Slovenija

'Vedno več dijakov spodbuja nasilje'

Ljubljana, 14. 08. 2009 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skoraj polovica srednješolcev je v šoli že doživela trpinčenje. To so z raziskavo dokazali slovenski dijaki, ki pozivajo pristojne organe, naj si ne zatiskajo oči.

Le 13 odstotkov je dijakov, ki se z nasiljem v šoli še niso srečali.
Le 13 odstotkov je dijakov, ki se z nasiljem v šoli še niso srečali. FOTO:
V raziskavi o nasilju na srednjih šolah je sodelovalo 135 šol iz vse države, anketirali pa so 600 učencev. Ugotovili so, da je trpinčenje v šoli doživela že skoraj polovica dijakov. "Zelo pomembno je, da se dijaki v šolskem okolju počutijo varno, saj je to eden od pomembnih pogojev za učinkovito učenje,“ je dejal predsednik Dijaške organizacije Slovenije Andrej Čuš, ki poziva pristojne institucije, naj nemudoma ukrepajo.

Dokler si bomo pred nasiljem le zatiskali oči, se ne bo nič premaknilo na bolje. Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Andrej Čuš
Ljubosumje, stres in posameznikov videz

Raziskava je pokazala, da je nasilje v zelo veliki meri prisotno na slovenskih šolah. Le 13 odstotkov dijakov se po besedah članice dijaške organizacije Eve Semič še ni srečalo z nasiljem v šoli. "Ko se dijaki srečajo z nasiljem, se večina brani verbalno, četrtina pa se odloči za fizično obračunavanje,“ pravi in dodaja, da so glavni vzroki za ta dejanja predvsem stres, ljubosumje in posameznikov videz. Rezultati pravijo, da gre v večini primerov za obrekovanje in žaljenje.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Andrej Čuš je zaskrbljen zaradi rezultatov.
Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Andrej Čuš je zaskrbljen zaradi rezultatov. FOTO: Blaž Garbajs

Učenci brcajo in pljuvajo, učitelji delijo neprimerne opazke

Izredno visok je odstotek dijakov, ki izvajajo nasilje nad učitelji, saj kar 42 odstotkov učencev pogosto stresa šale na učiteljev račun, 31 odstotkov učitelje žali, 8 odstotkov dijakov pa je vsaj enkrat mesečno priča fizičnemu nasilju nad učitelji, kjer gre predvsem za brcanje, pljuvanje in udarce. "Visok odstotek dijakov, ki izvajajo nasilje nad učitelji, kaže na pomanjkanje avtoritete učiteljev in spoštovanja dijakov do odrasle osebe,“ so prepričani avtorji raziskave.

Najbolj nas skrbi dejstvo, da se povečuje delež dijakov, ki spodbujajo nasilje. Po naši raziskavi je namreč število takšnih že preseglo 13 odstotkov. Eva Semič, Dijaška organizacija Slovenije
Tudi učitelji izvajajo nasilje nad dijaki, ki se v 24 odstotkih kaže kot ignoriranje, v 6 odstotkih gre za žaljenje, z neprimernimi opazkami pa se učitelji spravljajo nad 12 anketiranih. "Podatki so zastrašujoči in nas opozarjajo na čimprejšnje ukrepanje proti nasilju v šoli,“ pozivajo.

Po raziskavi sodeč so bolj pogosto žrtve fantje, nasilje pa se po večini izvaja med odmori na šolskih hodnikih, straniščih, v garderobah in šolski okolici.

Rezultate raziskave bodo dijaki posredovali vladi, varuhu človekovih pravic, Uradu za mladino in SVIZ.
Rezultate raziskave bodo dijaki posredovali vladi, varuhu človekovih pravic, Uradu za mladino in SVIZ. FOTO: Blaž Garbajs

Učitelji ne preprečujejo nasilja

Kar 40 odstotkov dijakov je odgovorilo, da učitelji redko pomagajo ustaviti nasilje med dijaki. Če pa jim že priskočijo na pomoč, se problema oziroma nasilja poskušajo lotiti le tako, da storilca prepričujejo, naj preneha z nasilnim dejanjem, ali pa mu zagrozijo s kaznijo.

'Ukor in opomin nista dovolj!'

Dijaki menijo, da bi v šolskem okolju morali poskrbeti za zmanjšanje stresnih situacij. K temu bi zagotovo pripomoglo napovedano ustno spraševanje, razgibana telesna vzgoja in drugi dodatni ukrepi. “Kazni za nasilneže niso dovolj stroge in so premalokrat izvršene! Morali bi uvesti več alternativnih vzgojnih ukrepov, kot so pobotanje in opravljanje dobrih del,” so prepričani dijaki, ki dodajajo, da so ukrepi, kot sta ukor in opomin, resnično neučinkoviti.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
15. 08. 2009 01.06
...aja pa dobro družbo si najdi ,nikar z unimi "kao frajerji" ,tisti so najslabši med vsemi
Abacus
15. 08. 2009 01.06
krewet 14.08.2009, 18:08 Svoj glas ste že oddali 11 bogi jaz, ki bom 1.septembra doživel krst v srednji šoli... Srečo ti želim stari,sam ne se preveč mešat v spore ,če pa se že kakšen vate vtakne pa ne bodi tudi preveč mehkužen ,zato se postavi zase ,ko boš čutil ,da kdo preveč rine vate ,ker če nauš takoj postavu meje ,se bo zadeva ponavljala...
cebelca-hihi
14. 08. 2009 23.42
zdej bit dober zgled v šoli je muka..... vides more bit odlično pet. in tako naprej.k se je šlo meni za dobro trojko sem mogla znat čist vse pa še mal več k piše v knjigi.koka zraven mene je hotela met pa 5 je pa sam mal naštela pa jo je dobila tisto petko.pa še profesorica ji je rekla da ji je spregledala čez prste.joj še zmer nobene ne pozdravim na hodniku.halo da jo boš blativ
manco-capac
14. 08. 2009 22.36
Kakršni starši, takšni otroci.
CezDrnInStrn
14. 08. 2009 21.35
Heheheheh....članek, da trga !
lesnikovsok
14. 08. 2009 21.27
haha tisti ko pa mate kaj čez prfokse govort pa raj tiho bodite usi smo bli mladi pa dobr vemo kako je :) bot tih pa pridn, uč se pa bos mev mir pa se u zivljenju ti bo mogoč ratal, če pa se bos norca delov ti bo pa verjetno se žal v življenju :)
alterego
14. 08. 2009 20.27
spet en briše komentar brez veze! kaj se ne sme več odgovoriti na drug komentar!? poskusimo še enkrat: cakalnica3, se strinjam z napisanim, ni pa to prav - če bi se delavec tako obnašal v službi, bi ga odpustili takoj, z nevzgojenimi dijaki se pa pregovarja tudi v primeru hujših lumparij
nejam
14. 08. 2009 19.25
PRVI, ki bi morali tukaj stopiti v akcijo so starši, tako da svojega otroka sploh spoznajo, da vejo kaj se dogaja v njegovem življenju, ker velikokrat imajo te mladostniki napačne predstave o življenju in napačne vzornike (zadnje čase opažam da like iz filma RANE in podobnih) tako da besede spoštovanje spoh ne poznajo, takoj se počutijo ogrožene pa tudi če samo pogledaš v njihovo smer in se na to velikokrat odzovejo z agresijo, veliko jih pa tudi išče samo pozornost ki je očitno doma ne dobijo. In starši ki bi svoje otroke morali vzgojiti to prepuščajo šolam in podobnim institucijam katere temu niso namenjene in se spolh ne zavedajo kakšen je njihov otrok. Spomnim se enega primera na naši šoli ko je eden iz prvega letnika vrgel petardo v šoli (bila je ena izmed močnejših petard tako da se je zadeva slišala po celi šoli) in seveda so nakoncu ugotovili kdo je krivec in je tudi čez čas sam priznal ampak njegovi starši so kljub njegovemu prizanju trdili da ON pa že ni tega naredil. Za tega dijaka so potrebovali kar dolgo časa da so ga izključili iz šole zaradi nasprotovanja staršev ki so tudi vmešali odvetnike, zavlačevali s postopkom itd. Tako da naj starši začenjo vzgajat svoje otroke tako kot je treba in jim dajat podporo in pozornost ki jo otrok potrebuje in nebo več takih problemov. Zdej krivit filme in igrice za agresijo in nasilje nima pomena, ker so vse te stvari označene tako kot je treba in so spet starši tisti ki dovolijo svojim otrokom gledat oz. igrat take stvari. Torej vse je na strani staršev, tako da če je staršem bolj pomembna kariera ali hobij kot njihov otrok potem se šole oz institucije nimajo kaj pomagat kot to da takega otroka ki dela probleme izključi tako da ne "okuži" še tiste "zdrave" skupine otrok.
periot
14. 08. 2009 19.06
starši namesto da bi si vzeli čas za vzgajanje svojih otrok dajo otrokom denar namesto da bi si vzeli čas za ukvarjenje z njimi sami se pa pehajo za denarjem priznajte da je tako
periot
14. 08. 2009 18.59
dokler ne bodo učitelji imeli nobenih poo blastil za kaznovanje nebo nič boljše !starši pa svoje otroke zagovarjajo ?
Shushh
14. 08. 2009 18.52
Hja vedno so na piku piflarji in podobni... Zakaj? Iz enega samega razloga.. Vsi lenuhi imajo slabe ocene in so na nek način fauš tistim, ki imajo cilje, voljo... Ampak če ima posameznik dovolj avtoritete in samozavesti, nebo podvržen ne fizičnemu in ne psihičnemu nasilju... Če pa že, kot je nekdo rekel, besede bolj bolijo kot udarci, le znat jih je treba uporabljati.
Fudos
14. 08. 2009 18.44
+1
Edino je kriva VZGOJA, ker jo niso imeli, zato se potem dogajajo take stvari.
Sonyboy
14. 08. 2009 18.42
nikol nism mel problemov.če se je že kak id!ot našu da mi je težil sem mu vrnu, ne fizično ampak sem ga ponižu pred sošolci z besedami. besede bolj bolijo od pesti. sicer je pa tk da se folk spravla bol na boge, piflarji pa taki an. ko so bol šibki pa to. predvsem so to taki ko so v resnici bogi delajo se močne v resnici so pa čist krhki ko bolhice.
shikari
14. 08. 2009 18.42
to je zto k se doma otrok ne tepe..
mlslec
14. 08. 2009 18.41
+1
naš razred je pri določenih urah bil bojno polje...to dobesedno, ogrožen je bil vsak,na kar sem zelo ponosen
cakalnica3
14. 08. 2009 18.41
+1
Stvari niso tako enostavne. Ni lahko nekoga vreči iz šole, še zlasti zato, ker je potem družbeni problem: brez dela, živi na račun staršev, preprodajanje ... Tudi šolam MŠŠ teži, če imajo preveč "padlih" ...
d899
14. 08. 2009 18.24
smrdljivci spet brišejo
pijanec22
14. 08. 2009 18.22
Za vso to nasilje so krivi predvsem in samo starši. Svoje otroke brez problema izpostavljajo tej kugi, od igric preko filma. Če pa je slučajno kje kakšen jošek, pa takoj vik in krik.
Kamen88
14. 08. 2009 18.21
Zdaj so vsi pametni, v Jugi so nas pošteno prebunkali kar tovariši-profesorji, noben ni za nič odgovarjal.
djuko
14. 08. 2009 18.08
bogi jaz, ki bom 1.septembra doživel krst v srednji šoli...