji videoprispevkov že pripravljajo tožbo zaradi neavtorizirane uporabe posnetkov. Dva od njih sta celo lastnika gozda, po katerem se vozita. Novinar si je očitno privoščil preveč. Tudi izjava gospoda v prispevku je bila v celoti pripravljena s strano 24UR.
hello886
18. 08. 2013 15.35
+1
SloTeamZgwnc
15. 08. 2013 14.20
+7
Pa še nevem no,vse druge države majo enduro proge pa to tud tuki nebi kakšna škodla,eni smo naveličani skakt po mx progah eni hočemo in čez skale pa to naj naredijo enduro proge! AL pa pustijo tko kot je!
Klavdij Volk
03. 11. 2013 13.13
pojdi v italijo,pa boš videl koliko se boš vozil!!!
SloTeamZgwnc
15. 08. 2013 14.18
+6
Kok je to vse meni dobesedno bedno. Ponavadi se greš tko mal zvečer pod noč zapelat,da mal uživaš zdej bi oni pa še to prepovedli. No comment
Jaka Janša
14. 08. 2013 21.24
+14
Proge po Sloveniji se zapirajo, ne smeš v lastnem gozdu se vozit ne po lastni njivi...SLOVENIJA naša dežela...upam da bo tem glavcam tega prispevka karma lepo povrnila.
Janja Irt
14. 08. 2013 19.02
+7
Glede na to, da je bilo izpostavljeno Pohorje : motokros proga v Orehovi vasi je že od junija zaprta... Fantje, ki so kupili motorje in plačali tudi DDV se nimajo kje voziti, ker nas Slovence vse moti in vse prepovedujemo! Potem pa prepovejte prodajo teh motorjev in šterikolescev, če ste tako gnili, da ni mogoče urediti poligonov tako za motokros kot cestne motorje...mene moti glas novinarja in gozdarja! Lahko kdo to ukine?!
Bonsa
14. 08. 2013 21.51
-20
Poglej vožnja v gozdu je iz vidika okoljevarstva sporna in tako bo ostalo. Me zanima kako bi se ti počutila v vlogi sprehajalca, ko se horda motokrosistov zapodi mimo tebe po
Asso Asso
14. 08. 2013 23.13
+23
mene tudi moti ko se zapeljem nekam v naravo z motorjem sedem in občudujem kraj in naenkrat pridejo 5-6-7 sprehalalcev in me gledajo kot da sem padu z lune in zavijajo z očmi!
Jaka Janša
15. 08. 2013 11.23
+14
sprehajalci nimajo kaj hoditi v mojem lastnem gozdu
Vojko Zver
14. 08. 2013 18.16
+11
novinar totalni bedak, naj preveri se drugo stran zgodbe, zakaj drzava zapira proge pa daja klubam vrtoglave kazni... naj pustijo delat vsaj eno porogo na občino pa bo problem rešen..
steve jobs 123
14. 08. 2013 16.42
-8
Aja samo 20€ kazen? Ko pa kolesarji vozijo po žaščitenem območju pa 200€ pa še več. Kriminal!!!!
hello886
14. 08. 2013 14.49
+12
24ur zakaj pa ne pokaže ta gospod kaj naredi xxl stroj iz GG-ja? vam pošljemo kakšne fotografije??
x moto jager
14. 08. 2013 15.38
+1
sej veš da je GG funkcija z zakonom dovoljena, tudi če bi npr postrani porezali par 100m3 za lasten žep (hvala bogu, če po njihovi presoji to ne prinese neravnovesja v okolje). Ko je nekaj dovoljeno, ni nadzora. Kako bi bil, ča ge še pri nedovoljenih stvareh ne izvajajo. Imam občutek da ljudje ne vidijo smisla v majhnih stvareh, zanima jih le megalomanstvo, tako v velikosti, kot v uporabljenih besedah: VSE VEČ DIVJE BREZGLAVO UNIČUJEJO 100 LET IZREDNO NIZKA
Pravica?
14. 08. 2013 15.49
+4
Mislim da je cas da tudi sami napravimo kak clanek o gozdarjih in njihovem početju! Saj namesto sebe iščejo krive druge, in svojo krivdo prenasajo na nas motoriste!
x moto jager
14. 08. 2013 16.07
Sicer lepa ideja, ampak generalno vodilo usakega zdravega človeka je: ne vtikaj se v posle drugih ljudi, razen če njih početje direktno ne vpliva na tvoje pravice. In ker početje gozdarjev in ostalih izkoriščevalcev gozdnih dobrin ne vpliva direktno na naše početje, je to zelo slaba podlaga za reševanje težav. Bolj smiselno je pustit, da se članek izpoje, kot se je še vsak do sedaj. Itak ne bo zaradi članka nastalo več naspotnikov, ampak jih bo isto kot do sedaj. Edino sedaj so spet malo napumpani, kar pa bo v roku par dni minilo. Če pa bo članek koga podžgal h kaznivemu dejanju, pa bojo pisci članka oz urednik soodgovorni zaradi hujskaško nastrojene razlage situacije. In tu je črno na belem zapisan datum objave, kot bo znan tudi morebiten datum kaznivega dejanja.
hello886
14. 08. 2013 16.39
+3
v tem primeru žal ta gospod spada pod "gozdarje". In on še predobro ve od kje so te vlake na posnetku, ter kdo jih je ustvaril še predn so atvji bili pri nas.
Bonsa
14. 08. 2013 21.59
+0
veste tiste lesene omare, ki krasijo vaša stanovanja in ki jih dnevno uporabljate ? Najbrž bi brez gozdarjev perilo zlagali nekje v kotu. Gozdarstvo je gospodarska panoga tako kot rudarstvo, ki prav tako povzroča neravnovesje v naravi, kvari kvaliteto vode, povzroča ugrezanje,... ampak od tega imamo korist od vašega divjanja ga na žalost ni.
x moto jager
14. 08. 2013 14.05
+14
Ministrstvo prezaposleno za odgovore na ta vprašanja??, se pravi zadeva ni kritična, če ni na dnevnem redu, kar pomeni, da ni omembe vredne obremenitve za okolje. Uživajte, dokler se da, a vožnja je še vedno prekršek. Zajla pa je kaznivo dejanje, naklepni uboj, celo umor. Se pravi da slovenček, ki grozi s kaznivim dejanjem za izničenje prekrška, močno pretirava. take ideje poraja le dolgoletno uživanje alkohola z osnovo v okvarjenih možganskih celicah. V enaki luči torej vidim opis situacije v članku. Močno pretiravanje. 100 let da se zaraste podrast... Za savo imam narejeno progo, ki jo nisem uporabljal le slaba 2 meseca. Kanale je zgladila voda, rastje pa je zarastlo praktično vse kar sem posekal..jovo na novo po 2 mescih. Po drugi strani pa, bratje enduraši in ostali uporabniki gozdnih površin...ko sem začel vozit (18 let nazaj), nas je bilo extremno malo in so te ljudje gledali začudeno a brez neodobravanja. Zdej, ko je pa par posameznikov zavohalo zaslužek v širjenju tega športa med vse, tudi neopredeljene, nesrčne in nešportne cepce, pa je problem množičnosti res v porastu. Mislim..ne more bit en osebek motorist, ki si ne zna zamenjat gume, naštelat fergazarja, nastavt vzmetenja, zamenjat bat...taki ne sodijo v ta šport. Moraš bit eno z mašino, glih tko kot so žogicarji eno z žogo, kokrkol nesmiselno se že to sliši. Edina razlika je, da se motorist ukvarja s tem športom na svoje stroške, in se s tem odreka veliko stvarem, ki tako ali tako družbeno niso potrebne, pijačke, barčki, čiki, droga Žogičarji pa so za to početje plačani, ali pa imajo zelo malo stroškov za svoj šport, dres, kopačke, trenerka pa briljantina. Tko da, jagri v gozdi po zakonu, ravno tako kot mi, nimajo kej delat z avti. Nobeno delo na preži, krma živali ipd jim ne dovoljuje tega. Prekršek pa je isti za vse. Če on stoji v izmetu, ti iste stvari žal nima kej očitat in te nekam podit, ravno tako kot ti kot motorist nimaš kej njega podit ven iz gozda z avtom. Za to so drugi organi, ki opravljajo ali pa ne svoje delo. Najbolj zanimivo je to, kako celotna populacija jemlje zakon v svoje roke in to tudi približno ne zaradi svoje varnosti, ampak zaradi občutka nadmoči nad edino kriminalizirano (kljub temu da gre le za prekršek) skupino. Kako to veš..preprosto..če prletiš mimo pohodnika na polno, bo letel iz poti in reševal svojo kožo..če boš šel pa vljudno počasi mimo, in mu dal vedet da ga ne ogrožaš, pa bo, če bo tak karakter, pač probal uveljavit svojo namišljeno nadmoč. V gozdne vlake in koliko škode naredi traktor pa se ne utikat...to je dovljeno z zakonom, ne glede na ustvarjeno škodo in vpliv na naravo. Kaj je zaključek? NEHITE PROMOVIRAT TA ŠPORT, DA NE BO USAK LULČEK NA VASI IMEL SVOJ MOTOR. TO NAJ BO REZERVIRANO ZA TISTE Z ŽOGO. To je šport mentalno poštimanih, kolegijalnih in požrtvovalnih ljudi s smislom za humor in ne spada vsak v to skupino.
Joker879
14. 08. 2013 14.37
+4
Meni je tvoj komentar všeč, kar me zmoti je to, da namesto alkohola, cigaret, barov gremo vozit motor ampak s strani države je za njih to gledano slabše. Oni bi raje videli, da mi potrošimo ta denar v namene, ki so slabi za nas, da oni zaslužijo.
x moto jager
14. 08. 2013 15.19
+2
Žal imaš prav. Zastrupljenje populacije je zaslužek. Če se pa na motorju polomiš ali drugače poškoduješ, pa ti še mora plačevat bolniško in te zastonj oskrbet preko dodatnega zdravstvenega. Ko bo pa vojna, bog ne daj...bo pa kdo fizično pripravljen..športnik ali kafe pir worior. Žal umirajo le močni...v luknje zavlečene gliste pa potem širijo populacijo. Zato pa ne popuščat provokacijam slabičev. Vse kar znajo je prcat in lažje je kritizirat, kot skrbet za jačanje lastnega karakterja v vseh aspektih življenja..tudi sprejemanja drugačnih od sebe. Mene ne moti nihče, pa naj dela kar hoče. Moti pa me, da se nekdo vtika v moje početje, kljub temu da ne gre za direkten vpliv na njegovo blagostanje. Vse ostale gnjavaže so le priučeni refleksi ljudi, ki niso razvili možnosti lastne presoje. Kar mu rečejo, ali kar je napisano..to drži. Zato pa debeluhi vedno hujšajo in skos jejo zdravo in vedno bolj so bolani. Isto velja za glave ljudi. Za tiste ki pravijo, kupi si gozd in delaj kar češ, očitno ne vejo da tudi v svojem gozdu ne smeš izvajati športnih aktivnosti z vozili na motorni pogon. Avstrija..druga pesem. privat gozd pomeni organizacijo najboljših dirk. Zaslužek od štartnin. Naši gozdarji, oz bolj tisti ki so podedovali gozd; pa jim je težko še spucat lastno hosto. samo da ni treba delat, pa da od nekje kaplja denar, ko daš v najem svojo lastnino, gospo naravo. Pa pazite, preveč motorjev po gozdovih pomeni, da bo Slovenija, ki se gozdnato statistično zarašča, postala prava puščava. Vso prst, ki jo skanalizirajo gume motociklov, bo sprala voda v manjše tokove, preko save v donavo
Abrams
14. 08. 2013 13.16
+4
Sramota je, da si ljudje tako vse lastijo. Pravi sovražniki narave so lovci in ribiči. To je kasta bogatih, ker v starih časih je bil lovec lahko le bogataš, kasneje komunist. In ta kasta deluje prav po svoje. Izmišlja si svoja pravila, istočasno pa te dobrine (napumpane z umetnimi preparati) samostojno prodaja, in s tem služi, po neizmernih cenah. Za naravo pa naredijo zelo malo. Meso divjačine je pa iztak iz gojišč.
Joker879
14. 08. 2013 12.15
+8
Da bi vi videl, koliko smeti se nabere čez leto v naših gozdovih. Turisti imajo piknike, ker je na smetišče brezveze nositi kramo, nosijo pralne stroje ipd. v gozd. Srne se mi letos pojedle več kot polovico solate za katero situacijo sem jaz kriv, ker jih nisem preplašil. Medved, ki se sprehaja 200m za hišo, je pobil že čez 60 ovac in vas matrajo motocrosisti??? Če dajo višje kazni za vozit se po gozdu z motorjem, naj prepovejo še ubijanje živali, ker jih imam rad, lovcu pa ne maram tako kot oni ne nas.
FRATER +
14. 08. 2013 11.42
+6
Ponavadi se raje posluzujem dirkanja s stirikolesnikom po gozdovih ob rekah ali jezerih, saj je to zelo prikladno. Ko neham preprosto zarijem po vodi in s tem hitro in ucinkovito ocistim platisca in ostalo podvozje. Prav tako raje lovim divjad tam, kjer se hodi napajat.
Pingo199
14. 08. 2013 11.42
+5
Pohvale za pristranski prisevek. Kot vidimo je to tipičen primer zgodbe le ene plati. Kaj pa druga plat zgodbe? Ste se mogoče vrašali, kaj bi imela druga stran za povedat in kako bi najlažje sklenili nek kompromis. A dejansko folk misel, da se se tako stvar reš tako da enostavno prepove vožnjo?! Mislim da bi bilo vsem v interesu, da nebi prihajalo v konfliktu in bi se sklenil nek dogovor. Ampak to ni tema tega prispevka... ;)
Pingo199
14. 08. 2013 11.46
+4
Ubistvu bi imel še veliko za napisat na to temo... samo mi je škoda besed, ker vem da se nekaterih trmastih, starih, sitnih in jeznih na cev svet, lovcev/gozdarjev ne da premakniti niti za centimeter. Oni rajš šnopčkajo, kot pa da bi poslušali še koga drugega.
Uroš Golob 1
14. 08. 2013 11.09
+40
Bravo naša država in POP TV še več takih člankov,da bodo še te proga zaprli kolikor jih je! Kje se pa naj človek vozi z motorjem? Po mestu? BRAVO!!!! Kaj snemate tega gozdatja tam kjer se vozijo motorji ki roko na srce nisem videl neke zrite podrasti v odzadnju!Zakaj niste posneli prispevka pri gozdnih vlakah,divjih odlagališčih,... Tisto pa ne bi pokazali? Vi sploh veste koliko zrije podrasti en traktor ko vleče hlodovino ven in koliko en motor? Vsi pametujete da vožnja po gozdovih preveč vpliva na okolje! A ste nardili kdaj primerjavo koliko škode nardi v gozdu en motor in koliko en traktor ki iz hidravlike teče olje v potokih ven? Nevem zakaj enostavno država ne prepove prodajo motorjev v sloveniji, če se pol tako nemoreš nikjer vozit! A ko prodajalec proda motor pa lahko država pobere DDV! Ko registriraš enuro motor spet država pobere svoj del pogače! Pol pa ti itak ne pustijo nikjer vozit!!!!!! Zakaj na POP TV-ju nikol ne nardite tega prispevka o vplivu na okolije enih in drugih?Zakaj plačujemo ddv na motorje če se pol "uradno" ne moreš nikjer vozit! Komot vam pokažem prostor na kateri sem sam imel včasih progo ki je bila urejena in čista okolica! Kaj je pa zdaj tam? Smeti,stari avti,.... in to v naturi 2000 in krajinskem parku!!!! Dajte nehat snemat teh neumnih prispevkov in začnite snemat dejansko problematiko zakaj do tega prihaja!!!!
santamaura
14. 08. 2013 11.12
+22
Napišejo naj raje koliko hlodovine iz cerkvenih gozdov gre vsak dan v Avstrijo
Pingo199
14. 08. 2013 11.37
+7
Oboa
14. 08. 2013 13.46
-20
Uroš Golob! Pozabil si, da kmetje vlečemo hlodovino po svojem zemljišču. Kupi si gozd in se vozi po njemu!!
hello886
14. 08. 2013 14.50
+6
treba malo 24ur opozorit in jim kaj slik poslat, kaj delajo gozdarji, in te vlake niso ood atv-jev nastale!
jadanbrate
14. 08. 2013 11.06
+9
nono folk.. se vid da ste glupi.. zdej obkrivljajo nas motoriste ,ker nerabmo plačevat za ceste, nerabmo izpita itd. , uničevanje podrasti?.. resno? kaj pa jahači k delajo 20 cm luknje? gobarji ko posvinjajo cel gozd z smetmi.. razrijejo dobesedno vse.. slaba res slaba , če je že tko da se nebi smel furat po gozdu, pol nej pa država ne komplicira z cross progami ker je enostavno nemogoče naredit progo pri tej zakonodaji..
santamaura
14. 08. 2013 11.02
+17
Po zaščitenih območjih Triglavskega narodnega parka divjajo tudi vozniki bagerjev, ki rušijo koče domačinov, pa se nobeden ne sekira, če plašijo živali in pohodnike
NicNeVem
14. 08. 2013 12.20
+4
...če kje kakšnega vidiš, ga pošlji še na Jakličevo kmetijo pa k Turku v sušilnico...
SDS_je_poden
14. 08. 2013 09.01
+11
Komentarji pa na nivoji, ki je nižje kot poden. Obkladate se z žaljivkami in opravičujete vsak svojo stran. Ni čudno da smo globoko v anusu kot država. Sej so v prispevku povedali kako je to urejeno v tujini, zakaj nebi bilo tako tudi pri nas? Aja, sej res, to je slovenska tunguzija, kjer je najlažje kritizirat in žalit, kot pa kaj naredit.